cover

De Linnaeus Leesclub

Woensdag 20 maart, om 20:00 uur, start de nieuwe Linnaeus leesclub in onze boekhandel! Jane Stuhlmacher en Benjamin De Roover, boekverkopers bij Linnaeus en veellezers, begeleiden jullie met veel plezier door de geneugten van de hedendaagse literatuur.

Voor de eerste editie lezen we Vadertaal van de Chileense auteur Alejandro Zambra, begin dit jaar verschenen bij Meridiaan Uitgevers. Een teder relaas over ouderschap, liefde en vriendschap door een van de belangrijkste hedendaagse Spaanstalige schrijvers.

Aanmelden kan via info@linnaeusboekhandel.nl of in de winkel. Entreeprijs is vijf euro te betalen op de avond zelf.

Plaatsen zijn beperkt, dus weer er snel bij!

cover - Julie Blik

Jaap Cohen in Linnaeus

Op dinsdag 27 februari komt biograaf Jaap Cohen naar Linnaeus boekhandel. Hij zal geïnterviewd worden over zijn pas verschenen biografie De bolle Gogh over Theo van Gogh.

 

Over De bolle Gogh:

Waar kwam Van Goghs onstilbare zucht tot beledigen vandaan? In hoeverre speelden de oorlogsgeschiedenis van zijn ouders en zijn afstamming van de beroemde schilder een rol? Jaap Cohen sprak meer dan 150 familieleden, collega’s, vrienden én vijanden over een raadselachtige persoonlijkheid, die overal waar hij kwam verwarring stichtte – totdat hij bruut werd vermoord.

Inloop vanaf 19:30, start om 20:00 uur.

Aanmelden via: info@linnaeusboekhandel.nl

Graag tot dan!

Nieuw in de winkel

De ontdekking van Holland - Jan Brokken

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land. Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.

Zeer helder licht - Wessel te Gussinklo

Wander, een eenendertigjarige, aan lagerwal geraakte man, zonder geld, baan, diploma’s of huis, wordt verliefd op de bijna twintigjarige studente Hanna, een meisje uit een keurige, rijke familie.

Zeer helder licht, de eerste roman van Wessel te Gussinklo in bijna twintig jaar, is een even luchthartig als diepgravend boek, waarmee hij opnieuw aantoont dat hij tot de meest eigenzinnige auteurs van Nederland behoort.

Geef je over - Sarah Sluimer

In 'Geef je over' onderzoekt Sluimer haar leven. Het is een verslag van alle transformaties die een vrouw in deze tijd doormaakt wanneer ze moeder wordt, carrière maakt, een huwelijk aangaat en zich moet verhouden tot haar eigen verleden. Sluimers schrijven is humoristisch, en ook uitgesproken politiek, vooral als het aankomt op de strijd die vrouwen moeten voeren om een gelijkwaardig leven te kunnen leiden. 'Geef je over' schijnt een licht op het dagelijkse geploeter en vindt grote schoonheid in het kleine leven. Het is een boek waarin een vrouw een weg probeert te vinden voor haarzelf en haar gezin in een roerige eeuw waarin al onze maatschappelijke pijlers wankelen.

De uitbreiding - Robert Menasse

Twee ‘bloedbroeders’ in de Poolse ondergrondse strijd tegen het communistische regime gaan na de ineenstorting van het communisme hun eigen weg. De ene, Mateusz, wordt uiteindelijk premier van Polen. De ander, Adam, maakt carrière bij de Europese Commissie in Brussel waar hij verantwoordelijk is voor het uitbreidingsbeleid van de EU. Als Mateusz probeert te verhinderen dat Albanië het EU-lidmaatschap krijgt raken de twee gebrouilleerd. Ze ontmoeten elkaar weer op een Albanees cruiseschip waar alle regeringsleiders van de Balkanstaten en alle vertegenwoordigers van de Europese Unie samenkomen. Wat er daarna gebeurt, ligt niet meer in hun macht.

Lichtspel - Daniel Kehlmann

Om aan de verschrikkingen van de opkomende nazi’s te ontsnappen wijkt G.W. Pabst, een van de grootste filmregisseurs van zijn tijd, uit naar Hollywood. Daar blijkt zijn roem niets voor te stellen, en zelfs Louise Brooks en Greta Garbo, die hij groot maakte, kunnen hem niet helpen. Als hij op terugreis naar Europa zijn doodzieke moeder bezoekt in Oostenrijk, breekt de oorlog uit en gaan de grenzen dicht. Aan het naziregime valt niet langer te ontsnappen. Minister van Propaganda Goebbels heeft zijn zinnen gezet op het filmgenie en doet hem grote beloften. Terwijl Pabst nog gelooft dat hij die avances kan weerstaan en zich uitsluitend hoeft te onderwerpen aan de wetten van de kunst, zet hij al de eerste stap naar een grimmige verstrengeling.

Lichtspel, vertaald door Josephine Rijnaarts, is een grandioze roman over kunst en macht: spannend, serieus en speels.

Vadertaal - Alejandro Zambra

Zijn vloeiende, boeiende schrijven wordt steeds rijker en stemt steeds meer tot nadenken.’ – THE GUARDIAN

‘Vader zijn betekent van je laten winnen tot de dag waarop de nederlaag echt is,’ schrijft Alejandro Zambra in zijn beroemde roman Bijna een vader, een idee dat terugkomt in dit boeiende boek, geschreven ‘in een staat van gehechtheid’ of ‘onder invloed’ van het vaderschap, waarvan het hoofdthema de kindertijd is, of hoe de geboorte en de groei van een kind niet alleen het heden en de toekomst veranderen, maar ook onze ideeën over het verleden door elkaar schudt. Vadertaal is een dagboek over het vaderschap, ‘brief aan de zoon’ en pure fictie: de genres bestaan in vreemde harmonie naast elkaar in dit niet te classificeren boek, dat kan worden gelezen als een buitengewoon gevarieerde handleiding voor nieuwe ouders, of gewoon als een nieuw en briljant hoofdstuk in het prachtige oeuvre van Alejandro Zambra.

Alejandro Zambra (1975, Santiago de Chile) wordt beschouwd als een van de beste Chileense schrijvers van nu. Zijn werk wordt over de hele wereld vertaald en is bekroond met internationale prijzen, waaronder de Nederlandse Prins Claus Prijs. Zambra’s artikelen verschijnen geregeld in onder meer Paris Review, McSweeney’s, Das Magazin en The New Yorker.

De jongen die van de wereld hield - Tjibbe Veldkamp

Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

 

Tjibbe Veldkamp schreef een magisch-realistisch verhaal met een klassieke sfeer, waarbij Mark Janssen sfeervolle illustraties maakte.