Boekenweek 2019

Zaterdag 23 maart: Sheila Heti over haar boek Moederschap
sheila heti foto  malcolm brown 1 moederschap
Moederschap
 is een moedige, originele roman over de keuze: wel of niet moeder worden?
Sheila Heti gaat in gesprek met Sarah Sluimer en Lynn Berger.
Wij zijn vereerd de Canadese Sheila Heti in ons midden te hebben!
Voertaal is Engels. Aanvang 20.00 uur. Entree € 5,-. Reserveren via info@linnaeusboekhandel.nl of 020-4687192.


Moederschap
De hoofdpersoon is eind dertig, schrijver en woont met haar vriend in Toronto. Om haar heen worden al haar vriendinnen moeder, maar wil zij dat zelf eigenlijk wel? Overal zoekt ze naar antwoorden: ze stelt zichzelf en de mensen om haar heen vragen over het moederschap en probeert op die manier tot haar uiteindelijke beslissing te komen.
Wat gebeurt er als een vrouw kiest voor iets dat buiten de verwachtingen van onze cultuur en maatschappij valt? Moederschap is een nieuwe, actuele en intelligente kijk op de rol van de vrouw in onze hedendaagse samenleving. Heti schrijft persoonlijk, oprecht en met veel humor over iets wat nog steeds taboe is: een vrouw die voor zichzelf wil leven, niet voor anderen.

‘Filosofisch, maatschappijkritisch en feministisch. Een verademing om zo’n eigenzinnige schrijfster te kunnen lezen.’ – Selma Peelen.

De Canadese Sheila Heti is de auteur van acht boeken, waaronder de roman Hoe moet je zijn?, dat door The New Yorker verkozen is als beste boek van het jaar. Ze werd door The New York Times uitgeroepen tot een van ‘The New Vanguard’ (een lijst met vijftien vrouwelijke schrijvers uit de hele wereld die ‘vorm geven aan de manier waarop we fictie lezen en schrijven in de eenentwintigste eeuw’). In 2013 noemde Time haar als een van de 150 meest invloedrijke mensen in de wereld. Haar boeken zijn vertaald in eenentwintig talen.


sarah sluimer foto jan willem kaldenbach 1Sarah Sluimer studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en Performance Studies aan de Universiteit Utrecht. De afgelopen jaren maakte ze programma’s voor De Balie en publiceerde ze als journalist en opiniemaker voor onder andere de Volkskrant, Opzij en NRC Handelsblad.
Ze is verbonden aan De Correspondent, waar ze zich toelegt op feministische vraagstukken rond onder meer seksualiteit, arbeid en cultuurverschillen. Vorig jaar verscheen haar romandebuut Keizer.

lynn berger foto judith van ijken 1Lynn Berger studeerde geesteswetenschappen in Maastricht en Los Angeles en Amerikanistiek in New York. Begin 2016 promoveerde ze aan Columbia University met een proefschrift over fotografie als nieuwe technologie en nieuw beroep in de negentiende eeuw. Eerder schreef ze voor Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, nrc.next en de Volkskrant over kunst, literatuur, technologie en fotografie.
Lynn Berger schrijft voor De Correspondent over cultuur en clichés. Ze is gefascineerd door taal en ontleedt ogenschijnlijk vanzelfsprekende begrippen als ‘innovatie’, ‘transparantie’ en ‘eenzaamheid’ om erachter te komen wie we denken, vrezen en hopen te zijn.
Vorige maand verscheen haar boek De tweede – over het zijn en krijgen van een tweede kind.


Uitgaven in de Boekenweek
jas van belofte mijn moeders strijd
Boekenweekgeschenk Jas van belofte van Jan Siebelink
Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is.
Het boekenweekgeschenk krijgt u cadeau bij aankoop vanaf € 12,50 aan boeken. Op zondag 31 maart kunt u met het boekenweekgeschenk vrij reizen in de trein.

Boekenweekessay Mijn moeders strijd van Murat Isik
Mijn moeders strijd beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltaş tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt.
Het essay is te koop voor € 3,75.

*Vrij naar het gedicht A rose is a rose is a rose (1913) van Gertrude Stein.