De mooiste boeken van 2012

onwaarschijnlijke reis van harold fry Opmaak 1 kamer in rome Opmaak 1 nederlandse architectuur in 250 topstukken identiteit dorst

Keuzestress
‘Tja, soms moet je keuzes maken in je leven.’ Het is zo’n zin die je moeder tegen je zei als je piepte dat je naar een feestje wilde én je huiswerk nog niet af had én je favoriete film op tv kwam. Dat was vroeger. Naarmate ik ouder word, krijg ik steeds meer het gevoel dat het niet ‘soms’ moet, dat keuzes maken, maar de hele, godganse tijd. Het is eigenlijk best bizar over hoeveel dingen je beslissingen neemt op een dag, al dan niet bewust: zet ik de wekker of vertrouw ik op mijn bioritme? (Nooit doen.) Lees ik de krant of doe ik de afwas? (Toch vaak die afwas, dat leest lekkerder, al heb ik dan meestal geen tijd meer voor de krant.) Neem ik op als de telefoon gaat of niet? (Meestal niet.) Wat eten we vanavond? Waar gaan we naartoe met vakantie? Gaan we met vakantie? Naar welke bank zal ik eens overstappen?
Sinds ik kinderen heb, ben ik me bewuster van alle keuzemogelijkheden en ook de stress die daarbij komt, zowel voor mij, als voor hen. Ging het vroeger niet zozeer om de keuze, maar was het tobben een doel op zich; nu moet je ineens slagvaardig en doelbewust voor de dag komen. Ik dacht nog dat het goed was voor het zelfvertrouwen van onze dochters om ze te laten beslissen over kleine dingen (wat wil je op je boterham? wil je een broek of een jurk aan?), zodat ze het gevoel zouden krijgen dat hun mening ertoe deed, maar allengs begin ik aanhanger te worden van een totalitair regime en is het gewoon twee keer per week ‘broekendag’. Niks keuzevrijheid, hou het hoofd vrij voor belangrijker zaken dan altijd maar die keuzes!
Maar goed, dat beleid is thuis nog wel door te voeren, in de boekhandel wordt het lastig. Als je het concept ‘broekendag’ toepast op de winkel, zou dat betekenen dat je op zaterdag alleen maar non-fictie aanbiedt, of op dinsdag alleen boeken van A.F.Th. van der Heijden of op vrijdag alleen maar Bonita Avenue. Dat zou toch een beetje ongezellig dictatoriaal overkomen. Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de klanten de winkel binnenstapt zonder vastomlijnd plan. Om u niet te lang te laten dolen, vertellen wij u wat wij de mooiste boeken van 2012 vonden. Zoals u aan mijn bijdrage zult zien, is het niet helemaal gelukt met kiezen. Goed, ik had een pistool op mijn hoofd kunnen (laten) zetten, oké, ik had slechts drie boeken kunnen voordragen, maar ik had er gewoon even geen zin in. Altijd maar die keuzes!
Wij wensen u een genoeglijk 2013

Edith


Welke boeken vonden wij de mooiste van het afgelopen jaar?

Roxanne:
Nederland – Charlotte Dematons
BO - SinterklaasDoor alle media-aandacht is het u vast niet ontgaan, maar dit prentenboek mag niet ongenoemd blijven: Nederland van Charlotte Dematons. Met een fantastisch oog voor detail geeft Dematons in zevenentwintig prenten Nederland weer. Een waar feest voor het oog.


De Poezenkrant
– samenstelling Piet Schreuders

poezenkrant Na een radiostilte van bijna twee jaar verscheen dit najaar het 56ste nummer van De Poezenkrant. Geschreven voor en door poezenliefhebbers. Bovendien wordt op pagina 2 Linnaeus Boekhandel eervol vermeld. Reden te meer om dit pronkstukje in huis te halen. Voor je het weet moet je weer twee jaar wachten.

Een kamer in Rome – Sipko Melissen
kamer in romeDe ideale roman om te ontsnappen aan de sleur van alledag. Laat u meevoeren door literatuurstudent Daniël die in Italië op zoek gaat naar de auteur van een onbekende novelle.


Varianten van ongemak
– Lydia Davis

Opmaak 1Tot slot nog een schitterende verhalenbundel die zeker niet aan uw aandacht mag ontsnappen: Varianten van ongemak van Lydia Davis. Davis, eerder al overtuigend met Bezoek aan haar man, heeft wederom een scherpe, absurdistische toon te pakken in verhalen variërend in lengte van een paar regels tot een paar pagina’s.


Jan:
Post mortem – Peter Terrin
unknownEen bijzonder fascinerend boek dat bij mij tegenstrijdige gevoelens opwekte. Het verhaal gaat over een schrijver die zijn dochtertje op de rand van de dood ziet zweven door een hersenaandoening. We lezen zeer intense hoofdstukken die zich in het ziekenhuis afspelen, en we leven mee met de ouders, die vrezen voor de dood, die gelukkig net kan worden afgewend. De beklemmende ziekenhuistaferelen zijn weergaloos geschreven. Ik las het boek op het puntje van mijn campingstoel.
Maar ik raakte ook in verwarring. Gaandeweg dacht ik: Peter Terrin heeft dit zelf meegemaakt met zijn dochter. Later kwam ik erachter dat dat ook zo was. Waarom hij een roman heeft gemaakt van zo’n ingrijpende persoonlijke gebeurtenis is me een raadsel. Waarom geen ego-ducument, zoals bijvoorbeeld P.F. Thomése (Schaduwkind) en A.F.Th. van der Heijden (Tonio) dat zo mooi deden? Die vraag houdt me al maanden bezig en ik kom er maar niet vanaf. Een boek dat me zo veel bezighoudt, dat moet wel een goed boek zijn.

Verrassing – Etgar Keret
verrassingEen prachtige verhalenbundel van de Israëlische schrijver Etgar Keret. Voor het merendeel alledaagse taferelen beschreven met een licht-humoristische, soms wat cynische toets. De precaire situatie van het Midden Oosten is nooit ver weg (er komen soldaten en grenswachten in voor), maar vormt geen hoofdmotief. Gelukkig wordt er in Israël ook nog gewoon geleefd.

Nederlandse architectuur in 250 topstukken – Ole Bouman e.a.
nederlandse architectuur in 250 topstukkenNederland heeft wat de gebouwde omgeving betreft een prachtige traditie. In dit boek worden louter plannen uit de afgelopen 150 jaar gepresenteerd. Veel zijn gerealiseerd, maar er zijn ook veel plannen niet doorgegaan. Soms zijn het alleen vingeroefeningen of ideeënschetsen. Het is pure kunst en de variatie aan presentatietechnieken (maquettes, foto’s, tekeningen in krijt of kleurpotlood, schilderijen, houtskoolschetsen) is een lust voor het oog. Het Nederlands Architectuur Instituut heeft met dit boek zijn niet voor het publiek toegankelijke archief op een mooie manier ontsloten.


Jeanine:
In tijden van afnemend licht – Eugen Ruge
in tijden van afnemend lichtEen voornamelijk in de voormalige DDR gesitueerde familiegeschiedenis van vier generaties. Rode draad is de negentigste verjaardag van verstokte communist Wilhelm aan de vooravond van de Val van de Muur. Bitter, maar ook met humor geschreven. In een fijne vertaling.

De kattentafel – Michael Ondaatje
kattentafelDe hoofdpersoon uit dit boek is een elfjarige jongen die in zijn eentje de bootreis van Sri Lanka naar Engeland maakt. Gedurende de drie weken aan boord, sluit hij vriendschap met leeftijdgenoten en maakt contact met de meest uiteenlopende passagiers. Ieder met hun eigen verhaal. Een reis, zo beseft de hoofdpersoon op latere leeftijd, die heel bepalend en vormend blijkt voor zijn verdere leven.

De smaakbijbel – Niki Segnit
smaakbijbelKoken is voor mij een vorm van meditatie. Ik word er helemaal door in beslag genomen. Glaasje wijn erbij en laat mij maar even begaan. Vaak combineer ik er maar wat op los. Meestal pakt het goed uit. Af en toe heb ik ook zin in iets nieuws en dan grijp ik deze al in derde druk verschenen encyclopedie van smaakcombinaties. Van klassieke donkere chocolade met amandel tot de moderne variant van diezelfde chocolade met chili. ‘Oude bekenden’ en verrassende nieuwe combinaties. Een goed geschreven en gedocumenteerd boek!


Iris:
Terugkeer ongewenst – Charles Lewinsky
terugkeer ongewenstTerugkeer ongewenst vertelt het deels waargebeurde en deels fictieve levensverhaal van de Joodse regisseur Kurt Gerron. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 gedeporteerd naar Theresienstadt. Daar vraagt de SS hem om een film te maken waarin Theresienstadt wordt neergezet als een paradijs op aarde. Het dilemma waar Gerron mee worstelt is enorm; weigeren betekent op transport naar Auschwitz, meewerken betekent een verraad aan de kunst en aan zichzelf. Dit dilemma vormt de rode draad in het verhaal, in de onmenselijke setting van het getto waar wordt geprobeerd te overleven. De herinneringen aan zijn leven houden Gerron op de been. Wat ik prachtig vond was de herinnering hoe hij als zevenjarig jongetje door zijn opa een avondje mee uit wordt genomen. Op die avond drinkt hij limonade uit een bierglas, eet hij knapperig, warm brood (‘Wat me een omkering van de natuurwet leek. Brood was toch alleen ’s morgens warm?’) en komt hij voor het eerst in aanraking met het theater; het begin van zijn carrière.
Wat ik ontzettend knap vind van Lewinsky is dat hij het verhaal zo dichtbij kan laten komen, alsof ik daar zelf was en Gerron heb gekend. Lewinsky heeft een perfecte balans gevonden tussen fictie en geschiedenis.

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce
onwaarschijnlijke reis van harold fryHarold Fry is een net gepensioneerde, tikje onhandige en lieve man, die een voettocht van 800 kilometer door Engeland onderneemt om een vrouw te ontmoeten die in het verleden belangrijk voor hem is geweest. Onderweg komt hij allerlei mensen tegen, die soms een stukje met hem meelopen of met wie hij verhalen uitwisselt. Een prachtig verhaal dat me nu nog steeds een warm gevoel bezorgt. Harold is vreselijk aandoenlijk, hij stelt iedereen graag op zijn gemak en stelt zich af en toe veel te bescheiden op. De scene waarin Harold een dansende man ontmoet op een pleintje is nog steeds mijn favoriet. Harold blijft even staan om naar de man te kijken, maar voelt zich te bezwaard om weg te lopen, en om de dansende man niet voor het hoofd te stoten danst hij (in mijn beleving op een net wat onhandige en houterige manier uit de maat) met hem mee.
Dit boek is voor de liefhebbers van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson en De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim van Jonathan Coe.

Droomonderduik – Maarten Th. Frankenhuis
droomonderduikEen ontroerend verhaal over een negenjarige jongen die ruim twee jaar zit ondergedoken in Artis. Hoewel hij geen direct contact heeft met mensen in die tijd voelt hij zich niet alleen. Hij sluit vriendschap met de dieren en de beelden in de dierentuin. Zij bieden hem troost en houden hem op de been. Een prachtige kijk in de fantasiewereld van een jongen die zich hiermee probeert af te sluiten voor alle gruwelijkheden die er zo dicht bij hem plaatsvinden. De auteur is voormalig directeur van Artis. Hij heeft zijn eigen onderduikervaringen als kind gecombineerd met de verhalen van onderduikers in de dierentuin.


Mieke:
Alles komt goed – Rob van Essen
alles komt goedHet verhaal in dit boek omspant een week en begint met Laura die haar bejaarde vader heeft laten natregenen en daardoor op het politiebureau belandt. Haar man Rudolf gaat haar halen, maar komt onderweg in een vreemde situatie terecht waardoor hij de controle verliest. Tegen de tijd dat hij zich hersteld heeft, bevindt hij zich in een groot landhuis waar hij klusjes doet. Laura is de hele week onderweg zonder een bestemming of plan. Ze overdenkt haar relatie met Rudolf en tot op de laatste bladzijde heb je geen idee waar dit verhaal naar toe gaat. Het is spannend, aangrijpend en zo bijzonder mooi geschreven, dat het ook niet belangrijk is waar het naar toe gaat. We lezen over trouw en ontrouw, liefde en seks en het leven dat geleefd moet worden zonder dat er garantie wordt gegeven op een goede afloop.

Het raadsel Spinoza – Irvin D. Yalom
Opmaak 1Wie was Spinoza? Yalom beschrijft deze moedige, geniale filosoof zo goed, dat je hem door de straten van zeventiende-eeuws Amsterdam ziet lopen. Spinoza veranderde met zijn geschriften de wereld, maar werd in de ban gedaan door de joodse gemeente van Amsterdam, inclusief zijn eigen familie.
De nazi’s waren eveneens gefascineerd door Spinoza, ze roofden zijn bibliotheek leeg, maar verbrandden zijn boeken niet. Twee verhalen lopen in dit boek door elkaar: het leven in 1656 in Amsterdam en het leven in 1922 in Berlijn.

Het geschenk – Philip Snijder
Cover Het geschenk.inddDit is het derde boek van Philip Snijder en evenals in Zondagsgeld en Retour Palermo weet hij met weinig woorden en mooie zinnen een gevoel van groot ongemak op te roepen. In dit boek bezoekt de hoofdpersoon zijn vader, die op sterven ligt, in het ziekenhuis. Zijn vader verzoekt hem dringend zijn grootvader op te zoeken die de jongen nooit heeft gekend. Hij belooft dit, maar schuift het voor zich uit. Hij denkt terug aan situaties waarin hij zich schaamde voor zijn ouders en afstand wilde nemen. Op weg naar Musselkanaal reconstrueert hij het leven van zijn vader en ziet tegelijkertijd haarscherp hoe hij zijn eigen leven invulling geeft.
Ik heb geprobeerd dit boek zo langzaam mogelijk te lezen, helaas was het toch in twee dagen uit.

Extremely loud and incredibly close/Extreem luid en ongelooflijk dichtbij – Jonathan Saffran Foer
extreem luidAls een boek om de een of andere reden een hype wordt, motiveert me dit meestal niet om het dan ook te gaan lezen. Het voegt zo weinig toe om een boek aan te prijzen dat iedereen toch al koopt en er ligt nog zoveel naast mijn bed dat ik nog moet lezen. Maar deze zomer kwam ik erachter dat ik mezelf tekort had gedaan. Dit boek heb ik dagen met me meegesleept – waar ik ook naar toe ging: ik kon er niet los van komen.
Het verhaal gaat over de negenjarige Oskar. Zijn vader komt om bij de aanslag op de Twin Towers en hij vindt in de kledingkast van zijn vader een blauwe vaas waar een sleutel in zit. Hij gaat op zoek naar het ene van de 162 miljoen sloten in New York waar de sleutel op past. Het is een tragisch, hartverscheurend en grappig verhaal dat me altijd bij zal blijven. De dag nadat ik het uit had, schoot ik er nog van vol.


Selma:
Dorst – Esther Gerritsen
dorstDorst is mijn absolute favoriet van het jaar. Esther Gerritsen is een meester in dialogen, in het beschrijven van pijnlijk-hilarische momenten en ze maakt het vreemde herkenbaar. Laat u niet misleiden door het tuttig ogende moeder-dochterrelatiethema, aan dit boek is niets zoetsappigs.

Identiteit – Paul Verhaeghe
identiteitIdentiteit is van het begin tot het einde een fascinerend betoog over hoe het kapitalistische denken in alle facetten van onze maatschappij is doorgedrongen en hoe dit onze kijk op en ontwikkeling van de eigen identiteit beïnvloedt. Toegankelijk geschreven, hier en daar een sneer. Het is duidelijk welke kant Verhaeghe op wil, maar je hoeft het niet met hem eens te zijn om je geest te scherpen aan dit boek.

Zwarte zwaan – Gideon Samson
Samson Zwarte zwaan WT.inddIk heb iets met vogelachtige Young Adult-boeken. Eerder tipte ik Superduif van Esther Gerritsen, Birdie van Laure van den Broeck en Vogel van Enne Koens.
Zwarte zwaan van Gideon Samson is een boek dat onlangs toegevoegd werd aan mijn favorietenlijstje. De dominante tiener Rifka wil haar eigen begrafenis meemaken en spant hiervoor haar beste vriendin Duveke voor haar karretje. Het verhaal heeft mooie onverwachte wendingen, ingebed in een fijne schrijfstijl. Dit boek is niet bedoeld voor de tere kinderziel, maar uit de populariteit van bijvoorbeeld De hongerspelen blijkt dat de jonge lezer al wel wat gewend is.


Casper:
The art of fielding/De kunst van het veldspel – Chad Harbach
kunst van het veldspelDit is een perfect vakantieboek. Ik las het tijdens mijn zomervakantie en weet nog goed dat ik het jammer vond dat ik het uit had, want het is een boek waar je in kunt wonen. De kunst van het veldspel heeft enkele zeer interessante personages, wisselt elk hoofdstuk van perspectief (lekker korte hoofdstukken bovendien) en heeft een goed verhaal dat alle personages grijpt en bij elkaar brengt. Het past in het genre van de campus- en de sportroman, maar doordat het fris en modern is ontstijgt het dat soort hokjes. Chad Harbach schreef met De kunst van het veldspel een klassieke roman, waarmee hij mij stevig wist in te pakken. Het arme boek dat daarna kwam kon eigenlijk alleen maar tegenvallen.

Bring up the bodies/Het boek Henry – Hilary Mantel
Hilary Mantel-def2.inddHet boek Henry van Hilary Mantel is het vervolg op het geweldige Wolf Hall en gaat ook weer over Thomas Cromwell. De lange stoet personages uit Wolf Hall is in Het boek Henry grotendeels hetzelfde gebleven waardoor alles direct herkenbaar is. Ook meteen herkenbaar is Mantels moeilijk te omschrijven stijl: vloeiende, literaire taal die heel natuurlijk aanvoelt, ook al gaat het over een periode van meer dan 450 jaar geleden. Veel dialogen ook, soms lijkt het net een toneelstuk. De boeken van Mantel hebben een geheel eigen ritme, maar als je daarin mee kunt gaan is het er zeer aangenaam vertoeven. Het boek Henry leest als een politieke thriller. De afloop is eigenlijk al bekend, maar het gaat om alle intriges die daaraan vooraf gaan. Ik ben nu al erg nieuwsgierig naar het derde en laatste deel van deze trilogie in wording.

Just kids – Patti Smith
just kidsDit is een boek dat ik al heel lang wilde lezen, dat ik leuk vond om te lezen, maar dat ik ook een paar dagen later bijna weer vergeten was. Dit klinkt misschien niet zo logisch, maar ik heb dit vaker met autobiografieën. Heel veel namen en verwijzingen naar andere boeken, films en muziek, wat tijdens het lezen interessant is, maar als je dan het boek dichtslaat, vervaagt die wereld weer. Niet dat dit erg is overigens. De meeste details verdampen, maar de algemene indruk die achterblijft is een zeer goede. Patti Smith schrijft goed; helder, informatief en vermakelijk; ze weet wanneer ze moet uitwijden en wanneer ze over dingen heen kan springen. Je kunt eraan aflezen dat ze de tijd heeft genomen om de juiste woorden te vinden voor dit persoonlijke verhaal.


Marijke:
De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce
onwaarschijnlijke reis van harold fryEen prachtig verhaal. De reis is inderdaad onwaarschijnlijk, maar omdat het leven van Harold zich daarin zo subtiel en dramatisch ontvouwt, is het toch geloofwaardig. Ik moest denken aan De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim van Jonathan Coe, al liep dat heel anders af. De reis die Harold vanuit een onduidelijke innerlijke drang begint, is uiteindelijk helend voor hem en voor zijn vrouw Maureen. Met humor en groot gevoel geschreven.

Dorst – Esther Gerritsen
dorstIntens verhaal over de verhouding tussen een moeder en dochter met scherpzinnige en geestige dialogen. De moeder is ongeneeslijk ziek. Haar dochter, met wie het contact moeizaam is, besluit bij haar te komen wonen. Er is misverstand en onbegrip, maar ook inzet en liefde. Met vaart geschreven, om achter elkaar uit te lezen.

Een ongewoon huwelijk – Peter Cameron
ongewoon huwelijkDe setting is de jaren vijftig, in een afgelegen landhuis op het Engelse platteland. Verpleegster Coral Lynn komt de stervende moeder van jonge oorlogsveteraan Major Clement Hart verzorgen. Er ontstaat een gecompliceerde liefde tussen hem en Coral. De jaloerse huishoudster speelt daarbij een bepalende rol. Onuitgesproken gevoelens en dramatische gebeurtenissen vormen een rode draad in deze roman. Erg mooi boek.

De ontvoering van Mona Lisa – Maayken Koolen en Nickie Theunissen
ontvoering van mona lisaEen spannend, kleurig, grappig kijk- en zoekboek voor jong, maar ook oud. Een heerlijke stedentrip waarvoor je de deur niet uit hoeft…Marianne:

Pier en oceaan – Oek de Jong
Opmaak 1Ik heb het boek nog niet uit maar wilde het toch graag noemen. Oek de Jong neemt de tijd in deze dikke roman van ruim 800 pagina’s. Het boek straalt rust uit, het hoeft niet vlot te zijn en dat vind ik juist zo prettig aan dit boek. Je wordt het verhaal ingezogen. Hij schetst heel treffend de sfeer van Nederland in de jaren vijftig aan de hand van de levens van Dina en haar zoon Abel. Je voelt de bekrompenheid en de benauwdheid van die tijd. Ik geniet van het verhaal en ben elke keer benieuwd naar wat er volgt. Bijna alsof je naar een goeie serie op tv kijkt.

Dorst – Esther Gerritsen
dorstHumoristisch, tragisch en herkenbaar. Het verhaal draait vooral om communicatie tussen mensen.
Gerritsen heeft een vlotte pen, er zitten veel briljante dialogen in het verhaal. Een boek dat ik in één ruk uit wilde lezen. Heerlijk! Jammer dat het uit was.


Anja:
Weg – Minke Douwesz (winnaar van de Anna Bijns Prijs 2012)
wegBoeken kunnen je leven veranderen. Daarvan ben ik overtuigd en daarom hou ik zo van boeken. Weg van Minke Douwesz is zo’n boek voor mij. Het boek gaat over een relatie die voorbij is, een van de twee moet het huis verlaten maar weigert domweg te vertrekken. Ongelofelijk goed geschreven en soms bloedstollend spannend. Je zit helemaal in de hoofden van de twee vrouwen en dan is er nog Lodewijk. De teckel. Ik ben totaal verknocht geraakt aan Lodewijk en ik kijk, sinds ik het boek heb gelezen, op een heel andere manier naar teckels. Ook op die manier kunnen boeken je leven veranderen.

De Toverberg – Thomas Mann
Mann Toverberg MP2 (Page 1)Ik hou er eigenlijk niet van om te zeggen dat iemand iets gelezen ‘moet’ hebben, maar… (hier moet natuurlijk een maar komen) ik vind wel dat iedereen die van literatuur houdt, iets van Thomas Mann en Siegfried Lenz gelezen zou moeten hebben. Wat komt het toch mooi uit dat de ene auteur (Lenz) net in Nederland herontdekt wordt en dat er net een magistrale nieuwe vertaling van De Toverberg is verschenen! Toegegeven, het is een enorme pil en het eerste deel is erg traag – na ruim honderd pagina’s ben je als lezer net zo aan een sanatorium toe als de hoofdpersoon –, maar op dat moment heeft de auteur je te pakken en ga je er helemaal in op.

Groenten uit een Italiaanse tuin – Steven Joyce
groenten uit de italiaanse tuinBoeken zijn heerlijk! Ze kunnen je vermaken, troosten, en je kunt ze gebruiken. Zoals kookboeken. Mijn ‘meest gebruikte boek’ van 2012 is Groenten uit een Italiaanse tuin van de makers van de Zilveren Lepel. Het staat bomvol met seizoensrecepten en bij elk seizoen krijg je naast de productuitleg nog tuintips. Mijn favoriet van de herfst staat op pagina 308: Pompoen met aardappel uit de oven. Heel simpel, maar ach, zo lekker!


Géraldine:
Tijgers in rood weer – Lixa Klaussmann
tijgers in rood weerDe Verenigde Staten, eind jaren vijftig. Twee nichten keren met hun families terug naar de plek waar ze eens een zorgeloze jeugd beleefden. Maar die sfeer van toen blijkt niet meer op te roepen. Een schokkende ontdekking legt ook een pijnlijke geschiedenis bloot.
Een heerlijk boek, vlot geschreven. Het geeft ook een mooi tijdsbeeld van vooruitgang en optimisme in het Amerika van de jaren veertig en vijftig.

Vlieggedrag – Barbara Kingsolver
vlieggedragDe komst van een enorme zwerm zeldzame vlinders verandert het leven in het dorp en van de jonge Dellarobia. Ze staat op het punt haar man en haar armoedige bestaan te verlaten. Ze blijft, en alles wordt anders. Vooral de komst van media, milieuactivisten, natuurwetenschappers en politici, die allemaal op de vlinders afkomen, zet het dorp en haar leven op zijn kop.
Een meeslepend verhaal, met ecologie en aardwetenschap als aardige extra invalshoek.

Tree houses – Philip Jodidio
tree housesAls kind klom ik in bomen, en voor míjn kinderen heb ik eens een boomhut gebouwd. Nu vergaap ik me aan de meest fantastische boomhutten in dit prachtige grote geïllustreerde boek. Van eenvoudige getimmerde hutjes tot complete architectuur op hoog niveau.Fred:

De zaak Collini – Ferdinand von Schirach
zaak colliniNa zijn twee verhalenbundels ‘Misdaden’ en ‘Schuld’ verscheen dit jaar van Ferdinand von Schirach een prachtige novelle. Op de eerste bladzijden wordt een moord gepleegd en vanaf dat moment ontspint zich een opzienbarend verhaal. Tot het eind toe mysterieus en met scherpe pen geschreven. Heel mooi. Lees ook zijn twee verhalenbundels.

De Tweede Wereldoorlog – Anthony Beevor
tweede wereldoorlogEen van de beste boeken over de Tweede Wereldoorlog die ik de laatste tijd gelezen heb. Het is Beevor gelukt om deze oorlog in soepele stijl en uitermate leesbaar samen te persen in 900 pagina’s. Veel feiten die we allemaal wel kennen brengt hij met elkaar in verband en zo ontstaat een goed en helder boek.

Schuld: de eerste 5000 jaar – David Graeber
Schuld.inddZeer verhelderend boek over ‘schuld’. Het bestond al voordat er geld was en heeft een belangrijke rol gespeeld in onze omgang met elkaar. Het gaat niet alleen over materiële schuld maar ook over zonde et cetera. Het heeft ook bijgedragen aan de vorming van onze moraal op zowel materieel terrein als op spiritueel terrein. Niet dat ik nu de schuldencrisis begrijp maar ik heb er wel meer inzicht in gekregen.


Edith:
De mooiste vertaalde literatuur
coupe no 6In januari van dit jaar riep ik dat ik het mooiste boek van 2012 al gelezen had: Fantoomliefde van Aminatta Forna. Een gevaarlijke uitspraak met nog een heel jaar voor de boeg. Forna staat zeker hoog (een prachtig en meeslepend boek over een psycholoog in Sierra Leone), maar ik mag er maar drie noemen en kies voor De verliefden van Javier Marías – een perfecte psychologische literaire thriller met een bloedstollende traagheid die mij deze zomer uit de slaap hield –; Coupé nº 6 van de Finse Rosa Liskom – twee mensen tot elkaar veroordeeld in een couchette van de Transsiberië Express, er gebeurt weinig, maar wat een ritme, wat een stijl en wat een spanning – en Dit zou in de tegenwoordige tijd geschreven moeten worden van de Deense Helle Helle. Eigenlijk zou ik hier al haar boeken moeten noemen, want ik ontdekte Helle dit jaar en las deze zomer haar hele oeuvre. Dit is literatuur op de vierkante centimeter, zo kaal, zo sober, maar zo precies. Elk woord is raak.

De mooiste Nederlandse literatuur
luchtbellenRob van Essen kwam dit jaar met een nieuwe roman: Alles komt goed. Laura en Rudolf zijn al jaren getrouwd en eigenlijk weten ze niet meer zo goed waarom. Ze raken allebei – onafhankelijk van elkaar – de weg kwijt en zo ook elkaar. Van Essen speelt een ingenieus spel met schijn en werkelijkheid: ligt Rudolf in coma of is hij echt opgenomen in een sekteachtige woongroep in een oud landhuis? Waarom gaat Laura niet op zoek naar Rudolf? Het is een briljant boek met fijne observaties en veel stof tot overpeinzing.
Iemand die ook goochelt met realiteit en fictie is Sipko Melissen, die met Kamer in Rome een prachtige lichte roman schreef over de dromerige student Daniël, die op zoek gaat naar een vergeten schrijver. Een oase van rust.
Als tegenwicht voor al die dromerigheid: Dorst van Esther Gerritsen. Natuurlijk, Gerritsen schrijft vlot en geestig, maar het is voorwaar geen lichte kost. Ik kon het niet lezen voor het slapen gaan omdat het mijn nachten ging beheersen. Behalve van haar boeken zelf, hou ik ook heel erg van de manier waarop Esther Gerritsen over haar werk praat. Ze is misschien wel de intrigerendste schrijfster van dit moment.

De mooiste verhalenbundels
naar de stadIn februari organiseerden wij spontaan ‘De Week van het Korte Verhaal’ om de verhalenbundels eens in het zonnetje te zetten. Ook kregen we een echt ‘verhalenplankje’, zodat liefhebbers van het korte verhaal niet meer de hele literatuurkast hoeven uit te kammen. En na ‘De Lange Avond van het Korte Verhaal’ van de SLAA ben ik definitief om: korte verhalen zijn geweldig. Mijn ‘oude liefde’ Etgar Keret kwam begin dit jaar met een nieuwe bundel: Verrassing. Zelden las ik geestiger, scherper, warmbloediger proza dan bij Keret.
Eindelijk maakte ik dit jaar kennis met de Franse Claire Castillon. Haar bundel Luchtbellen is als een doos bonbons: niet achter elkaar consumeren, want dan krijg je buikpijn. Castillon laat de mens niet van zijn beste kant zien, zullen we maar zeggen, maar ze is heerlijk vilein en messcherp.
En dan de lovenswaardige baksteen Naar de stad, samengesteld door Sanneke van Hassel en Annelies Verbeke. Een prachtige verzameling verhalen over het leven in de stad, van over de hele wereld.


Winkeldochter Veerle (bijna 8 jaar) en –zoon Cyriel (bijna 11 jaar)
verschrikkelijke badmeesterDe verschrikkelijke badmeester – Jozua Douglas
Wat doe je als je vader in jou de toekomstige wereldkampioen zwemmen ziet, en jij dat helemaal niet ziet zitten (en ook niet in je hebt)? En dan die door jou en je zwemklasje gehate, maar verder door iedereen geadoreerde badmeester, met zijn snode plannen…
Lees dit boek (voor)!


Winkelzoon Aaron (11 jaar):
kapitein onderbroek De avonturen van Kapitein Onderbroek – Dav Pilkey
Ik vind het heel grappig en je kan het heel snel uitlezen want er zitten veel plaatjes in. Er zit ook een stripverhaal over Kapitein Onderbroek tussendoor. Dat hebben de hoofdpersonen, Sjors en Harold, zelf gemaakt.


Winkeldochter Dina (8 jaar):
ontvoering van mona lisaDe ontvoering van Mona Lisa – Maayken Koolen en Nickie Theunisse
De Mona Lisa wordt gestolen in Parijs. Je kunt de boeven (en andere figuren) volgen door Parijs, Londen, Barcelona, Berlijn en Amsterdam. Een prachtig zoekboek van karton.
Ik vind het leuk om te zoeken in alle steden, ik vind het ook heel mooi getekend. Je ziet elke keer weer iets anders.


Winkeldochter Ida (9 jaar):
boze heks moet winnenBoze heks moet winnen – Hanna Kraan
Ik ben nog maar net begonnen in dit boek en ik vind het nu al leuk! Beetje spannend (nou, niet echt héél spannend) en grappig. Ik ga er in februari een boekbespreking over houden in de klas.Winkelzoon Job (6 jaar):

Mees Kees op de kast COVwt+shuttle.inddMees Kees op de kast – Mirjam Oldenhave
Ik heb de film van Mees Kees gezien en die vond ik erg leuk. Nu ga ik alle Mees Kees-boeken lezen. Ehh, nee: papa en mama lezen ze voor, natuurlijk!Winkeldochter Marthe (5 jaar):

kolletje viert feestKolletje viert feest – Pieter Feller en Natascha Stenvert
Dit is de laatste Kolletje, waarin iedereen feest viert en Kolletje erop los tovert met haar toversokken, maar eigenlijk vind ik alle Kolletje-boeken even leuk. En er zijn nu ook kleine Kolletjes die ik zelf kan lezen.Winkeldochter Betty (3 jaar):

liselotjeLiselotje – Marianne Busser en Ron Schröder
Ik vind Liselotje een heel leuk meisje, met haar paleisje, in een land hier ver vandaan, waar heel veel paleisjes staan. Liselotje doet allemaal leuke dingen. Het leukste vind ik dat ze jarig is en cadeautjes krijgt en taartjes gaat eten.Winkelkleinzoon Jahrdell (3 jaar):

koekemannetjeHet Koekemannetje – Nancy Nolte & Richard Scarry
Het Koekemannetje is een Gouden Boekje.  Mijn oma zegt dat ze dit boek vroeger al las. Ze vond het Koekemannetje erg zielig want hij wordt opgegeten door de vos. Ik vind de vos geweldig slim. Maar hij houdt dan ook erg van koekjes!