De mooiste boeken van 2013

CON_VanDerWerf_08.indd vlucht palacio_Wonder_OM_27,5.indd omslag_bergkamp 2.indd spinder expo 58 Shela Heti_DEF_8.indd

Van weemoed en vooruitkijken
…want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren
en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat

Het is een van de weinige passages die ik kan citeren. Ik denk graag aan die woorden, maar heb ze inmiddels in mijn hoofd wel flink uit hun verband gerukt. Ze zijn hun eigen leven gaan leiden en dat leven heeft niets van doen met de overpeinzingen over het gruwelijke huwelijk waar Willem Elsschot ze bij laat horen.
Het is vooral die ‘weemoedigheid, die niemand kan verklaren’ en die dan ook nog ’s nachts komt. ’s Nachts als altijd alles veel erger is.
Wanneer ook alles erger is, is aan het einde van het jaar. Je gaat toch terugkijken, althans ik dan, en dat kan ik dan alleen in de volgende formuleringen: heb ik wel genoeg… (vul maar in: aandacht besteed aan mijn kinderen, oog gehad voor misstanden, mijn best gedaan, schoongemaakt, opgeruimd, nagedacht, liefgehad, gelezen…). Altijd maar die angst tekort te schieten, niet te voldoen aan de verwachtingen, niet genoeg uit het leven te halen. En de gedachten dat alle dingen voorbijgaan, niet terugkeren, het onherroepelijke van de dingen. Waar die gedachten vandaan komen, ik weet het niet. Hoewel: soms weet ik het wel. Soms lees je een boek dat je in één klap terugbrengt naar vroeger tijden en dat je mijmerend achterlaat over wat had kunnen zijn. De nacht van Lolita van Rob Waumans was voor mij zo’n boek. De flashbacks naar de middelbareschooltijd van hoofdpersoon Luc en zijn eerste grote liefde, Lou, katapulteerden mij naar mijn eigen middelbareschooltijd, eind jaren tachtig. Bij mij kwam alles terug: de muziek, de voor eeuwig lijkende vriendschappen, die ene wereldbeeldbepalende liefde.
Net na het lezen van dat boek werden mijn mijmeringen bewaarheid: een reünie van mijn middelbare school. Tijdens een lesje bij mijn ‘oude’ (zo oud was hij nog helemaal niet) leraar Nederlands (de man die mij op mijn vijftiende Vallende ouders van A.F.Th. van der Heijden leende, ik ben hem eeuwig dankbaar) kwam Elsschot ter sprake. En alle chique carrières van mijn oud-klasgenoten ten spijt: ik was de enige die bovenstaande dichtregels kon citeren. Zo kon ik – ondanks mijn kwartjeszoekerscarrière – toch nog een beetje indruk maken op mijn schoolgenoten. En zo was maar weer eens bewezen dat je er echt wel iets aan hebt, aan al dat gelees.
Maar indruk maken op anderen is niet het enige ‘voordeel’ van de literatuur. Goede literatuur raakt aan het leven zelf en geeft je gedachten een zetje. Misschien niet altijd in de richting die wenselijk is, maar je kunt het maar beter af en toe laten gebeuren.

Wij van Linnaeus Boekhandel hebben onze gedachten ook weer een zetje gegeven en gewikt en gewogen wat wij de sterkste boeken van afgelopen jaar vonden. Een fijn klusje om de mijmeringen en terugblikken de vrije loop te laten. Zie hieronder het resultaat. En we kijken niet alleen achterom (want – om Lennaert Nijgh er ook nog even bij te halen: ‘Degene die steeds omkijkt, die valt op zijn gezicht’), we kijken ook vooruit en hebben al wat glimpen opgevangen van het moois dat ons op literatuurgebied te wachten staat in 2014.
Kijk terug en lees vooruit.
Lees terug en kijk vooruit!

We wensen u een mooi jaar toe, met fijne herinneringen.

Edith


Welke boeken vonden wij de mooiste van het afgelopen jaar?

Mieke:
Julia – Otto de Kat
juliaVoor mij is 2013 het jaar van Otto de Kat geworden. Tot april van dit jaar had ik nog nooit iets gelezen van deze auteur, maar een goed gesprek met een vaste klant bracht me ertoe alle boeken van hem (vier romans en een dichtbundel) te lezen en er ging een wereld voor me open. Inmiddels hebben we – mede daardoor – het afgelopen jaar onze eerste succesvolle Linnaeus Leestclubavond gehad waarin we samen het boek Bericht uit Berlijn bespraken.
Julia is een prachtig en droevig liefdesverhaal over Chris Dudok die in 1938 voor zijn werk naar Lübeck verhuist. Daar ontmoet hij Julia; eigenzinnig en onbevangen, ze tilt hem op en kruipt in de naden van zijn ziel. Haar aanwezigheid brengt hem terug naar de tijd waarin hij gelukkig was: als kleine jongen op de boerderij bij zijn opa. Julia wordt aangezien voor een communiste. Als haar broer die acteur is, na een voorstelling weigert de Führer te begroeten volgens het naziprotocol is Julia haar leven niet meer zeker en zij dwingt Chris Duitsland te verlaten, omdat hij haar in gevaar kan brengen. Een opdracht die hij met tegenzin uitvoert en waar hij de rest van zijn leven mee zal worstelen. In de Kristallnacht zijn ze voor het laatst samen: ‘En zo was geen nacht ooit geweest, geen dag begonnen.’ Chris gaat terug naar Nederland, volgt zijn vader op in de fabriek en trouwt. In het boek wordt de naam van zijn vrouw niet genoemd en zo blijft zij op afstand. ‘Want Julia dreef in en uit zijn hoofd, toen en zoveel keren erna’. In de jaren vijftig gaat Chris opnieuw naar Lübeck en daar hoort hij uiteindelijk wat er met Julia is gebeurd.
Julia is een mooi boek over liefde en geluk en over het ontbreken daarvan.

Jaja de oerknal – Maria Barnas
jaja de oerknal2013 is ook het jaar van Maria Barnas. In juni verscheen haar dichtbundel Jaja de oerknal. Op de achterflap staan een paar regels:

Het is wit in mijn hoofd.
Kan iemand me details geven?
Ik sta in het midden van een verbijsterend heelal.

En zo is het. We willen graag dat gebeurtenissen in ons leven zin hebben. Barnas laat zien dat ze moeite heeft betekenissen te geven. Zoals in het gedicht ‘Aanbreken’: ‘We zingen. We zingen om wat we radeloosheid zijn gaan noemen.’ Maar er is ook berusting, want: ‘De bomen buigen zich naar ons toe. Zij wisten het al. Zij hebben het altijd geweten.’
Het zijn gedichten die onrust veroorzaken, maar waar je je aan vast kan houden door het bijzondere taalgebruik.

Feest van het begin – Joke van Leeuwen
feest van het beginHoewel Joke van Leeuwen geen tijd en plaats noemt, wordt snel duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in Parijs tijdens de Franse Revolutie (1798). We maken kennis met Catho, een vondelinge die in een weeshuis woont en grote moeite heeft zich aan te passen aan het leven daar. Als de jonge non Berthe zich over haar ontfermt verandert haar leven. Zij leert haar lezen en schrijven en de wereld gaat open voor Catho. Het contact wordt abrupt verbroken als Berthe het weeshuis moet verlaten. Later, als het weeshuis wordt opgeheven, blijven de twee vrouwen naar elkaar zoeken en naar elkaar verlangen. Zoals altijd bij Joke van Leeuwen is het verhaal ondergeschikt aan haar schrijfstijl en verteltrant. Vanaf de eerste bladzijde loop je in de regen door de smalle straten van Parijs en ga je mee op zoek naar een plek om te blijven.


Casper:
cirkelVan mijn favoriete boeken dit jaar wil ik er graag drie met u delen. Om te beginnen de nieuwe Dave Eggers, De Cirkel. Het is het verhaal van de jonge Mae, die een baan bemachtigt bij het almaar groeiende über-social-mediabedrijf De Cirkel. Totale openheid is het devies en wie daar niet aan meedoet blijft hopeloos achter. Lees dit spannende boek en zie zelf hoe akelig dicht Eggers onze tijd op de huid zit. Hierdoor geprikkeld is het tijd voor Amerikanah, de mooie roman van Chimamanda Ngozi Adichie. Zij is een van mijn favoriete schrijfsters en stelt nooit teleur. Amerikanah is een tijdloos liefdesverhaal over twee jonge mensen die elkaar uit het oog verliezen doordat ze allebei verhuizen naar een ander land, maar elkaar jaren later toch weer terugvinden in het land van herkomst. Zei ik al dat het mooi was? Om tot slot de nodige inspiratie voor het nieuwe jaar op te doen beveel ik u Omweg naar Istanbul van Olaf Tempelman aan. Begin in Istanbul, ga op zoek naar een Roemeense koningin in Bulgarije, volg het spoor van Isaak Babel in Odessa, rust uit met Tsjechov op een bankje in Jalta en bereid u voor op de Winterspelen in Sochi. Keer ten slotte weer terug bij het begin, in Istanbul, en maak de cirkel rond.


Selma:
Hoe moet je zijn? – Sheila Heti
Shela Heti_DEF_8.indd‘An odd, original, nearly unclassifiable book… Unlike any other novel I can think of’, schreef The New York Times over deze roman. De quote stelde mij enigszins gerust omdat het me maar niet lukte iets zinnigs te schrijven over dit geweldige boek. De Huffington Post vindt dat Hoe moet je zijn? een van de dertig boeken is die je gelezen moet hebben voor je dertigste. Dat is mij niet gelukt, maar ik had het boek graag eerder gelezen als dat mogelijk was geweest. Niet omdat je zo jong moet zijn om dit boek te kunnen appreciëren, maar gewoon om het hoe-eerder-hoe-beter. Gelukkig bestaat er ook nog iets als beter-laat-dan-nooit. En omdat het anderen beter lukt hun loftuitingen te verwoorden, sluit ik af met een quote van Chad Harbach: ‘Een uitdagende, eigenzinnige roman over kunst, seks, Toronto, vriendschap en de eindeloze uitdaging om te leven.’

Sletvrees – Sunny Bergman
sletvreesSunny Bergman is bekend geworden met haar films Beperkt Houdbaar, Sunny Side of Sex en Sletvrees. Ze heeft nu ook een boek geschreven waarin ze vertelt over het hoe, wat en waarom van deze films. Het boek is prima los van de films te lezen want ze beschrijft alles wat er in de films gebeurt. Nadeel hiervan is dat het herhaling oplevert als je de films net hebt gezien. Het boek geeft, naast een kijkje achter de schermen van het documentaire maken, ook een mooi beeld van de drijfveren en denkwijzen van de schrijfster.

Sta op en leef, vader – Said El Haji
COVER_Sta op en leef vaderSta op en leef, vader is het eerste boek van de jonge uitgeverij Jurgen Maas die zich richt op boeken uit en over het Midden-Oosten en de multiculturele samenleving. Sta op en leef, vader heeft indruk op mij gemaakt. Het is een ontroerende en openhartige essaybundel over een gesloten cultuur. El Haji verkent hoe hij en zijn familieleden zijn gevormd door een patriarchale traditie van eer, plicht en mannelijke dominantie. Hij is zo open en eerlijk dat de essays als een dagboek lezen.

A monster calls (Zeven minuten na middernacht) – Patrick Ness
monster callsIk kende Patrick Ness al van de Young Adult-trilogie Chaos walking, een geweldig spannend sciencefictionverhaal. A monster calls is andere koek: de hoofdpersoon is de dertienjarige Conor wiens moeder kanker heeft. Hij wordt ’s nachts bezocht door een monster, een reusachtige taxusboom, maar toch is hij niet bang. De taxusboom vertelt Conor bij zijn bezoeken telkens één verhaal. Na het derde verhaal verlangt de boom een verhaal terug van hem. Het verhaal moet de waarheid over Conor bevatten en dat is waar hij werkelijk bang voor is. A monster calls is een filosofisch verhaal voor 14+ en volwassenen over verlies, loslaten en opgroeien. Verwacht te huilen.


Edith:
Nederlandse literatuur:
Luchtvissers – Gerwin van der Werf
CON_VanDerWerf_08.inddJoshua Lohman, de hoofdpersoon uit Luchtvissers wil het leven ontvluchten en vertrekt naar een eiland dat ontruimd wordt. De elektriciteit zal worden afgesloten en de laatste bewoners naar het vasteland worden gebracht. Als de laatste veerboot is vertrokken, komt Joshua tevoorschijn uit zijn schuilplaats en blijkt hij niet de enige achterblijver te zijn…
Ik hield er een beetje een Buzz Aldrin-achtig gevoel aan over (u weet wel, van Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van Johan Harstad) en de mensen die mij een beetje kennen weten dat dit ongeveer het grootste compliment is dat ik een boek kan geven.

Stern – Thomas Heerma van Voss
sternNu ‘onze’ Iris en Roxanne zijn uitgevlogen zal ik de Stern-kar alleen moeten trekken. Dat doe ik met plezier. Zelden las ik zo’n sterk verhaal, met zoveel mededogen en zoveel inlevingsvermogen geschreven, zo fijn van toon, met zinnen waarvan ik er graag een paar zou citeren, ware het niet dat ik mijn exemplaar van Stern heb uitgeleend en niet meer heb teruggezien. Geheel in de geest van Iris en Roxanne zeg ik: ‘Chapeau.’

De weg naar zee – Elke Geurts
Elke GeurtsEen roman over moederschap, vriendschap en de maakbaarheid van het leven. Schijnbaar moeiteloos schakelt Elke Geurts tussen heden en verleden om aan het eind een ferme vuistslag uit te delen, waar mijn hoofd nog lang van gonsde. Weergaloos.

Vertaalde literatuur:
Sez Ner-trilogie – Arno Camenisch
sez ner trilogieZo nu en dan koop ik een boek alleen vanwege het uiterlijk. Daar krijg ik meestal geen spijt van. Bij Sez Ner zeker niet, wat een briljante trilogie is dit! Je begint op de berg (Sez Ner) tussen de herders en kaasmakers, daalt af naar het dorp (Achter het station) waar je twee broertjes volgt die eigenlijk alleen maar kattenkwaad uithalen en eindigt in het café van tante, aan de stamtafel (De laatste). In ultrakorte, hypnotiserende scènes van soms maar vijf regels schetst Camenisch een teder beeld van het rauwe bergleven. Je krijgt een heel ander beeld van het o zo keurige Zwitserland.

Noordwaarts – Willy Vlautin
Noordwaarts compl.inddOké, ik ben een beetje verliefd op Willy Vlautin, op Vlautin de schrijver en op Vlautin de muzikant. Uitgeverij Nijgh was zo lief om Noordwaarts uit te geven mét de soundtrack op cd (Noordwaarts is voortgekomen uit een nummer van Richmond Fontaine, de band van Vlautin) en die twee versterken elkaar. Het tragische leven van de jonge Allison grijpt je aan, mede dankzij de gortdroge stijl. Zoals ik in onze zomernieuwsbrief al schreef: zeldzaam ontroerend en verdrietig, maar – en daarom hou ik echt van Vlautin – niet zonder hoop.

Een geval van ordeverstoring – Richard Yates
Yares Ordeverstoring (Page 1)Richard Yates is een auteur bij wie ik tijdens het lezen regelmatig moet zuchten. Niet van ergernis of vermoeidheid, maar vanwege zijn adembenemende scherpte. Lees de eerste pagina van Een geval van ordeverstoring en u begrijpt wat ik bedoel. Parallel met deze Yates las ik The lost weekend van Charles Jackson (de cultroman uit 1944) dat in het nieuwe jaar in vertaling (Het verloren weekend) verschijnt. In beide boeken wordt dermate veel gedronken dat ik het deze kerst maar bij Bionade houd.

Sportboeken:
De jongens in de boot – Daniel James Brown
jongens in de bootDaniel James Brown vertelt het verhaal van een groep jongens van eenvoudige komaf (houthakkers, steenhouwers), de buitenbeentjes op de universiteit, die bij elkaar in de boot stappen en iedereen naar huis roeien. Uiteindelijk bereiken ze zelfs de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar ene meneer Hitler had bedacht dat de Duitse acht wel even zou gaan winnen. Het is wervelend geschreven – soms een tikje té Amerikaans – en een mustread voor iedere (oud-)roeier. Het afzien, de loodzware trainingen in weer en wind – je hoort het water bijna over de taften klotsen. Het tijdsbeeld dat Brown neerzet vond ik ook heel intrigerend: met de kennis van nu is het makkelijk oordelen, maar het is best begrijpelijk dat de mensen toen onder de indruk waren van het hypergeorganiseerde evenement.

Dennis Bergkamp – Jaap Visser en David Winner
omslag_bergkamp 2.inddJe hebt biografieën van voetballers en je hebt biografieën van voetballers. Dit is er een zonder seks, drugs en vrouwen; het gaat in dit boek – gek genoeg – over voetbal. Dennis Bergkamp vertelt openhartig en nauwgezet over zijn voetbalcarrière. Van het eindeloze balletje trappen na schooltijd tot zijn afscheidswedstrijd bij Arsenal – alles komt aan bod. Ook vertelt hij uitgebreid over zijn trainersloopbaan en de revolutie bij Ajax achter de schermen. Fascinerend en met lekker veel plaatjes.

Sport – De 142 beste Nederlandse en Vlaamse sportverhalen – Arthur van den Boogaard
sportArthur van den Boogaard heeft het weer gedaan: een fijne verzameling sportverhalen gemaakt, waarbij hij de criteria verruimd heeft, ten opzichte van de bloemlezing van 2007 (nu staan er ook verhalen van voor 1945 in). Het belangrijkste criterium is in ere gehouden: ‘Een goed sportverhaal is een goed verhaal.’ En zo is het. Voor allrounders.


Marianne:
Handel in veren – Rasha Peper
handel in verenIk vind Rascha Peper een heel goede verhalenvertelster. Ze ontrafelt in Handel in veren (de laatste roman van de in maart overleden schrijfster) op heel kundige wijze, een familiegeheim. Het leest prettig en je ziet de verschillende personages meteen voor je. Een mooi rond verhaal waarin niet alles uitgesponnen wordt maar ook veel aan de verbeelding wordt overgelaten.

Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck
vele hemels boven de zevendeIk heb dit boek in mijn zomervakantie gelezen en het raakte me recht in het hart. Op de Beecks taal is prachtig en ze maakt de worsteling van haar personages met het leven mooi en geloofwaardig zichtbaar. Ik baalde van het einde en baalde dat het boek uit was. Vooral met het hoofdpersonage Eva leefde ik erg mee. Ik heb wel een paar tranen moeten wegpinken

De boekenapotheek – Ella Berthout en Susan Elderkin
boekenapotheekDit prachtig uitgeven boek geeft een medisch literair advies voor elke lichamelijke of geestelijke klacht. Gebrek aan humor? Lees J. Kessels: the novel van P.F. Thomese. Neiging tot alcoholisme? Lees Onder de vulkaan van Malcom Lowry.
Heel amusant en handig zo’n boek!


Marijke:
Expo 58 – Jonathan Coe
expo 58Het verhaal speelt zich af tijdens de eerste wereldtentoonstelling die na de Tweede Wereldoorlog in Brussel werd gehouden in 1958.
Thomas Foley, ambtenaar van het CBI (Centraal Bureau voor Inlichtingen) in Londen, wordt naar België gestuurd met de opdracht een oogje in het zeil te houden in Brittannia, de bar van het Engelse paviljoen. De Belgen hebben bij wijze van grap het Amerikaanse en het Russische paviljoen naast elkaar geplaatst. Foley belandt in een wespennest van spionage. Daarnaast raakt hij in de ban van de beeldschone Anneke, een van de jonge gastvrouwen van de Expo.
Een tweede verhaallijn is die van Foleys vrouw Sylvia die eenzaam achterblijft in Londen met hun dochtertje Gill. Een schrijnend contrast met Foleys belevenissen in België. iteindelijk komen alle verhaallijnen op ingenieuze wijze bij elkaar.
De roman is een lichtvoetige detective, geestig en vermakelijk.

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck
vele hemels boven de zevendeEen prachtig geschreven familiegeschiedenis, waarin vijf personen afwisselend aan het woord komen. Zij vertellen allemaal over hun geheimen en dromen, verlangens en teleurstellingen. Totdat uiteindelijk een groot familiegeheim naar buiten komt.
In het boek staan veel dialogen, afgewisseld met reflectieve, beschrijvende gedeeltes. De taal is prachtig, de verteltrant is direct en geestig met een vleugje Vlaams.
Het is een indringend boek, waarbij je de personages dicht op hun huid zit, bijna alsof het je familie is. Als je van verwikkelingen houdt, is dit beslist een aanrader.

Pier en oceaan – Oek de Jong
Opmaak 1Pier en oceaan is familiegeschiedenis en ontwikkelingsroman ineen. Het boek bestaat uit vijf delen die samen de periode tussen 1944 en 1972 beslaan.
In de eerste twee delen staat Dina centraal. Zij groeit op in Amsterdam-Zuid, in een beklemmende omgeving. Ze maakt zich los, wordt verliefd op de Friese Lieuwe en raakt zwanger. In 1952 wordt Abel geboren – de eigenlijk hoofdpersoon van Pier en oceaan. De invloed van Dina, met al haar gevoelens van schaamte en teleurstelling, op Abel is groot en kleurt zijn ontwikkeling. Als Lieuwe carrière kan maken, verhuist het gezin naar Zeeland, waar het grootste deel van het boek zich afspeelt. We zien de gebeurtenissen voornamelijk door de ogen van Abel. Water, vooral de zee, en landschap spelen een grote rol.
Het verhaal speelt in een tijd die voorbij is, wat voelbaar is in de maatschappelijke veranderingen die op subtiele wijze voorbij komen.
Een boek om lekker de tijd voor te nemen (816 pagina’s).

En tenslotte twee prachtige cadeausuggesties voor de Kerst:
kunst als therapieKunst als therapie – Alain de Botton en John Armstrong
Een nieuwe methode om de dilemma’s in het leven te benaderen. Een verrassende en originele manier om naar kunst te kijken. Het is een bijzonder mooi uitgegeven boek vol prachtige kunst en boeiende filosofische bespiegelingen.

De grote Amsterdamse Kunstkalender
grote amsterdamse kunstkalenderNa succesvolle Grote Rotterdamse en Haagse Kunstkalender, is er voor 2014 ook een Amsterdamse versie verschenen met elke dag het werk van een andere hedendaagse Amsterdamse kunstenaar. Om je volgend jaar elke dag te laten verrassen door Amsterdamse kunst!


Anja:
De vlucht – Jesús Carrasco
vluchtEen boek dat me het hele jaar is bijgebleven is De vlucht van Jesús Carrasco, ook bekend als ‘Het geitenboek’. Het gaat over een jongetje dat op de vlucht is voor een groep mannen. Waarom hij op de vlucht is en voor wie laat de auteur heel lang in het midden. Af en toe laat hij een klein beetje informatie los en zit je als lezer op het puntje van je stoel. Je voelt de hitte, de dorst en de angst van het jongetje. Een opmerkelijk debuut van een jonge Spaanse auteur met een prachtige snor. Ik hoop dat we nog veel van hem mogen lezen.

De Wadden – Mathijs Deen
waddenVissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, piraten, gelukzoekers en badgasten: voor wie net als ik dol is op de Noordzee en de Wadden is De Wadden van Mathijs Deen een ‘must read’. Hij beschrijft de geschiedenis van de Wadden op zo’n meeslepende manier dat je niet kunt stoppen met lezen. Stop het boek in je rugzak, maak een flinke strandwandeling en ga daarna in een strandtent bij de open haard dit boek lezen. Puur leesgeluk!

De Cirkel – Dave Eggers
cirkelIk heb Dave Eggers als auteur heel hoog zitten. Net zoals de Duitse auteur Juli Zeh, waar ik ook dol op ben, kiest Eggers vaak maatschappelijke onderwerpen voor zijn romans, maar door zijn soepele manier van schrijven wordt het nooit te zwaar. Zo ook in zijn nieuwste roman. De Cirkel is de naam van het machtigste internetbedrijf ter wereld. Alles wat gebeurt moet openbaar zijn en iedereen heeft slechts één online identiteit. De lezer volgt Mae, een jonge ietwat naïeve jonge vrouw, die bij De Cirkel komt werken. In het begin lijkt alles fantastisch en gaat ze helemaal op in het bedrijf, maar heel langzaam groeit haar twijfel. En als lezer twijfel je met haar mee… De Cirkel is een beklemmende roman over een toekomst die akelig dichtbij is.

Groentebijbel – van aardappelpuree tot zuringsoufflé – Mari Maris
groentebijbelHeeft u een abonnement op ‘de krat’ of staat u af en toe weer met een bloemkool in handen op zoek naar inspiratie om hem een keer op een andere manier te bereiden? Dan kan ik de Groentebijbel van harte aanbevelen. Meer dan 65 groentesoorten, 850 recepten en heel veel variaties. Dit boek is een ware inspiratiebron voor elke groenteliefhebber.

New York – recepten uit de Big Apple – Marc Grossman e.a.
new yorkIk vind New York niet alleen een geweldige stad, maar ik heb er ook onwijs lekker gegeten! Omdat ik helaas niet twee keer per jaar naar New York kan vliegen, is dit boek een mooi alternatief. De recepten zijn makkelijk te maken en alleen al bij het doorbladeren van het boek voelt men zich weer een klein beetje terug in de Big Apple.


Jan:
De helleveeg – A.F.Th. van der Heijden
helleveegDe roman waarvan ik dit jaar het meest heb genoten. Het boek biedt een ijzersterke plot, kleurrijke personages en vooral een sterke vertelstem. Van der Heijden heeft een bijfiguur uit De tandeloze tijd als uitgangspunt genomen – ik geloof dat er toen niet meer dan een bijzin aan haar was gewijd. Deze tante Tiny staat in De helleveeg vol in de schijnwerpers. Ze schoffeert iedereen, ze bedriegt, ze bedreigt en ze poetst als een bezetene. En ze is onvruchtbaar. Hoe dat allemaal zo gekomen is en tot wat voor meeslepende scènes dat aanleiding is: lees het allemaal in De helleveeg.

Surplace – Ariejan Korteweg
surplaceFrankrijk telt 36.569 gemeenten, met een gemiddeld inwonertal van 1700. In Nederland wonen er gemiddeld bijna 41.000 mensen in een gemeente. In Frankrijk heeft elk dorp nog zijn postkantoor; bij ons zijn ze allemaal opgedoekt. De Franse taal is de laatste honderden jaren nauwelijks veranderd; wij kennen om de zoveel jaar een spellingherziening. Vanwaar deze verschillen? In Surplace van Ariejan Korteweg – voormalig Volkskrant-correspondent – kom je alles te weten over dit o zo boeiende land. Hij legt helder uit hoe aardsconservatief de Fransen zijn. Ze leven het liefst in het verleden en dulden eigenlijk geen enkele invloed van buitenaf op hun land en hun cultuur. Dat maakt het land ook wel weer aangenaam om op vakantie te gaan, omdat het zo heerlijk authentiek blijft.

A map of the world according to illustrators & storytellers – Antonis Antoniou
map of the world according to illustrators & storytellersGeografie en kunst ontmoeten elkaar in dit boek-vol-met-mooie-platen. In deze atlas zoek je niet naar een land, rivier of gebergte om je aardrijkskundekennis bij te spijkeren, maar vergaap je je aan de grafische kunstwerken, gemaakt door kunstenaars met een passie voor geografie. Zoals de ‘Hello map’ van Designstudio Helloyellow, waarin de continenten zijn samengesteld uit woorden die in de verschillende talen ‘hallo’ betekenen. Ook mooi: de ‘Hand drawn map of London’ van Jenni Sparks, met heel veel gedetailleerd getekende gebouwen. Of zie eens hoe prachtig donkergroen Frankrijk is getekend door Khuan+Ktron. Op het boekomslag prijkt een fraaie illustratie van Helsinki van Vesa Sammalisto. Als je ook nog gaat googelen op de kunstenaars uit het boek gaat er helemaal een wereld, zo mooi, voor je open.


Géraldine:
Het puttertje – Donna Tartt
puttertjeHet puttertje van Donna Tartt is een ideaal boek voor de lange donkere wintermaanden – je bent er wel even zoet mee. Niet dat het een moeilijk boek is: integendeel. Het is eigenlijk gewoon een thriller, maar dan wel een van bijna duizend bladzijden.
De dertienjarige Theo Becker overleeft een aanslag op een groot museum waarbij zijn moeder om het leven komt. Hij grist op weg naar de uitgang van het compleet verwoeste museum een schilderijtje mee en dat had hij beter niet kunnen doen.
Er begint een soort zwerftocht langs verschillende verblijfplaatsen waarbij hij het schilderijtje als een loden last met zich mee zeult. Hoe langer hij het bij zich houdt, hoe moeilijker het wordt om het terug te geven, wat hij overigens het liefst zou doen.
Ik heb erg genoten van mijn eerste Tartt. Het is spannend, humoristisch en droevig tegelijk.

Luchtvissers – Gerwin van der Werf
CON_VanDerWerf_08.inddDit boek is me aangeraden door Edith. Het is zo ongeveer het tegenovergestelde van Het puttertje: kort, krachtig en heel helder van taal. Het ijzingwekkende einde zal me nog lang bijblijven.

 

Mijn Amsterdam – Ron Blaauw
mijn amsterdamHet is altijd leuk voor ons Amsterdammers om te lezen over bijzondere plekken, restaurants, koffietentjes, hotspots en aparte winkeltjes in de stad. Een inspirerend boek met veel interviews, foto’s en adressen.


Jeanine:
De vlucht – Jesús Carrasco
vluchtDit jaar las ik veel mooie boeken, Stoner (John Williams) en Vader (Karl Ove Knausgård) mogen eigenlijk niet onvermeld blijven, maar De vlucht van Jesús Carrasco gaat aan kop. Dit boek lezen was een geheel nieuwe leeservaring voor me.
Als in een nachtmerrie wordt een jongen van een jaar of elf achterna gezeten. Hij houdt zich schuil in de schamele kuilen van het gortdroge, stoffige en door de zon gegeselde landschap. Af en toe biedt een boom zijn schaduw aan. Het waarom van zijn vlucht wordt gedoseerd prijsgegeven. De ontmoeting met een oude geitenhoeder lijkt een lichtpuntje. Carrasco sleurt je mee de droogte in, doet je snakken naar een druppel water en houdt je alert voor mogelijke achtervolgers.
Ik was een paar dagen nadat ik het boek gelezen had, nog dolende. Fenomenaal.

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck
vele hemels boven de zevende‘Vele hemels boven de zevende,’ antwoordt een van de vijf personages in dit boek, als haar wordt gevraagd hoe ze haar eerste echte kus heeft ervaren. Vier van de personages zijn familie van elkaar. De Vlaamse auteur geeft op zeer overtuigende wijze elk personage – van de twaalfjarige Lou tot Jos van eenenzeventig – een eigen stem. Hun verhalen wisselen elkaar af en kruisen elkaar uiteindelijk.
Ongemakkelijke familieverhoudingen, hemeltergende eenzaamheid, de liefde, de dood. Het komt allemaal voorbij. En zo levensecht. Gelukkig ook met humor beschreven. Ik heb vooral erg genoten van de soms bijtende dialogen, in dat mooie Vlaams. Ik heb zelden een boek zo gulzig gelezen als dit.

Tijgereiland – Daan Remmert de Vries
tijgereilandTijs is dertien. Zijn ouders zijn net gescheiden, en hebben het ogenschijnlijk druk genoeg met zichzelf in deze nieuwe levensfase. Bovendien krijgt Tijs verantwoordelijkheden die eigenlijk te groot zijn voor een dertienjarige. Zo moet hij zijn labiele moeder een beetje in de gaten houden. De India-vakantie die hij samen met haar onderneemt, zet de dingen op scherp.
Daan Remmerts de Vries schrijft over het leven zoals het is, en niet zoals je het zou willen hebben!

Wonder – J.C Palacio
palacio_Wonder_OM_27,5.inddWonder was voor mijn kinderen en mij de mooiste en ontroerendste (voor-)leeservaring van afgelopen jaar. De tienjarige August heeft een zeer ernstige gezichtsafwijking. Vanwege regelmatige ziekenhuisopnames is hij tot nu toe nog nooit naar een echte school gegaan. Nu de meest ingrijpende operaties achter de rug zijn, vinden zijn ouders het tijd om hem naar school te sturen. August huivert over de nieuwe wereld die aan zijn voeten ligt. Met vallen en opstaan komt hij het eerste jaar door.
Een boek over (de psychologie van) pesten en de schoonheid die de mens in zich heeft.


Winkeldochter Dina (9 jaar):
De GVR – Roald Dahl
gvrHet is een heel leuk boek
het is soms heel grappig
en soms heel spannend
het heeft veel belevenissen
je kan er heel veel in meedenken
het is een bijzonder boek


torak en wolfWinkelzoon Aaron (12 jaar):
Torak en Wolf (deel 1) – Michelle Paver
Het is een leuk en spannend verhaal.

 

Winkeldochter Ida (10 jaar):
Het leven van een loser – niet te doen – Jeff Kinney
leven van een loserIk heb dit boek gekozen omdat ik alle boeken tot en met deel 7 heb gelezen en ik vond dit het leukste deel. Vooral het stukje dat ze een slaapfeest in de school hadden was leuk. De kachel deed het niet en ze zaten opgesloten. Ik hoop dat Jeff Kinney nog veel meer boeken gaat schrijven.


Winkelzoon Job (7 jaar):
Stinkbom en Ketchupkop en de doortrapte dassen – John Dougherty & David Tazzyman
stinkbom en ketchupkop
Ik vind het een heeeeeeeeeeeeeeeeel grappig boek. Ik vond de avonturen heel leuk die Stinkbom en Ketchupkop beleven. Ik vond het leukste stukje dat een kat die stond te bewaken en toen kwamen Stinkbom en Ketchupkop en de poes zei: ‘Je mag kloppen.’ Toen Stinkbom zijn hand ophield om te gaan kloppen op de deur, zei de kat: ‘Nee! Toch niet. Mijn fout. Je mag toch niet kloppen.’
Daar moest ik hard om lachen.


Winkelzoon Cyriel (11 jaar):
Spinder – Simon van der Geest

spinderIk had het boek net uit toen bekend werd dat het de Gouden Griffel had gewonnen. Ik dacht dat ik alleen De Grijze Jager leuk zou vinden om te lezen. Ik was dan ook erg verrast toen ik het boek binnen een paar dagen uit had.


Winkeldochter Veerle (8 jaar):
Sofie en de pinguïns – Edward van de Vendel & Floor de Goede
sofie en de pinguinsHet is een grappig boek, met leuke tekeningen en strips. En er staan ook heel wat weetjes in. Mijn boekbespreking op school gaat over dit boek.


Winkeldochter Marthe (6 jaar):
Vos en Haas en de bosbaas – Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing
COV_V&H en de bosbaas DEF.inddDe laatste Vos en Haas die ik las heette Tot kijk, Vos en Haas. Ik was toen bang dat het het laatste boek zou zijn, maar aan het eind gaan ze alleen maar op reis. En nu is er een nieuwe: Vos en Haas en de bosbaas. Die is zo spannend dat het bijna een mensenboek is.


Winkeldochter Betty (4 jaar):
Klo-Ikdenk-oms_UGIk denk dat wij nu vrienden zijn – Wouter Klootwijk & Philip Hopman
Mama en papa hebben dit aan mij en mijn zus voorgelezen en ik vond het heel leuk. Alle avonturen van Adri, Martje en Wim bij de brug. En bij de oom van Adri. Spannend en ook grappig.