De mooiste boeken van 2014

rummelplatz rainarai gaten roxy offers morgen komt liesbeth ontdekking van het langzame leven

Van oud naar nieuw
Mijn ouders gaan verhuizen – van groot naar kleiner. Ik heb maar vier jaar in het huis gewoond dat nu leeg moet, maar de verhuizing daar naartoe was van klein naar groot en ik vermoed – gezien wat er allemaal tevoorschijn komt – dat toen gewoon álles is meeverhuisd. Nu moet er dus opgeruimd worden en daarbij worden de beste vondsten gedaan. Laatst kwamen mijn kinderen na een bezoek aan opa en oma terug met een springtouw. Dat nog van mij was geweest. Waarmee ik had leren touwtjespringen. Het was er nog en het was helemaal intact. De ‘tik’ waarmee het de grond raakte onder het draaien, klonk nog precies zo als ik me herinnerde. En terwijl ik stond te draaien en mijn ene dochter uitlegde dat het touw wel steeds de grond moest raken en de andere probeerde in te seinen wanneer ze ‘in moest springen’, dacht ik alleen maar: kwaliteitje! En: vroeger was alles beter. Van de springtouwen die de kinderen deze zomer op de kermis (weet u wat het Duitse woord voor kermis is?) wonnen, was al zes keer een handvat losgeschoten, maar dit touw was robuust en betrouwbaar.

En ook dacht ik: als er meer mensen zouden zijn als mijn ouders, zou de economie dan instorten? Als je kiest voor eindeloos hergebruik en repareren en doorgeven, vallen dan op den duur de raderen stil?
Een tussenweg zou zijn: herexploitatie, iets wat je in het boekenvak steeds meer ziet gebeuren. ‘Schatgraven’ noemen ze het, ‘afstoffen’ is ook gehoord. Er is zelfs een officiële club die zich hier voor inzet: Schwob. En ik vind het wel wat hebben. In plaats van hijgerig op zoek te gaan naar epigonen van eerdere successen, gewoon eens rustig kijken wat je nog in de kast hebt staan. We moeten wel oppassen dat we niet allemaal heel hijgerig achter die herontdekkingen aan gaan lopen, maar voor nu heeft het iets mooi duurzaams. Dit laat onverlet dat nieuw talent ook zeker een kans moet blijven krijgen, maar als u naar mijn eindejaarslijstjes kijkt, ziet u dat het een het ander niet uitsluit. En alle niet goed verkopende debutanten kunnen altijd nog hopen op herontdekking, dat is ook hoopvol.
Wij wensen u een genoeglijk oud en nieuw!

Edith


Welke boeken vonden wij de mooiste van het afgelopen jaar?

Marijke:
Lichtjaren – James Salter
lichtjarenDeze moderne klassieker (voor het eerst verschenen in 1975) is een huwelijksroman.
Viri en Nedra, dertigers in de kracht van hun leven, wonen met hun twee dochters in een mooi huis aan de Hudson vlak bij Manhattan. Ze leiden een welgesteld en gelukkig bestaan. Zo lijkt het.
Viri is een niet zo getalenteerd architect, die graag roem en bekendheid wil. Nedra voelt zich gevangen in haar huwelijk. Ze is bang om oud te worden en om een ‘doorsnee’ bestaan te leiden. Beiden zien ze hun leven voortkabbelen en hebben het gevoel kansen op een groter en mooier leven te missen door de keuzes die ze eerder hebben gemaakt. Beiden zoeken hun geluk bij een ander, waarna hun huwelijk langzaam uiteenvalt.
Het boek is prachtig geschreven. Je gaat nadenken over je eigen keuzes en de gevolgen die ze hebben in je leven.

Twee wegen – Per Petterson
PETTERSON_Twee_WT_DEF.inddEen verhaal over het leven van twee gewone mannen. Het boek begint met hun ontmoeting vroeg in de ochtend op een brug vlak bij Oslo. Jim en Tommy zijn inmiddels van middelbare leeftijd en hebben elkaar vele jaren niet gezien. Ooit, als jongens, waren ze elkaars beste vriend.
Het verhaal gaat terug naar hun jeugd. Jim groeit op bij zijn beschermende, religieuze moeder. Zijn vader is niet in beeld. Tommy komt uit een verscheurd gezin. Zijn moeder verlaat hen en hij blijft met zijn drie zusjes achter bij hun gewelddadige vader. Moeilijke tijden volgen, maar Jims huis is een toevluchtsoord. Als Tommy zijn vader in elkaar slaat verdwijnt deze uit hun leven en valt het gezin definitief uit elkaar. Tommy komt terecht bij een vrijgezelle buurman.
Wat is de aanleiding voor hun breuk? In terugblikken komen we langzaam te weten wat er heeft plaatsgevonden.
De vertelstijl van Petterson is eenvoudig en puur en geeft het verhaal diepgang. Een mooi boek over vriendschap, keuzes en het lot.

The Image as Burden – Marlene Dumas
image as burdenDeze fraaie catalogus van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum biedt een volledig overzicht van Dumas’ werk met een uitvoerige tekst en afbeeldingen die prachtig van kleur zijn.
Marlene Dumas (1948) is opgegroeid in Zuid-Afrika.  In 1976 kwam ze naar Amsterdam, waar ze nog steeds woont en werkt als beeldend kunstenaar. Haar werk is geladen en gelaagd, met een diepe betekenis en een achterliggend verhaal. Vaak is het ook politiek getint. Ze heeft een groot archief van eigen foto’s, kranten- en tijdschriftfoto’s die ze gebruikt als bron voor haar schilderijen en aquarellen.
Ze vraagt ons te kijken naar beeldvorming en dan vooral hoe wij zelf een beeld vormen van iemand. Haar werk is indringend en confronterend, vaak erotisch getint. Ze schildert met een losse toets, veelal met grijze, blauwe en rode tinten.
De catalogus is heerlijk om in te bladeren en lezen, de tentoonstelling is een aanrader! Nog te zien t/m 4 januari 2015.


Edith:
Nederlandse literatuur:
Dieven van vuur – Ivo Victoria
dieven van vuurDieven van vuur is een fijnzinnige, welhaast etherische roman die je omhult als een nevel. Bijna onzichtbaar, licht, ongrijpbaar, maar heel aanwezig. Dit is een uitgesproken ‘slow read’ – een boek dat zich leent voor mijmerend wegdrijven boven de pagina’s, een boek over jongensvriendschap en de liefde voor muziek, dat zich het liefst ’s nachts laat lezen en waar je zo lang mogelijk in wilt blijven rondhangen.

Birk – Jaap Robben
Birk Omslag 10.04.2014•def.inddDit boek valt helemaal in mijn favoriete genre: eenzame jongemannen die niet goed weten wat ze met het leven aan moeten op een welhaast onbewoond eiland ergens boven Schotland. Dit boek staat bij mij in de kast naast Buzz Aldrin, waar ben je gebleven van Johan Harstad en Luchtvissers van Gerwin van der Werf. Een beeldschoon debuut over een gezin dat ontwricht raakt als de vader verdrinkt. Lees het ook vooral om de stijl: je kunt zien dat Jaap Robben dichter is. De taal is niet poëtisch in lyrische zin, maar in zijn woordkeus. Robben slaagt erin met vijf, zes woorden volzinnen te produceren. Bijzonder knap.

Morgen komt Liesbeth – Olivier Willemsen
morgen komt liesbethNog een debuut en nog meer beklemming. Twee jongetjes zitten in een huis, te wachten op Liesbeth. Ze komt morgen, althans, dat hopen ze. Ze kijken de tram die door de straat rijdt leeg en wachten. En dan komt Liesbeth, en ze maakt zuurkool. Onmetelijk veel zuurkool. En dan, als ze zijn aangesterkt, mogen ze naar buiten. Maar of het daar beter van wordt… IJzig van hart degene die dit in één ruk uitleest!

Vertaalde literatuur:
Rummelplatz – Werner Bräunig
rummelplatzEigenlijk ben ik een boekverkoper van niks, want de boeken die me echt dierbaar zijn, hou ik het liefst voor mezelf (ik raakte ernstig in de war toen het grote publiek Murakami omarmde – Murakami die zo mooi schrijft over eenzaamheid, die kun je toch niet ineens met z’n allen tegelijk mooi gaan zitten vinden?), maar omdat ik eigenlijk aan geen ander boek meer kan denken, deel ik het toch maar met u, misschien kunnen we het er nog eens over hebben.
Rummelplatz is een soort Oorlog en vrede, maar dan in een Russische uraniummijn in een fictief Oostduits dorpje, vlak na de oprichting van de DDR. Alles zit erin: partijpolitiek, de arbeidersopstand van 1953, drank, vechtpartijen, maar ook de mooiste liefdesrelaties. Bräunig had een waanzinnig goed oog voor detail en inzicht in de menselijke psyche. Te goed, bleek. Zijn boek (Rummelplatz had het eerste deel moeten zijn van tien jaar geschiedschrijving van de DDR) werd na een voorpublicatie verboden door de partij – het zou te realistisch zijn en gaf niet het beeld van de mijnwerkers zoals de partij dat graag uitdroeg. Bräunig heeft het boek nooit afgemaakt en het tweede deel nooit geschreven. Hij stierf op 42-jarige leeftijd, alleen, berooid en gedesillusioneerd.
In 2007 dook het manuscript op en is nu ook in het Nederlands vertaald – alle lof voor Lebowski en vertaalster Josephine Rijnaarts.

Lichtjaren – James Salter
lichtjarenNiet vaak was ik zo van slag bij het lezen van een boek als bij het lezen van Lichtjaren. Het was sneu voor alle andere boeken die nog in mijn vakantiekistje zaten. Salter schrijft woest, slordig bijna, maar elke zin is raak. De langzame ondergang van het ogenschijnlijk perfecte huwelijk tussen Viri en Nedra is bedwelmend beschreven. Ik werd er duizelig van en bleef murw en onthutst achter.

Vrij – Willy Vlautin
Vlautin-Vrij@8.inddVlautin is een van mijn grote favorieten. Zijn boeken zijn vaak verdrietig, zijn taal is kaal, maar Vlautin houdt oprecht van zijn personages en hoe zwaar ze het ook te verduren krijgen, hoe moeilijk het leven soms ook is, ze verliezen nooit hun hoop en daarom hou ik weer van Vlautin.

Verhalenbundels:
Ambulance – Johan Harstad
ambulanceAan het begin van dit jaar, op 14 februari, organiseerden we de Avond van het Korte Verhaal, als opmaat naar de Week van het Korte Verhaal. Door een gelukkig toeval verscheen vlak daarvoor Ambulance van Johan Harstad. Nu zijn we alweer bijna toe aan de vierde editie van de Week van het Korte Verhaal, maar Ambulance staat bij mij nog steeds op nummer 1 als het om mooiste verhalenbundels gaat. Harstad schreef deze verhalen al in 2001, hij was toen 23. Er zit een zeker verband tussen de verhalen, ze schampen elkaar, komen soms frontaal met elkaar in botsing, en allemaal zijn ze geschreven in de roes die Harstad destijds overviel bij het horen van de vele ambulances in nachtelijk, warm Trondheim. In plaats van er onheil in te horen, hoorde hij troost: je bent niet alleen, je moet alleen volhouden. Redding is onderweg.
Tip: begin met het nawoord. Een ambulancesirene zal nooit meer hetzelfde klinken.

Hier wonen ook mensen – Rob van Essen
hier wonen ook mensenRob van Essen is een schrijver die ik al heel wat jaren volg. Ik groei als het ware met hem mee/op en geheel synchroon met mijn groeiende liefde voor het korte verhaal, verraste hij me deze zomer met een verhalenbundel: Hier wonen ook mensen. Vijftien waanzinnige verhalen, soms licht surrealistisch, melancholiek, beschouwelijk. Alle verhalen hebben een bepaalde mate van afstandelijkheid, de hoofdpersonen nemen waar, veelal vanaf de zijlijn. Vraag me niet wat ik het mooiste verhaal vond, dat antwoord moet ik schuldig blijven. Als je me vraagt met wie Van Essen zich laat vergelijken heb ik wel een antwoord: niemand minder dan Raymond Carver.

De derde persoon – Thomas Heerma van Voss
derde persoonAls het om observeren vanaf de zijlijn gaat, dan kan Thomas Heerma van Voss er ook wat van. De personages uit zijn verhalen staan stuk voor stuk buiten de realiteit: ze kijken toe en ondergaan – vaak gelaten – wat het leven hun brengt. Thomas een piepklein beetje kennende meen ik in de aarzelende, schuchtere twintigers uit zijn verhalen wat autobiografische elementen te zien, maar hij schakelt net zo makkelijk naar een stel veertigers dat vastzit in hun relatie, of naar een vader die in een realityshow geconfronteerd wordt met de zoon die hij nooit wilde. Kortom: Thomas Heerma van Voss is een generatieoverstijgende schrijver die gelukkig zo jong is dat we nog decennia van hem kunnen genieten.


Jeanine:
Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck
kom hier dat ik u kusHet duurt even voordat het boek op gang komt, maar toch was ik snel helemaal in de ban van dit verhaal en de taal waarin het gegoten is.

 

 

Honderd uur nacht – Anna Woltz (young adult)
honderd uur nachtWat doet een 14-jarig Nederlands meisje in haar eentje in New York?
Terwijl de orkaan Sandy in kracht toeneemt en op de stad afkoerst, ontvouwt zich het wat en waarom. Een prachtig ‘coming of age’-boek en een ode aan New York en haar inwoners.


Lichtjaren
– James Salter
lichtjarenAmerika, midden vorige eeuw. Het huwelijk van een echtpaar uit de rijkere kringen begint slijtageplekken te vertonen. De een neemt beslissingen, de ander laat het voortkabbelen. Mijn schriftje staat vol met citaten uit dit prachtige boek, zoals deze: ‘Welke mensen dan ook die uit elkaar gaan, het is of je een houtblok splijt. De twee stukken zijn ongelijk. Een ervan bevat de kern.’

Wacht op mij! – Michele Serra
wacht op mijEen heel fijn puberend tussendoortje. Serra schrijft op vaak hilarische wijze over zijn pogingen om in contact te komen met zijn puberzoon. Zoals hij zelf zegt in een recent interview: ‘Nu maken ouders geen ruzie meer met hun kinderen. We dragen elkaars kleren, luisteren naar elkaars muziek. We zijn elkaars vrienden. Maar eigenlijk zijn we mijlenver van elkaar verwijderd…’
En nee, het is niet alleen maar droefenis. Daarvoor is dit boek met te veel plezier geschreven.

Roxy – Esther Gerritsen
roxyOoit las ik een column van Esther Gerritsen waarin ze hardlopend door het landschap schoot, al observerend en overpeinzend, de dingen verwoordend op de haar zo kenmerkende unieke wijze. In diezelfde vaart is ook dit boek geschreven. Ik heb genoten van begin tot eind!

 


Selma:
De consequenties – Niña Weijers
Opmaak 1De consequenties is een meesterlijk debuut over een kunstenares die geen kunstenares wil zijn. Toch is Minnie Panis al jong succesvol met haar werk waarin ze haar eigen leven centraal stelt. Op een dag staat ze door toedoen van haar minnaar (een modefotograaf) zonder haar medeweten en toestemming halfnaakt en slapend in Vogue. Dit voorval zet zij volledig naar haar hand, althans, dat is de bedoeling… De consequenties is fijn en doordacht geschreven met intrigerende verhaalwendingen, milde ironie en staat bol van ideeën over kunst, literatuur en het leven. Het ontving veel lovende kritieken en Niña Weijers won de Anton Wachterprijs, een prijs voor het beste debuut.

Sapiens – Yuval Noah Harari
sapiensSapiens vertelt het verhaal over de ontwikkeling van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? Het lezen van dit boek zal je doen verlangen naar een bestaan als jager-verzamelaar, ver van de ingewikkelde mythen, zoals geld en politiek, die we hebben bedacht om ons te kunnen handhaven. Klinkt dit onbegrijpelijk? Lees het boek en maak kennis met het meest dominante wezen op aarde: de mens. Ook geschikt voor mensen die niet zo vaak non-fictie lezen.

Women in clothes – Sheila Heti e.a.
women in clothesGeweldig bladerboek waarin vrouwen vertellen over het wat, hoe en waarom van hun kledingstijl. Het idee voor dit boek is ontstaan nadat Sheila Heti (lees ook haar roman Hoe moet je zijn?) zich had voorgenomen zich beter te kleden. Ze hoopte in de boekhandel een boek te kopen over gewone vrouwen en hoe zij hun kledingkeuzes maken. Tot haar ontsteltenis bestond dit boek nog niet, dus heeft ze het zelf gemaakt. Honderden vrouwen, bekend en onbekend, vertellen middels interviews, korte verhalen en vragenlijsten over hun garderobe.


Marianne:
Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck
kom hier dat ik u kusHaar eerste roman Vele hemels boven de zevende vond ik hartverscheurend.
In dit boek graaft Griet Op de Beeck nog iets dieper in de menselijke geest. Ze weet dingen mooi te verwoorden – er staan veel zinnen in die je nog een keer terug wilt lezen. Waarom maken mensen bepaalde keuzes in het leven? Hoe ontworstel je je aan je jeugd en hoe leer je voor jezelf te kiezen?
Een meeslepend geschreven en ontroerende roman.

Roxy – Esther Gerritsen
roxyRoxy is een vlot, geestig en tragisch verhaal met een vleugje hoop aan het eind.
Wat heb ik weer genoten deze roman van Esther Gerritsen.

 

 


Maartens moestuin
– Maarten ‘t Hart

maartens moestuinHeeft u zich ook zo vermaakt met Maartens moestuin op tv? Nu is er het boek met dvd om alles nog eens terug te kijken en te lezen!

 

 


Sophie:
De preek over de val van Rome – Jerôme Ferrari
Opmaak 1Dit boek had alleen al vanwege de omslag een enorme aantrekkingskracht op mij. Ik probeer mij doorgaans niet te laten verleiden door omslagen van boeken, maar eens in de zoveel tijd gebeurt het. En een teleurstelling is op zijn zachtst gezegd uitgebleven.
De preek over de val van Rome is een wervelend verhaal, net als de omslag van het boek. Ferrari neemt ons op een dynamische manier mee in een complexe familiegeschiedenis. Springend van de ene naar de andere scène uit het verleden en heden openbaart zich een verhaal waarin zich een hoogtepunt voordoet, maar Ferrari ook de ondergang beschrijft die genadeloos als een onvermijdelijk feit op de loer lag en zegeviert. De citaten aan het begin van elk hoofdstuk, afkomstig uit preken van Augustinus, verraden de neergaande lijn van het verhaal. De val is onontkoombaar.
Hoewel de sfeer niet al te vrolijk is en de gedragen citaten en zinnen van Ferrari soms een wanhopig gevoel opwekken, is het een prachtig in elkaar gezet verhaal waarin de lange maar mooie zinnen juist bijdragen aan de meeslependheid.  Het is heerlijk om je onder te dompelen in een zin en mee te gaan met Ferrari.

Mijn beloofde land – Ari Shavit
SPECbeloofdeLandHR••.inddMijn beloofde land vertelt het verhaal van Israël. Maar wat is hét verhaal van Israël eigenlijk? Shavit, Israëliër, vraagt zich dat af en constateert, zoals de ondertitel van het boek al vermeldt, dat de triomf en tragedie van Israël dicht bij elkaar liggen. Op een genuanceerde en eerlijke manier bespreekt de auteur een aantal thema’s uit de geschiedenis van het land. Op deze manier ontstaat er een helder overzicht, dat wordt aangevuld met persoonlijke verhalen van Shavit en zijn familie en vrienden. De fundamentele vraag gaat over Israëls tegenstrijdigheden, die door Shavit niet worden weggemoffeld, maar voor de lezer juist vorm krijgen en aanzetten tot nadenken.
Mijn beloofde land is een zeer leesbaar, interessant boek dat zeker de moeite waard is voor iedereen die meer achtergrond wil krijgen bij de actuele omstandigheden en gebeurtenissen in Israël.


Jan:
Naakt – Jean-Philippe Toussaint
naaktDit is het vierde deel van de meesterlijke serie van Jean-Philippe Toussaint over de onmogelijke liefde tussen de hoofdpersoon en Marie. Aantrekken en afstoten, tot in het extreme, dat is wat ze doen, deze naam- en baanloze ik-figuur en de rijke mode-ontwerpster/kunstenares. Er gebeuren bizarre dingen in dit verhaal (een modeshow met een jurk van louter honing en een bijenwolk rondom het hoofd van het model – hoe verzin je het), maar het is toch vooral de sublieme stijl van Toussaint die mij bijzonder trof.

Briefroman – over schrijven, literatuur en schrijverschap – Juli Zeh
Basis CMYKHoe schrijf je een boek? In deze bundel krijgen we een boeiend inkijkje in Juli Zehs manier van werken. Ze worstelt met vragen als: moet ik mijn nieuwe roman in de ik-persoon schrijven, of een alwetende verteller gebruiken? Het wordt het laatste want die ziet ze op een dag… in de metro zitten. Ze vraagt een Zweedse vriend of ze haar hoofdpersoon naar hem mag modelleren.
Geschreven met humor en een prettige schrijfsnelheid, zoals Thomas Verbogt schreef, en dat klopt.

Teatro Olimpico – Kees ‘t Hart
teatro olimpico‘Komt u uw buitengewoon boeiende toneelstuk over Rousseau bij ons in het Teatro Olimpico in Vicenza opvoeren? Bellissimo!’ vraagt een vage Italiaan aan de regisseur. Hij stemt in. En dan begint de ellende. Spraakverwarring, persoonsverwisselingen, cultuurkloof, onkunde, financieel gebrek; werkelijk alles zit tegen. Maar het is heerlijke ellende, omdat het prachtig wordt beschreven door Kees ’t Hart.

Kokoro – de wegen van het hart – Soseki Natsume
kokoroLees dit oude Japanse meesterwerk (1914) en je begrijpt waar Haruki Murakami zijn inspiratie vandaan haalt. Zeer mooi en kalm verteld verhaal.

Horizon City – Jaap Scholten
Een geschiedenisboek en familiegeschiedenis ineen over de Twentse industriefamilies Scholten en Stork. Wat waren ze rijk en wat maakten ze veel mee! Een meesterwerk van vertelvirtuoos Jaap Scholten.

reinaraiEn dan heb ik ook heerlijke gembersoep met zoete aardappelen gemaakt met een recept uit Raïnaraï, het mooie kookboek met gerechten uit de Algerijns-nomadische keuken van Laurent Mohammed Khellout. Ik genoot erg van de rock ‘n’ rollverhalen van Jaap Boots in Donderweg. Het mooiste plaatjesboek vond ik Fictions van de Belgische fotokunstenaar Filip Dujardin, die uit zijn architectuurfoto’s achter de computer prachtige fantasiegebouwen samenstelt. Mooie plaatjes én mooie verhalen trof ik aan in de vier nummers van het wielerkunsttijdschrift Soigneur.


Géraldine:
Op onze ramsjafdeling vindt u veel cadeautjes onder de € 10,-:
wat een goalWat een goal! – Maarten Moll (van € 17,90 voor € 6,90).
Een fijn cadeau voor de voetballiefhebber over de hoogte- en dieptepunten uit de voetbal-geschiedenis.

 

Ezel, schaap en tureluur – Gerbrand Bakker (van € 12,90 voor € 5,-)
ezel, schaap, tureluurEen dagboek met dieren als hoofdpersoon. Gerbrand Bakker schreef de geweldige roman Boven is het stil. Zijn verhalen en aantekeningen over zijn tuin en dieren zijn erg de moeite waard.

Bij de ramsj liggen ook enkele delen van de mooie serie Focus – monografieën van Nederlandse fotografen (van € 45,- voor € 17,50). Onder andere van Piet Zwart, die niet alleen drukwerken ontwierp, maar ook een verdienstelijk fotograaf was. Ook mooi is het deel over Gerard Fieret, die zijn foto’s bestempelde, en ondanks zijn smerige huis vol duiven veel vrouwen zover kreeg dat ze naakt voor hem poseerden.

mark rothkoEn dan was het dit jaar een echt Rothkojaar, met de mooie unieke overzichtstentoonstelling in Den Haag. Mark Rothko – uit de collectie van de National Gallery of Art, Washington is het bijbehorende prachtig uitgegeven boek. Voor iedereen die de tentoonstelling heeft bezocht en wil nagenieten, en voor degene die wil kennismaken en daarna de werken in het echt wil zien. U heeft nog tot 1 maart 2015.


Mieke:
De offers – Kees van Beijnum
offersIk had mij nooit afgevraagd hoe het leven in Japan werd opgepakt na Hirosjima en Nagasaki, tot ik dit boek ging lezen.
Het verhaal speelt in Tokio in 1946, een jaar na de capitulatie van Japan. De Nederlander Rem Brink is een van de rechters van het Tokio Tribunaal waar Japanse oorlogsmisdadigers terechtstaan. Brink ontmoet Michiko, een Japanse zangeres. Er ontluikt een liefde die hun beider carrière in gevaar brengt. Kees van Beijnum beschrijft een tot nu toe onbekend deel van de wereldgeschiedenis op een prachtige manier. De vraag ‘wat is goed en wat is kwaad’ wordt op een subtiele manier aan de orde gesteld.

Lichtjaren – James Salter
lichtjarenMichel Dirdra van The Washington Post schreef vorig jaar over James Salter: ‘He can break your heart with a sentence’ en zo is het. Het verhaal van Viri en Nedra is herkenbaar en hartverscheurend. Het leven dat ze leiden lijkt zo mooi en bijzonder, totdat je dichterbij komt en de kleine barstjes ziet in het ogenschijnlijk perfecte oppervlak, die uiteindelijk tot het verval van hun relatie zullen leiden: ‘Er zijn eigenlijk twee soorten leven. Er is, zoals Viri zegt, het soort waarvan mensen denken dat je het leidt, en er is het andere. Het is dit andere waar het gedonder van komt, dit andere dat we graag willen zien’. Dit is een boek waar je mee opstaat en mee naar bed gaat en alle andere zaken doen er even niet meer toe.

Boer Boris wil geen feest – Ted van Lieshout en Philip Hopman
boer boris wil geen feestDit jaar was ‘Feest’ het thema van de Kinderboekenweek. Mijn favoriet was het vrolijke prentenboek op rijm over Boer Boris. ”Boer Boris kom eens kijken in de wei. Er waren eerst acht schapen en nu is er eentje bij’. Maar Boer Boris zegt ‘Nee, dat is geen reden voor een feest. Er zijn al honderdduizend keer lammetjes geweest”. Totdat er op een dag een vrachtwagen stopt met een pakket voor Boer Boris en dan is er toch reden voor een groot feest!

Spiegelbeeld en schaduwspel – Margot Dijkgraaf
spiegelbeeld en schaduwspelMargot Dijkgraaf heeft vele gesprekken met Hella Haasse gevoerd om een beter inzicht te krijgen in haar werk. In dit boek heeft ze een portret gemaakt waarin het mysterie van de schrijfster bewaard blijft. ‘Achter de uitgesproken zinnen gaat vaak iets anders schuil. Er werden dingen gezegd, maar vaak iets anders bedoeld. Uit de manier waarop iemand sprak, kon je soms beter afleiden wat de strekking was dan uit de woorden zelf. Wat er gezegd wordt, is juist vaak wat er niet gezegd wordt’, schrijft Margot Dijkgraaf in de inleiding. Hella Haase heeft zelf altijd gezegd dat om haar te kennen, je haar werk moet lezen. Dijkgraaf heeft het vakmanschap van Haasse opnieuw laten zien, ook zonder de ‘zwarte schriften’ die Haasse aan Dijkgraaf had beloofd, maar die ze nooit heeft gekregen en na de dood van Haasse nergens waren te vinden. Nu ik dit boek heb gelezen, wil ik Haasse herlezen, en Woud der verwachting ligt klaar.

Archaïsch de dieren – Hester Knibbe
Archaisch de dierenKnibbe is een dichteres die in haar gedichten bestaande structuren laat verbrokkelen. Niets blijft zoals het is. Lees het prachtige gedicht ‘Pro Domo’ waarin ze in een paar woorden tekent waarom we uit het paradijs moesten. Als je vragen gaat stellen als: ‘waar gaat het water naar toe’ en ‘hoe groeien kersenpitten uit’ dan komt het besef van geboorte en dood en daarmee de angst voor verlies en ja, dan ben je niet meer in het paradijs.


Anja:
groentebijbelHet meest geraadpleegd: Groentebijbel van Mari Maris. Ik kijk bijna dagelijks in dit geweldige kookboek! Mijn favoriet van dit moment is de pompoen-bitterkoekjestaart van pagina 295.
De grootste verrassing: De consequenties van Niña Weijers. Wat een debuut! Verrassend, origineel en razend knap geschreven. Een terechte winnaar van de Anton Wachterprijs 2014

Briefroman – over schrijven, literatuur en schrijverschap – Juli Zeh.
Basis CMYKIk lees alles van Juli Zeh! Nog steeds vind ik Speeldrift haar allerbeste boek. In Briefroman gunt ze de lezer een kijkje in haar literaire keuken met de voor haar zo kenmerkende geestigheid en finesse. Puur literair genot!

Mr. Mercedes – Stephen King. Ik ben al vanaf mijn twaalfde fan van deze grootmeester van de spanning. En hij blijft goed: Ook Mr. Mercedes is weer een heerlijke pageturner.

schrijverSchrijver – Karl Ove Knausgård. Wat zal ik zeggen? Gelukkig komt er nog een deel van ‘Mijn strijd’.|

Het meest geraakt heeft mij het tweede boek van de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck, Kom hier dat ik u kus. Zij schrijft fenomenaal goed over dysfunctionele familieverbanden. Zo raak maar o zo mooi!


Casper:
Stikvallei – Frank Westerman
Een gaswolk doodt mens en dier in een vallei in Kameroen. Over deze merkwaardige natuurramp uit 1986 doen nog altijd vele verhalen de ronde. Of het nou wetenschappelijke of mythische verhalen zijn, er zit altijd wel een kern van waarheid in, door de jaren bekleed met vele lagen fictie. Frank Westerman heeft hiermee een sterk onderwerp te pakken. Ik denk dat het hem altijd om de oorsprong van verhalen te doen is geweest; als een archeoloog wroet hij in de bodem en beschrijft wat hij daar vindt. Waar Westerman eerder schreef als journalist, lijkt hij in Stikvallei meer schrijver. Hij schrijft meer to the point, in korte hoofdstukjes, maar tegelijkertijd plaatst hij zijn onderwerp in een breder perspectief. Ook de stijl is naar een hoger plan getild. Zou Frank Westerman stiekem een nieuwe weg zijn ingeslagen?

Leven na leven – Kate Atkinson
CON_Atkinson_06.inddEen slimme en speelse roman rondom de vraag ‘What if?’. Kate Atkinson koppelt dit filosofische thema moeiteloos aan haar Britse humor. Engeland tussen de twee wereldoorlogen, de tijd van Ian McEwans Atonement en Sarah Waters’ nieuwe boek; goed materiaal dus. Kate Atkinson verzorgt het literaire vermaak, het nadenken na afloop mogen we zelf doen.

De ontdekking van het langzame leven – Sten Nadolny
ontdekking van het langzame levenIk las dit jaar veel mooie boeken uit het Duits: Anna Seghers, Erich Kästner en Sten Nadolny. Die kende ik nog niet. Zijn boek De ontdekking van het langzame leven begint zo: ‘John Franklin was al tien jaar oud en nog altijd zo langzaam dat hij geen bal kon vangen.’ Een sterke openingszin. Je weet nog niks van deze John Franklin, maar hij heeft gelijk je sympathie. Wat volgt is het meeslepende verhaal van een jongen die tegen beter weten in naar zee gaat en daar carrière weet te maken. Het is ook het verhaal van een jongen die langzamer is dan alle mensen om hem heen, maar daar toch mee leert te leven en het zelfs als iets positiefs weet aan te wenden. Traagheid wint het in dit boek van de alomtegenwoordige snelheid. Dat is iets waar ik hoop uit kan putten.


Winkelzoon Aaron (13 jaar):
Latino King – Bibi Dumon Tak & Castel
latino kingDit is een waargebeurd verhaal uit de Slash-serie van Uitgeverij Querido.
De 18-jarige Castel verdient zijn geld met het dealen van drugs. Om meer te verdienen neemt hij steeds grotere risico’s. Hij vliegt naar de Dominicaanse Republiek om cocaïne te smokkelen, maar hij wordt opgepakt en komt in de gevangenis. In de Dominicaanse gevangenissen met corrupte bewakers gaat het er hard aan toe.
Ik vond het een goed boek vol spanning en actie van begin tot eind.


Winkeldochter Dina (10 jaar):
Sammie en opa – Enne Koens
sammie en opaOmdat Sammies moeder een drukke baan heeft, woont hij vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Hij ontdekt allerlei dingen die hem nog nooit zijn opgevallen. Sammie heeft geen vader; voor hem is opa zijn tweede vader.
Ik vond het een heel leuk boek en ook een spannend boek.


Winkelzoon Cyriel (12 jaar)
Gaten – Louis Sachar
gatenEen leuk boek waarin lekker veel gebeurt, waardoor je absoluut door wilt lezen.Winkeldochter Veerle (9 jaar):

Een vreemd feestje – Bette Westera
Opmaak 1De ouders van de jarige Job hebben zijn verjaardagspartijtje al helemaal uitgedacht. Maar dan nemen opa en oma het over en dan gaat het goed mis. Grappig en avontuurlijk.


Winkeldochter Marthe (7 jaar):
Elvis Watt miljonair – Manon Sikkel
cover Elvis Watt.inddDit boek heb ik van Sinterklaas gekregen dus ik ben er net in begonnen, maar ik vind het heel leuk en spannend ook. Elvis krijgt een miljoen en gaat bedenken wat hij daarmee kan doen. Ik heb er zelf ook over nagedacht. Ik zou mensen helpen en ook een beetje geld zelf houden.

 


Otje
– Annie M.G. Schmidt

otjeDeze zomer heeft mama eindelijk Otje voorgelezen. We waren er al een paar keer eerder in begonnen, maar toen begrepen wij er niks van. Nu wel. Otje is heel eigenwijs en slim en ze helpt haar vader heel goed. Hij heeft geen papieren, maar aan het eind komt het allemaal goed.


Winkeldochter Betty (5 jaar):
Nog een mop? – Erik van Os en Elle van Lieshout
nog een mopDit vind ik een heel grappig boek. Ik hou van moppen en deze zijn heel leuk, ik lees ze voor onder het eten, dat mag soms.

 


Ik wou dat ik anders was
– Paul Biegel

ik wou dat ik anders wasDit boek heeft mama voorgelezen en ik vond het heel spannend en soms ook eng, maar er zitten leuke dieren in, zoals Herman de Kelderworm en mijn zus zegt dat je er de tafel van zeven van kan leren, maar die ben ik weer vergeten hoor.