De mooiste boeken van 2015

wie storm zaait  B  Basis CMYK  goud roem citrus  moussa  liedjesatlas  muidhond

Met lezers kun je praten
Over het algemeen leest mijn vrouw elk boek waar ze aan begint in één dag uit. Vol ontzag en met enig afgrijzen zie ik dit fenomeen doorgaans aan. ‘Waarom lees jij eigenlijk?’, vroeg ik haar laatst. Stiekem hoopte ik achter haar geheim te komen. Na de eerste blik die weinig anders kon beduiden dan ‘Wat wil hij nu weer van me?’, werd ik toch beloond met een antwoord. ‘Lezen is gewoon een hobby van me’, zei ze. Zo had ik er nog nooit over nagedacht. Ik heb lezen altijd gezien als een strijd, een gevecht met een auteur dat pas gewonnen is als het boek uit is. Dat wil overigens niet zeggen dat er uit zo’n gevecht geen voldoening valt te halen, integendeel. Gelukkig deel ik deze ietwat militaristische leesopvatting met weinigen. Het zou zomaar kunnen dat lezen voor velen een hobby is. Een boek biedt velen verstrooiing, rust of juist spanning. Of kan een boek nog meer bieden dan dat? Inspiratie, kennis, empathie, misschien zelfs hoop?
In de decembermaand kijken we terug op het voorbije jaar, komen we bijeen met familie en vrienden en geven elkaar cadeaus, teneinde de kou zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Maar nu lijkt de buitenwereld nog helemaal niet toe aan gezellige decembersferen. De wereld kolkt en bruist en lijkt voorlopig nog niet uitgeraasd. Wat doet dit met ons, als lezers? Moeten we die boeken aan de wilgen hangen en het politieke of militaire strijdtoneel betreden om daar de wereldproblemen op te lossen? Of kan literatuur ook bijdragen aan een betere wereld? Ik denk van wel.

Of je lezen nu ziet als hobby of als een heuse levensstijl, met andere lezers kun je praten. Andere lezers begrijp je, omdat je leest en zij begrijpen jou ook om dezelfde reden. Ik denk wel eens ‘lazen er maar meer mensen af en toe een boek, dan zou de wereld er een stukje beter uitzien’. Misschien is dit romantische nonsens, maar tegelijkertijd geloof ik hier echt in. Dus lezers: doe niet alleen je moeder, maar ook je buurman een boek cadeau. Want literatuur verbroedert en verzustert, echt waar.

U treft uw medelezers bij Linnaeus Boekhandel. En, omdat wij boekverkopers zelf ook hartstochtelijke lezers zijn, delen wij in de rest van deze Eindejaarsnieuwsbrief al onze tips van het afgelopen jaar met u, de ware lezer. Zo geven we met zijn allen de wereld weer een zetje in de juiste richting.

Casper


Welke boeken vonden wij de mooiste van het afgelopen jaar?

Géraldine:
De Bosatlas van Amsterdam
BOSADAM copyEen prachtige uitgave; een must voor iedere Amsterdammer en niet-Amsterdammer. Wat staat er veel in! Van luchtvervuiling op grote kruispunten tot oplaadplekken voor elektrische auto’s. Van de ganzenproblematiek rond Schiphol tot de spreiding van financiële instellingen in de grachtengordel. Dit alles is mooi in beeld gebracht met kaarten, grafieken, tabellen, foto’s en tekeningen.

Honolulu King – Anne-Gine Goemans
Basis CMYKEen bijzondere geschiedenis over het geheim gehouden wraakverhaal van een Indische broeder van de Vrijmetselaars – de leider van de band The Honolulu Kings. Het boek is op feiten gebaseerd en door Anne-Gine Goemans meeslepend en spannend verteld.

The Dutch Overseas – an architectural survey – C.L. Temminck Groll
dutch overseasEen kloek boek uit ons modern antiquariaat (van € 49,90 voor € 19,90), met een overzicht van wat er allemaal in de Koloniale Tijden door Nederlanders is gebouwd in onder andere Indonesië en Suriname.
a


Iris:
Het duistere dal – Thomas Willmann
duistere dalDit is echt een boek om te lezen met dikke sokken aan, want de onverbiddelijke kou speelt een grote rol in dit boek.*  Het is een enorm spannend verhaal dat zich afspeelt in de bergen, met de dreiging van de naderende strenge winter op de achtergrond. Schitterend geschreven, prachtig vertaald.

De vlamberken – Lars Mytting
vlamberkenEen verhaal met een hele sympathieke hoofdpersoon genaamd Edvard die op zoek gaat naar de zorgvuldig weggestopte geheimen van zijn familie. Die zoektocht leidt hem van Noorwegen naar de Shetlandeilanden en verder naar Frankrijk. De fascinatie voor hout van auteur Mytting is goed terug te vinden en op een of andere manier is dat ook nog aanstekelijk. Een uitstekend boek voor de kerstvakantie!

Stad in brand – Garth Risk Hallberg
stad in brand1048 pagina’s, maar het hadden er best twee keer zoveel mogen zijn. Een fantastisch debuut!
a
a

Balkonieren – Liedewij Loorbach
balkonierenToen ik verhuisde naar een woning met een balkon had ik romantische ideeën over een prachtig bloeiend, heerlijk geurend balkon vol met kruiden, groenten en fruit.
Helaas bleek dat niet zo vanzelfsprekend te zijn als ik stiekem had gehoopt. Nadat ik de zoveelste pot dode takjes had weggegooid kocht ik Balkonieren. Een goede gids met tips voor iedereen die wel een balkon(netje) heeft, maar geen tijd (of zin!) om daar heel veel aandacht aan te besteden. Ook als je weinig kaas hebt gegeten van tuinieren is dit een hele fijne gids. En eerlijk is eerlijk: tomaten uit eigen tuin smaken het allerbeste.

De hik – Micha Wertheim
hikDit is het verhaal van de hik die ‘stottert in je slik en stuitert door je mik’. Een fijn prentenboek op rijm voor iedereen die de hik weleens op bezoek heeft gehad.

*Heeft u nog zin in nog meer ‘dikke sokken’boeken? Ga dan verder met Toen kwamen de wolven van William Giraldi. Dat zit ook vol uitgestrekte ijsvlaktes, ijzingwekkende donkere dagen en de onverbiddelijkheid van de natuur!


Jan:
De onderwaterzwemmer – P.F. Thomése
onderwaterzwemmerHet allermooiste boek van dit jaar. Drie dramatische gebeurtenissen uit het leven van Tin van Heel. Hoeveel tragedie kan een mens aan in zijn leven, denk je dan. En tjee, wat kan die Thomése goed schrijven, zeg. Het komt hard binnen.
a

Zeldzame aarden – Sandro Veronesi
zaldzame aardenEen regelrechte page turner, een echte literaire thriller. Een leaseautoterugvorderaar komt in grote moeilijkheden als hij op een obscuur adresje aanbelt om de autosleutels terug te halen. Hij toont iets te veel compassie voor de mooie vrouw en haar kind. Het is het begin van een bizar avontuur dat de lezer van de ene in de andere onvoorstelbare scène doet tuimelen.

Mens vs. natuur – Diane Cook
mens vs. natuurEen nieuw & uniek literair geluid. Pakkende korte verhalen met een bizarre plot van een jonge Amerikaanse schrijfster.
a
a
a

Leven en wandel van Zorbás de Griek – Nikos Kazantzakis
Kazantzakis ZorbasEen klassieker. Nu voor het eerst rechtstreeks vanuit het Grieks in het Nederlands vertaald. Filosofisch en vermakelijk. Twee mannen van nogal uiteenlopend karakter trekken het hele boek samen op. De een is de baas en de ander de knecht (Zorbás). Ze hebben eindeloze gesprekken over liefde, leven en wereld. Zorbás heeft een jaloersmakende levenservaring waar zijn baas nog een puntje aan kan zuigen. Vooral Zorbás’ visie op nationalisme en oorlogsvoering is nog steeds actueel en zou iedereen moeten lezen.

Iedereen was er – een feest voor Renate Rubinstein – Hans Goedkoop
iedereen was erToen Renate Rubinstein 50 jaar werd en het héle huis vol zat met de fine fleur van de Nederlandse intelligentsia, drukte haar neefje van 15 op de ‘record’-knop van zijn bandrecorder. De opname die jaren later werd teruggevonden bevat prachtige speeches van onder andere Karel van het Reve, Aad Nuis, Rinus Ferdinandusse en Maarten Biesheuvel. Hans Goedkoop schreef er een vermakelijk boek over. Gelukkig is de cd met een selectie uit de opnamen bijgevoegd.


Edith:
Na mijn jurywerk voor de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel nam ik me voor alleen nog maar dikke boeken te lezen en laat het dikke boek nou in opmars te zijn. Ik las De Patrick Melrose-romans van Edward St Aubyn, Het boek van wonderlijke nieuwe dingen van Michel Faber en nog een paar bakstenen:

Stad in brand – Garth Risk Hallberg
stad in brandNeem tien levens, New York halverwege de jaren zeventig, op het snijvlak van het grote geld en de punkscene. Ik was weken in de ban van dit boek, het drong zich mijn dagelijkse leven binnen, beïnvloedde mijn gedachten, drukte op de knopjes van mijn innerlijke jukebox, liet mij met meer aandacht naar de wereld om me heen kijken en ja, liet me weer iets meer van de mensen houden. Zo’n boek is het. Dik? Ach, wat is dik. Een meesterwerk? Ach, wat doet het ertoe. Ik vond het een fenomenaal boek, groots, meeslepend, geschreven vanuit een enorme liefde voor de stad New York, voor de taal en vooral ook voor de personages.
En de vertaling van Harm Damsma en Niek Miedema is virtuoos.

Ter voorbereiding op het volgende leven – Atticus Lish
voorbereiding op het volgende levenWaar ik bij Hallberg weer een beetje van de mensen en de wereld ging houden, had ik bij dit boek juist het tegenovergestelde. Twee mensen – de Oeigoerse illegale immigrante Zou Lei en de ex-militair Skinner – ontmoeten elkaar in New York. Zou Lei werkt zich uit de naad om in haar levensonderhoud te voorzien, Skinner is terug uit Irak en ligt de hele dag op bed filmpjes van ontploffende bermbommen te kijken.
Zijn deze twee zwaar beschadigde zielen in staat de liefde toe te laten?
Lish schrijft dwingend, soms bijna als een jengelend kind dat steeds aan je mouw trekt om je bij de les te houden. Als het je even te zwaar wordt en je het hoofd wilt afwenden, pakt hij je bij de kin en dwingt je te kijken.
Een hard en actueel boek.

Wie storm zaait – T.C. Boyle
wie storm zaaitEen van de hoogtepunten in mijn bestaan als boekverkoper was toch wel het bezoek van T.C. Boyle aan Linnaeus Boekhandel in september. Ik heb misschien wel een paar klanten tot wanhoop gedreven met mijn enthousiasme, alsnog excuus daarvoor, maar het was ook niet niks. Zo’n grootheid, gewoon, op de Middenweg.
En wat was hij leuk, wat was hij sympathiek, wat nam hij de tijd voor iedereen. Hij dronk thee met een wolkje melk.
En natuurlijk was er een boek: Wie storm zaait.
Boyle is er weer eens goed voor gaan zitten. De eerste zestig pagina’s beschrijven een relatief korte scène: een groep passagiers van een luxe cruise wordt tijdens een bustripje overvallen. Menig korteverhalenschrijver zou aan drie alinea’s genoeg hebben dacht ik even, maar Boyle meet alles breed uit, met dermate veel plezier en vernuft dat je tijdens het lezen toch ook even snel controleert of je je telefoon en je horloge nog hebt.
Wie storm zaait is het verhaal van de vrijwel onmogelijke liefde (ís het wel liefde?) tussen tikkende tijdbom Adam die denkt dat schieten veel, zo niet alles oplost en de non-conformistische Sara, die ongeveer met alles en iedereen ruzie maakt. Ze vinden elkaar in het-overal-tegen zijn: tegen bemoeienis van de overheid, tegen de globalisering, tegen autogordels, tegen alles eigenlijk.
Boyle begint rustig, je krijgt nog de kans om af en toe te lachen, maar gaandeweg wakkert de storm aan, en raast het verhaal door je hoofd. Uiteindelijk blijf je achter met het knagende gevoel dat Boyle nergens overdreven heeft. Deze mensen bestáán en ze zijn met veel.
Zoals we gewend zijn van Boyle neemt hij nergens stelling, hij zet zijn personages neer, slaat zijn armen over elkaar en kijkt vervolgens toe hoe het ze vergaat. Om de lezer intussen wel aan het denken te zetten over de grote maatschappelijke vraagstukken als autoriteit, sociale cohesie en wapenbezit.

De vlamberken – Lars Mytting
vlamberkenAls je iemand er met kerst wel bij kunt hebben is het Edvard, wees en hoofdpersoon van De vlamberken. Edvard groeit op op de boerderij van zijn grootvader, zijn ouders zijn overleden toen hij nog heel jong was. Na het overlijden van zijn grootvader gaat hij toch op onderzoek uit. Wat is er met zijn ouders gebeurd?
Tot zover niks schokkends, dit is echt zo’n boek dat je leest voor de stijl (die bij vlagen aan die van Johan Harstad doet denken) en de sfeer. Op zijn zoektocht vergezel je Edvard naar een koud eilandje voor de Schotse kust (ja, eenzame jongens op lege eilandjes!), naar Frankrijk, maar ook naar de uitgestrekte berkenbossen van Noorwegen. Misschien vertilt Mytting zich aan net één plotwending te veel, maar Edvard redt alles.
En, speaking of, wat je er met kerst wel bij kunt hebben: lees ook De man en het hout van dezelfde auteur, dan weet je meteen hoe je die kerstboom straks in keurige mootjes moet hakken.

Heb ik dan alleen maar dikke boeken gelezen dit jaar? Nee, ook een paar dunnetjes, vier om precies te zijn. En alle vier waren ze indrukwekkend.

De burcht – Cynan Jones
burchtAchtenveertig uur lang was ik op dassenjacht in Wales, plensde ik door de drassige graslanden, snoeide ik braamstruiken en hielp ik met aflammeren. Zo’n boekje is De burcht.
Jones’ stijl is duizelingwekkend precies, je hebt het gevoel dat hij de handrem erop houdt, maar juist dat levert ongekend intens proza op.

Verbroken beloftes – Jenny Offill
verbroken beloftesEigenlijk las ik dit al vorig jaar, maar dit jaar herlas ik het, in vertaling. Het boek is heel fragmentarisch, je krijgt stukjes uit het leven van een jonge vrouw die zich had voorgenomen een ‘kunstmonster’ te worden, maar een man tegenkomt en een kind krijgt. Offill schrijft met veel humor, maar daarmee wordt het misschien allemaal nog pijnlijker. Buikpijn en huilen, zo’n boek.

De verborgen dochter – Elena Ferrante
Ik heb eigenlijk geen idee of er in Nederland nu al sprake is van de roemruchte Ferrante fever die over de wereld raast en al vele slachtoffers maakte, maar dat is ook niet zo belangrijk. Ik heb heel lang om haar heen gedraaid, had zo mijn bedenkingen, verborgen dochtermaar las uiteindelijk deze zomer De verborgen dochter, een ‘ouwetje’ uit 2006. En ja, ik ben geveld door het virus, wat een schrijfster, wat een stijl, wat een psychologisch inzicht.
Het minutieus gedoseerde levensverhaal van de pas gescheiden Leda was als een veenbrand, vrijwel ongemerkt vrat het een weg naar binnen, om daar nog heel lang na te smeulen.

Onze zielen bij nacht – Kent Haruf
onze zielen bij nachtHet postuum verschenen Onze zielen bij nacht is een mooi, klein boek waarbij inhoud en verschijning op elkaar zijn afgestemd. Twee oudere mensen die elkaars vriendschap zoeken en besluiten zich niets meer aan te trekken van wat-de-mensen-er-wel-niet-van-zullen-denken. Langzaam bewegen ze naar elkaar toe, de intimiteit groeit, maar de grote vraag ‘mag je voor jezelf kiezen?’ blijft boven de personages hangen en uiteindelijk blijkt die vraag moeilijker te beantwoorden dan ze beiden in eerste instantie hadden gedacht. Weer huilen dus.

Goud roem citrus – Claire Vaye Watkins
goud roem citrusGraag wil ik nog even apart aandacht vragen voor dit boek. Het is niet dik, het is niet dun, het is er precies tussenin.
Watkins debuteerde drie jaar geleden met de verhalenbundel Battleborn – misschien wel een van de beste verhalenbundels ooit. Ze is de dochter van Paul Watkins, de rechterhand van Charles Manson en groeide op in de Nevada-woestijn. Haar verhalen bevatten nog duidelijk autobiografische elementen, een aantal thema’s (de woestijn, sektes) komen ook weer terug in deze pre-apocalyptische roman.
Zuid-Californië, er is geen water meer, steden worden geëvacueerd en een zich gestaag uitbreidende duinenzee verzwelgt alles wat op zijn pad komt. Luz (ex-fotomodel) en Ray (gedeserteerde militair) gaan hun eigen weg. Als het geheimzinnige kindje Ig op hun pad komt, zullen ze toch bescherming moeten zoeken bij een van de communes.
Dit is een boek als een bankschroef: zo beklemmend vanaf de eerste zin, dat ik me er niet meer uit los kon maken en na een tijdje wilde ik er ook helemaal niet uit. Sterker nog: toen ik het uit had en nog even terug bladerde, op zoek naar een mooie passage of zin, was ik voor ik het wist weer van vooraf aan begonnen met lezen.
Watkins neemt je mee op deze vervreemdende reis en zet je ongemerkt aan het denken over het klimaat, hoe we met onze voorraden omgaan, wat macht doet met mensen. Ze schrijft weergaloos, in een dichte, intense stijl.
Fascinerend.

Handleiding voor poetsvrouwen – Lucia Berlin
handleiding voor poetsvrouwenIk had me in februari dan wel voorgenomen een tijdje alleen maar heel dikke romans te lezen, maar dat voornemen hield niet lang stand. In maart verscheen Handleiding voor poetsvrouwen van de in 2004 overleden Lucia Berlin.
Het lezen van de verhalen van Berlin laat zich vergelijken met een hevige verliefdheid, althans, zo werkte het bij mij. Ik kan haar verhalen niet anders lezen dan met een gelukkige glimlach op het gezicht, hoe verdrietig sommige verhalen ook zijn. (En dan het liefst ’s avonds laat, in het halfdonker.)
Bij elk verhaal dat ik las dacht ik harder: hoe kan het dat deze vrouw bij leven niet wereldberoemd was?
Zoals het gaat bij verliefdheid: ik kom niet tot zinnige uitspraken. Ik raad u dan ook aan het voorwoord van Maartje Wortel te lezen of gewoon blind tot aankoop over te gaan, als u dat nog niet al eerder dit jaar gedaan heeft, al dan niet onder mijn lichte dwang.

Er verschenen dit jaar zo veel sterke verhalenbundels, dat ik ze niet allemaal uitvoerig kan bewieroken, maar me moet beperken tot een opsomming die – als u op DWDD-snelheid leest – zo voorbij is. Gaan we:
Battleborn, Nevada-verhalen – Claire Vaye Watkins (Is stiekem niet van dit jaar, maar ik smokkel ’m ertussen omdat ie zo goed is)
Mens vs. natuur – Diane Cook (Elk verhaal begint een soort van ‘normaal’, maar allengs dereguleert Cook de werkelijkheid om je in totale verwarring en licht paranoïde achter te laten.)
lynxLynx – Rebecca Lee (Geestig, scherp maar zeker ook melancholiek.)
De moord op Margaret Thatcher – Hilary Mantel (De grande dame van de Britse literatuur verraste mij totaal met haar verhalen. Ik schatte haar heel keurig in, maar hoei, wat is ze geestig en vilein, op het gemene af. Geweldig!)
Vuurpijlen vangen – Karen Köhler (Köhler verkent de grenzen en vormen van het korte verhaal op een frisse en ondernemende manier.)
Honingdauw – Edith Pearlman (Pearlman lijkt op haar 78ste eindelijk door te breken bij het grote publiek. Ik kon de bundel van Berlin alleen maar uitlezen omdat ik wist dat Honingdauw eraan kwam. Zeldzaam subtiel zijn haar verhalen, ze raakt je zacht aan. Bijzonder en heel mooi.)


Casper:
Langs het ijs – Clemens Kok
langs het ijsVoor alle mensen die afgelopen zomer hebben genoten van het zeilspektakel Sail Amsterdam, is er een ideaal boek om nog even in de sfeer van tall ships en verre reizen te verblijven: Langs het ijs. Zeezeiler en schrijver Clemens Kok voer mee aan boord van de driemaster Europa en maakte een bijzondere reis van Vuurland naar Antarctica, om via de ijsgrens weer uit te komen bij de afgelegen eilanden in de Zuidelijke Oceaan. Het boek staat vol met prachtige foto’s en handige tips over hoe het is om op een echt tall ship mee te varen als bemanningslid. Langs het ijs is natuurlijk leuk om cadeau te geven aan een zeilvriend of familielid, maar misschien nog wel het leukst om stiekem zelf bij weg te dromen bij de open haard.

Nimmerthuis – Laird Hunt
nimmerthuisEr zijn dingen die ik niet snel zal begrijpen: bijvoorbeeld dat deze Amerikaan al vijf boeken op zijn naam heeft staan waarvan er nog niet een vertaald is in het Nederlands. Laird Hunt is zijn naam en daar zullen we nog wel meer van gaan horen, vermoed ik. Nu is er de eerste Nederlandse vertaling met als titel Nimmerthuis, waarmee hij prompt een plek in deze eindejaarsnieuwsbrief heeft verdiend; chapeau! Het is een fascinerend verhaal over een stoere vrouw die besluit dienst te nemen als soldaat. De Amerikaanse Burgeroorlog woedt en aan goede soldaten is immer gebrek, dus doet de vrouw een uniform aan en trekt als soldaat Galante Ash ten strijde. Nimmerthuis is gebaseerd op de verhalen van vrouwen die echt in deze oorlog hebben meegevochten. Het is de verdienste van Laird Hunt dat dit zo’n geslaagd boek is geworden. Niet al te zwaar, maar juist pakkend en vlot van stijl. Precies goed eigenlijk.

De sprong op Normandië – Anke Manschot (vanaf 12 jaar)
sprong op normandieEen boek over D-Day, parachutisten, Normandië, een soort Band of Brothers in leesvorm, maar dan voor de jeugd; dat moest ik natuurlijk lezen. Ondanks deze hooggespannen verwachtingen heeft Anke Manschot de test met glans doorstaan. De sprong op Normandië is een krachtig jongensboek geworden dat me nog lang zal bijblijven. Maak kennis met boezemvrienden Joey en Dave. Samen worden ze lid van een speciale legereenheid parachutisten die na een zware training uiteindelijk tijdens D-Day achter de Duitse linies gedropt wordt. Wat ze daar allemaal zien en meemaken lees je in dit spannende verhaal over oorlog en vriendschap.


Jeanine:
Overspoeld – Gideon Samson (Young Adult)
overspoeldAl op jonge leeftijd beseft Pieter dat hij iets wil betekenen in het leven en niet zomaar het gebaande pad wil volgen. Hij besluit na zijn middelbare schoolexamen een tussenjaar te doen. Hij komt in Sri Lanka terecht waar hij Engelse les gaat geven. Als zijn tijd daar er bijna opzit, slaat de tsunami toe. Pieter is op het verkeerde moment op de verkeerde plek…
Dit is een van de recentere titels uit de Slash-reeks, boeken van bekende schrijvers die gebaseerd zijn op het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere.

De onervarenen – Joke van Leeuwen
untitledIn de voorbije zomervakantie was ik in Suriname en ontmoette daar afstammelingen van de ‘boeroes’, nazaten van Nederlandse boeren die halverwege de 19e eeuw naar Suriname trokken. Er waren hen daar gouden bergen beloofd en een veel betere toekomst voor hun en hun kinderen. Zonder dat Joke van Leeuwen de overzeese bestemming benoemt, zou dit verhaal van de armlastige boer Koben en zijn vrouw Odile het verhaal kunnen zijn van een van de voorouders van de ‘boeroes’. Door haar pakkende manier van schrijven word je van begin tot eind deelgenoot van deze bij vlagen huiveringwekkende onderneming.

Shotgun lovesongs (Terugkeer naar Little Wing) – Nickolas Butler
shotgun lovesongsWilt u een mooi en puur boek lezen over de betekenis van vriendschap, liefde, trouw, afkomst en muziek? Jaha, muziek! Dan is deze roman een zeer goede keus.
‘Een roman als een verzameling uitstekende countryliedjes’, zo typeerde Het Parool dit boek.

Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek – Karin Luiten
grote zonder pakjes en zakjesIk ben dol op Luitens stukjes in Trouw. In het verleden heb ik regelmatig recepten uitgeprobeerd en de voltreffers uitgeknipt en in mijn mapje ‘Succesnummers’ gestopt. Dat hoeft nu niet meer, want ze zijn allemaal bij elkaar gebracht in deze heerlijke dikkerd, met als thema ’Dat maak je toch lekker zelluf’.

Can’t we talk about something more pleasant? (Kunnen we het niet over iets leukers hebben?) – Roz Chast
can't we talk aboutRoz Chast is vaste illustratrice bij The New Yorker. In dit beeldverhaal verstript ze de laatste jaren van het leven van haar hoogbejaarde ouders. Toenemende zorgen over en voor haar ouders, herinneringen aan haar eigen jeugd, gevoelens van diepe genegenheid, maar ook verdriet, boosheid en teleurstelling. Deze ‘graphic memoir’ heeft het allemaal. Voor mij als lezer bij vlagen deprimerend en confronterend, maar ook zeer ontroerend en heel grappig.


Marianne:
De onderwaterzwemmer – P.F. Thomése
onderwaterzwemmerPrachtig geschreven, spannend en filmisch. Thoméses roman bestaat uit drie delen. Hij springt telkens een stuk vooruit in de tijd en daarbij verandert hij zijn schrijfstijl compleet en dat is heel verrassend. Ik vond het eerste deel betoverend door zijn poëtische stijl.
a

Muidhond – Inge Schilperoord
muidhondWaanzinnig knap hoe  Schilperoord dit verhaal vertelt vanuit Jonathan, een jongeman met pedofiele gevoelens. Een taboedoorbrekende roman met veel empathie en vaart geschreven. Ik kon niet stoppen met lezen.
a

De onervarenen – Joke van Leeuwen
untitledHet zit de jonge, in armoede levende Odile en haar man Koben niet mee. Aardappelrot, een verstoten moeder en een leven zonder perspectief. Waarom zouden ze niet ingaan op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, die hun een gouden toekomst voorspiegelt aan de andere kant van de oceaan? Die toekomst blijkt er echter heel wat minder rooskleurig uit te zien. Joke van Leeuwen beschrijft de ontberingen in het tropische land heel krachtig. Je voelt de hitte , de ziekte , de wanhoop. Een mooie historische roman.

Kookschool Patisserie – Melanie Dupuis
kookschool patisserieEen prachtig uitgegeven groot formaat bakboek in de kookboekserie Kookschool. Met stap-voor-stap fotografie en duidelijke illustraties. Onweerstaanbaar!

Verzamelde gedichten – Rutger Kopland
Verzamelde gedichten – Vasalis
verzamelde gedichtenDeze twee fraai vormgegeven feestedities zijn door Van Oorschot uitgegeven ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan. Als u ze nog niet heeft, dan is dit een mooie kans om ze te kopen. Heeft u ze wel, koop ze dan voor iemand anders. Ze zijn ook nog tien euro goedkoper dan de reguliere uitgaven.


Anja:
moussaWaarom lezen we? Om te ontspannen, te griezelen, iets te leren, te reizen zonder grenzen en (veilig) in het hoofd van iemand anders te kruipen. Dat kan iemand zijn met wie je graag een kopje koffie zou willen drinken of juist iemand die je in het echt niet graag tegen zou willen komen. Een meesterlijk voorbeeld hiervan is De welwillenden van Jonathan Littell, maar bijvoorbeeld ook Onderworpen van Michel Houellebecq, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, Mens vs. natuur van Diane Cook en Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud. Allemaal boeken die je geest verruimen en je kijk op de wereld veranderen; boeken die je nieuwe inzichten geven en die uitnodigen om met elkaar van gedachten te wisselen, angsten met elkaar te delen en hoop uit te spreken. Literatuur verbindt, en dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken. Leve het lezen!

Het forest feast kookboek – Erin Gleeson
forest feast kookboekIk hou van lekker eten en koken, het liefst voor gasten, maar het moet niet te ingewikkeld worden. Puur en lekker moet het zijn. Sinds Linnaeus Boekhandel samenwerkt met Boekalicious op het Galileïplantsoen ben ik zelf ook verslingerd geraakt aan kookboeken. Mijn meest gebruikte en nog steeds favoriete kookboek is de Groentebijbel van Mari Maris, en sinds kort ben ik helemaal weg van Het forest feast kookboek. Heerlijke, simpele gerechten die ook nog allemaal geschikt zijn voor een zomers feestje. Het is kleurrijk eten en het boek is net zo kleurrijk opgemaakt. Een feest voor het oog! Tijdens het bladeren in het boek waan je je even in de zon, aan een lange tafel met vrienden en lekker eten. Om blij van te worden!

De Thigmofiel – Midas Dekkers
untitledIk was als kind al dol op doosjes en knusse hoekjes en ook nu ben ik erg gelukkig met mijn kleine huisje in Betondorp. Dankzij Midas Dekkers weet ik nu dat dit een naam heeft: Thigmofilie!
Thigmofilie is de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid en grond onder je voeten, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is. Midas Dekkers heeft een fijne pen en schrijft zeer vermakelijk en herkenbaar. Hij filosofeert erop los en neemt je mee in de wereld van een Thigmofiel. Geschikt voor iedereen die dol is op katten, kartonnen dozen, knusse ruimtes en even wil wegkruipen voor de steeds sneller wordende wereld.
Een heerlijk boek!

Jij zegt het – Connie Palmen
UnknownIk vind De glazen stolp van Sylvia Plath heel mooi en ik kan erg genieten van haar poëzie. Ook Connie Palmen heb ik als auteur hoog zitten en daarom keek ik reikhalzend uit naar haar nieuwe roman. Jij zegt het gaat over de allesverzengende liefde tussen Ted Hughes en Sylvia Plath, die eindigt met de zelfmoord van Plath. De leeservaring is intens. Connie Palmen weet de emoties van haar personages, de problemen waarmee ze worstelen en het literaire tijdperk waarin ze leven zo goed neer te zetten, dat het lijkt alsof Ted & Sylvia voor even deel uitmaken van je leven. Prachtig!


Mieke:
Bezonken rood  – Jeroen Brouwers (1981)
bezonken roodRond 1970 schreef Jeroen Brouwers een zin, die hij jaren later weer terugvond:
‘De wind, die eigenlijk alleen zo nu en dan maar eens komt neergestreken, voortdurend komende van en onderweg naar elders, maar nooit constant op één plaats bezig, draagt vlaagsgewijs nu eens verkwikkende, dan weer onverkwikkende geuren aan, en soms een wolk vlinders of libellen, maar ook wel soms een zwerm zwarte vogels,- en is hij weer voorbij, dan blijft nog geruime tijd alles in de tuin, wat maar bewegen kan en door hem is aangeraakt, in beweging.’
Hij schreef er toen bij: ‘De wind, dat is: iemands leven’ en ‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’.
Dit is het begin van Jeroen Brouwers’ Bezonken rood. Het is het verhaal van een klein jongetje dat met zijn moeder in een Jappenkamp zit. Als hij na de oorlog onhandelbaar is en  geen gezag erkent wordt hij naar het pensionaat van de broeders gestuurd. Hij voelt zich verraden door zijn moeder. Het komt niet meer goed tussen hen.
Afgelopen maand won Jeroen Brouwers de ECI-prijs voor Het hout, dat handelt over de periode bij de broeders en kan dus als vervolg op Bezonken rood worden gelezen.
Ik las Bezonken rood – zoals dat soms gaat-  omdat een klant er vier tegelijk kocht. En zo is het 34 jaar later alsnog op mijn lijstje met mooiste boeken van het afgelopen jaar terechtgekomen.

Onze zielen bij nacht – Kent Haruf
onze zielen bij nachtIn het kleine stadje Holt, Colorado komt Addie Moore onverwacht op bezoek bij haar buurman, Louis Waters. Haar man is al jaren dood. Zijn vrouw ook. Ze hebben nooit veel woorden gewisseld, maar nu raken ze in gesprek. Addie stelt voor om samen de nachten door te brengen. Het gaat niet om de seks, maar om de intimiteit van de slaapkamer. Daar zetten ze hun gesprekken voort en delen hun dromen, angsten en verwachtingen.
Alles verandert als de kleinzoon van Addie de zomer bij zijn oma komt doorbrengen. Onze zielen bij nacht is een teder, klein verhaal dat grootse gevoelens oproept.
Kent Haruf overleed een dag nadat hij het manuscript had ingeleverd.

Een schitterend vergeten leven – de eeuw van Frieda Belinfante – Toni Boumans
BFrieda Belinfante was een van de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest. Toen de nazi’s ons land binnenvielen ontbond ze haar orkest en werd ze actief in het verzet: ze was een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Ze vluchtte daarna uit Nederland en kwam na een barre tocht door Frankrijk in Zwitserland terecht. Veel vluchtelingen werden door de Zwitsers terug naar Frankrijk gebracht en dit gebeurde met Frieda’s reisgenoot. Na de oorlog vertrok ze naar Amerika, waar ze veel succes als musicus had. Ze keek niet om; ze  wilde niet weten wat er met haar verdwenen en vermoorde vrienden was gebeurd.
Haar leven en carrière is in Nederland vrijwel onopgemerkt gebleven en in dit boek wordt Frieda Belinfante (celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne) door Toni Boumans eindelijk uit de schaduw getrokken en in de schijnwerpers geplaatst. Zij heeft haar leven op een prachtige wijze beschreven.

Bruno wordt een superheld – Hakon Ovreas en Oyvind Torseter (vanaf 8 jaar)
bruno superheldOverdag lijkt Bruno een gewone jongen, maar als het donker wordt, verandert hij in Bruino en verft alles bruin op plekken waar iets onrechtvaardigs is gebeurd. Arthur, zijn vriend, helpt hem en wordt ‘s nachts Zwarthur. Blouise, die overdag Louise heet, doet het in het blauw. Intussen heeft Bruno gesprekken met opa die is overleden maar hem toch bijstaat.
Een fantastisch leuk en mooi boek!


Marijke:
Zeldzame aarden – Sandro Veronesi
zaldzame aardenZeldzame aarden is het vervolg op Kalme chaos, het verhaal waarin Pietro Paladini, succesvol directeur van een tv-station in Milaan, zijn vrouw Lara verliest en alleen achterblijft met zijn 10-jarige dochter Claudia.
Nu zijn we acht jaar verder. Paladini is vijftig en heeft Milaan verruild voor Rome waar hij mede-eigenaar is van Super Car, een leaseautobedrijf van zijn voormalige studiegenoot Lello. Hij heeft al vier jaar een relatie. Claudia is inmiddels achttien.
Maar binnen 24 uur staat Pietro’s wereld volledig op zijn kop. Zijn compagnon blijkt een zwendelaar te zijn, hij verliest zijn rijbewijs en ook zijn mobiele telefoon, zijn bedrijf wordt leeggeroofd,  zijn dochter is van huis weggelopen en de relatie met zijn vriendin eindigt gewelddadig. Door al deze toestanden slaat hij op de vlucht. Hij belandt bij een louche figuur die hem goedgezind blijkt te zijn en weer op pad helpt. Met hulp van  een oud-secretaresse en haar partner, een beroemd advocaat, keert het tij.
Alleen Pietro’s dochter is nog onbereikbaar. Uiteindelijk is zij het die hem confronteert met wat hij probeert te verdringen en ze vertelt hem haar waarheid onder voorwaarde dat hij zwijgend naar haar luistert.
Een boeiend en meeslepend verhaal. Paladini’s overpeinzingen, zijn twijfel en de soms plompverloren beslissingen en de absurde situaties waarin hij verzeild raakt: het is heerlijk om te lezen.

Ik kom terug – Adriaan van Dis
ik kom terugOver dit boek is al veel gezegd en geschreven. De titel alleen al: je siddert. Subtiel, geestig, ontroerend, scherp, ontnuchterend, liefdevol, confronterend, kortom: prachtig. Na het boek, het luisterboek en de dwarsligger kunt u dit bijzondere verhaal nu ook aanschouwen in het theater.

De geniale vriendin – Elena Ferrante
geniale vriendinHet boek begint in Turijn met Elena, ze is een oudere dame en wordt gebeld door de zoon van haar jeugdvriendin Lila: zijn moeder is spoorloos. Elena kent Lila door en door en heeft zo haar vermoedens. Ze besluit hun geschiedenis op te schrijven.
De twee vriendinnen groeien op in het Napels van de jaren vijftig. Ze wonen in een armoedige wijk waar vetes en jaloezie tussen de verschillende families aan de orde van de dag zijn. Er is veel spanning en onrust in de wijk.
Beide meisjes kunnen goed leren. Ze wedijveren om de beste van de klas te zijn. Uiteindelijk mag Lila niet en Elena wel van haar ouders door naar het gymnasium. De geniale van de twee is Lila – althans, in de ogen van Elena. Lila weet alles beter, leent stiekem boeken in de bibliotheek om Elena te overtreffen en ze durft altijd van zich af te bijten.
Terwijl Elena doorleert, werkt Lila in de schoenmakerij van haar vader. Daar werkt ze in het geheim aan haar droom: een nieuw schoenontwerp, tot grote bewondering van Elena. Als ze in de puberteit komen, verandert Lila van een spichtig kind tot het mooiste meisje van de wijk. De jongens dingen naar haar gunsten. Met name de broers Solara, uit een rijke (maffia?) familie, sloven zich uit. Elena is dikker en pukkeliger. Het verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld, waardoor je meevoelt hoe intens ze alles beleeft. Als Elena in de zomer een paar weken in een zomerhuisje als hulp verblijft, gebeurt er iets wat haar diep tekent. Zelfs tegen Lila vertelt ze niets. Tegen de tijd dat Lila 16 jaar is, heeft ze haar keuze gemaakt: ze trouwt met de vermogende kruidenierszoon Stefano. Het wordt een grootse bruiloft.
Hier eindigt het boek. Je wil meteen door. En dat kan: deel twee verscheen onlangs en heet De nieuwe achternaam.


Selma:
Hier moet ik ingrijpen – Sylvia Hubers
hier moet ik ingrijpenIk heb Sylvia Hubers jaren geleden eens zien optreden in Haarlem, waar zij haar gedichten voordroeg. Ze was tussen 2009 en 2013 Haarlems stadsdichter. Haar optreden is mij bijgebleven en ik was dolblij toen haar dikke verzameling ‘zeer kort proza’ verscheen. De bundel houdt het midden tussen poëzie en korte verhalen. Sylvia Hubers heeft een scherpzinnige kijk op het kleine, en daarmee ook op het grootse van het leven. Ze is grappig en ontroerend. Een van de origineelste schrijvers die ik ken.

The first bad man/De eerste foute man – Miranda July
first bad manAlweer zo’n intrigerende auteur, maar dan uit Canada: Miranda July. Zij is ook bekend als filmmaakster. ‘The future’ en ‘Me and You and Everyone we know’ zijn van haar hand. July blijkt in al haar werk uit te blinken in ietwat wereldvreemde hoofdpersonages. Ook Cheryl, de hoofdpersoon van dit romandebuut is een wereldvreemde, neurotische (globus hystericus) en nogal rigide vrouw van begin veertig. Haar wereld wordt op zijn kop gezet doordat de nogal ordinaire en lompe twintiger Clee in haar huis komt te wonen (door een leuk, niet te weigeren verzoekje van haar werkgevers die hun dochter ergens kwijt moeten). De eerste foute man is een knotsgek, hilarisch, schrijnend en hartverwarmend verhaal, met wendingen die je bij lange na niet ziet aankomen, omdat je daar Miranda July’s geest voor nodig hebt. En die is nogal uniek…

Jij zegt het – Connie Palmen
UnknownConnie Palmen hoef ik niet meer te introduceren. Wel bij mezelf, want dit is het eerste boek dat ik van haar las. En wat een overweldigende introductie was dat! Van het begin tot het einde was ik geboeid, luisterend naar deze tragische liefdesgeschiedenis, opgeschreven in prachtig schone zinnen. Jij zegt het vertelt ook zoveel meer dan alleen over de liefde tussen Sylvia Plath en Ted Hughes. Het is een boek over hartstocht, pijn, schrijverschap en falen. Niets anders dan briljant.


Winkeldochter Ida (12 jaar):
Spijkerzwijgen – Simon van der Geest
spijkerzwijgenVonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Ze vindt het er maar saai, totdat opa verhalen over vroeger begint te vertellen. Maar Vonkie merkt dat hij niet alles vertelt. Samen met haar achterneef probeert ze de waarheid te achterhalen, want waarom mag ze niet in de buurt van de oude molen komen, en wat is er vroeger gebeurd tussen opa en zijn lievelingsbroer?
Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Echt een aanrader dus :).


Winkelzoon Job (9 jaar):
flutvakantieHet leven van een loser – flutvakantie – Jeff Kinney
Het is het leukste deel van de hele serie!!!!! je kan er veel mee lachen.
Het is een heel leuk boek. Dit moet je ook gaan lezen…
a
a


Winkeldochter Dina (11 jaar):
Opmaak 1De verschrikkelijke sneeuwman – Alyze Bos
Ik vond het een leuk en spannend verhaal.
a
a


Winkelzoon Cyriel (13 jaar):
wegWeg – Marjolein van Rest
Dit boek speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De 14-jarige Adriaan hoort dat zijn vader bij gevechten is gesneuveld. Hij gelooft het bericht niet en besluit zijn vader te gaan zoeken. Krijgt hij gelijk of niet? Een echt avonturenboek!


Winkeldochter Veerle (10 jaar):
FLORA_COVERBACKFlora en de fantastische eekhoorn – Kate DiCamillo & Keith Campbell
Ik geef je dit boek als tip, omdat toen ik het boek van haar las, ik al helemaal geïnspireerd was. Het is zo fantasievol, spannend (soms) en zo leuk dat je niet meer kunt stoppen.


Winkeldochter Marthe (8 jaar):
De minireuzenmiereneter – Menno Steketee & Irene Goede
minireuzenmiereneterIk vind het een leuk boek omdat het heel interessant is en het gaat over dieren. Aan het einde van elk verhaaltje maken ze een grapje en dat vind ik fijn omdat het dan niet meer zo serieus is. Ik vind het best ingewikkeld, maar daardoor laat ik de pret niet verpesten.

Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen – Jowi Schmitz
oliviaIk vind het een mooi boek en er zit niet veel actie in. Het gaat meer over een best gewoon leven van een meisje dat Olivia heet. Er komen mooie, rustige trieste momenten in voor, maar ook woedeaanvallen met pestmomenten. Als je houdt van spannend en actie, dan is dit geen boek voor jou!


Winkeldochter Betty (6 jaar):
Hondje, de enige echte – Yvonne Jagtenberg
hondje de enige echteHondje is heel grappig. Hij heeft geen huis en als het regent wordt hij kletsnat. Daarom wil hij graag naar binnen en soms lukt dat. Bij een oude dame bijvoorbeeld. Of bij de slager. Maar meestal is hij lekker buiten en beleeft allemaal avonturen.

De liedjesatlas – 24 wereldliedjes – Koos Meinderts en Annette Fienieg
liedjesatlasIk vind het leuk dat het liedjes uit allemaal verschillende landen zijn en met het boek erbij kun je lekker meezingen. ‘In een rijtje met z’n allen’ vind ik het leukste, lekker vrolijk. En ik vind het leuk dat je ook andere talen hoort.