De mooiste boeken van 2016

Vijfentwintig

Vijfentwintig. Een mooi rond getal. Linnaeus Boekhandel bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. Het verjaarspartijtje ligt al achter ons, maar we kunnen niet lang genoeg stilstaan bij deze mijlpaal. Vijf jaar geleden trad Jannie Kuperus – oprichter en tot dan toe eigenaar – terug en nam onze Anja de winkel over. Daarmee is Linnaeus een van de weinige kinderen van wie de ouders het huis uitgaan als ze volwassen zijn, in plaats van andersom. En nu, nog weer vijf jaar verder, constateren we met z’n allen dat de winkel tot volle wasdom is gekomen. Het gaat goed, heel goed. (Volgens de wet ben je met achttien al volwassen. Eigenlijk zou dat vijfentwintig moeten zijn. We worden steeds ouder, dus waarom onze jeugd niet wat verlengen?) Soms voelen we ons dat kleine dorpje in Gallië, soms doen we met de grote jongens mee, maar bovenal fungeert de winkel nog steeds als dorpspomp. Dat laatste is natuurlijk zo omdat je over boeken nu eenmaal niet snel uitgepraat raakt. Nu had ik meteen voorgesteld dat ik vanwege het jubileum ook vijfentwintig boeken zou noemen in deze eindejaarslijst. Dat mocht helaas niet. Dat is jammer, want ik las veel en veel was goed (De meisjes van Emma Cline! De slag om Berlijn van Heinz Rein! Overal vogelzangvan Evie Wyld! Jezus’ zoon van Denis Johnson!) en erger nog: ik heb het gevoel dat ik de beste boeken nog moet gaan lezen (De terranauten van T.C. Boyle! Transit van Rachel Cusk!). Daar ga ik – zodra deze nieuwsbrief de deur uit is – meteen in beginnen. Gelukkig heb ik bíjna vijfentwintig collega’s en samen mogen we veel meer dan vijfentwintig boeken nog even naar voren schuiven. Want dat doen we uiteindelijk het liefst. We werden bedolven onder loftuitingen en complimenten, maar leuker nog dan die ontvangen is ze zelf uitdelen: aan de mooiste, beste, leukste, knapste boeken van dit jaar.

Wij wensen u vijfentwintigmaal een goed uiteinde en een goed begin van het nieuwe jaar!

Edith

Welke boeken vonden wij de mooiste van het afgelopen jaar?

Onze favorieten van 2016.

De favorieten van Melle:

Irundina – Hella S. Haasse
Vijf jaar na het overlijden van Hella Haasse is er zonder al te veel trommelgeroffel een ogenschijnlijk bescheiden, niet eerder gepubliceerde novelle van haar hand verschenen. In een eenvoudige stijl, waarin de toon van Oeroeg weerklinkt, wordt het verhaal van de Portugese Irundina verteld. Irundina lijkt op een moderne Assepoester, alleen dan zonder boosaardige stiefmoeder: ze woont illegaal in Frankrijk en poetst daar tegen een hongerloon huizen van rijke mensen, om zo geld te verdienen voor haar zieke zusje dat in een sanatorium ligt. Irundina is zo sympathiek, zo bescheiden en lief, ze is haast als de uitvoering van deze novelle: klein en fijntjes, maar te belangrijk om over het hoofd te zien. Dat lijkt dit verhaal, prachtig geïllustreerd door Sylvia Weve, dan ook te willen zeggen: vergeet me niet!

Het varken stukslaan – Etgar Keret
Toen ik voor het eerst een van Etgar Kerets geestverruimende verhalenbundels voor volwassenen las, dacht ik: was ik hier vroeger maar uit voorgelezen. Zo volkomen vanzelfsprekend schrijven over wat soms totaal absurd is, dat kan hij als de beste. Nu is het korte verhaal Het varken stukslaan los verschenen als prentenboek voor kinderen met illustraties van David Polonsky. Het is een klassiek kinderboek met een duidelijke moraal (dat is ook wel eens fijn). Keret geeft fantastisch weer hoe zijn jonge hoofdpersonage Joavi denkt en fantaseert, en de tekeningen van Polonsky zijn filmisch en goed getroffen.

Nederland in kleur 1907-1935 – Hans Rooseboom & Ileen Montijn
Ons collectieve beeld van het verleden is gevoed door beelden in sepia en zwart-wit. Dit prachtige fotoboek, waarin kleurenfoto’s uit de periode 1907-1935 worden afgebeeld, verkleint de gevoelsafstand tot die tijd: vroeger was de lucht ook blauw, de kersenbloesem ook lichtroze. Die gewaarwording brengt een gelukzalig gevoel met zich mee. Verdraaid, wat leken die voorouders op ons, denk je, maar ook: wat een verstilde wereld. Dezelfde straten, dezelfde huizen, maar nergens neonreclames of een geparkeerde auto. Je zou bijna ‘vroeger was alles beter’ willen zeggen.

Irundina

Toen Hella S. Haasse en haar echtgenoot in de jaren tachtig in Parijs woonden, werkte Irundina, een jonge Portugese vrouw, als schoonmaakster bij hen thuis. Ze was als klein meisje uit een arm gezin in het verpauperde Portugal illegaal naar Frankrijk gekomen om geld te verdienen voor haar achtergebleven familieleden. Zonder verblijfsvergunning - aldoor op de vlucht en nergens echt gewenst - bleef ze sterk en vol hoop op een betere toekomst. Irundina's aangrijpende verhaal is door Hella S. Haasse met mededogen maar nergens sentimenteel opgetekend. Sylvia Weve maakte er schitterende tekeningen bij.

Het varken stukslaan

Wat betekent bezit? Hoe leer je om iets los te laten? Joavi is een jongetje dat niets liever wil dan een Bart Simson-pop. Zijn vader vindt hem maar verwend. In plaats van de pop geeft hij zijn zoon een spaarvarken. Joavi raakt gehecht aan het varken en vergeet helemaal waar hij eigenlijk voor spaarde. Maar als het varken vol is, is zijn vader onverbiddelijk: zijn zoon moet het stukslaan om de pop te kunnen kopen. ‘Een verhaal in de traditie van Hans Christian Andersen.’ Marit Ben Israel ‘Etgar Keret is een genie.’ The New York Times

Nederland in kleur; The Netherlands in colour

De verrassing is groot als je voor het eerst een kleurenfoto uit 1907 ziet. Zo vroeg al in kleur? Zeker wel. In dat jaar werd eindelijk mogelijk waar fotografen al 80 jaar op hadden gewacht. Voor het eerst kon de wereld op eenvoudige wijze in natuurlijke, frisse kleuren worden vastgelegd. Deze foto’s zijn een feest voor het oog. Autochromes, zoals deze vroegste kleurenfoto’s genoemd worden, waren wel een stuk duurder dan zwartwit-opnamen; daarom zijn ze zo zeldzaam. Ze corrigeren ons beeld van het verleden, dat zich slechts in sepiatinten en zwart-wit in ons geheugen heeft genesteld. Ze geven een nieuw beeld, minder grauw, minder grijs, weer een wereld vol kleur en zonlicht: van spelende kinderen op het strand tot vissers in klederdracht, van interieurs tot bomen vol bloesem. In dit boek zijn 100 autochromes verzameld die tussen 1907 en 1935 in Nederland zijn gemaakt.

De favorieten van Selma:

Draad – het delicate leven van John Craske – Julia Blackburn
Draad is een moeilijk te definiëren boek en daar houd ik van. Het zou een biografie van een obscure kunstenaar kunnen zijn, ware het niet dat er veel te weinig bekend is over John Craske om er een boek mee te vullen. Deels is het een reisverhaal van Julia Blackburn op zoek naar een vergeten leven; dat van een visser die door een (psychische?) aandoening uiteindelijk niets anders meer kon dan schilderen en borduren. Het is ook een roman over hoe kunst en succes zich tot elkaar verhouden. En passant krijgen we wat mee over Einstein, die een korte periode in een plaatsje in de buurt van deze kunstenaar verbleef. Maar wellicht is het bovenal een persoonlijk relaas van de schrijfster die haar man verliest terwijl ze aan dit boek werkt. Ik ben er nog niet uit, en dat gaat ook niet gebeuren. Misschien is dat ook de kunst – júíst niet willen definiëren.

We moeten allemaal feminist zijn – Chimamanda Ngozi Adichie
Dit pamflet is te belangrijk en te hartverwarmend om niet te noemen. Het bevat een prachtige, hoopvolle boodschap. Kon ik wel gebruiken na al het nieuwsgeweld van de laatste tijd. De boodschap wordt zo mooi, kort en simpel gebracht dat je je afvraagt waarom nog niet iedereen feminist is.

De vrolijke wijsheid – zoeken, denken en leven met Michel Montaigne – Alexander Roose
De imponerend ogende Essays van Michel Montaigne durfde ik niet aan. En eerlijk gezegd zal ik die ook na het lezen van De vrolijke wijsheid waarschijnlijk nog steeds niet gauw oppakken. Michel Montaigne schreef ten eerste voor zichzelf, om de onrust de baas te worden, eigenlijk om niet gek te worden. Ten tweede voor zijn naasten, zodat ze hem zouden herinneren. Dat maakte zijn essays geen feest van leesbaarheid, begrijp ik van Alexander Roose. Gelukkig maakt Roose Montaigne toegankelijk. Montaigne wilde moedig en waarachtig leven in tijden van wetenschappelijke omwentelingen, godsdienstoorlogen en politieke instabiliteit. Ik ben blij dat hij moest schrijven om te overleven, want zijn wijsheid zou weleens van pas kunnen komen in de eenentwintigste eeuw.

Draad

John Craske, een visser uit Norfolk, wordt in 1917 op 36-jarige leeftijd ernstig ziek, waardoor hij vaak in een staat verkeert waarin hij zich niet bewust is van zijn omgeving. Hij kan niet langer werken en begint schilderijen te maken van de zee, van boten en de kustlijn. Noodgedwongen brengt hij steeds meer tijd in bed door en hij begint borduurwerken van de zee te maken. Meer is er niet bekend over John Craske. Julia Blackburns verhaal van zijn leven is dan ook veel meer dan een standaardbiografie. Het is een uiterst persoonlijke zoektocht naar een vergeten bestaan, naar het leven en de dood en de vreemde wereld daartussenin. Draad is een ingetogen beschouwing over kunst en roem, en onderzoekt het wezenlijke van tijd en sterfelijkheid, rijk geïllustreerd met de schilderijen en borduurwerken van John Craske.

We moeten allemaal feminist zijn

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijnadrie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haarpleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

We moeten allemaal feminist zijn

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook in boekvorm is haar pleidooi een grote bestseller in Amerika en Engeland. Het is geen wonder dat We moeten allemaal feminist zijn zoveel mensen aanspreekt: Chimanada Ngozi Adichie schrijft op humorvolle en toegankelijke wijze en biedt een nieuwe, unieke definitie van het feminisme in de eenentwintigste eeuw.

De vrolijke wijsheid

De vrolijke wijsheidZoeken, denken en leven met Michel de MontaigneHoe moet je leven en denken? Rusteloos zocht Michel de Montaigne (1533-1592), door velen beschouwd als de eerste echt moderne mens, naar een antwoord op deze vraag. Alexander Roose beschrijft op meeslepende wijze hoe Montaigne tegenslag en ontgoochelingen overwon, en wat wij van hem kunnen leren.Michel de Montaigne schreef niet voor ons. Hij begon zijn gedachten te noteren om greep te krijgen op zichzelf. Zijn Essays behoren tot de boeiendste filosofische teksten ooit. Montaigne leefde in een tijdperk van wetenschappelijke omwentelingen, godsdienstoorlogen en politieke instabiliteit. Zijn 'probeersels' zijn een therapie, een zelfportret en een publieke bekentenis. De gentleman-filosoof denkt na over het goede leven en probeert koortsachtig inzicht te krijgen in zijn eigen bestaan. Hij dialogeert daarom met filosofen uit de oudheid - stoïcijnen, sceptici, epicuristen - voor wie filosofie altijd meer was dan een theorie. Want moedig en waarachtig leven, dat wil Montaigne.ALEXANDER ROOSE is de auteur van La curiosité de Montaigne (Parijs, 2015). Hij publiceerde in Le Dictionnaire Montaigne en MontaigneStudies. Voor acteur Koen de Sutter schreef hij de monoloog Montaigne. Hij doceerde aan de universiteit van Cambridge en was fellow in Clare College. Tegenwoordig is hij docent Franse literatuur aan de Universiteit Gent.

De vrolijke wijsheid

Hoe moet je leven en denken? Rusteloos zocht Michel de Montaigne (1533-1592), door velen beschouwd als de eerste echt moderne mens, naar een antwoord op deze vraag. Alexander Roose beschrijft op meeslepende wijze hoe Montaigne tegenslag en ontgoochelingen overwon, en wat wij van hem kunnen leren. Michel de Montaigne schreef niet voor ons. Hij begon zijn gedachten te noteren om greep te krijgen op zichzelf. Zijn Essays behoren tot de boeiendste filosofische teksten ooit. Montaigne leefde in een tijdperk van wetenschappelijke omwentelingen, godsdienstoorlogen en politieke instabiliteit. Zijn 'probeersels' zijn een therapie, een zelfportret en een publieke bekentenis. De gentleman-filosoof denkt na over het goede leven en probeert koortsachtig inzicht te krijgen in zijn eigen bestaan. Hij dialogeert daarom met filosofen uit de oudheid - stoïcijnen, sceptici, epicuristen - voor wie filosofie altijd meer was dan een theorie. Want moedig en waarachtig leven, dat wil Montaigne.

De favorieten van Iris:

Wonderbaarlijke feiten over dieren – Sasja Safstrom
De meest bizarre feiten over dieren werden door de Zweedse illustrator Sasja Safstrom verzameld en voorzien van werkelijk prachtige illustraties. Wat een cadeautje, voor zowel kinderen als grote mensen!

De Nix – Nathan Hill
Hippies, presidentsverkiezingen, online gamen, mythen en sagen: Dit (en nog veel meer) komt allemaal terug in De Nix. Dit lijkt misschien een tikje veel van het goede, maar Nathan Hill is echt een fantastische verteller. Als u eerder hebt genoten van boeken als De kunst van het veldspel en De vlamberken, dan hebt u bij dezen uw ultieme boek gevonden!

Harry Potter and the cursed child (Harry Potter en het vervloekte kind) – J.K. Rowling
Dit is misschien wel het boek waar wereldwijd het meest naar is uitgekeken dit jaar. Hoewel ik een enorme Harry Potter-fan ben twijfelde ik of ik het boek wel zou willen lezen: zou het geen enorme afbreuk doen aan de magische wereld waarin ik zoveel leesuren heb doorgebracht? Toch won mijn nieuwsgierigheid het. Ik heb geen spijt. Zeer vermakelijk en spannend tot het einde. (Niet bang zijn voor de vorm: aan die toneeltekst ben je zo gewend!)

Mensen op Mars – Joris van Casteren
Als Joris van Casteren eenmaal in de ban is van een onderwerp duikt hij er helemaal in. Nu is het de planeet Mars. Of eigenlijk het project ‘Mars One’, een project van twee Nederlandse ingenieurs waarbij in 2027 vier mensen naar Mars zullen reizen om daar een kolonie te stichten. Elke twee jaar moeten zich nieuwe mensen bij hen voegen en terugkeren naar de aarde is technisch gezien niet mogelijk. Van Casteren sprak met de initiatiefnemers van dit project, met kandidaten, wetenschappers en andere deskundigen en beschrijft dit vol fascinatie en met een droogkomische toon.

Wonderbaarlijke feiten over dieren

Wist je dat een octopus drie harten heeft? Of dat struisvogels achteruit kunnen lopen? De Zweedse illustrator Maja Säfström verzamelde de meest bizarre, verbazingwekkende en fantastische feiten over het dierenrijk (Uilen hebben drie oogleden! Zeesterren hebben geen hersenen!). Haar schitterende tekeningen maken dit tot een hartveroverend boek voor jong en oud.

De Nix

‘Een psychologisch drama over een moeder en haar zoon, vol mysterie en politiek, maar ook een tragikomedie over woede en schijnheiligheid in Amerika. Nathan Hill is fantastisch.’ – John Irving ‘Rijke, spetterende tragikomedie van veelbelovende Amerikaan, over moeder en zoon’ Trouw 'Zo'n boek waarover je je tijdens een werkdag verheugt dat het thuis op je ligt te wachten, zo'n boek dat je eraan herinnert waarom je ook alweer zo graag leest.’(…)'De nix' kan gelezen worden als een moederzoondrama, een boek over de ontrafeling van een familiegeheim, maar dan een boordevol sociale kritiek, politieke satire, bizarre personages en allerhande vreemde kostgangers - met een gastoptreden van beatdichter Alan Ginsberg tijdens de Chicago-rellen van 1968 als hilarisch hoogtepunt. Kortom, zet Jonathan Franzen, Donna Tartt, John Irving en de beste scriptschrijvers van HBO bij elkaar, en je zou zoiets als 'De nix' kunnen krijgen. Maar 'De nix' is een werk van een schrijver, een debutant nog wel. Wauw, dacht ik na iedere spetterende scene, van deze kerel gaan we nog veel horen.’ (…) Trouw 'De Nix (De Bezige Bij) van Nathan Hill (1976) is een typisch alles-of-niksdebuut. Een 700 pagina’s dikke roman, waarin de auteur elk goed idee dat hij ooit heeft gehad in de strijd gooit. (…) En je volgt hem, geamuseerd en ontroerd, blindelings. Alles of niks? Alles dus.VPRO Gids 'een meeslepende tragi-komedie, een fusillade aan Fucking hell!-momenten en de introductie van een nieuwe spannende stem in de letteren. Zo hadden we er dit jaar nog geen twintig.’ Humo ‘Tien jaar heeft Nathan Hill aan dit boek gewerkt, en in tegenstelling tot Jonathan Safran Foer heeft hij dat decennium goed benut. Debuteren met een Great American Novel, het is de natte droom van elke aspirant, maar Hill slaagt daar ook wonderwel in. Vernuftig verwerkt hij de Amerikaanse geschiedenis in zijn familieroman waarbij hij slimme bruggetjes bouwt tussen Vietnam en Irak, tussen mei 68 en de Occupy-beweging, maar ook tussen oude Noorse mythes en een virtuele gamewereld. Scrabble-fanaten weten ongetwijfeld wat een Nix is – woordwaarde tien –, wie niet graag met letterblokjes husselt, zal google moeten raadplegen. Of lees gewoon De nix, een veel betere optie.’ Knack ‘Deze aangeprezen, hyperambitieuze roman is een geramde hit en een hoog-energetische blauwdruk voor een smakelijke tv-serie.’ Deze geestige, breed uitwaaierende roman springt door de tijd, het boek stikt van de verhaalideeen, scherpe observaties en wendingen die de oren doen klapperen. En het ridiculiseert onder meer hetboekbedrijf.’****NRC Handelsblad ‘Het debuut van Nathan Hill getuigt van inlevingsvermogen en stilistische brille. (…) Hij weet hoe je op bijna filmische wijze een verhaal moet vertellen, bevolkt met tientallen personages die elk hun unieke karakter hebben. De nix is soepel geschreven en leest lekker weg.’ **** De Volkskrant ‘Dit boek brak mijn hart. Steeds opnieuw. Maar het maakte me even zo vaak aan het lachen.’ USA National Public Radio De Limburger / Limburgs Dagblad: ‘De nix van Nathan Hill (1976) barst van de sterke metaforen.’ ****De Limburger / Limburgs Dagblad 'De Amerikaanse docent creative writing, schrijver van korte verhalen en journalist Nathan Hill (1976) heeft met De Nix een veelgelaagde tijdgeestroman van formaat afgeleverd, (...).. Hill schetst met ongekend psychologisch inzicht de pijnpunten van de huidige samenleving. Dit alles in een aanstekelijke stijl, met een goede spanningsboog, die doet denken aan John Irving, Richard Russo en T.C. Boyle.'Hebban ‘We zijn fan van de schrijver en wat zijn kunstje nog indrukwekkender maakt, is dat dit zijn debuut is. We gaan ervan uit dat we dus nog veel meer te lezen zullen krijgen van deze rasverteller. The Great American novel heeft er een nieuwe stem bij, en wat voor een: Nathan Hill. Onthouden die naam! En nu als een weerlicht naar de boekenhandel en kopen dat boek.’ ****Cutting Edge ‘De Nix’ van Nathan Hill is een gelaagd, meeslepend psychologisch drama waarin alle puzzelstukjes op hun plek vallen' Cleeft ‘Het debuut van het jaar komt uit dc Verenigde Staten, heerlijke beschrijvingen van het heden, de jaren zestig en de jaren tachtig. Soms duister, soms komisch. Heel dik, en toch heb je het zo uitgelezen.’Trouw, Beste Boeken van 2016

De Nix

Samuel Andresen-Anderson is een schrijver met een writer's block, een verveelde leraar op een plaatselijke universiteit. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hem als kind in de steek liet. Maar dan ziet hij haar, ruim twintig jaar later, op het nieuws, terwijl ze stenen gooit naar een conservatieve politicus. Volgens de media is ze een linkse radicaal met een schimmig verleden, maar voor zover Samuel weet heeft ze altijd in een kleine stad in Iowa gewoond. Welk beeld van zijn moeder is waar? Vastberaden om het raadsel op te lossen - en daarmee eindelijk een manuscript voor zijn ongeduldige uitgever te hebben - besluit hij een openhartige en meedogenloze biografie van zijn moeder te schrijven. Hij moet haar alleen eerst zien te vinden. En met haar kunnen praten zonder in tranen uit te barsten.

Harry Potter and the Cursed Child - Parts One and Two

Mensen op Mars

Over Lelystad: 'Briljant.' de Volkskrant ***** 'Een van de topauteurs op het gebied der literaire non-fictie.' Atte Jongstra, NRC Handelsblad 'Van Casteren lapt het 'm weer. En wel met zoveel flair, dat ik wou dat ik Joris van Casteren was.' Daniëlle Serdijn, de Volkskrant Over Het zusje van de bruid: 'Een koel geschreven journalistiek-romaneske grensverkenning over een gedoemde relatie met een gedoemde vrouw.' Sebastiaan Kort, NRC Handelsblad 'Joris van Casteren schrijft in een strak gestileerde ik-vorm waarin geen druppel wordt gemorst.' Het Parool Over Het been in de IJssel: 'Een fascinerend, meeslepend, literair verslag van een uitputtend onderzoek naar een dood been.' NRC Handelsblad ***** 'Iedereen moet dit boek gaan lezen.' Jelle Brandt Corstius Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Hij begon gesprekken te voeren met de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Kolonisatie van de planeet Mars is niet langer een illusie, realiseerde hij zich. Het idealisme en de hoogmoed waarmee het project gepaard gaat verrasten hem zeer. Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond. Mensen op Mars, geschreven in Van Casterens bekende, door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, is een even komisch als onthutsend boek over een duizelingwekkende doorbraak die ophanden is. Joris van Casteren (1976) was als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Vrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met het geweldige Lelystad, dat de toplijst van de AKO Literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij de eveneens juichend ontvangen boeken Het zusje van de bruid (2011) en Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs).

Mensen op Mars

Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Hij begon gesprekken te voeren met de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Kolonisatie van de planeet Mars is niet langer een illusie, realiseerde hij zich. Het idealisme en de hoogmoed waarmee het project gepaard gaat verrasten hem zeer. Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond. Mensen op Mars, geschreven in Van Casterens bekende, door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, is een even komisch als onthutsend boek over een duizelingwekkende doorbraak die ophanden is. Joris van Casteren (1976) was als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, nrc Handelsblad en Vrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met het geweldige Lelystad, dat de toplijst van de ako Literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij de eveneens juichend ontvangen boeken Het zusje van de bruid (2011) en Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs). Over Lelystad: 'Briljant.' DE VOLKSKRANT ***** 'Een van de topauteurs op het gebied der literaire non-fictie.' ATTE JONGSTRA, NRC HANDELSBLAD 'Van Casteren lapt het 'm weer. En wel met zoveel flair, dat ik wou dat ik Joris van Casteren was.' DANIËLLE SERDIJN, DE VOLKSKRANT Over Het zusje van de bruid: 'Een koel geschreven journalistiek-romaneske grensverkenning over een gedoemde relatie met een gedoemde vrouw.' SEBASTIAAN KORT, NRC HANDELSBLAD 'Joris van Casteren schrijft in een strak gestileerde ik-vorm waarin geen druppel wordt gemorst.' HET PAROOL Over Het been in de IJssel: 'Een fascinerend, meeslepend, literair verslag van een uitputtend onderzoek naar een dood been.' NRC HANDELSBLAD ***** 'Iedereen moet dit boek gaan lezen.' JELLE BRANDT CORSTIUS

De favorieten van Elze:

Eleanor & Park – Rainbow Rowell
Eleanor & Park is zo’n boek dat je niet weg kunt leggen. Een heerlijk, herkenbaar boek waarin tieneronzekerheid weergaloos goed wordt beschreven. Voor jongeren een fijn boek dat aansluit bij hun belevingswereld, voor volwassenen een rake trip down memory lane. Met haar taalgebruik zorgt Rowell ervoor dat het verhaal niet zoetsappig wordt. Zowel de pijnlijke, de ongemakkelijke als de mooie momenten die bij het leven horen komen naar voren in dit zalige verhaal. Een boek om fijn mee weg te kruipen tijdens de feestdagen.

De schat van Gruizelkaak – Simon Cherry
In het eerste deel van de serie over Eddie Kei, De schat van Gruizelkaak, verschijnt er plotseling een piraat in de badkuip van Eddies oma. Samen met de piraat, de Bemanning (bestaande uit één persoon) en een pinguïn met sterallures gaat Eddie op zoek naar de schat van Gruizelkaak, om het huisje van zijn oma te kunnen repareren. Een ontzettend grappig en slim geschreven boek met veel onverwachte wendingen, leuk om voor te lezen vanaf een jaar of zes, en om zelf te lezen vanaf een jaar of acht. Al zou ik zeggen: ieder excuus om, ook als volwassene, dit boek door te kunnen bladeren is een goed excuus, dus grijp vooral de kans om voor te lezen!

Doem Duivelsz – Tatum Flynn
Doem is de jongste zoon van de duivel, Lucifer. Hij wil niets liever dan zijn vader gelukkig maken door slecht te zijn, maar dat gaat steeds mis. Overal waar hij komt gebeurt er iets goeds. Wanneer Doem thuiskomt met een schitterend rapport, heeft de duivel er genoeg van. In een poging om Doems slechte kant naar voren te laten komen, stuurt Lucifer hem naar de slechtste leermeesters die er maar bestaan: Zwartbaard en Dracula. De lessen verlopen echter niet helemaal volgens plan… Doem Duivelsz is een spannend, maar ook grappig boek voor kinderen vanaf een jaar of elf.

De havik – T.H. White
In de zomer las ik De H is van havik van Helen MacDonald, een boek over een jonge vrouw die rouwt om de dood van haar vader, en in dat proces een havik temt.  Dat boek kwam al voordat ik het uit had op mijn favorietenlijst te staan. In De H is van havik reflecteert Helen MacDonald op een boek dat ze als jong meisje las, en waar ze helemaal ondersteboven van was: De havik van T.H. White. Nadat ik MacDonalds boek uit had, was ik erg benieuwd naar het volledige verhaal van White, dus toen ik de nieuwe vertaling van Jolande van der Klis zag liggen, greep ik mijn kans. De havik is een bijzonder verhaal om te lezen. Net als in De H is van havik wordt de lezer door de auteur meegenomen in het proces van het trainen van een havik, zowaar geen gemakkelijke klus. Tijdens dit proces doorloopt de trainer tal van emoties. MacDonald wist me mee te sleuren in de rauwe emoties die ze ervaarde. White schreef zijn verhaal met wat meer afstand, waardoor het een analytischer verhaal wordt waarin hij terugkijkt op het proces. Door Whites plezierige schrijfstijl wordt het geen droge tekst. Ik vond het ontzettend interessant om samen met hem zijn eigen doen en laten te aanschouwen: White maakt veel fouten, maar erkent deze ook zonder problemen, wat hem op een bepaalde manier aandoenlijk maakt.

Eleanor & Park

'Reminded me not just what it's like to be young and in love, but what it's like to be young and in love with a book' John Green, author of The Fault in our Stars

De schat van Gruizelkaak

De schat van Gruizelkaak is het eerste deel in de serie over Eddie Kei, geschreven door Simon Cherry. Dit supergrappige piratenavontuur voor jongens en meisjes vanaf 7 jaar werd geïllustreerd door Andrea Kruis. Eddie Kei zit te ontbijten in het krakkemikkige huisje van zijn oma, wanneer hij opeens een grote bons hoort. Die bons blijkt een piraat die in de badkuip is beland. En de piraat blijkt het begin van een geweldig avontuur. Dat avontuur blijkt precies wat Eddie nodig heeft; zijn vakantie is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Samen met de piraat, de bemanning en een pratende pinguïn gaat Eddie op zoek naar de schat van Gruizelkaak. Maar Barracuda Bill aast op dezelfde schat... De schat van Gruizelkaak is prachtig vertaald door (stem)actrice Marjolein Algera.

De schat van Gruizelkaak

De schat van Gruizelkaak is het eerste deel in de serie over Eddie Kei, geschreven door Simon Cherry. Dit supergrappige piratenavontuur voor jongens en meisjes vanaf 7 jaar werd geïllustreerd door Andrea Kruis. Eddie Kei zit te ontbijten in het krakkemikkige huisje van zijn oma, wanneer hij opeens een grote bons hoort. Die bons blijkt een piraat die in de badkuip is beland. En de piraat blijkt het begin van een geweldig avontuur. Dat avontuur blijkt precies wat Eddie nodig heeft; zijn vakantie is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Samen met de piraat, de bemanning en een pratende pinguïn gaat Eddie op zoek naar de schat van Gruizelkaak. Maar Barracuda Bill aast op dezelfde schat... De schat van Gruizelkaak is prachtig vertaald door (stem)actrice Marjolein Algera.

Doem Duivelsz

Doem Duivelsz is het humoristische debuut van Tatum Flynn. Met hilarische illustraties van Annet Schaap. Volgens Lucifer wil Doem maar niet deugen; zijn jongste zoon is een waardeloze duivel, belabberd in slecht zijn. Doem doet het niet expres, maar overal waar hij zich laat zien gebeurt er iets goeds. Hij kan er werkelijk niets aan doen. Als Doem met een prachtig rapport thuiskomt is zijn vader het zat. Hij stuurt Doem naar de beruchte piraat Zwartbaard om hem een lesje te leren. Dat is het begin van een verbluffend avontuur. Zal Doem het ooit leren?

Doem Duivelsz

'Doem Duivelsz' is het humoristische debuut van Tatum Flynn. Met hilarische illustraties van Annet Schaap. Volgens Lucifer wil Doem maar niet deugen; zijn jongste zoon is een waardeloze duivel, belabberd in slecht zijn. Doem doet het niet expres, maar overal waar hij zich laat zien gebeurt er iets goeds. Hij kan er werkelijk niets aan doen. Als Doem met een prachtig rapport thuiskomt is zijn vader het zat. Hij stuurt Doem naar de beruchte piraat Zwartbaard om hem een lesje te leren. Dat is het begin van een verbluffend avontuur. Zal Doem het ooit leren?

De havik

Pijnlijk nauwkeurig beschrijft een dierenliefhebber de mentale strijd die hij voert met zijn roofvogel. Hij doet dat in een sterk beeldende taal, vol hilarische hersenkronkels. Dit dagboek, want dat is het eigenlijk, verslaat een tot mislukken gedoemde queeste: een man is vergeefs op zoek naar een verondersteld verleden waarin mens en dier nog één waren. De Britse auteur Terence White (1906-1964) werd beroemd met zijn roman over koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel, The Once and Future King (1958). Maar daarvóór al schreef hij dit meesterwerkje over zijn pogingen om een wilde havik te temmen. Directe aanleiding voor zijn onderneming is de depressie waarin de naderende Tweede Wereldoorlog hem heeft gedompeld. White zoekt zijn heil in een romantisch kluizenaarsbestaan op het Engelse platteland, maar dat ontaardt in een ware uitputtingsslag. De zeventiende-eeuwse valkerijhandboeken die hij raadpleegt zijn hem nauwelijks tot steun. Veel van zijn ervaringen met havik Gos heeft White later verwerkt in The Once and Future King. Voor J.K. Rowling, auteur van de Harry Potterboeken, was Whites oeuvre een grote inspiratiebron. De jonge Arthur noemde zij zelfs 'de spirituele voorvader' van Harry. Het personage Arthur werd op zijn beurt geboren in die kluizenaarshut te Buckinghamshire, als alter ego van de zoekende White zelf.

De favorieten van Jan:

Jasper en zijn knecht – Gerbrand Bakker
Een eerlijk en overtuigend dagboek/levensverhaal van auteur/tuinman/hondenbezitter Gerbrand Bakker. In het dagboekgedeelte lezen we over Bakkers belevenissen in zijn huis en tuin in de Eifel, waar hij samen met zijn moeilijk opvoedbare hond Jasper woont. Vermakelijk en met een vlotte pen geschreven. Daarnaast blikt hij terug op zijn leven als mens en als schrijver tot nu toe. Onlangs is bij hem vastgesteld dat hij depressief is. Terugkijkend ontdekt hij dat depressiviteit hem eigenlijk al zijn leven lang teistert, en dat is een schokkende ontdekking. Voor hemzelf, en ook voor de lezer. Met terugwerkende kracht begrijpt hij beter wat er gebeurde toen hij zich op school in Schagen of op zijn studeerkamer in Leeuwarden beroerd voelde. Dat zelfs woordkunstenaar Gerbrand Bakker niet goed in staat is om te omschrijven wat het is om depressief te zijn is ontluisterend. Ik vond het een buitengewoon aangrijpend boek.

Wil – Jeroen Olyslaegers
Wat doe je als je politieagent bent en de Tweede Wereldoorlog breekt uit? Een rauw verhaal waarin Jeroen Olyslaegers de bizarre oorlogstijd in Antwerpen beschrijft, waar razzia’s zijn en gemarteld wordt, maar waar in de kroegen ook plezier wordt gemaakt. De hoofdpersonen worstelen met goed en kwaad en het grijze gebied daartussenin.

Het is stil op straat – Hugo Lingeman
Hoe hééft Hugo Lingeman het voor elkaar gekregen? Een boek vol foto’s van Amsterdamse straten zonder dat er één mens op is te zien (zonder Photoshop-trucendoos gebruikt te hebben). 130 fraaie zwartwitplaten van een stille stad zoals we die niet meer kennen. De foto’s maken je nostalgisch; ze versterken het verlangen naar een periode dat de stad nog niet zo hectisch was als nu. Door het ontbreken van mensen en door het vroege zomerse ochtendlicht hebben de foto’s iets betoverends, je kan blíjven kijken.

Kwaadschiks – A.F.Th. van der Heijden
Het moet gezegd, ik heb dit boek nog niet uit. Het is ook wel een heel project, deze pil van 1400 bladzijden. Strikt genomen kan ik dus nog niet oordelen of het thuis hoort bij de beste boeken van het afgelopen jaar. Toch was ik daar al na een paar bladzijden van overtuigd. Het ter hand nemen van dit boek was voor mij als een hernieuwde kennismaking met een goede vriend, die ik al een aantal jaren niet meer had gezien. Kwaadschiks is het zesde deel van De tandeloze tijd, de serie die lang geleden, begin jaren tachtig, een aanvang nam met De slag om de Blauwbrug en Vallende ouders. Verslonden heb ik ze. Kwaadschiks is overigens prima als zelfstandig boek te lezen. Wat kán Van der Heijden schrijven, zeg. Wat ik bijvoorbeeld heel mooi vind is dat hij scènes waarin gehandeld wordt zó uitgebreid beschrijft dat de tijd die je nodig hebt om ze te lezen langer is dan dat de scènes duren. Dat komt door een overmaat aan details, prachtige observaties en gedachten van de handelende personen. Dat effect wordt versterkt als je dan ook het boek af en toe terzijde legt om nog even na te genieten van een alinea. Het proza van A.F.Th. van der Heijden is rijk. Het lezen ervan geeft een rijk gevoel.

Jasper en zijn knecht

In 2012 koopt Gerbrand Bakker in de Duitse Eifel, Schwarzbach, een oude woning, misschien om te vluchten voor een plotselinge afkeer van het schrijven. Hij begint bomen te kappen op het omvangrijke stuk grond dat erbij hoort en vertimmert zijn huisje dat het een lieve lust is. Al gauw verzekert hij zich van gezelschap dat zou moeten luisteren naar de naam Jasper. Maar het betreft hier een enigszins gedragsgestoorde, nauwelijkste disciplineren hond die lange tijd een blok aan zijn been zal zijn. Vanaf december 2014 maakt Bakker korte metten met zijn schrijfcrisis door een jaar lang een dagboek bij te houden, waarin hij over zijn dagelijks leven in de Eifel vertelt en terloops diep in zijn eigen, nu eens deprimerende dan weer uitbundige verleden duikt. En zo komen we uit bij reizen en prijzen, ouders en grootouders, de literaire wereld en het hovenierswezen, zijn schaatscarrière en studentenleven, zijn schrijverschap en nog duizend andere dingen, van muizenissen tot kapitale kwesties.

Wil

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem, haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden probeert Wilfried te overleven, terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen. WIL is een brutale, ambitieuze en veelzijdige roman waarin niemand de dans ontspringt. Olyslaegers betwist de breed aangenomen grenzen tussen goed en kwaad en laat het boek ingenieus resoneren met de eenentwintigste eeuw. Hij bewees zijn meesterschap al eerder, maar WIL zal iedereen volstrekt verrassen.

Het is stil op straat - Amsterdam

Amsterdamse straten, pleinen, grachten, maar geen mens te zien... Zo stil zagen we Amsterdam een dikke honderd jaar geleden zelfs niet op foto's van Jacob Olie, George Hendrik Breitner en Willem Witsen. Op hun foto's is het een stuk stiller op straat dan in onze hectische tijd, maar zelden zie je geen mens. Dat is wat de volkomen lege Amsterdamse straten en pleinen van nu op deze foto's van Hugo Lingeman zo bijzonder maakt. De foto's stemmen melancholiek, voor wie ze het verlangen naar de rust en eenvoud van vroeger uitdrukken. Een verlangen naar wat voor altijd verloren is gegaan in de grote stad. Esthetisch gezien is het beeld revolutionair, want waar mensen op foto's staan, wordt je blik naar hen toe getrokken, terwijl op deze foto's juist de straten, gebouwen en stadse doorkijkjes alle aandacht krijgen. Dan zie je opeens hoe mooi of lelijk, en vaak verrassend, het straatbeeld is zonder mensen. Je kijkt ineens anders, beter. Een grote verdienste van de benadering van Hugo Lingeman.

Kwaadschiks

De relatie tussen reclameman Nico Dorlas, halverwege de veertig, en zijn jongere vriendin Désirée staat op springen. Dorlas' aanhoudende drank- en drugsconsumptie, zijn handtastelijkheid en zijn aan paranoia grenzende verlatingsangst vormen een dodelijke combinatie. Als Désirée de benen neemt, rest Dorlas één conclusie: zij moet sterven, en hij zal met zijn vriendin ten onder gaan. Dorlas wordt bijgestaan door Ernst Quispel, de advocaat uit Advocaat van de hanen (1990), die twintig jaar grijzer en twintig jaar cynischer is geworden. Binnen een etmaal zien we het universum van Nico Dorlas verkruimelen. Kwaadschiks is een literair moordmysterie zoals alleen A.F.Th. van der Heijden dat schrijven kan: geworteld in de Amsterdamse actualiteit, maar met universele reikwijdte, compact en tegelijk diepgaand.

De favorieten van Martin:

Here I am (Hier ben ik) – Jonathan Safran Foer
Een roman over familie, over Amerika, over het Jodendom en vooral over de vraag ’wie ben ik?’ Alle gezinsleden houden van elkaar en kennen elkaar door en door (hoofdpersoon en pater familias Jacob geeft op een gegeven moment zelfs een Wikipedia-achtige beschrijving van de andere karakters), maar lijken te worstelen met wie ze zelf zijn. Here I am is de derde (en verreweg de dikste) roman van Jonathan Safran Foer. De woordgrapjes en humor zijn nog steeds aanwezig, maar de toon is ernstiger. Hierdoor is het boek niet bepaald een pageturner, maar wel een mooie en geraffineerde beschrijving van de ondergang van een gezin.

Mensen zonder uitstraling – Jente Posthuma
Het leven overkomt de naamloze ik-persoon in Mensen zonder uitstraling. Zelfs de naam van haar zoon, Bob, is er ineens, alsof ze er geen seconde over heeft nagedacht. Met die laconieke toon beschrijft ze haar hele leven, van kind tot vrouw. Hoewel de gebeurtenissen soms droevig zijn, houdt de stijl het verhaal luchtig en grappig. Jente Posthuma won al eens de A.L. Snijdersprijs voor het beste zkv (zeer korte verhaal). Haar debuut Mensen zonder uitstraling komt wat mij betreft in aanmerking voor de prijs van de beste tkr (te korte roman). Ik wil meer!

Hier ben ik

Hier ben ik van Jonathan Safran Foer is de langverwachte nieuwe roman van een van de meest toonaangevende schrijvers van de Amerikaanse literatuur. Jonathan Safran Foer is bestsellerauteur van de The Great American Novels ‘Alles is verlicht’ en ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’. Hier ben ik beschrijft drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl de leden van het gezin zich onontkoombaar geconfronteerd zien met het verschil tussen hun dromen en de werkelijkheid, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang. De eigenlijke betekenis van het begrip ‘thuis’ staat ter discussie – evenals de fundamentele vraag hoeveel iemand in zijn leven kan verdragen. Hier ben ik is Foers eerste roman sinds 2005, toen ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ verscheen.

Mensen zonder uitstraling

De stuurloze hoofdpersoon van ‘Mensen zonder uitstraling’ van Jente Posthuma leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn dochter geeft hij hetzelfde advies. Dan overlijdt haar moeder en blijven vader en dochter over.

Mensen zonder uitstraling

De stuurloze hoofdpersoon van ‘Mensen zonder uitstraling’ van Jente Posthuma leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn dochter geeft hij hetzelfde advies. Dan overlijdt haar moeder en blijven vader en dochter over.

De favorieten van Marianne:

Campert compact – de beste gedichten, verhalen en columns – Remco Campert
Een prachtig uitgeven boek in de dundrukserie van uitgeverij Van Oorschot. Campert amuseert en ontroert me met zijn observaties van heel dagelijkse dingen.

Noodweer – Marijke Schermer
Noodweer is een spannend psychologisch portret van een jonge vrouw die langzaam de grip verliest op haar leven. Ik heb het in één ruk uitgelezen en vond het jammer dat ik het boek uit had.

Een klein leven – Hanya Yanagihara
Meer dan 700 honderd pagina’s ellende. Hoe heb ik mezelf erdoorheen geworsteld… En toch, ik móést het uitlezen. Verslavend, mooi, dramatisch, onverdraaglijk en soms ongeloofwaardig maar erg knap. Jude en zijn vrienden zitten voor altijd in mijn hoofd.

Hoe lees ik? – Lidewijde Paris
Niet wat je moet lezen maar hoe doe je het, dat is wat Lidewijde Paris met veel enthousiasme laat zien in dit boek. Ik vond het erg inspirerend om te lezen hoe zij als professional leest. Na het dit boek lees je een volgende roman zelf weer eens met een andere blik.

Compact

'Je stampte met je voet op de grond en er was een feest'; 'Alles zoop en naaide'; 'Poëzie is een daad'. Drie beroemd geworden zinnen van Remco Campert, zinnen uit de tijd dat hij deel uitmaakte van de Vijftigers. Van die groep is nu alleen hij nog over en de afgelopen halve eeuw groeide hij uit tot een van onze meest geliefde schrijvers. Meer dan honderd verhalen publiceerde hij, zo'n vijftien romans en novellen, honderden columns, cursiefjes, autobiografi sche notities en minstens zo veel gedichten. Campert werd een meester in ieder genre: de dichter van de subtiele waarneming, de columnist van de droge humor, de verhalenverteller met het oog voor zowel de schoonheid als de absurditeit van het dagelijks leven. Verstaanbaar, ontroerend, melancholiek met een broodnodige korst van somberheid en relativering. Campert lezen is het leven lezen. Is lachen om ergernis ('omgang met kunst maakt de mens er niet mooier op'), zuchten om vergeetachtigheid of luiheid ('als ik het einde van een verhaal zie naderen wil ik er zo snel mogelijk naartoe'), maar toch vooral geraakt worden door schoonheid. Schoonheid van 'het meisje dat ik eens op een tramhalte zag', of van 'altijd maar het licht roerloos in de middag'. In dit nieuwe dundrukdeel (het vierde na Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt en Marga Minco) verschijnt een keuze uit Camperts gedichten, verhalen, columns en autobiografische teksten. Campert compact kan naast de bestaande dikke pil Campert compleet, die voor het eerst verscheen in 1971. Remco Campert (1929) is dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooftprijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren. Op verzoek van de schrijver werd de selectie voor deze bundel gemaakt door Mirjam van Hengel, die sinds 2015 werkt aan zijn biografie.

Noodweer

Emilia wordt vanuit een leven dat geheel op orde lijkt door een ogenschijnlijk onbeduidend incident teruggeworpen op een bewust verdrongen episode uit haar nabije verleden. Ze wilde niet dat de sporen die het naliet haar geluk en haar liefde in de weg zouden zitten. Maar tot haar vertwijfeling lukt dat niet: iets in haar leven is onafgewerkt achtergebleven. Zoals alle leed, komt het niet alleen. Emilia woont met haar gezin buitendijks en de dreiging van het stijgende water wordt steeds nijpender. Schermer laat ons van nabij getuige zijn van het levenspad van een veertigjarige vrouw, dat langzaam glibberig en gevaarlijk wordt. Emilia is statisticus en tracht houvast te vinden in een gemiddeld leven, maar wat zij meemaakte ontsnapt aan de veilige stolp van de normaalverdeling. Na Mensen in de zon overtuigt Schermer andermaal met een scherp en meedogenloos portret van een vrouw die zich vastdraait in goede bedoelingen en de onwil zich door een trauma in de luren te laten leggen.

Een klein leven

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE: 'Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.' SHORTLIST NATIONAL BOOK AWARD: 'Over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben.' Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. 'Prachtig van stijl [...] een aangrijpend verhaal. Ze trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.' Trouw 'Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij. De Groene Amsterdammer Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

Een klein leven

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE: 'Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.' SHORTLIST NATIONAL BOOK AWARD: 'Over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben.' Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. 'Prachtig van stijl [...] een aangrijpend verhaal. Ze trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.' Trouw 'Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij. De Groene Amsterdammer Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

Hoe lees ik korte verhalen?

Voor lezers die meer uit hun boek willen halen en voor de fans van Hoe lees ik? die zich verder willen verdiepen in de literatuur Met verhalen van o.a. Truman Capote, Raymond Carver, Edgar Keret, Virginia Woolf en Anton Tsjechov In Hoe lees ik korte verhalen? neemt Lidewijde op verzoek van de lezers van Hoe lees ik? korte verhalen als uitgangspunt. Uit het grote aanbod klassieke, onbekende, Nederlandse en vertaalde verhalen koos ze er veertien om te voorzien van uitleg en context. Elk verhaal wordt ingeleid met speciaal bijpassende vragen om te helpen ontdekken wat het bijzonder maakt. Je komt erachter hoe stille signalen je tijdens het lezen sturen en je naar een bepaalde interpretatie voeren. Ook beantwoordt Lidewijde een keur aan algemene vragen: Wat maakt de verhalen van Tsjechov zo bijzonder? Waarinschuilt de kracht en magie van een kort verhaal? En de belangrijkste vraag van een van haar lezers: ‘Lezen we verhalen eigenlijk anders dan romans?’ Lezers over Hoe lees ik? ‘Paris weet alle begrippen en handvatten op een heldere en overzichtelijke manier te behandelen. Nergens wordt het onduidelijk of gebabbel voor de vuist weg.’ Post Scriptum boekhandel ‘Enthousiasmeert meer dan Dautzenbergs literatuurgeschiedenis.’ Miriam Piters, lerares Nederlands / juryvoorzitter Dioraphte Literatour Prijs ‘Vakliteratuur voor iedere boekhandelaar.’ Anthoni Fierloos, boekhandel en uitgeverij Paard van Troje, Goes ‘Ik vond het heerlijk om te leren begrijpen waarom ik een boek mooi vind.’ Nathalie Derycke, lezeres uit Vlaanderen ‘Ik vind je boek echt een openbaring. Ik wou dat ik zo’n boek veel eerder had gelezen.’ Erica Schoeman, lezeres uit Huissen

De favorieten van Mieke:

The Girls (De meisjes) – Emma Cline
Ik ben wekenlang in de ban van dit boek geweest en dat terwijl ik niet eens van plan was om het te gaan lezen. Ik werd op andere gedachten gebracht door het ‘tipbriefje’ van mijn collega Iris. Zij beschreef het verhaal van Evie zo mooi dat ik toch overstag ben gegaan. In het eerste hoofdstuk kijkt Evie terug op haar leven. In de zomer van 1969 is ze veertien jaar, en  brengt haar dagen alleen door. Ze krijgt ruzie met haar vriendin en haar moeder is voornamelijk bezig met zichzelf en haar nieuwe liefde. Op een dag ziet Evie een paar jonge vrouwen in het park die in een commune wonen. Deze staat slecht bekend. Diefstallen en het vermoeden van seksuele losbandigheid geven aanleiding tot onrust in het kleine stadje. Evie ontmoet een van de vrouwen die er woont, Suzanne, en raakt in haar ban. Suzanne neemt haar mee naar de commune en Evie voelt zich opgenomen, geaccepteerd en volwassen. Totdat er een dramatisch einde komt aan deze lange zomer, een zomer die bepalend is voor Evies verdere leven. De beklemmende sfeer van dit verhaal liet me niet meer los en ook nu, een paar maanden later kan ik die zo weer oproepen. Emma Cline is een jonge schrijfster met groot inzicht in wat mensen beweegt. 

Hoe lees ik?  – Lidewijde Paris
Ik lees te snel, dat weet ik al heel lang. Op zoek naar die ene zin die mijn leven verandert, mis ik nuances, mooie vergelijkingen en aanwijzingen. Regelmatig dwing ik mezelf de tijd voor een boek te nemen en alles eruit te halen wat de schrijver – bewust en onbewust –  aan de lezer wil meegeven. Bij het lezen van het boek van Lidewijde werd weer eens bevestigd dat met aandacht lezen verrijkend is. Zij beschrijft in Hoe lees ik? de ‘stille’ signalen waar we soms overheen lezen. Aan de hand van boekfragmenten en korte verhalen neemt ze ons mee op een zoektocht waar we bij het lezen op moeten en kunnen letten. Is de verteller betrouwbaar? Hoe begint het verhaal? Wat roept de eerste zin op? Ook dit boek heb ik in twee dagen uitgelezen; ik kón het niet wegleggen… Daarna heb ik, door het enthousiasme van Lidewijde Het kleine meisje van meneer Linh van Claudel gekocht. Ik weet nu hoe ik het moet lezen!

Irundina – Hella Haasse
Dit is een prachtig klein boekje. Het verhaal speelt zich af in 1962, maar is in 2016 nog steeds actueel. Het Portugese dienstmeisje Irundina werkt illegaal in Frankrijk om de ziektekosten voor haar kleine zusje te verdienen. Hella Haasse is op haar best als ze aan het eind beschrijft hoe ze het boek had willen afsluiten, maar dit niet kan omdat de werkelijkheid anders is.

Zo mooi zijn dieren – Nicola Davies & Petr Horácek
In dit boek worden dieren beschreven in rijmvorm. De bijzondere illustraties vertellen hun eigen verhaal. Lees over tedere krokodillen en het gezang van de bultrug en van de nachtegaal. En over het kleinste zoogdier, de babyvarkensneusvleermuis. En hoe wonderschoon Monarchvlinders zijn:

Monarchvlinders
Er is een vallei
Waar vlinders komen
In wolken oranje vleugels.
Als opstijgende herfstbladeren
Vliegen ze op naar de takken,
Kleden, bedekken de bomen
Met een mantel van levende vlammen
Die flakkeren als een briesje blaast
Van vleugel naar vleugel naar vleugel.

Er is een vallei
Waar vlinders komen,
Een plek van dromen en magie.

The Girls

Hoe lees ik?

Basisboek voor lezers met uitleg over literaire trucs en tactieken Het hele jaar door Lees!workshops door het land in boekwinkels, bibliotheken, scholen en op festivals Romans zijn vaak meer dan alleen een verhaal. Er wordt met structuur gespeeld, met perspectief, beelden en taal, waardoor een boek extra betekenis of een tweede laag krijgt. Aan de hand van heel veel fragmenten uit bekende romans laat Lidewijde Paris in Hoe lees ik? zien hoe literatuur werkt en hoe je, bijvoorbeeld, betekenis kan geven aan een ontdekte metafoor of een perspectiefwisseling. Dat maakt dit boek tot een basisboek voor veel lezers. ‘Eindelijk een toegankelijk werk voor de liefhebbers van het betere boek zonder daar duur over te doen. Geschreven met dezelfde aanstekelijkheid die haar lezingen kenmerkt.’ ****De Limburger ‘Hoe lees ik? is een aanstekelijk, leerzaam boek over de vele manieren waarop je de kunst van het literatuur lezen onder de kniekunt krijgen.’ ****De Standaard ‘Dit boek zou verplicht leesvoer moeten zijnvoor iedere leraar die literatuur geeft. Het isecht leuk en inspirerend!’ Marloes Bomer, Bladzijde26.nl

Irundina

Toen Hella S. Haasse en haar echtgenoot in de jaren tachtig in Parijs woonden, werkte Irundina, een jonge Portugese vrouw, als schoonmaakster bij hen thuis. Ze was als klein meisje uit een arm gezin in het verpauperde Portugal illegaal naar Frankrijk gekomen om geld te verdienen voor haar achtergebleven familieleden. Zonder verblijfsvergunning - aldoor op de vlucht en nergens echt gewenst - bleef ze sterk en vol hoop op een betere toekomst. Irundina's aangrijpende verhaal is door Hella S. Haasse met mededogen maar nergens sentimenteel opgetekend. Sylvia Weve maakte er schitterende tekeningen bij.

Zo mooi zijn dieren

IJsberen spelen in de sneeuw, tijgers jagen in het oerwoud, vuurvliegjes twinkelen in de avondlucht en nachtegalen zingen in het hart van het bos - overal zijn dieren. De gedichten in deze prachtige verzameling zijn schitterend geïllustreerd en staan vol bijzondere feitjes over dieren van iedere kleur, vorm en grootte - van gigantische blauwe vinvissen tot varkensneusvleermuisjes zo klein als een toffee. Met woorden van kinderboekenschrijfster Nicola Davies en prenten van een van de beste illustratoren van de wereld, Petr Horácek, viert dit boek de dierenwereld in al zijn duizelingwekkende verscheidenheid en grootsheid.

De favorieten van Casper:

Woeste kusten – Tom Blass
Ik hou erg van dit soort boeken. Schrijver verzint een onderwerp, pluist alles erover uit, reist naar plekken die met het onderwerp te maken hebben en maakt er een verhaal van. Eigenlijk is de enige voorwaarde voor succes dat de schrijver ook enig stilistisch vernuft heeft, én dat het onderwerp in kwestie je aanspreekt natuurlijk. Nou spreekt de Noordzee mij wel aan en met de schrijfkunsten van Tom Blass zit het gelukkig ook wel goed, dus Woeste kusten is mij op het lijf geschreven. Blass moet op een dag gedacht hebben: waarom ga ik niet eens alle landen bezoeken die een kustlijn hebben die aan de Noordzee ligt, dan kom ik vanzelf wel wat interessante lui tegen om over te schrijven. En passant dist hij op prettig onderkoelde wijze de ene na de andere boeiende geschiedenis over het Noordzeegebied op, zoals bijvoorbeeld Geert Mak en Bill Bryson dat ook zo mooi kunnen. Via België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen komt Blass ten slotte weer uit bij zijn thuisland Engeland, vele havenplaatsen, eilanden en kusten later. Woeste kusten is een van de beste boeken die ik dit jaar las.

Babel – Arnoud Wierstra
Is Babel nou een prentenboek of een graphic novel? Moet het bij de kinderboeken of de strips staan? Ik weet het niet zo goed en ik heb besloten dat het me ook niets meer kan schelen. Ik vind Babel namelijk een tof boek en dat is eigenlijk het enige wat telt. In veertig bladzijden met prachtige zwart-wittekeningen, zonder tekst, volgen we een uitvinder die met zelfgeknutselde vleugels naar de top van een enorme toren probeert te klimmen, om daar vervolgens vanaf te gaan vliegen met die vleugels om zijn schouders. Wierstra liet zich inspireren door het beroemde schilderij De Toren van Babel van Pieter Bruegel de Oude. Zodra je dat weet ga je ineens allerlei details uit dat schilderij herkennen in de tekeningen. Wierstra verwerkte echter ook verschillende figuren, zoals een kat, een uil en een nieuwsgierige jongen, die de uitvinder onderweg helpen. Net als bij de prentenboeken van Charlotte Dematons kun je die figuren op elke tekening terugzoeken. Heerlijk origineel, dit prentenstripboek Babel, en vooral heel mooi getekend.

Plotseling, alleen – Isabelle Autissier
Plotseling, alleen vertelt het verhaal van een jong stel, Louise en Ludovic, die met hun zeilboot de wereld over varen. Onderweg leggen ze aan bij een verlaten eiland vlak bij Antarctica. Een paradijselijk eiland, vol met pinguïnkolonies, gletsjers en ander natuurschoon. Na een hevige storm blijkt de volgende ochtend ineens hun schip van zijn anker geslagen. Zonder enige communicatiemiddelen of proviand moeten Louise en Ludovic zien te overleven op het eiland, dat van een paradijs al gauw verandert in een hel. Het is erg spannend om te lezen hoe twee jonge mensen, als moderne Robinson Crusoes, moeten zien te overleven. Tegelijkertijd is het akelig om te ervaren hoe slecht de moderne mens daar nog toe in staat is en hoe wreed de natuur kan zijn. Isabelle Autissier is niet alleen een beroemd zeilster – ze zeilde als eerste vrouw solo de wereld rond – maar inmiddels in Frankrijk ook een succesvol schrijfster. Met een ijzersterk boek als Plotseling, alleen op haar naam snap ik dat onmiddellijk.

Woeste kusten

De Noordzee raakt ons allemaal. In Woeste kusten brengt Tom Blass de vele verhalen over de Noordzee bij elkaar, in de traditie van Geert Mak en Michael Pye. NRC Handelsblad: 'Magnifiek. Voegt zich naadloos in de Noordzee-canon'. Een nieuwe klassieker in de Noordzee-canonDe Noordzee heeft de wereld op ontelbare manieren veranderd, als speelplaats, decor van oorlogen en culturele uitwisselingsplek. Via de natuur en de taal, zeeslagen en visvangst, laat Tom Blass zien dat de Noordzee zijn geheimen niet zozeer op het water prijsgeeft, als wel aan de kusten. Gewapend met een scherpe blik en een warme jas reist Blass langs de randen van deze zee. Onderweg ontmoet hij vissers, kunstenaars, explosievenverwijderaars, burgemeesters - en allerlei andere mensen die door het lot aan de randen van de zee terecht zijn gekomen.Tom BlassTom Blass studeerde antropologie, rechten en politicologie. Hij is als journalist gespecialiseerd in de zakelijke wereld, mensenrechten en buitenlandse politiek. Woeste kusten is zijn eerste boek.

Babel

Babel gaat over de twintig machtigste talen van onze tijd. De halve mensheid beschouwt een van de twintig als z’n moedertaal. Meer dan driekwart van de wereldbevolking kan minstens een van de twintig spreken. Babel verkent ze allemaal, van Duits tot Japans, van Spaans tot Swahili en van Arabisch tot Javaans. Per taal onderzoekt Babel één saillant thema, speels en grondig. Wat betekent het dat het Russisch ‘verwant is’ aan het Nederlands? Hoe werken de niet-alfabetische schrifttypes van China en India? Als België al zo geworsteld heeft met zijn taalkwestie, hoe kunnen landen met veel meer talen dan ooit de vrede bewaren? Waarom heeft het koloniale verleden het Portugees wél groot gemaakt, maar het Nederlands niet? Waarom praten Japanse vrouwen anders dan Japanse mannen? En hoezo is de auteur dankzij dit boek twee Vietnamese nichtjes rijker? Babel bereist, bekijkt en beluistert de wijde wereld van de grote talen: de letters en de klanken, de cultuur en de conflicten, de doelgerichte hervormingen en de onbedoelde veranderingen. Nu eens verhalend, dan weer analyserend, maar altijd vanuit dezelfde opgetogen fascinatie.

Plotseling, alleen

‘Zelfs de Odyssee valt in het niet bij de verschrikkingen die dit stel moet doorstaan.’- Paris Match

De favorieten van Anja:

Nomizo
Geen boek maar een superleuk filosofisch spel. Perfect voor de lange donkere avonden. Het gaat erom stellingen te verdedigen, ook als het niet je persoonlijke mening is. Degene met de betere argumenten krijgt de punten. Wat ik het allerleukste aan het spel vond zijn de gesprekken die tijdens het spelen ontstaan. Je hoeft geen filosoof zijn om dit spel te kunnen spelen en je hebt gegarandeerd een leuke avond!

Een klein leven – Hanya Yanagihara
Over dit boek is heel veel geschreven en gesproken. De een vond het ‘Borderline Slachtoffer-porno’; de andere vond het prachtig. Ik hoor bij de laatste groep. Het is zo’n boek dat je nog lang met je meedraagt. Het heeft mij diep geraakt. Prachtig!

Boud – Eva Rovers
Naar dit boek heb ik erg uitgekeken. Ik heb in een ver verleden bij boekhandel Die Weisse Rose gewerkt, waar Boudewijn Buch regelmatig kwam. Toen ik las dat Eva Rovers zijn biografie ging schrijven was ik opgetogen omdat ze met haar biografie over Kröller Muller al had laten zien hoe zorgvuldig zij te werk gaat en dat ze goed kan schrijven. Zo zit ik nu ook met volle teugen te genieten en komt Boudewijn weer even tot leven. Een geweldige biografie!

Unterleuten (Ons soort mensen) – Juli Zeh
Ik ben grote fan van Juli Zeh en vind bijna alles wat ze schrijft fantastisch. Nog steeds is Speeldrift een van mijn favoriete boeken, maar met Unterleuten heeft ze het weer geflikt. Kenmerkend voor het werk van Juli Zeh is dat haar boeken vragen opwerpen en je aan het denken zetten. Daarom zijn haar boeken ook uitermate geschikt voor een stevige discussie. Perfect voor een leesclub. Lees Juli Zeh!

Nomizo

Nomizo is een onderhoudend en verfrissend filosofiespel dat je ook kunt spelen zonder filosoof te zijn. Nomizo zet je aan tot denken en filosoferen, maar ook tot argumenteren en debatteren. Hoort jaloezie bij liefde? Bestaan er echte helden? Is privacy belangrijker dan veiligheid? Verandert roem je persoonlijkheid? Is een optimist gelukkiger dan een pessimist? Thema's: Leven en Dood, Goed en Kwaad, Plicht en Vrijheid, Natuur en Technologie, Gevoel en Verstand, Schoonheid en Verlangen, Liefde en Vriendschap. Spanning en plezier voor spelers van 4 tot 104. Aantal spelers: 4 tot 10. Nederlandstalige editie.

Een klein leven

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE: 'Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.' SHORTLIST NATIONAL BOOK AWARD: 'Over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben.' Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. 'Prachtig van stijl [...] een aangrijpend verhaal. Ze trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.' Trouw 'Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij. De Groene Amsterdammer Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

Een klein leven

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE: 'Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.' SHORTLIST NATIONAL BOOK AWARD: 'Over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben.' Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. 'Prachtig van stijl [...] een aangrijpend verhaal. Ze trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.' Trouw 'Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij. De Groene Amsterdammer Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

Boud

Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo's en eeuwenoude boeken: Boudewijn Büch liet Nederland kennismaken met de meest uiteenlopende onderwerpen en wist met zijn aanstekelijke enthousiasme literatuur en geschiedenis even toegankelijk te maken als popmuziek. Als kind had hij al ontdekt dat hij met verhalen in staat was het leven naar zijn hand te zetten. Uit atlassen, poëzie en rock & roll bouwde hij een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Dat bezorgde hem invloedrijke vrienden, toegang tot de literaire wereld en heel veel aandacht. Maar zijn betoverende verhalen brachten hem ook talrijke demonen, die hij zijn leven lang moest bevechten. Eva Rovers kreeg exclusief inzage in Büchs persoonlijke archief, met dozen vol brieven, foto's en dagboeken. Daarmee begon een reis door een leven dat even onwaarschijnlijk als fantastisch was; een leven dat Büch transformeerde tot een literair spel met feit en fictie, dat hij tot de uiterste consequentie doorvoerde en dat jaren na zijn dood culmineerde in een grande finale. Eva Rovers schreef eerder de veelgeprezen biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, De eeuwigheid verzameld. Hiervoor ontving zij onder meer de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs. Over De eeuwigheid verzameld: 'Weet tot het eind te boeien door kunst, zakelijke besognes, privé en tijdgeest knap met elkaar te verweven.' Trouw 'Een uitzonderlijk boek. Zeer leesbaar ondanks de hoge informatiedichtheid.' De Groene Amsterdammer 'Een voorbeeldige en boeiende biografie (...), een meeslepend verhaal.' Vrij Nederland **** 'Voor Büch waren leven en literatuur onderdeel van dezelfde caleidoscopische verzameling, waar hij naar hartenlust facetten aan toevoegde zodat er telkens nieuwe verbindingen ontstonden. Zijn brieven en dagboeken waren onlosmakelijk verbonden met de interviews die hij gaf, de boeken die hij schreef en de programma's die hij maakte. Met ieder boek, ieder gedicht, ieder interview en met iedere column, brief en dagboekpassage lijkt hij gewerkt te hebben aan zijn eigen totaaltheater: de Comédie Büchienne.'

Unterleuten

Der große Gesellschaftsroman von Juli Zeh Manchmal kann die Idylle auch die Hölle sein. Wie das Dorf "Unterleuten" irgendwo in Brandenburg. Wer nur einen flüchtigen Blick auf das Dorf wirft, ist bezaubert von den altertümlichen Namen der Nachbargemeinden, von den schrulligen Originalen, die den Ort nach der Wende prägen, von der unberührten Natur mit den seltenen Vogelarten, von den kleinen Häusern, die sich Stadtflüchtlinge aus Berlin gerne kaufen, um sich den Traum von einem unschuldigen und unverdorbenen Leben außerhalb der Hauptstadthektik zu erfüllen. Doch als eine Investmentfirma einen Windpark in unmittelbarer Nähe der Ortschaft errichten will, brechen Streitigkeiten wieder auf, die lange Zeit unterdrückt wurden. Denn da ist nicht nur der Gegensatz zwischen den neu zugezogenen Berliner Aussteigern, die mit großstädtischer Selbstgerechtigkeit und Arroganz und wenig Sensibilität in sämtliche Fettnäpfchen der Provinz treten. Da ist auch der nach wie vor untergründig schwelende Konflikt zwischen Wendegewinnern und Wendeverlierern. Kein Wunder, dass im Dorf schon bald die Hölle los ist ... Mit "Unterleuten" hat Juli Zeh einen großen Gesellschaftsroman über die wichtigen Fragen unserer Zeit geschrieben, der sich hochspannend wie ein Thriller liest. Gibt es im 21. Jahrhundert noch eine Moral jenseits des Eigeninteresses? Woran glauben wir? Und wie kommt es, dass immer alle nur das Beste wollen, und am Ende trotzdem Schreckliches passiert?

De favorieten van Roxanne:

De eenzame postbode – Denis Thériault
De eenzame postbode verscheen in 2005 in Canada; de Atlantische oversteek duurde elf jaar, maar beter laat dan nooit zou ik zeggen. Prachtig en kwetsbaar boekje dat je in één ruk uitleest. Een tikkeltje op zichzelf zijnde jonge postbode raakt in de ban van een correspondentie tussen twee dichters, met alle gevolgen van dien. Centraal staat de Japanse dichtkunst Haiku, en Thériault heeft deze kunst niet alleen in zijn plot verweven, maar ook in zijn verhaalstructuur.

Brieven uit Genua – Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer is een briljant stilist die het ene na het ene na de andere meesterwerk de wereld in smijt vanuit het rauwe maar prachtige Genua. Brieven uit Genua is verfijnd, kritisch en enorm eerlijk. De brieven aan onder anderen zijn ex-vriendin, uitgever, moeder, zijn jongere zelf vormen een autobiografie en tegelijk mythologisch beeld van de schrijver, en juist dát idee komt op een gegeven moment in een heel ander daglicht te staan.

De mensen die achterbleven – Martijn Neggers
Het debuut van deze jonge journalist ziet er zo goed uit dat ik direct besloot het te lezen. Een jongeman verlangt naar Grootsch Leven en gaat hier op ietwat knullige wijze naar op zoek. Tegelijkertijd kijkt hij als oude man terug op dit leven aan de hand van een door hem gemaakte encyclopedie over personen die hij in zijn leven tegenkwam, en maakt de balans op: werd zijn leven inderdaad Grootsch? Zeer vermakelijk.

De eenzame postbode

Ontroerend verhaal over een eenzame postbode die stiekem andermans brieven opent Door stiekem enveloppen open te stomen en de brieven te lezen, heeft postbode Bilodo een manier gevonden om te ontsnappen aan zijn eenzame en eentonige leven. Het geeft hem een kijkje in het leven van anderen, in het bijzonder dat van Ségolène. Zij schrijft en ontvangt haiku’s van Gaston, een meesterlijk dichter. Bilodo raakt steeds meer gefascineerd door de fijne poëtische taal en de brieven die de twee geliefden elkaar op afstand sturen en langzaam wordt hij verliefd op Ségolène. Het blijkt echter slechts een kwestie van tijd tot de hele wereld om hem heen instort… Denis Thériault heeft met De eenzame postbode een elegant, gepassioneerd en filosofisch liefdesverhaal geschreven dat even komisch als tragisch is. De prachtige details en beschrijvingen  kunnen niet anders dan de lezer ontroerd achterlaten. De pers over De eenzame postbode ‘Een betoverend verhaal over liefde, eenzaamheid en de moderne wereld. Zelfs de meest geharde lezers zullen vallen voor het verdriet, de spanning en de poëtische brievenromance.’ The Independent ‘Vol prachtige ideeën en verwijzingen.’ Times Literary Supplement ‘Schitterend klein verhaal.’ Montreal Review of Books ‘Bijzonder en charmant met een goed uitgewerkte ontknoping.’ The Guardian

De eenzame postbode

Ontroerend verhaal over een eenzame postbode die stiekem andermans brieven opent Door stiekem enveloppen open te stomen en de brieven te lezen, heeft postbode Bilodo een manier gevonden om te ontsnappen aan zijn eenzame en eentonige leven. Het geeft hem een kijkje in het leven van anderen, in het bijzonder dat van Ségolène. Zij schrijft en ontvangt haiku’s van Gaston, een meesterlijk dichter. Bilodo raakt steeds meer gefascineerd door de fijne poëtische taal en de brieven die de twee geliefden elkaar op afstand sturen en langzaam wordt hij verliefd op Ségolène. Het blijkt echter slechts een kwestie van tijd tot de hele wereld om hem heen instort… Denis Thériault heeft met De eenzame postbode een elegant, gepassioneerd en filosofisch liefdesverhaal geschreven dat even komisch als tragisch is. De prachtige details en beschrijvingen  kunnen niet anders dan de lezer ontroerd achterlaten. De pers over De eenzame postbode ’Een charmant en knap geschreven boek met een bitterzoete, wijze levensles.’  de Volkskrant ‘Een komische en soms tragische roman met prachtige poëtische briefwisseling.’ Elegance ‘Een origineel en overheerlijk verhaal, waarin je enthousiasme wordt aangewakkerd door de aantrekkelijke personages en de opmerkelijke gebeurtenissen.’ Hebban  

Brieven uit Genua

De angst van wie zijn eigen leven probeert te beschrijven is dat hij erachter komt dat hij geen leven heeft. Het gevecht om echtheid is niet zozeer een strijd tussen de moedige pen en de pijnlijke waarheid als wel een poging om een bestaan te ontwringen aan het bestaan en de nachtmerrie te verdringen om daarin niet te zijn geslaagd. Het is een gevecht op een verlaten slagveld waar de bazuinen nooit hebben geklonken en waar de grond slechts is omgewoeld in de vergeefse zoektocht naar de eigen voetafdruk. Alvorens je moedig kunt besluiten om eerlijk op te schrijven hoe je echt hebt geleefd, moet je wel hebben geleefd. En daar wringt de schoen. Want ik beleef vooral wat ik schrijf. Uit angst voor de angst heb ik mijn leven overgeheveld naar het domein van inkt op papier, waar ik alles onder controle heb, en ik ben bang dat het is gelukt.

Brieven uit Genua

Brieven uit Genua is de natuurlijke tegenhanger van La Superba. Het speelt zich voor het grootste deel af in dezelfde stad. De roman komt erin ter sprake, en de ontvangst ervan. Toch is het ook een heel ander boek. De fictieve auteur uit La Superba heeft in de brieven plaatsgemaakt voor het gelijknamige personage in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet: alle brieven zijn echt en voor zover mogelijk werkelijk verstuurd. In die brieven reflecteert de schrijver niet alleen op zijn bestaan als schrijver en op het schrijven zelf, op zijn jeugd in Rijswijk en zijn studententijd in Leiden, maar ook op de gebeurtenissen in de wereld. Tijdens het schrijven van de brieven ontspint zich het verhaal van een grote liefde die alles verandert. Irritant scherpzinnig, pijnlijk grappig en hartverscheurend eerlijk.

De mensen die achterbleven

Hoofdpersoon Martijn Neggers, een medewerker in een kantoorboekhandel in Valkenswaard, besluit op een dag het kleine Brabantse dorp te verruilen voor het iets grotere Tilburg. Vol goede moed gaat hij op zoek naar zijn dromen en een Grootsch Leven. Maar al snel blijkt dat het leven niet op zoek is naar hem. Pas als hij oud is en er niets meer aan te doen is, realiseert hij zich dat het leven hem niets heeft gebracht. Niets. Hij besluit angstvallig zijn leven nog eens in detail de revue te laten passeren, hopend dat hij ergens iets over het hoofd heeft gezien, zich iets of iemand te herinneren die de moeite van het leven waard was. De mensen die achterbleven is een semi-autobiografische zoektocht naar glorie en succes, die onze held op een heleboel plekken brengt, behalve daar waar hij wil komen.

De mensen die achterbleven

Hoofdpersoon Martijn Neggers, een medewerker in een kantoorboekhandel in Valkenswaard, besluit op een dag het kleine Brabantse dorp te verruilen voor het iets grotere Tilburg. Vol goede moed gaat hij op zoek naar zijn dromen en een Grootsch Leven. Maar al snel blijkt dat het leven niet op zoek is naar hem. Pas als hij oud is en er niets meer aan te doen is, realiseert hij zich dat het leven hem niets heeft gebracht. Niets. Hij besluit angstvallig zijn leven nog eens in detail de revue te laten passeren, hopend dat hij ergens iets over het hoofd heeft gezien, zich iets of iemand te herinneren die de moeite van het leven waard was. De mensen die achterbleven is een semi-autobiografische zoektocht naar glorie en succes, die onze held op een heleboel plekken brengt, behalve daar waar hij wil komen.

De favorieten van Jeanine:

Nora – Colm Tóibín
Vol bewondering heb ik de eerste drie jaar van het weduwebestaan van de relatief jonge Nora gevolgd. En dat bestaan is niet gemakkelijk in het bekrompen, katholieke Ierland van de jaren zestig. Op eigen kracht slaat deze moeder van vier kinderen zich erdoorheen.

Dit is mijn hof – Chris de Stoop
‘Waar komt die gretigheid vandaan die het landschap in me oproept? Wat ik zie, is blijkbaar van grote betekenis voor me. Omdat dit met mezelf en met familie te maken heeft? Ik maak er meteen weer deel van uit, ook al ben ik er al sinds mijn studentenjaren weg. Dan komt het kind van de polder weer in mij naar boven. Dan komt er weer die verte in mij.’ De Vlaming Chris de Stoop schrijft in prachtige taal over een schrijnend fenomeen: het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden.

Het verborgen leven van Eurídice Gusmão – Martha Batalha
Het is een lelijke tegenvaller voor brave burgerman Antenor dat de vrouw met wie hij vanwege haar volgzaamheid is getrouwd ineens toch ambities blijkt te hebben. Een swingend sociaal sprookje.

De Nederlandse mode in 100 kledingstukken – Milou van Rossum & Daan Brand
Dit op zeer originele wijze aangeklede boek belicht diverse Nederlandse mode-uitingen van de afgelopen vijftig jaar. Van laag tot hoog, van Hema-onderbroek tot de Maxima-jurk van Jan Taminiau. Al bladerend zijn er de oh’s en de ah’s van herkenning, maar er valt ook veel nieuws te ontdekken. Dit modedocument is een lust voor het oog.

Ons soort mensen – Juli Zeh
Van een Juli Zeh-kenner vernam ik dat er tussen de regels van dit bijna 700 pagina’s tellende boek heel wat te ontdekken valt, maar ik neem heel tevreden genoegen met wat er daadwerkelijk geschreven staat. Het verhaal speelt zich af rond 2010 in het fictieve dorp Unterleuten, op ’n uurtje rijden van Berlijn. In dit voormalige DDR-dorp zijn onlangs een aantal Wessies neergestreken. Gevlucht voor de hectiek van de Groβstad en op zoek naar rust of een plek waar ze hun dromen wél kunnen verwezenlijken. Al vanaf bladzijde 1 voel je dat de kaarten anders zijn geschud…Voor de volgende twee (nog niet uitgelezen) boeken op mijn stapel, steek ik mijn hand in het vuur.

De grond onder onze voeten – Jesús Carrasco
Net als in zijn vorige boek De vlucht zit ik bij dit boek meteen in de door Carrasco opgeroepen wereld en onderga ik moeiteloos wat er op me afkomt.

Een Mann – Rindert Kromhout
Ik raakte meteen enthousiast toen ik hoorde dat Rindert Kromhout na zijn prachtige trilogie over de Bloomsbury-groep weer een nieuw historisch onderwerp had gevonden in de persoon van Klaus Mann, de zoon van Thomas Mann en zelf een controversiële schrijver. Klaus Mann was homoseksueel, vluchtte voor de Tweede Wereldoorlog naar Amsterdam en later naar de Verenigde Staten, was verslaafd aan heroïne en pleegde zelfmoord op 21 mei 1949 op 42-jarige leeftijd.

Nora

Een van de meeste gedenkwaardige heldinnen in de moderne literatuur Dit boek gaat over verlies, over de schoonheid van het alledaagse, de veerkracht van mensen en de troost van muziek. Nora blijft na de dood van haar man achter met haar kinderen. Het leven gaat door, maar onder alles zit rouw. Er wordt een indringend portret geschetst van een vrouw die zowel mededogen opwekt als irritatie. Nora is een personage dat zo helder is als Anna Karenina of Madame Bovary. ‘Een boek dat je als lezer niet loslaat’. de Volkskrant

Dit is mijn hof

Dit is mijn hof

De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.   Schrijver Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij is zo iemand die nog in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden over een versgeploegde akker. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.   Dit is mijn hof is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

Rio de Janeiro, 1920. De kosmopolitische stad bloeit door de komst van Pxortugese, Turkse en Chinese immigranten. Eurídice is een vindingrijke, slimme vrouw die door de burgerlijkheid van haar ouders en haar man klein wordt gehouden. Haar zus Guida raakt ongehuwd zwanger en wordt verstoten door haar vader. Terwijl Guida als alleenstaande moeder een nieuw leven opbouwt, neemt ook Eurídice heft in eigen handen dankzij de boeken die ze leest. Maar het gemis van haar zus laat haar niet los en ze besluit haar te gaan zoeken. Met een geweldige mengeling van liefde en spot beschrijft Batalha het leven van de kordate zussen en de mensen die hen omringen. ‘Een van de beste boeken dit jaar!’ Jounal o Globo ‘Buitengewoon. Een boek dat je niet weg kunt leggen.’ Vogue Magazine ‘Vlijmscherpe, droge, bijtende en intelligente humor.’ Alberto Mussa, Braziliaanse schrijver ‘Fascinerend verhaal van vele prachtige, koppige vrouwen dat moeiteloos generaties overspant.’ Ruy Castro, Braziliaans schrijver

Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

Rio de Janeiro, 1920. De kosmopolitische stad bloeit door de komst van Portugese, Turkse en Chinese immigranten. Eurídice is een vindingrijke, slimme vrouw die door de burgerlijkheid van haar ouders en haar man klein wordt gehouden. Haar zus Guida raakt ongehuwd zwanger en wordt verstoten door haar vader. Terwijl Guida als alleenstaande moeder een nieuw leven opbouwt, neemt ook Eurídice heft in eigen handen dankzij de boeken die ze leest. Maar het gemis van haar zus laat haar niet los en ze besluit haar te gaan zoeken. Met een geweldige mengeling van liefde en spot beschrijft Batalha het leven van de kordate zussen en de mensen die hen omringen. ‘Een van de beste boeken dit jaar!’ Jounal o Globo ‘Buitengewoon. Een boek dat je niet weg kunt leggen.’ Vogue Magazine ‘Vlijmscherpe, droge, bijtende en intelligente humor.’ Alberto Mussa, Braziliaanse schrijver ‘Fascinerend verhaal van vele prachtige, koppige vrouwen dat moeiteloos generaties overspant.’ Ruy Castro, Braziliaans schrijver

De nederlandse mode in 100 kledingstukken

Voor De Nederlandse mode in 100 kledingstukken selecteerde Milou van Rossum, een van Nederlands topjournalisten op modegebied, de 100 meest in het oog springende kledingstukken die Nederland als modeland kenmerken. Samen met een van de opmerkelijkste beeldmakers op modegebied, Daan Brand, duidt Milou van Rossum het hele scala, van laag tot hoog, van de witte Hema-onderbroek tot en met de couture van Jan Taminiau. Dit boek neemt je bij de hand, praat je bij en is een lust voor het oog.

De Nederlandse mode in 100 kledingstukken

Voor De Nederlandse mode in 100 kledingstukken selecteerde Milou van Rossum, een van Nederlands topjournalisten op modegebied, de 100 meest in het oog springende kledingstukken die Nederland als modeland kenmerken. Samen met een van de opmerkelijkste beeldmakers op modegebied, Daan Brand, duidt Milou van Rossum het hele scala, van laag tot hoog, van de witte Hema-onderbroek tot en met de couture van Jan Taminiau. Dit boek neemt je bij de hand, praat je bij en is een lust voor het oog.

Ons soort mensen

Juli Zeh heeft met ‘Ons soort mensen’ een meesterwerk geschreven. Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen.Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen.Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp – hoeveel intriges kunnen de bewoners aan?Juli Zeh ontleedt de personages meesterlijk en met subtiele humor en laat hun ware gezichten zien. ‘Ons soort mensen’ is een bestseller in Duitsland!

De grond onder onze voeten

Een aangrijpende en tijdloze roman over de verbindende kracht van verlies en de onverwachte troost van vreemden, van de auteur van het veelgeprezen debuut De vlucht Aan het begin van de twintigste eeuw is Spanje ingelijfd bij het grootste imperium dat Europa ooit heeft gekend. Nadat de rust is hersteld, krijgen de militairen die het bevel voerden bij de bezetting een dorp in Extremadura toegewezen om zich te vestigen. Eva Holman, de echtgenote van een van hen, leidt in die idyllische omgeving een teruggetrokken bestaan, totdat een zwijgzame man ongevraagd zijn intrede doet en geleidelijk steeds meer invloed op haar leven krijgt. Beiden delen een verlies groter dan ze kunnen dragen, bij elkaar vinden ze de kracht om op zoek te gaan naar de ware zin van het leven. De grond onder onze voeten verkent onze verbondenheid met de aarde – de plek waar we geboren zijn, waar we vandaan komen, onze wortels. In hetzelfde rijke proza als in De vlucht bezingt Jesús Carrasco de eindeloze weerbaarheid van de mens, de verwondering over ons inlevingsvermogen wanneer de ander in onze ogen niet langer een vreemde is. Een aangrijpende en overweldigende leeservaring, een boek dat je blik op de wereld voorgoed zal veranderen. De pers over De grond onder onze voeten ‘Met deze roman bewijst Carrasco glansrijk zijn schrijverschap.’ **** NRC Handelsblad ‘Deze prachtige, indrukwekkende roman laat zien dat de empathie voor een ander je terecht kan doen twijfelen aan je eigen manier van leven.’ Nederlands Dagblad ‘Alle zintuigen raken geprikkeld door het ongelooflijke palet van de Spaanse taalvirtuoos Carrasco. Je ruikt de aarde, hoort de stemmen, voelt de aarde alsof je boven dit betoverende verhaal hangt.’ Zin ‘De grond onder onze voeten is een aangrijpend, overweldigend en diep menselijk verhaal.’ ***** Hebban ‘Met De grond onder onze voeten neemt Jesús Carrasco met recht een van de meest prominente posities van de hedendaagse Spaanstalige literatuur in.’ El Imparcial ‘Ook dit boek kruipt weer onder je huid. Het verhaal sijpelt langzaam naar binnen om je daarna bij de strot te grijpen en niet meer los te laten.’ Manda Heddema, lid boekenpanel DWDD

De grond onder onze voeten

Een aangrijpende en tijdloze roman over de verbindende kracht van verlies en de onverwachte troost van vreemden, van de auteur van het veelgeprezen debuut De vluchtAan het begin van de twintigste eeuw is Spanje ingelijfd bij het grootste imperium dat Europa ooit heeft gekend. Nadat de rust is hersteld, krijgen de militairen die het bevel voerden bij de bezetting een dorp in Extremadura toegewezen om zich te vestigen. Eva Holman, de echtgenote van een van hen, leidt in die idyllische omgeving een teruggetrokken bestaan, totdat een zwijgzame man ongevraagd zijn intrede doet en geleidelijk steeds meer invloed op haar leven krijgt. Beiden delen een verlies groter dan ze kunnen dragen, bij elkaar vinden ze de kracht om op zoek te gaan naar de ware zin van het leven.De grond onder onze voeten verkent onze verbondenheid met de aarde – de plek waar we geboren zijn, waar we vandaan komen, onze wortels. In hetzelfde rijke proza als in De vlucht bezingt Jesús Carrasco de eindeloze weerbaarheid van de mens, de verwondering over ons inlevingsvermogen wanneer de ander in onze ogen niet langer een vreemde is. Een aangrijpende en overweldigende leeservaring, een boek dat je blik op de wereld voorgoed zal veranderen. De pers over De grond onder onze voeten‘Met deze roman bewijst Carrasco glansrijk zijn schrijverschap.’ **** NRC Handelsblad‘Deze prachtige, indrukwekkende roman laat zien dat de empathie voor een ander je terecht kan doen twijfelen aan je eigen manier van leven.’ Nederlands Dagblad‘Alle zintuigen raken geprikkeld door het ongelooflijke palet van de Spaanse taalvirtuoos Carrasco. Je ruikt de aarde, hoort de stemmen, voelt de aarde alsof je boven dit betoverende verhaal hangt.’ Zin‘De grond onder onze voeten is een aangrijpend, overweldigend en diep menselijk verhaal.’ ***** Hebban‘Met De grond onder onze voeten neemt Jesús Carrasco met recht een van de meest prominente posities van de hedendaagse Spaanstalige literatuur in.’ El Imparcial‘Ook dit boek kruipt weer onder je huid. Het verhaal sijpelt langzaam naar binnen om je daarna bij de strot te grijpen en niet meer los te laten.’ Manda Heddema, lid boekenpanel DWDD

Een Mann

‘Iemand zoals jij, Klaus, zal nooit in de schaduw van een ander staan.’ Klaus Mann, negentien jaar oud, denkt daar zelf behoorlijk anders over. Dat zijn prille schrijverschap voorlopig in de schaduw staat van zijn beroemde vader Thomas Mann, is tot daaraan toe. Maar waarom wijst Thomas hem als zoon, als mens af? Wat doet Klaus verkeerd? Een gesprek met zijn vader durft hij niet aan. Hij besluit hem een brief te schrijven, een openhartige, confronterende brief. De brief groeit uit tot een aangrijpende roman over een welgestelde familie van schrijvers en toneelspelers in het onrustige München aan het begin van de twintigste eeuw. Maar wie staat er nu eigenlijk in de schaduw van wie? Een Mann is een op feiten en bestaande personen gebaseerde vertelling en het eerste, zelfstandig te lezen deel van een trilogie. 'Een hartstochtelijke ode aan de literatuur.’ Het Parool Eerder schreef Rindert Kromhout Soldaten huilen niet, April is de wreedste maand en Vertel me wie wij waren. In deze meervoudig bekroonde trilogie over de Bloomsbury Groep staat een bonte verzameling kunstenaars in Engeland in de eerste helft van de vorige eeuw centraal, onder wie de schrijfster Virginia Woolf en de schilderes Vanessa Bell.

De favorieten van Marijke:

Nora – Colm Tóibín
Nora Webster is pas weduwe geworden. Ze woont in een klein stad in het zuidoosten van Ierland. Haar twee dochters zijn het huis uit en volgen elders in het land een opleiding. Haar twee zonen zijn nog thuis. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig in het conservatieve, katholieke Ierland waar de sociale controle van grote invloed is. Nora probeert zich daaraan te ontworstelen en haar bestaan een eigen betekenis te geven. Ze is geen gemakkelijke vrouw. Ze botst met haar kinderen en ook in haar werksituatie ontstaan er wrijvingen. Gaandeweg verdiept haar inzicht in wat er gebeurt in haar leven en verzacht haar houding ten opzichte van zichzelf en haar kinderen. Ze onderneemt meer, durft zich over te geven aan vriendschappen en muziek gaat een belangrijke rol spelen in haar leven. Het is een mooi, subtiel en invoelend geschreven verhaal.

Academy Street – Mary Costello
Tess groeit op in West-Ierland in de jaren veertig. Ze is een in zichzelf gekeerd kind en lijdt als ze jong is een groot verlies. Het leven op de boerderij met haar zussen, broers, vader en Mike de knecht zien we door haar kinderogen. Ze heeft een woelig innerlijk en beleeft de dingen intens en emotioneel.
Begin jaren zestig vertrekt ze naar New York. Daar blijft ze de rest van haar leven. Meer dan veertig jaar woont ze op Academy Street. Haar onopvallende leven, met een grote en pijnlijke liefde, wreedheid van het lot en ook schoonheid van vriendschap wordt onomwonden en prachtig beschreven.

Alma-Tadema: klassieke verleiding – Elizabeth Prettejohn (tentoonstellingscatalogus)
Sir Lawrence Alma-Tadema werd als Lourens Tadema geboren in het Friese Dronryp. Hij volgde zijn opleiding tot schilder in Antwerpen en vertrok via Brussel naar Londen. Daar woonde en werkte hij de rest van zijn leven. Alma-Tadema werd snel door het grote publiek omarmd; in Engeland en in de Verenigde Staten steeg zijn roem tot ongekende hoogte. Na zijn dood liep Londen uit en werd hij als een beroemdheid begraven in St. Paul’s Cathedral. Prachtige catalogus met negentig topwerken van Alma-Tadema die momenteel worden tentoongesteld in het Fries Museum in Leeuwarden, gezien vanuit een nieuwe invalshoek. Alma-Tadema wordt beschreven als een schilder die een van de beste verhalenvertellers van zijn tijd werd. Met zijn voorstellingen en overmoed had hij grote impact. Zijn werken inspireerden de makers van films als Exodus en Gladiator.

Nora

Een van de meeste gedenkwaardige heldinnen in de moderne literatuur Dit boek gaat over verlies, over de schoonheid van het alledaagse, de veerkracht van mensen en de troost van muziek. Nora blijft na de dood van haar man achter met haar kinderen. Het leven gaat door, maar onder alles zit rouw. Er wordt een indringend portret geschetst van een vrouw die zowel mededogen opwekt als irritatie. Nora is een personage dat zo helder is als Anna Karenina of Madame Bovary. ‘Een boek dat je als lezer niet loslaat’. de Volkskrant

Academy Street

SHORTLISTED FOR THE 2014 COSTA FIRST NOVEL AWARD

Alma-Tadema

Negentig topwerken, één wereldberoemd schilder. Het Fries Museum presenteert de onverbiddelijke tentoonstelling 'Alma-Tadema: klassieke verleiding'. Het gelijknamige boek presenteert een nieuwe invalshoek. Alma-Tadema wordt beschreven als een schilder die een van de beste verhalenvertellers van zijn tijd werd. Met zijn voorstellingen en overmoed had hij grote impact. Zijn werken inspireerden de makers van films als Exodus en Gladiator. Hoe wij als moderne mens de oudheid zien: dát is Alma-Tadema.Alma Tadema: Klassieke verleiding vertelt het niet eerder vertelde verhaal van een getalenteerd schilder, wiens voorstellingen van de klassieke oudheid - met alle kleurige zwierigheid en marmeren mise-en-scènes van dien - ons denken over die antieke tijd sterk hebben beïnvloed. De werken van Alma Tadema inspireerden de makers van blockbusterfilms als Exodus en Gladiator. Hoe wij als moderne mensen door de jaren heen de oudheid zijn gaan zien: dát is Alma Tadema en dat laat dit boek zien.Lawrence Alma-Tadema is een controversieel figuur in de kunstgeschiedenis van de late negentiende eeuw. Decennialang werden zijn schilderijen niet echt serieus genomen, ondanks de blijvende populariteit onder verzamelaars en het brede publiek. De onderwerpen van zijn historische schilderijen werden gezien als te zoet of zelfs kitscherig, maar nadat zijn werk in 1973 - onder de ironische titel 'Victorians in Toga' - werd geëxposeerd in het Metropolitan Museum of Art ontstond er nieuwe belangstelling voor Alma-Tadema. Talloze academici lieten nieuw licht schijnen over de schilder en zijn tijdsgewricht. Met zijn uitbundige esthetiek en de klassieke helderheid van zijn composities, was Alma-Tadema ook een belangrijk voorbeeld voor Gustav Klimt en de Europese Art Nouveau.

De favorieten van Edith:

Fictie:

De geest geven – Hillary Mantel

Zelden las ik een boek met zoveel ontzag en plezier als dit memoir van Hilary Mantel. Wat een vernuft, wat een scherpe geest, wat een heldere denker. Mantel schetst een raak tijdsbeeld, zegt zinnige dingen over de positie van de vrouw, de stand van onderwijs en gezondheidszorg, schrijven, de waarde van herinneringen en het nut van waarheid. Dit klinkt misschien stoffig, maar trap er niet in. Mantel schrijft zo helder en luchtig, zo scherp en goed geformuleerd dat ik dit boek echt juichend heb gelezen.

Vlam in de sneeuw – Ingrid Jonker & André Brink
Ik blijf nog even in de autobiografische hoek hangen: Vlam in de sneeuw, de briefwisseling tussen Ingrid Jonker en André Brink. Omdat je als lezer ‘het einde’ al weet, is dit voorwaar geen lichte kost. Prachtig zijn de brieven van Jonker en Brink – hartstochtelijke liefdesverklaringen, hartverscheurende twijfels, liefdevolle uitwisselingen van dagelijkse beslommeringen. Doseren is mijn devies: ik zat meermaals met dichtgesnoerde keel. Een van de mooiste liefdes waarover ik ooit las.

Nitro Mountain – Lee Clay Johnson
Van totaal andere orde is dit debuut van Lee Clay Johnson. Rauw, hard, wreed, kaal. De setting is een verlaten mijnstreek in West Virginia, de personages veelal verknipt of op z’n minst door het leven getekend. Johnson toont veel lef, echt een auteur om in de gaten te houden.

Inham – Cynan Jones
Vorig jaar sloot ik mijn ‘leesjaar’ af met De burcht van Cynan Jones (voor wie dat nog niet deed: lees dat boek toch!!), dit jaar verscheen zijn nieuwe boek, tegelijkertijd in het Engels en in het Nederlands: Cove ofwel: Inham. Jones liet in De burcht al zien een groot stilist te zijn, in Inham beent hij zijn eigen stijl uit tot op het bot. Het verhaal is ‘klein’: een man dobbert, half verlamd, in een kano op zee. In minimale bewoordingen neemt Jones je mee, je voelt de kracht van het water, de kou, en als je opkijkt om samen met de man de einder af te speuren op zoek naar land, blijk je ineens thuis op de bank te zitten. Zo’n boek. Hallucinerend.

't Jagthuys – Merijn de Boer
Wat heb ik me vermaakt met het verhaal van de zonderlinge Binnert die door zijn moeder zorgvuldig van de buitenwereld afgeschermd wordt. Als hij vijfendertig is, huurt zijn moeder ‘zorgverlener’ Vera in om aan zijn lichamelijke verlangens gehoor te geven. Vera valt als een blok voor Binnert en ze wil hem helemaal voor zichzelf hebben. Daarvoor moet ze hem losweken uit de symbiotische relatie met zijn moeder en dat kan maar op één manier: door hem te ontvoeren. Heerlijk spitsvondig, geestig en slim.

Non-fictie:
Is het de leeftijd? Wellicht. Feit is dat ik dit jaar relatief veel non-fictie las. Er zat geen lijn in de keuze, of toch?

Kind van de verzorgingsstaat  Rob van Essen
Ik wil alles lezen van Van Essen, zijn romans en verhalen zijn van de buitencategorie. Dit voorjaar verscheen dit meer autobiografische werk over de jaren zeventig en tachtig waarin hij opgroeide in een maatschappij met alle sociale vangnetten die je je kunt bedenken. Met zachte hand maar niet kritiekloos schetst hij een prachtig tijdsbeeld, over opgroeien in een gereformeerd milieu, ‘studeren’ in het roerige Amsterdam van de jaren tachtig met zijn demonstraties en krakersrellen, over werkloos zijn zonder schuldgevoel. Voor alle veertigers en vijftigers van nu.

Mensen op Mars – Joris van Casteren
Speelt het boek van Rob van Essen zich af net na de eerste maanlanding, dit boek kijkt ver vooruit. Ik weet geen bal van ruimtevaart, maar het buitenaardse fascineert me mateloos. Daarin sta ik niet alleen: in Mensen op Mars zoekt Joris van Casteren de mensen op achter Mars One – de onderneming die denkt in 2027 een eerste (enkele) reis naar Mars te kunnen ondernemen om daar een nieuwe kolonie te stichten en zo het voortbestaan van de menselijke soort te waarborgen. Van Casteren praat met de bedenkers, de afvalligen en de potentiële kandidaten van deze missie. Ik kon dit boek niet in het openbaar lezen omdat mijn mond om de haverklap openviel (en dan zie ik er niet zo intelligent uit). Om de lezer met beide benen op de grond te houden lardeert Van Casteren zijn boek met historische feiten, doet hij verslag van de aanschaf van zijn eerste telescoop en zijn bezoek aan het standbeeld van de uitvinder hiervan. En dat alles op z’n Van Casterens: droog en democratisch. Alle mensen en onderwerpen krijgen evenveel oprechte aandacht. Een geweldig boek.

Haaienkoorts – Morten A. Strøksnes
En dan een heel andere kant op: op honderden meters diepte in de oceaan leeft de Groenlandse haai. Groot, lelijk, traag, maar Morten A. Strøksnes en zijn vriend Hugo zijn vastbesloten er eentje te vangen. Haaienkoorts is een waanzinnig aanstekelijk boek vol weetjes en feitjes en een hartveroverend jongensachtig enthousiasme waar je continu uit wil citeren, en gelukkig ontbreekt het geëngageerde activistische randje niet.

A je to! – het verhaal van Buurman en Buurman – Robert Lagendijk
En zei ik iets over leeftijd? Bij alle bovenstaande boeken moest ik af en toe aan deze twee denken: Buurman en Buurman. Voor elkaar zorgen, elkaar helpen, even iets klussen: Buurman en Buurman zijn altijd dichterbij dan je denkt. Voor iedereen die de afleveringen van voor naar achter kent is er nu dit boek van Robert Lagendijk, waarin je kunt lezen hoe en door wie Pat en Mat tot leven werden gewekt en ook waarom. Met lekker veel plaatjes. A je to!

Verhalenbundels

De pier stort in – Mark Haddon
Wat verschenen er weer veel goede, frisse, verrassende verhalenbundels dit jaar. Voor mij was de grootste verrassing De pier stort in van Mark Haddon (ja, die). In zijn romans had hij al laten zien dat hij kon schrijven, maar met deze bundel blies hij me echt omver. De verhalen zijn heel divers en daarom kun je deze bundel ook – geheel tegen mijn stelregel in – heel goed in één keer van kaft tot kaft lezen. Hij bestrijkt alle genres, van bijna journalistiek proza tot sciencefiction, schrijft net zo makkelijk over zombies als over straatschoffies, en toch houden de verhalen onderling verband. Loslaten, dat is de rode draad. Waanzinnig goed.

Als het lot lacht – Adam Johnson
De tweede bundel die grote indruk maakte is Als het lot lacht van Adam Johnson. Ik jubelde hier al eerder over en mijn loftuitingen hebben niet ingeboet aan kracht. Even een verhaal ‘tussendoor’ lezen – daar leent Johnson zich niet voor: zijn verhalen hebben zo’n impact dat ik na elk verhaal echt even moest bijkomen.

Karateslag – Dorthe Nors
O, wat hou ik van uitgeverij Podium en haar prachtige verhalenreeks. Dorthe Nors is een Deens fenomeen op de korte baan, haar verhalen zijn geestig en vervreemdend. Karateslag is verfrissend en als je de bundel uit hebt en à la Dikkie Dik omdraait krijg je er de novelle Minna zoekt oefenruimte gratis en voor niks bij. Hypnotiserend!

Engels voor leugens – Bertram Koeleman
Nu ik niet meer in de jury zit voor de J.M.A. Biesheuvelprijs (de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel) kan ik ook weer vrijuit enthousiast zijn over een bundel van eigen bodem. Want enthousiast ben ik over Engels voor leugens van Bertram Koeleman. Koeleman is succesvol gedebuteerd met een roman, De huisvriend, waar zijn Roald Dahl-achtige kwaliteiten al rondwaarden. Nu trekt hij werkelijk alle registers open, geweldig. En voor de ‘brave’ lezer (die de verhalen in volgorde leest) heeft Koeleman nog wat intertekstuele grapjes in petto.

Vossenjagers – Breece D’J Pancake
Ruim veertig jaar voor Lee Clay Johnson zijn Nitro Mountain schreef, banjerde Breece D’J Pancake door dezelfde heuvels van West Virginia en schreef tegen dat decor twaalf waanzinnige verhalen over mijnwerkers, vossenjagers, prijsvechters, weglopers en nietsnutten. Alle verhalen zijn sterk, Pancake was een groot stilist, al wist hij zelf half niet hoe goed hij was. Hij worstelde met het leven, voelde zich een buitenstaander op de universiteit, maar kon als hij geen ander over zijn geboortegrond vertellen. Op zijn zevenentwintigste maakt hij een einde aan zijn leven en deze verzameling verhalen is al wat rest. Na het lezen blijft knagen hoe groot deze man had kunnen worden, maar dat is zinloos. Al was hij blijven leven en had hij nooit meer iets geschreven, dan was hij toch een van de grootste verhalenvertellers van de vorige eeuw.

De geest geven

Hilary Mantel beschrijft in 'De geest geven' hoe ze opgroeide in het landelijke naoorlogse Engeland in een eenvoudig katholiek milieu, met een onbetrouwbare moeder en een afwezige vader. Als kind al is ze een scherp observator en ziet dingen die anderen niet zien; ze begrijpt al snel dat ze haar gedachten maar beter voor zich kan houden. Vanaf haar tienerjaren lijdt ze aan een pijnlijke ziekte, die niet als zodanig herkend werd, en ten slotte onderging ze een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Zij zou nooit meer kinderen kunnen krijgen. In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere. Dit memoir geeft ons een inzicht waar haar vertelkunst vandaan komt. Die bron, lezen we, ligt al in haar vroege jeugd.

De geest geven

Hilary Mantel groeide op in het landelijke na-oorlogse Engeland. Ridder wilde zij worden en zij leefde in de volle overtuiging dat de benodigde vaardigheden en talenten, zoals ridderlijkheid, paardrijkunst en zwaardvechten, binnen handbereik lagen. Eenmaal getrouwd begon zij te lijden aan een hardnekkige pijn die agressieve medicatie en zelfvertrouwen-ondermijnende psychotherapie noodzakelijk maakten, en ten slotte onderging ze een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Zij zou nooit meer kinderen kunnen krijgen. In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere. Dit memoir geeft ons een inzicht waar haar vertelkunst vandaan komt. Die bron, lezen we, ligt al in haar vroege jeugd.

Vlam in de sneeuw

Van de jonggestorven, iconische dichter Ingrid Jonker is bekend dat ze mannen het hoofd op hol wist te brengen. Een van hen was de onlangs gestorven schrijver André Brink. Tot kort voor Ingrids zelfgekozen dood, op haar eenendertigste, was hij haar vurige minnaar. Op geografische afstand, wat voor de literatuurgeschiedenis nu een zegen blijkt. Want het noodde hen tot een jarenlange, ongekend intense liefdescorrespondentie. Vlam in de sneeuw biedt allereerst een intieme blik op de jonge levens van twee veelbelovende schrijvers die, nog zoekende naar hun plek in de wereld, tot over hun oren verliefd op elkaar worden. Maar ze delen niet alleen hun liefde voor elkaar, ook delen ze hun twijfels over hun schrijverschap en hun diepste overtuigingen over geloof, literatuur en politiek. Het is met grote trots dat wij deze tot vurige woorden gestolde passie, kort na verschijning in Zuid-Afrika, nu voor de Nederlandse lezer mogen ontsluiten.

Nitro Mountain

Inham

Op zee, in een plotselinge storm, wordt een man door de bliksem getroffen. Wanneer hij bijkomt, gewond en ronddrijvend in zijn kajak, is zijn herinnering aan wie hij is en hoe hij daar beland is zo goed als verdwenen. Hij moet zich schrap zetten tegen de pijn en op zijn instincten vertrouwen om terug naar de kust te komen, en naar de vrouw van wie hij alleen vaag vermoedt dat ze op hem wacht. Inham is een pijnlijk emotioneel portret van een man die verwikkeld is in een ongelijke strijd met de natuurkrachten; een krachtig nieuw boek van een van de karakteristiekste stemmen in de hedendaagse literatuur.

't Jagthuys

Vera is zorgverlener en gaat op een dag naar een afgelegen en vervallen villa aan de Vecht, waar een moeder en haar zoon wonen. Hij is nog nooit buitenshuis geweest en heeft in zijn leven slechts een aantal mensen ontmoet. Vera valt als een blok voor de wereldvreemde kluizenaar. Hij heeft het verstand van een professor en het lichaam van een bouwvakker. 'En ik heb hem helemaal voor mij alleen,' denkt ze tevreden, 'niemand weet dat hij bestaat.' Ze probeert hem bij zijn moeder weg te halen.

't Jagthuys

Vera is zorgverlener en gaat op een dag naar een afgelegen en vervallen villa aan de Vecht, waar een moeder en haar zoon wonen. Hij is nog nooit buitenshuis geweest en heeft in zijn leven slechts een aantal mensen ontmoet. Vera valt als een blok voor de wereldvreemde kluizenaar. Hij heeft het verstand van een professor en het lichaam van een bouwvakker. ‘En ik heb hem helemaal voor mij alleen,’ denkt ze tevreden, ‘niemand weet dat hij bestaat.’ Ze probeert hem bij zijn moeder weg te halen.

Kind van de verzorgingsstaat

'Zoals een vis geen idee heeft wat water is, had ik geen idee van de verzorgingsstaat. Om wat al bestaat bij je geboorte hangt een zweem van eeuwigheid wanneer je opgroeit. De verzorgingsstaat, die aaneengesloten periode van vrede en welvaart (voor ons, dan toch) waarin wat we deden zonder al te veel consequenties was, omdat onder alle trapezes waaraan wij onze kunstjes uitvoerden een stevig vangnet hing.' Rob van Essen noteert persoonlijke herinneringen, beschouwingen en anekdotes over de decennia waarin hij opgroeide en beschrijft hoe de tijdgeest van invloed was op zijn levensloop. In een mengeling van autobiografische en beschouwende passages overstijgt Van Essen de persoonlijke anekdotiek en laat hij zijn licht schijnen over een tijd die eeuwig leek te duren, maar die nu definitief voorbij is.

Kind van de verzorgingsstaat

‘Zoals een vis geen idee heeft wat water is, had ik geen idee van de verzorgingsstaat. Om wat al bestaat bij je geboorte hangt een zweem van eeuwigheid wanneer je opgroeit. De verzorgingsstaat, die aaneengesloten periode van vrede en welvaart (voor ons, dan toch) waarin wat we deden zonder al te veel consequenties was, omdat onder alle trapezes waaraan wij onze kunstjes uitvoerden een stevig vangnet hing.’ Rob van Essen noteert persoonlijke herinneringen, beschouwingen en anekdotes over de decennia waarin hij opgroeide en beschrijft hoe de tijdgeest van invloed was op zijn levensloop. In een mengeling van autobiografische en beschouwende passages overstijgt Van Essen de persoonlijke anekdotiek en laat hij zijn licht schijnen over een tijd die eeuwig leek te duren, maar die nu definitief voorbij is.

Mensen op Mars

Over Lelystad: 'Briljant.' de Volkskrant ***** 'Een van de topauteurs op het gebied der literaire non-fictie.' Atte Jongstra, NRC Handelsblad 'Van Casteren lapt het 'm weer. En wel met zoveel flair, dat ik wou dat ik Joris van Casteren was.' Daniëlle Serdijn, de Volkskrant Over Het zusje van de bruid: 'Een koel geschreven journalistiek-romaneske grensverkenning over een gedoemde relatie met een gedoemde vrouw.' Sebastiaan Kort, NRC Handelsblad 'Joris van Casteren schrijft in een strak gestileerde ik-vorm waarin geen druppel wordt gemorst.' Het Parool Over Het been in de IJssel: 'Een fascinerend, meeslepend, literair verslag van een uitputtend onderzoek naar een dood been.' NRC Handelsblad ***** 'Iedereen moet dit boek gaan lezen.' Jelle Brandt Corstius Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Hij begon gesprekken te voeren met de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Kolonisatie van de planeet Mars is niet langer een illusie, realiseerde hij zich. Het idealisme en de hoogmoed waarmee het project gepaard gaat verrasten hem zeer. Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond. Mensen op Mars, geschreven in Van Casterens bekende, door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, is een even komisch als onthutsend boek over een duizelingwekkende doorbraak die ophanden is. Joris van Casteren (1976) was als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Vrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met het geweldige Lelystad, dat de toplijst van de AKO Literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij de eveneens juichend ontvangen boeken Het zusje van de bruid (2011) en Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs).

Mensen op Mars

Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Hij begon gesprekken te voeren met de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen. Kolonisatie van de planeet Mars is niet langer een illusie, realiseerde hij zich. Het idealisme en de hoogmoed waarmee het project gepaard gaat verrasten hem zeer. Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond. Mensen op Mars, geschreven in Van Casterens bekende, door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, is een even komisch als onthutsend boek over een duizelingwekkende doorbraak die ophanden is. Joris van Casteren (1976) was als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, nrc Handelsblad en Vrij Nederland al bekend om zijn briljante reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met het geweldige Lelystad, dat de toplijst van de ako Literatuurprijs behaalde. Hierna publiceerde hij de eveneens juichend ontvangen boeken Het zusje van de bruid (2011) en Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs). Over Lelystad: 'Briljant.' DE VOLKSKRANT ***** 'Een van de topauteurs op het gebied der literaire non-fictie.' ATTE JONGSTRA, NRC HANDELSBLAD 'Van Casteren lapt het 'm weer. En wel met zoveel flair, dat ik wou dat ik Joris van Casteren was.' DANIËLLE SERDIJN, DE VOLKSKRANT Over Het zusje van de bruid: 'Een koel geschreven journalistiek-romaneske grensverkenning over een gedoemde relatie met een gedoemde vrouw.' SEBASTIAAN KORT, NRC HANDELSBLAD 'Joris van Casteren schrijft in een strak gestileerde ik-vorm waarin geen druppel wordt gemorst.' HET PAROOL Over Het been in de IJssel: 'Een fascinerend, meeslepend, literair verslag van een uitputtend onderzoek naar een dood been.' NRC HANDELSBLAD ***** 'Iedereen moet dit boek gaan lezen.' JELLE BRANDT CORSTIUS

Haaienkoorts

Haaienkoorts van Morten A. Strøksnes is een avontuurlijk verslag over de zoektocht naar een grote haai op de Noorse zee. Op grote diepte in de oceaan zwemt de Groenlandse haai, die bijna acht meter lang kan worden en meer dan een ton kan wegen. Zijn vlees is giftig voor mens en dier, in zijn blauwe ogen leven parasieten die hem halfblind maken. Morten Strøksnes en zijn vriend Hugo Aasjord willen koste wat het kost dit iconische monster te zien krijgen, en gaan in een zodiac de oceaan op. De een is schrijver, de ander kunstenaar en woonachtig op het eilandje Skrova. Hun avonturen op zee worden afgewisseld met aanstekelijke overpeinzingen van Strøksnes over al het leven onder het wateroppervlak. Hij wisselt net zo gemakkelijk existentiële vragen af met een (onvrijwillige) duik in een maalstroom. Het resultaat is een zeer onderhoudend boek over de wereld onder het zoute wateroppervlak waarin mythologie, wetenschap, geschiedenis en literatuur samenkomen.

Haaienkoorts

Haaienkoorts van Morten A. Strøksnes is een avontuurlijk verslag over de zoektocht naar een grote haai op de Noorse zee. Op grote diepte in de oceaan zwemt de Groenlandse haai, die bijna acht meter lang kan worden en meer dan een ton kan wegen. Zijn vlees is giftig voor mens en dier, in zijn blauwe ogen leven parasieten die hem halfblind maken. Morten Strøksnes en zijn vriend Hugo Aasjord willen koste wat het kost dit iconische monster te zien krijgen, en gaan in een zodiac de oceaan op. De een is schrijver, de ander kunstenaar en woonachtig op het eilandje Skrova. Hun avonturen op zee worden afgewisseld met aanstekelijke overpeinzingen van Strøksnes over al het leven onder het wateroppervlak. Hij wisselt net zo gemakkelijk existentiële vragen af met een (onvrijwillige) duik in een maalstroom. Het resultaat is een zeer onderhoudend boek over de wereld onder het zoute wateroppervlak waarin mythologie, wetenschap, geschiedenis en literatuur samenkomen.

A je to!

Veertig jaar geleden zagen de buurmannen Pat en Mat het levenslicht in Praag en van daaruit veroverden ze de wereld. Inmiddels wordt Buurman en Buurman uitgezonden in onder meer Finland, Brazilië en Iran. Voor A je to! Het verhaal van Buurman en Buurman dook journalist Robert Lagendijk in het roemruchte verleden van de buurmannen. Lagendijk reisde hiervoor naar de bakermat van Pat en Mat: Tsjechië. In dit boek gaat hij onder meer in op de ontstaansgeschiedenis, de makers en de wereldwijde bekendheid van Buurman en Buurman.

De pier stort in

Mark Haddon is de auteur van 'Het wonderbaarlijke voorval van de hond in de nacht' Twee jongens vinden een pistool in een schoenendoos. Een mythische prinses wordt midden in een oorlog op een eiland achtergelaten. Een groepje aristocraten is op zoek naar avontuur in een ver land, maar ontdekt dat de grootste gevaren in henzelf schuilen. Dit zijn enkele van de personages die voorbijkomen in deze fantasierijke bundel. In tien nietsontziende korte verhalen put Haddon uit de geschiedenis, mythologie, sprookjes, en bovenal uit het diepe inzicht in de menselijke geest dat zijn romans zo onweerstaanbaar maakt. De hoge kwaliteit van deze verhalen is direct door de literaire jury’s opgemerkt. Het verhaal The gun werd genomineerd voor de Sunday Times efg Private Bank Short story Award en bekroond met de prestigieuze O. Henry Prize. Bunny stond op de shortlist van de bbc Short Story Award 2015.

De pier stort in

Een zwaarlijvige man komt zijn woonkamer niet meer uit. Een vrouw wordt achtergelaten op een piepklein eiland. Een andere vrouw wordt van de verdrinkingsdood gered. Twee jongens vinden een pistool in een schoenendoos. Een groep ontdekkingsreizigers stuit op een schijnbaar eindeloze grot diep in het Amazonewoud. Dit zijn enkele van de mannen en vrouwen die voorbijkomen in deze fantasierijke bundel, die de ongelofelijke veelzijdigheid van Mark Haddon laat zien.

Als het lot lacht

'***** Met vier uitstekende en twee briljante verhalen, lijkt Adam Johnson nu al de beste verhalenbundel van het jaar te hebben geschreven.'De Volkskrant 'In zijn bekroonde, atypische verhalenbundel voert deze Amerikaan een reeks, soms abjecte, personages op die je niet zo snel zult vergeten. Elk verhaal heeft het soortelijk gewicht van een novelle.' NRC Handelsblad 'Het borstkankerverhaal van Adam Johnson uit zijn National Book Award winnende bundel, is een van de indrukwekkendste verhalen over de lijdende mens ooit. Grote schoonheid, dat geldt overigens voor de gehele bundel.' Dagblad de Limburger 'De verhalen uit Als het lot lacht wil je lezen, herlezen en nóg ’s herlezen. Johnson is een meester in het geloofwaardig maken van absurde en extreme verwikkelingen.' Hebban 'Je moet echt van goeden huize zijn om Adam Johnsons te overtreffen in de categorie beste verhalenbundel.' - De Standaard

Als het lot lacht

'***** Met vier uitstekende en twee briljante verhalen, lijkt Adam Johnson nu al de beste verhalenbundel van het jaar te hebben geschreven.'De Volkskrant 'In zijn bekroonde, atypische verhalenbundel voert deze Amerikaan een reeks, soms abjecte, personages op die je niet zo snel zult vergeten. Elk verhaal heeft het soortelijk gewicht van een novelle.' NRC Handelsblad 'Het borstkankerverhaal van Adam Johnson uit zijn National Book Award winnende bundel, is een van de indrukwekkendste verhalen over de lijdende mens ooit. Grote schoonheid, dat geldt overigens voor de gehele bundel.' Dagblad de Limburger 'De verhalen uit Als het lot lacht wil je lezen, herlezen en nóg ’s herlezen. Johnson is een meester in het geloofwaardig maken van absurde en extreme verwikkelingen.' Hebban 'Je moet echt van goeden huize zijn om Adam Johnsons te overtreffen in de categorie beste verhalenbundel.' - De Standaard

Karateslag; Minna zoekt oefenruimte

Even complex als het leven zelf zijn de schitterende verhalen van Dorthe Nors. Of ze nu schrijft over een gigantische tomaat, tamme reigers of vrouwelijke moordenaars, met haar buitengewoon originele stem en scherpe oog voor detail dringt ze diep door in de menselijke geest. Snel en raak als een karateslag. In de bezwerende poëtische novelle Minna zoekt oefenruimte onderzoekt Nors op uiterst originele en speelse wijze onze worsteling met liefde en relaties. ‘Vergelijkbaar met Deens design: spaarzaam en subliem.’ Oprah ‘Uniek in zijn soort.’ the guardian ‘Een vreemd soort schoonheid

Karateslag ; Minna zoekt oefenruimte

Even complex als het leven zelf zijn de schitterende verhalen van Dorthe Nors. Of ze nu schrijft over een gigantische tomaat, tamme reigers of vrouwelijke moordenaars, met haar buitengewoon originele stem en scherpe oog voor detail dringt ze diep door in de menselijke geest. Snel en raak als een karateslag. In de bezwerende poëtische novelle Minna zoekt oefenruimte onderzoekt Nors op uiterst originele en speelse wijze onze worsteling met liefde en relaties. ‘Vergelijkbaar met Deens design: spaarzaam en subliem.’ Oprah ‘Uniek in zijn soort.’ the guardian ‘Een vreemd soort schoonheid

Engels voor leugens

Een groepje studenten lokt onderling gevechten uit in nachtclubs en filmt de bloederige gevolgen. Een rockster op zijn retour is getuige van het opgraven van een gigantisch standbeeld. Een weduwnaar weet zich geen raad met zijn verdriet en wordt getergd door een vreemde, zwijgzame bezoeker. Net als in zijn veelgeprezen debuutroman 'De huisvriend' worden de personages in 'Engels voor leugens' geconfronteerd met raadselachtige, unheimische gebeurtenissen. Soms door eigen keuzes, soms door het onvoorspelbare gekronkel van het lot.

Engels voor leugens

Een groepje studenten lokt onderling gevechten uit in nachtclubs en filmt de bloederige gevolgen. Een rockster op zijn retour is getuige van het opgraven van een gigantisch standbeeld. Een weduwnaar weet zich geen raad met zijn verdriet en wordt getergd door een vreemde, zwijgzame bezoeker. Net als in zijn veelgeprezen debuutroman 'De huisvriend' worden de personages in 'Engels voor leugens' geconfronteerd met raadselachtige, unheimische gebeurtenissen. Soms door eigen keuzes, soms door het onvoorspelbare gekronkel van het lot.

Vossenjagers en andere verhalen

Op 8 april 1979 maakte de 26-jarige Breece D'J Pancake met een geweer een eind aan zijn leven. Hij liet twaalf verpletterende verhalen na over het harde, rurale leven in de heuvelachtige gebieden van West Virginia. Toen ze in 1983 postuum verschenen, maakten de verhalen grote indruk in de literaire wereld. Pancake vertelt over jonge mannen, afwezige of hardvochtige vaders en weglopende vriendinnen in een wereld vol mijnwerkers, prijsvechters, fossielen, hanengevechten, vossenjachten, seks, depressie, drank en dood.

Vossenjagers en andere verhalen

Op 8 april 1979 maakte de 26-jarige Breece D'J Pancake met een geweer een eind aan zijn leven. Hij liet twaalf verpletterende verhalen na over het harde, rurale leven in de heuvelachtige gebieden van West Virginia. Toen ze in 1983 postuum verschenen, maakten de verhalen grote indruk in de literaire wereld. Pancake vertelt over jonge mannen, afwezige of hardvochtige vaders en weglopende vriendinnen in een wereld vol mijnwerkers, prijsvechters, fossielen, hanengevechten, vossenjachten, seks, depressie, drank en dood.

De favorieten van winkelzoon Aaron (15 jaar): 

Surf! – een verhaal dat je grijpt als een monstergolf – Chris Vick
Surf! gaat over de vijftienjarige Sam, die tegen zijn zin naar Cornwall verhuist, waar zijn vader jaren geleden in zee is omgekomen. Sam is doodsbang voor water, maar om in de buurt te kunnen zijn van zijn spannende buurmeisje Jade en haar vrienden, die allemaal geweldig kunnen surfen, zet hij zich over zijn angst heen. Hij raakt helemaal in de ban van Jade. De vriendengroep droomt ervan ooit bij de Duivelshoorns te surfen, een legendarisch eiland waar monstergolven zouden zijn. Als Sam een zeekaart in het huis van zijn oma vindt, met daarop de Duivelshoorns, grijpt hij zijn kans om indruk te maken op Jade en haar vrienden. Maar is surfen bij de Duivelshoorns wel zo’n goed idee? Ik heb meerdere boeken gelezen dit jaar op vakantie, maar dit vond ik het mooiste.

Surf!

'Surf!' van Chris Vick is een meeslepende Young Adult roman over een jongen, een meisje en de golf die hen overrompelde. Een verhaal dat je grijpt als een monstergolf en je niet meer loslaatSurfen als een 'kook''Surf!' gaat over de vijftienjarige Sam, die tegen zijn zin naar Cornwall verhuist, waar zijn vader jaren geleden in zee is omgekomen. Sam is doodsbang van water, maar om in de buurt te kunnen zijn van zijn spannende buurmeisje Jade en haar vrienden, die allemaal geweldig kunnen surfen, zet hij zich over zijn angst heen. Het duurt niet lang of hij redt zich aardig, ook al vinden Sam en haar vrienden hem maar een een groentje: een 'kook'. Monstergolven bij de DuivelshoornsJade is als schrikdraad waarvan je nooit weet of er stroom op staat of niet, maar Sam raakt helemaal in haar ban. De vriendengroep droomt ervan ooit bij de Duivelshoorns te surfen, een legendarisch eiland waar monstergolven zouden zijn. Als Sam een zeekaart in het huis van zijn oma vindt, met daarop de Duivelshoorns, grijpt hij zijn kans om indruk te maken op Jade en haar vrienden. Maar is surfen bij de Duivelshoorns wel zo'n goed idee?

de favorieten van winkeldochter Dina (12 jaar): 

Blauwe plekken – Anke de Vries
Ik moest het lezen voor Nederlands. Een heftig verhaal maar ook heel mooi. Ik wilde heel graag doorlezen. Je leeft echt mee met de hoofdpersoon Judith die door haar moeder mishandeld wordt.

Blauwe plekken

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Hoewel ze thuis zoveel mogelijk helpt met haar kleine broertje en probeert het haar moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken, wordt haar moeder toch vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen. Maar dan raakt ze bevriend met haar klasgenootje Michiel en bij hem thuis ziet ze dat het ook anders kan. Met haar moeder gaat het ondertussen slechter: ze wordt steeds sneller kwaad en slaat steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen....

De favorieten van winkeldochter Veerle (11 jaar): 

Spes – Theo Meijer
Als lezer bevind je je in een hondenwereld. Alles wat er gebeurt, spannende en ook zielige dingen, zie je door de ogen van hond Spes. Tijdens het lezen vroeg ik me vaak af of honden echt zo met elkaar omgaan.

 

Spes

Na een ellendige start van zijn leven komt de hond Spes bij mevrouw Grootjans terecht, die vroeger dierenarts was. Hij raakt erg op zijn baasje gesteld, maar ziet ook dat ze af en toe verdrietig is. Gelukkig zijn haar kleinzoon Pim en oud-stagiaire Eva regelmatig in de buurt om haar op te vrolijken. Spes krijgt veel nieuwe vrienden, waaronder Jekker. Als die bedreigd wordt door de grote dobermann Renner, aarzelt hij dan ook geen moment om hem te helpen. Maar daarmee haalt hij zich heel wat meer op de hals dan alleen de woede van Renner. Spes is een verrassend en spannend verhaal, verteld vanuit het perspectief van een dappere hond met een neus voor rechtvaardigheid.

Spes

Na een ellendige start van zijn leven komt de hond Spes bij mevrouw Grootjans terecht, die vroeger dierenarts was. Hij raakt erg op zijn baasje gesteld, maar ziet ook dat ze af en toe verdrietig is. Gelukkig zijn haar kleinzoon Pim en oud-stagiaire Eva regelmatig in de buurt om haar op te vrolijken. Spes krijgt veel nieuwe vrienden, waaronder Jekker. Als die bedreigd wordt door de grote dobermann Renner, aarzelt hij dan ook geen moment om hem te helpen. Maar daarmee haalt hij zich heel wat meer op de hals dan alleen de woede van Renner. Spes is een verrassend en spannend verhaal, verteld vanuit het perspectief van een dappere hond met een neus voor rechtvaardigheid.

De favorieten van winkelkleindochter Zora (3 jaar): 

Een evergreen:
De gele ballon – Charlotte Dematons
‘Waar is de gele ballon? Zie jij hem? Nee? Daar! En op deze bladzij? Nee. Dan zoeken we die morgen.’

Heerlijk op rijm:
Boer Boris gaat naar zee – Ted van Lieshout
'Oma, ik wil Boeris Boor lezen.’

En natuurlijk flapjesboeken:
Beer is postbode – Julia Donaldson en Muis is jarig – Lucy Cousins
De flapjes zelf doen: elke keer weer een verrassing.

De gele ballon

Het veroverde al de hele wereld: het woordenloze wereldzoekboek van Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons. In detail, zoals alleen zij dat kan, schildert Charlotte iedere uithoek van de wereld. En wat blijkt? De stad, de woestijn, het oerwoud en de zee hebben iets met elkaar gemeen: telkens opnieuw duikt een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenis tenue en natuurlijk een gele ballon. En dat niet alleen. Charlotte heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de Kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina's en maken dit prentenboek tot een feest van herkenning. Jong en oud zullen met plezier op zoek gaan en steeds een nieuw wereldverhaal construeren. Naast het boek om in te bladeren en het boek om op te liggen, nu het kartonboek voor de eeuwigheid!

Boer Boris gaat naar zee

Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?' Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie! Dit boek is verkozen tot het mooiste prentenboek van 2015.

Boer Boris gaat naar zee

'Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?' Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie! Dit boek is verkozen tot het mooiste prentenboek van 2015!

Beer is postbode

Beer is postbodeDiep in het Eikenbos,schrijft Beer brieven aan zijn vrienden.Kijk onder de flapjes en ontdekde verrassing van Beer.Meer boeken in de Eikenbos-serie:[Vos zoekt zijn sokken] [Konijn wil slapen] [Varken speelt verstoppertje]

Muis is jarig

Muis is bijna jarig. Ze nodigt haar vriendjes uit op haar feestje. Kora Kip, Eddie Eekhoorn en Kees Krokodil, ze komen allemaal! Een vrolijk kartonboek waarin een kind alles herkent wat bij een verjaardag hoort. Van kaartjes maken en versturen, een taart bakken en versieren, je verkleden voor het feest, ballonnen, vriendjes met cadeautjes tot samen eten en drinken aan de feesttafel. Muis' knuffel Panda doet met alles mee. Lucy Cousins is wereldwijd een van de bekendste kinderboekenauteurs- en illustratoren. Haar bijzondere boeken fascineren baby’s, peuters en kleuters door hun kinderlijke eenvoud, duidelijke lijnen en heldere, primaire kleuren. De aansprekende avonturen van de personages weerspiegelen de dagelijkse ervaringen die jonge kinderen elke dag opdoen. ‘Ik teken vanuit het hart. Ik probeer te bedenken wat kinderen leuk vinden door terug te grijpen op mijn eigen kinderlijke instincten.’

De favorieten van winkeldochter Marthe (9 jaar): 

Harry Potter I t/m VI – J.K. Rowling
Tussen de herfstvakantie en nu las ik deel 1 t/m 6 van Harry Potter. Ik kan niet zeggen welk deel mijn lievelingsdeel is, ze zijn allemaal spannend, soms grappig, soms ook best eng en verdrietig. Het is natuurlijk heel bekend dus ik hoef er niet veel meer over te zeggen. Het tweede deel vond ik eerst niet zo, maar toen ben ik nog een keer opnieuw begonnen en daarna ging het heel snel. Deel 7 heb ik net voor Sinterklaas gekregen, dus ik ga nu snel weer verder!

De favorieten van winkeldochter Betty (7 jaar):

De gruwelijke generaal – Jozua Douglas
Dit is een heel grappig boek over een gek land, Costa Banana. Ik dacht eerst dat het echt bestond, maar misschien is het toch allemaal verzonnen. De president van Costa Banana doet allemaal gekke dingen en de generaal wil de macht overnemen. Gelukkig heeft de president twee slimme kinderen, vooral het meisje is heel slim en uiteindelijk wordt het land gered, met een banaan! Ik vond het spannend, maar vooral erg grappig.

De gruwelijke generaal

Lees De gruwelijke generaal, het supergrappige eerste deel in de serie Costa Banana van Jozua Douglas. Voor de fans van Roald Dahl. Vol humor, lachen verzekerd. Rosa en Fico zijn de kinderen van president Fernando. Fico moet zijn vader later opvolgen en daarom mag hij nu alvast wetten verzinnen. Maar voor zijn dochter Rosa heeft de president weinig aandacht. Als zij op een dag ontdekt dat de gruwelijke generaal Sjasliek een gruwelijk plan beraamt, luistert niemand naar haar. Gelukkig weet ze haar broer Fico te overtuigen en komen ze samen in actie. Kunnen ze de generaal nog stoppen? Jozua Douglas won met De verschrikkelijke badmeester de Hotze de Roosprijs 2013. Zijn tweede boek, De vreselijke tweeling, stond op de tiplijst voor de Nederlandse Kinderjury 2015. De gruwelijke generaal is getipt in De Wereld Draait Door en won de Pluim van de Kinderjury 2016. Met dit boek bewijst Jozua Douglas dat hij de allergrappigste schrijver van Nederland is. ‘Jozua is de Nederlandse Roald Dahl!’ – Arno Koek, boekhandel Blokker, Heemstede Kijk ook op www.jozuadouglas.com

De gruwelijke generaal

De gruwelijke generaal, het supergrappige nieuwste boek van Jozua Douglas. Voor de fans van Roald Dahl. Vol humor, lachen verzekerd. Rosa en Fico zijn de kinderen van president Ferdinand. Fico moet zijn vader later opvolgen en daarom mag hij nu alvast wetten verzinnen. Maar voor zijn dochter Rosa heeft de president weinig aandacht. Als zij op een dag ontdekt dat de gruwelijke generaal Sjasliek een gruwelijk plan beraamt, luistert niemand naar haar. Gelukkig weet ze haar broer Fico te overtuigen en komen ze samen in actie. Kunnen ze de generaal nog stoppen? Jozua Douglas won met 'De verschrikkelijke badmeester' de Hotze de Roosprijs 2013. Zijn tweede boek, 'De vreselijke tweeling', staat op de tiplijst voor de Nederlandse Kinderjury 2015. Met 'De gruwelijke generaal' bewijst Jozua Douglas dat hij de allergrappigste schrijver van Nederland is. ‘Jozua is de Nederlandse Roald Dahl!’ – Arno Koek, boekhandel Blokker, Heemstede. Kijk ook op www.jozuadouglas.nl