Boekenweek in Linnaeus!

boekenweek

Boekenweek in Linnaeus!

HOERA het is weer Boekenweek!

Van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart 2024 krijgt u vanaf €15 aan boeken het Boekenweekgeschenk van de familie Chabot cadeau.

Tot gauw in Linnaeus Boekhandel!

frenk

Hoe besta je na?

Tijdens de Boekenweek vertellen op 21 maart Frénk van der Linden en Pieter Webeling over hun boek Hoe besta je na? (Luitingh-Sijthoff, 2024). Openhartige gesprekken over liefde, verlies en troost met bekende Nederlanders. Naar de gelijknamige interviewserie in de Volkskrant.

Hoe besta je na? was de afgelopen jaren één van de best gelezen interviewseries in de Volkskrant, over omgaan met het verlies van een dierbare. Deze indringende portretten zijn nu gebundeld samen met nieuwe essays over rouwen. Als de dood een geliefde, een vader, een moeder, een kind, een vriend of een dierbare collega wegneemt, zitten we verlegen om woorden die het verdriet en de pijn draaglijk maken, bezweren en zin geven. Waaruit bestaat de rouw? Is het mogelijk troost te vinden? Kan het verlies je wonderlijk genoeg ook verrijken? En hoe leef je verder?

Tijdens dit programma gaan Van der Linden en Webeling in gesprek met Onno Bosma, over zijn nieuwe boek De jas met alle kleuren: Ella Vogelaar, onze liefde en haar zelfgekozen dood (AmboAnthos, 2024).

Frénk van der Linden is freelance interviewer, presentator van Kunststof, en documentairemaker. Zijn boek En altijd maar verlangen, over het onmogelijke huwelijk van zijn ouders, werd met groot enthousiasme ontvangen door lezers en critici. Pieter Webeling schrijft romans, scenario’s en grote portretterende interviews. Zijn literaire werk is internationaal vertaald. Met een eigen uitgeverij (Guinevere Special Books) maakt hij boeken voor ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Van der Linden en Webeling schreven jarenlang de serie '34 vragen' voor Nieuwe Revu, bestaande uit interviews met politieke en maatschappelijke kopstukken. Tegenwoordig interviewen zij samen voor de Volkskrant.  


Kom langs op donderdag 21 maart bij Linnaeus!
Inloop 19:30, aanvang 20:00 uur.

Aanmelden kan via info@linnaeusboekhandel.nl of in de winkel.

 

cover

De Linnaeus Leesclub

Woensdag 20 maart, om 20:00 uur, start de nieuwe Linnaeus leesclub in onze boekhandel! Jane Stuhlmacher en Benjamin De Roover, boekverkopers bij Linnaeus en veellezers, begeleiden jullie met veel plezier door de geneugten van de hedendaagse literatuur.

Voor de eerste editie lezen we Vadertaal van de Chileense auteur Alejandro Zambra, begin dit jaar verschenen bij Meridiaan Uitgevers. Een teder relaas over ouderschap, liefde en vriendschap door een van de belangrijkste hedendaagse Spaanstalige schrijvers.

Aanmelden kan via info@linnaeusboekhandel.nl of in de winkel.

Entreeprijs is vijf euro te betalen op de avond zelf. 

Plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij!

moll

Boekpresentatie Maarten Moll

Op 28 maart vindt in Linnaeus de presentatie van De man op de foto (Querido, 2024) plaats. Maarten Moll vertelt over zijn nieuwe boek en signeert, wees erbij!
 
Een vader is op weg naar de dood. Zijn zoon probeert in de laatste weken nog nader tot hem te komen, maar hij weet ook dat er altijd een zekere wederzijdse distantie tussen hen is geweest. De vader noch de zoon heeft ooit gezegd dat ze van elkaar hielden. Er is zelfs nooit een kus uitgewisseld. Ze leiden een leven los van elkaar, zonder diepgaande gesprekken. In het ontroerende en geestige 
De man op de foto gaat Maarten Moll op zoek naar zijn vader, in een laatste poging de muur van afstandelijkheid te doorbreken en dichter bij hem te komen. En wat is er toch met die ene foto waarop de vader tot zijn knieën in het water staat? Een beeld waar de zoon niet van kan loskomen. 


Kom langs op donderdag 28 maart bij Linnaeus!
Inloop 17:30, aanvang 18:00 uur.

 

Meld u aan via info@linnaeusboekhandel.nl of in de winkel.

Nieuw in de winkel

Morele ambitie - Rutger Bregman

Morele ambitie is de wil om bij de besten te horen, maar met andere maatstaven van succes. Geen dik salaris, deftige titel of corner office, maar een carrière die is gewijd aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen. Dit boek gaat over de beweging van pioniers die nu al bruisen van morele ambitie. Een gids voor hoe ook jij het pad van morele ambitie kunt volgen. Rutger Bregman (1988) is historicus. Zijn boek De meeste mensen deugen is in 46 talen vertaald. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.

Reacties:

‘Krachtig en inspirerend’ Mabel van Oranje

‘Overtuigend’ Sander Schimmelpenninck

‘Fucking interessant’ Fidan Ekiz

Dit wil je écht niet weten - Huib Modderkolk

'Ik wil dit eigenlijk niet weten,' krijgt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk regelmatig te horen wanneer hij vertelt over de gevaren van moderne technologie. Diezelfde houding treft hij bij bedrijven en de overheid.
Als hij zelf doelwit wordt van een inlichtingenoperatie, ondervindt Modderkolk de gevolgen van die naïeve opstelling. Zijn daaropvolgende onderzoek brengt hem bij mensen die, soms met gevaar voor eigen leven, stap voor stap laten zien dat internet een magnifiek wapen is. Van Den Haag tot Sint Petersburg en van Eindhoven tot Teheran stuit hij op angstaanjagende verhalen die normaal verborgen blijven. Zo ontdekt hij waar onze meest intieme data belanden, waarom Nederland een risicovol detectiesysteem verspreidde en hoe ver China wereldwijd is doordrongen in kritieke systemen. Dit wil je écht niet weten is - net als Modderkolks alom geprezen bestseller Het is oorlog maar niemand die het ziet - een bloedstollende pageturner over de schaduwkanten van de online samenleving.
 

Kapitalisme is seksisme - Doortje Smithuisen

Jonge vrouwen bevinden zich in een onmogelijke spagaat. Ze willen carrière maken, maar ook een gezin. Niet onzeker worden door influencers, maar zijn ook bang te laat aan botox te beginnen.
Binnen het kapitalisme wordt de ongelijkheid tussen man en vrouw schaamteloos uitgebuit. Mannen werken standaard buitenshuis, vrouwen worden nog steeds gezien als 'natuurlijke' verzorgers. Ze leven in een wereld die rijker wordt aan wellness, maar steeds armer aan autonomie en onderlinge verbinding.
Doortje Smithuijsen analyseert aan de hand van persoonlijke ervaringen hoe schijnbaar onschuldige fenomenen als moedervloggers en Rocycle onderdeel zijn van een systeem dat vrouwen blijft marginaliseren. Met haar vlijmscherpe blik laat ze zien hoe moeilijk het is om als vrouw binnen dit systeem vrije keuzes te maken.

Mijn moeder lacht - Chantal Akerman

In 2013 werd de moeder van filmmaker Chantal Akerman ziek. Ze vloog terug van New York naar Brussel om voor haar te zorgen, en ondertussen schreef ze: ze schreef over haar jeugd, de ontsnapping van haar moeder uit Auschwitz waar ze niet over sprak, de moeilijkheid om van haar vriendin C. te houden, haar angst voor wat ze zou doen wanneer haar moeder zou overlijden. Tussen deze ontroerende en ontluikende fragmenten over haar leven plaatste ze stills uit haar films. Mijn moeder lacht is zowel een samenvatting van de thema’s waar Akerman zich gedurende haar hele leven mee bezighield, als een versie van de eenvoudigste en meest gecompliceerde liefdesrelatie van allemaal: die tussen een moeder en een dochter. Chantal Akerman (1950–2015) was een Belgische filmregisseur, scenarioschrijver en kunstenaar die afwisselend in Parijs en New York woonde. Haar invloed op de feministische en avant-gardecinema blijft ongeëvenaard. In 2022 verkoos het British Film Institute Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles tot beste film aller tijden.

‘Een kunstwerk dat net zo zorgvuldig is gemaakt als een van Akermans films.’ The Guardian

‘Mijn moeder lacht is zo’n roman: verwaarloosd, verstoord, maar zoveel wenselijker dan de boeken die keurig en goed zijn.’ Liberation ‘Een complexe, mooie elegie voor twee mensen: de moeder van de auteur en de auteur zelf.’ Publisher’s Weekly

‘Er is geen uitweg, niet voor Akerman en niet voor de lezer. Dat maakt het een huiveringwekkend goed boek.’ – Dieuwertje Mertens, Het Parool

Schrijver zijn - Hilary Mantel

De persoon Mantel is even intrigerend en formidabel als haar personages.’ – Josephine Rombouts, auteur van Cliffrock Castle Schrijver zijn, wat ben je dan eigenlijk en hoe doe je dat en wanneer ben je er één en hoe rechtvaardig je dat? Gaat ooit de ‘examenvrees’ bij nominaties voor prijzen over? Historische personages tot leven brengen en de ruimte tussen de feiten geloofwaardig invullen, wat vergt dat van een auteur? Mantel laat in deze bundel haar licht schijnen op alle aspecten van het schrijverschap en daarin is plaats voor een geestig verhaal over losse kaartjes versus in leer gebonden notitieboeken, maar ook voor de vijf beroemde Reith Lectures uit 2017. Zij die schrijversaspiraties hebben: neem van ons aan dat er heel veel op te steken is van deze formidabele auteur die álle genres beheerste. Voor fans en lezers van onverbiddelijk goede zinnen en scherpe observaties is Schrijver zijn hoe dan ook een must Met een voorwoord van Annelies Beck.

In de mist van Golden Gate Park - Murat Isik

in Amerika iemand anders worden: een zelfbewuste en daadkrachtige man.

Metin studeert rechten maar het idee dat hij zijn leven zal slijten als jurist benauwt hem. Op zoek naar een uitweg stort hij zich in San Francisco vol op het keuzevak Creative Writing. Tijdens die colleges ontmoet hij de mysterieuze Joan Springfield, voor wie hij als een blok valt.

Zijn nieuwe vrije leven lijkt Metin goed af te gaan en langzaam ontluikt de schrijver in hem. Dan storten onvermoede gebeurtenissen hem echter in een overrompelend avontuur, terwijl ontwikkelingen in San Francisco en aan het thuisfront zijn verblijf in een heel ander licht stellen. Metin komt voor onmogelijke dilemma’s te staan.

Oever - Ludwig Volbeda

Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.

 

‘Wat een aangrijpend en troostrijk debuut! In het teder kleine is Ludwig Volbeda onverslaanbaar groots.’ – Arthur Japin

 

‘Ludwig Volbeda schrijft zoals hij tekent: intiem en ontzagwekkend tegelijk.’ – Ted van Lieshout