Gesprek en debat over brandende thema’s

Vrijdag 15 februari in Theater Oostblok: HARDCOVER L. met Babah Tarawally
Babah Tarawally  zwart wit denken voorbij
Locatie: Theater Oostblok, Sajetplein 39, 1091 DB Amsterdam. Aanvang 20.00 uur. Kaarten bestellen via de website van Theater Oostblok. Deze avond wordt georganiseerd door Theater Oostblok en Linnaeus Boekhandel.

HARDCOVER L. is het nieuwe boekenprogramma van Theater Oostblok en Linnaeus Boekhandel. Naar aanleiding van nieuwe publicaties van non-fictie boeken gaan we in gesprek met hedendaagse schrijvers en in debat met het publiek over brandende thema’s. Deze avond is de eerste editie in een reeks van zes avonden.


Tarawally maakt zich zorgen. ‘Op dit moment zijn twee groepen mensen heel hard aan het schreeuwen, om van hún waarheid dé waarheid te maken. In onze taal hebben we een gezegde: hoe dun je iets ook snijdt, het heeft altijd twee kanten.’ Met zijn nieuwe boek Gevangen in zwart wit denken probeert hij de impasse te doorbreken.

Tarawally, die in Amsterdam filosofie heeft gestudeerd, vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Gevangen in zwart wit denken gaat over zijn afkomst, de asielprocedure en zijn inmiddels verworven plaats in de Nederlandse maatschappij. Met humor en kwetsbaarheid beschrijft hij allerlei vormen van zwart-witdenken, zowel van medevluchtelingen als van witte Nederlanders. Hij vertelt hoe hij erin gevangen raakt en hoe hij eruit weet te ontsnappen. Daarvoor hoefde hij zich niet af te zetten tegen ‘de boze witte man’ of zijn huidskleur te ontkennen.

‘In den beginne was er mijn achternaam, mijn stam, mijn geloof, mijn geboorteland, Afrika, de wereld en het universum. Ze wachtten op mij. Eenmaal gearriveerd, kreeg ik een voornaam. Dit is mijn versie van mijn scheppingsverhaal. Mijn voornaam Babah verwijst naar mij als individu en mijn achternaam Tarawally, of in het Frans Traore vertegenwoordigt mij als onderdeel van de collectieve bundel van mijn stamboom. Dus ik ben eerst mijn achternaam, dan komt mijn voornaam. Ik ben geplukt uit de Mandingo stam, geboren in Sierra Leone en gedoopt tot de Islam. Ik ben nu zoveel meer. Wat kan ik nog meer zijn? En wat kan ik niet meer zijn? Twintig jaar in Nederland, nu 45 en vader van twee dochters, heeft me geleerd om met twee en meer culturen te leven. Dansend tussen deze verschillende culturen heeft mij tot een levenskunstenaar gemaakt. Als journalist, schrijver en denker weet ik als geen ander maatschappelijk complexe en vervelende zaken te duiden met persoonlijke voorbeelden. – Babah Tarawally

Babah Tarawally in de media:
Van december 2011 tot en met januari 2014 was hij columnist voor OneWorld Magazine. Lees hier zijn columns.
Interviews met Babah Tarawally:
Trouw – ‘Witte mensen zijn niet de vijand‘.
de VolkskrantBabah Tarawally over het debat rondom kleur en identiteit.
NRC Handelsblad – ‘Je kunt niet alle problemen in de samenleving wijten aan wit privilege.
De Groene Amsterdammer – ‘Als ík al beledig…