Handleiding e-books

Een e-book bestellen en downloaden

Een e-book bestelt u eenvoudig via onze website. Zoek het boek naar keuze op, vink ‘e-book’ aan en bestel! U ontvangt na het invullen van uw gegevens uw e-book op het door u opgegeven e-mailadres. Meer weten? Onderstaand vindt u een stap-voor-stap handleiding.

 1. Zoek het e-book in onze webwinkel via de zoekfunctie. 
 2. Klik op ‘bestellen' om dit e-book toe te voegen aan uw winkelwagen.
 3. Maak eenmalig een Linnaeus-account aan (bij elke volgende bestelling volstaat het invullen van uw e-mailadres en wachtwoord).
 4. Betaal met iDEAL, boekenbon of een VVV-cadeaukaart.
 5. U ontvangt van ons een e-mailbericht met een downloadlink.
 6. Geen e-mailbericht ontvangen? Check ook uw spam/ongewenste e-mailberichten. Neem contact met ons op wanneer u geen mail met downloadlink heeft ontvangen.
 7. Installeer éénmalig het gratis programma Adobe Digital Editions (ADE) op uw computer via deze link.
  (NB deze stap kunt u ook overslaan, afhankelijk van uw e-reader).
 8. Klik op de link in uw e-mailbericht om het e-book te downloaden.
 9. Uw Adobe Digital Editions-programma opent nu automatisch en het e-book wordt op uw computer gedownload. 
 10. Kopieer het e-book naar het gewenste apparaat. 
 11. Veel leesplezier!
 12. Mochten er onverhoopt problemen zijn bij het downloaden of openen van het e-book, bel of mail ons: 020-4687192 of info@linnaeusboekhandel.nl
 13. Meer weten over e-books, lees dan de tekst hieronder. 

1. Zoek uw e-book in onze webwinkel

Voorlopig vindt u alleen Nederlandse e-books in onze webwinkel. Kies voor UITGEBREID ZOEKEN en klik op ‘alleen e-books’. In het zoekvenster vult u een of meerdere zoektermen in. U krijgt in de regel het beste resultaat als u de achternaam van de schrijver en een woord uit de titel invoert. Het zoeksysteem is niet hoofdlettergevoelig. Klik op ZOEKEN. U komt hierna in de resultaatpagina waarin de gevonden titels worden weergegeven. U kunt bij een titel naar keuze doorklikken naar het artikelfiche: lees meer… of klik hier voor bestelinformatie of klik op de afbeelding van het boek. In het artikelfiche vindt u uitgebreide informatie over het boek.

7. Installeer éénmalig het gratis programma Adobe Digital Editions (ADE) op uw computer.

Maak eerst een Adobe-account aan door uw e-mailadres in te vullen en een wachtwoord te kiezen.
Start ADE en doorloop het installatieprogramma. ADE vraagt u om uw computer te autoriseren (activeren); hier vult u de gegevens in van uw Adobe-account. Rond het installatieprogramma af.

10. Kopieer het e-book naar het gewenste apparaat.

Kies uw apparaat: E-reader, Android tablet/smartphone of iPad/iPhone. E-reader. Er zijn veel verschillende e-readers. Deze omschrijving is een algemene omschrijving die op nagenoeg alle e-readers van toepassing zal zijn. Raadpleeg eveneens de handleiding van het apparaat.
Start Adobe Digital Editions (ADE) op uw computer en sluit de e-reader aan met de USB-kabel. ADE merkt dat er een apparaat is aangesloten op de computer en herkent de e-reader. ADE synchroniseert nu eerst de e-reader (dit kan een tijdje duren). Hierna verschijnt er in de linkertabel van ADE een nieuwe boekenplank, die de naam draagt van het zojuist aangesloten apparaat. Sleep nu een titel vanuit de rechtertabel naar de boekenplank van uw e-reader; het e-book wordt nu gekopieerd op uw e-reader.

Android tablet/smartphone
Het kopiëren van een e-book naar een Android tablet/smartphone kan op verschillende manieren zoals via een USB-kabel, SD-kaart, Dropbox, E-mail of USB-geheugenstick. Allereerst heeft u een app nodig om het e-book te kunnen lezen. Op de nieuwste versies van tablets en smartphones is zo’n app vaak al aanwezig. Zo niet dan kunt u deze gratis downloaden. Twee veel gebruikte apps om e-books mee te lezen zijn: Bluefire en Aldiko. Installeer de app en zorg dat u uw tablet/smartphone geautoriseerd heeft met uw Adobe ID. Hiervoor gaat u naar ‘instellingen’ in de app en klikt u op ‘Adobe DRM’ of  ‘Authorize’. Vervolgens kunt u uw Adobe ID invoeren. Vervolgens kiest u een van de manieren om het e-book op uw tablet/smartphone te plaatsen. De meest gebruikte vorm is via een USB-kabel: U sluit uw tablet/smartphone met de USB-kabel aan op uw computer. U kopieert het e-book van uw computer naar uw tablet/smartphone. In uw tablet/smartphone opent u het e-book door erop te klikken. Doorgaans zal het e-book automatisch met de app geopend worden. Soms dient u het e-book eerst naar een map binnen de app te verplaatsen via ‘importeren naar…’.

Ipad/Iphone
Het kopiëren van een e-book naar een iPad/iPhone kan op 3 manieren: via Dropbox, e-mail of iTunes Bestandsdeling.
Allereerst heeft u de app ‘Bluefire Reader’ nodig om het e-book te kunnen lezen: ga naar de Appstore in iTunes, zoek de Bluefire Reader app en installeer deze op de iPad/iPhone. Start de Bluefire Reader App en vul de gegevens van uw Adobe-id in.
Vervolgens kiest u een van de drie manieren om het e-book op uw iPad/iPhone te plaatsen:

-via Dropbox:
Plaats het e-book op uw computer in de Dropbox map. Open de Dropbox app op uw iPad/iPhone. Selecteer met de knop rechtsboven Bluefire Reader om het e-book te openen.
-via e-mail:
Stuur een e-mailbericht naar uw eigen e-mailadres met het reeds gedownloade e-book als bijlage (NB: dus niet het ACSM-bestand). Open het e-mailbericht op uw iPad/iPhone en klik op de bijlage en selecteer Bluefire Reader om het e-book te openen.
-via iTunes:
Sluit uw iPad/iPhone aan op uw computer. Open iTunes en ga naar het tabblad Apps. Onderaan vindt u een lijst met apps: selecteer Bluefire Reader.  Voeg via de knop ‘Add’ uw e-book toe aan de Bluefire Reader.

13. Meer weten over e-books

E-bookbeveiliging
De auteur en de uitgever beslissen of een e-book beveiligd wordt tegen kopiëren. Bij de meeste Nederlandstalige e-books wordt een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

– Adobe Digital Rights Management (DRM): met dit beveiligingssysteem kunt u een e-book alleen openen wanneer u een Adobe ID heeft. U kunt de aangeschafte e-books op een maximaal vier verschillende leesapparaten lezen. Deze apparaten dienen dan wel gebruik te maken van hetzelfde Adobe ID.
– Watermerk-DRM: hiermee is een verzameling onopvallende kenmerken toegevoegd aan het e-book, zoals uw naam. Dit e-book kan gedeeld worden als elk ander regulier bestand. In het geval van grootschalige verspreiding is het mogelijk om de bron te traceren.

E-book formaten
E-books zijn er in verschillende formaten. Het formaat dat wij leveren staat vermeld bij de specificaties in het artikelfiche. Doorgaans ontvangt u een Epub- of een pdf-bestand. De e-books kunnen beveiligd zijn tegen kopiëren, waardoor er een beperking is in het delen. Er zijn e-book-formaten die niet geschikt zijn voor zwart-wit e-readers, dit staat dan vermeld.

Een e-book delen of uitlenen
Een e-book als Epub met DRM-beveiliging kan op maximaal 4 apparaten worden gelezen. Deze apparaten dienen dan wel gebruik te maken van hetzelfde Adobe ID. Epub met watermerkbeveiliging kan gedeeld worden. Uw naam staat echter in het bestand, wat grootschalige verspreiding ontmoedigt. Een Epub of pdf zonder DRM kan gedeeld worden als elk ander regulier bestand.

Pdf
Een klein aantal e-books is in pdf-formaat. U kunt hiermee niet:

– tekst selecteren
– markeringen toevoegen
– woorden opzoeken in het woordenboek
– lettergrootte of -stijl veranderen.