Nieuwe openingstijden per 15 april

cover

Schrijvers & Soep in de OBA

In OBA Linnaeus: 

 

Schrijvers & Soep verzorgt inspirerende literaire bijeenkomsten in samenwerking met Schrijvers uit Oost en Linnaeus Boekhandel. Maaike Bergstra interviewt een auteur van wie recentelijk nieuw werk is verschenen. Bovendien wordt er een hartverwarmende soep geserveerd.

Ellen Heijmerikx (Beverwijk, 1963) groeide op in een streng religieus gezin. Haar ouders bekeerden zich in de jaren vijftig tot de Gemeente van de Noorse Broeders. ‘Wereldse’ invloeden werden uitgebannen, het dagelijks leven stond in het teken van een extreem rechtlijnige bijbelopvatting. Na haar twintigste keerde Ellen Heijmerikx het geloof en de gemeente de rug toe en besloot erover te gaan schrijven. In 2007 debuteerde zij met Blinde Wereld, waarna Wij dansen niet volgde in 2011.

 

Aanmelden kan via:

T: 020-5230900 | E: linnaeus@oba.nl

OBA Linnaeus | Linnaeusstraat 44 | 1092 CL Amsterdam

Nieuw in de winkel

In onze tijd - Tim Fransen

Onze wereld is wankel geworden. We leven in een tijd van crises en calamiteiten: het Calamiteitperk. In dit boek onderzoekt filosoof en cabaretier Tim Fransen ons huidige tijdsgewricht. Hij laat zien hoe het vooruitgangsdenken ons heeft misleid en vraagt zich af: hoe herstellen we de maatschappelijke fundamenten die daardoor zijn aangetast? Welke inzet is er van ons burgers nodig om een duurzame samenleving te scheppen en weer een slagvaardige democratie te worden? En welke rol spelen moraal en rechtvaardigheid daarbij? Fransen neemt de lezer op sleeptouw langs grote filosofen en verrassende denkers en komt met concrete ideeën om het tij te keren. Met 'In onze tijd' biedt hij handvatten voor een weerbare samenleving waarin weer volop hoop gloort.

Het geluid van stilte - Inez Weski

Op vrijdag 19 april verschijnt Het geluid van de stilte, het persoonlijke verhaal van strafadvocaat Inez Weski, die op 21 april 2023 werd gearresteerd en naar een onbekende ondergrondse plaats in isolatie werd weggevoerd. Ze leek van de aardbodem verdwenen. Voor het eerst vertelt zij over die tijd in detentie, en over de traumatische maar soms ook absurde gebeurtenissen die volgden. Haar boek gaat over hoe de geheimhoudingsplicht van een advocaat werkt en welke consequenties daaraan zijn verbonden. Over opstaan tegen misbruik van macht, over moed en mededogen, en over hoe zij ten koste van alles haar lot als geheimhouder zal blijven dragen.

Duidelijkheid - Tom-Jan Meeus

Vanaf de eeuwwisseling veranderen politici onder invloed van Pim Fortuyn hun taal. Geen mistige formuleringen meer, geen jargon: duidelijkheid. Geert Wilders blinkt erin uit. De gevolgen voor de democratie zijn groot. Het bestel vereist matiging terwijl duidelijkheid juist radicalisering stimuleert. Het ene taboe na het andere sneuvelt, grondrechten staan ter discussie, het parlement zelf en de democratische rechtsstaat. Steeds geeft Wilders de aanzet, en andere partijen voegen zich naar hem ondanks hun bezwaren. Den Haag omarmt zijn aandachtspolitiek en spektakelleegte. Meeus laat aan de hand van Machiavelli zien hoe duidelijkheid bevordert dat de naoorlogse politieke orde bezwijkt, met chaos als resultaat. Dit essay verschijnt ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie. Het is beschikbaar bij uw lokale boekhandel.

Een ander leven - Bart Moeyaert

In januari 1996 verrast Bart Moeyaert zijn zeventigjarige moeder met een verjaardagscadeau. Ze gaan samen drie dagen naar Parijs. Met deze citytrip als leidraad schetst Moeyaert niet alleen een intiem portret van zijn moeder, hij stelt ook vast hoe verbazend vaak Parijs in zijn leven is opgedoken, en hoe weinig hij zijn ouders over zijn leven heeft verteld. Aan de hand van brieven, foto’s, herinneringen en dagboekfragmenten vertelt hij openhartig over zijn late coming of age — de zoekende periode na zijn vroege schrijversdebuut. Hij probeert antwoorden te vinden, onder andere op de vragen die hij zijn moeder in Parijs niet heeft gesteld.

‘De gecomprimeerde en muzikale taal van Bart Moeyaert zindert van de onuitgesproken verlangens en ingehouden emoties.’ – juryrapport Astrid Lindgren Memorial Award

Chez Bijdendijk - Joris Bijdendijk

De Franse keuken wordt gezien als de moeder van vele keukens. De Franse gastronomie – met beroemde chef-koks als Auguste Escoffier, Paul Bocuse en Alain Ducasse – inspireerde wereldwijd talloze chefs. Zo ook Joris Bijdendijk. Tijdens zijn koksopleiding, stages in Frankrijk en van zijn Franse vrouw Elsa leerde hij alles over de klassieke Franse bereidingen. Pocheren, blancheren, flamberen; de Franse keuken spreekt een universele taal. En als je die basistechnieken eenmaal beheerst, dan kun je volgens Joris uit elk ingrediënt het beste halen en eindeloos variëren.

 

In dit boek deelt hij zeventig van zijn favoriete Franse recepten die hij regelmatig in huize Bijdendijk kookt; van brood en patisserie tot pasteien, stoofschotels, salades, vinaigrettes en sauzen. De gerechten zijn gebaseerd op de klassiekers, maar uiteraard geeft Joris er zijn eigen moderne draai aan. In elk recept maakt de thuiskok kennis met Franse technieken en ingrediënten. Daarmee wordt een goede basis gelegd om zelf de lekkerste boeuf bourguignon, cassoulet, bourride, cannelés en vele andere specialiteiten te kunnen maken.

In de mist van Golden Gate Park - Murat Isik

in Amerika iemand anders worden: een zelfbewuste en daadkrachtige man.

Metin studeert rechten maar het idee dat hij zijn leven zal slijten als jurist benauwt hem. Op zoek naar een uitweg stort hij zich in San Francisco vol op het keuzevak Creative Writing. Tijdens die colleges ontmoet hij de mysterieuze Joan Springfield, voor wie hij als een blok valt.

Zijn nieuwe vrije leven lijkt Metin goed af te gaan en langzaam ontluikt de schrijver in hem. Dan storten onvermoede gebeurtenissen hem echter in een overrompelend avontuur, terwijl ontwikkelingen in San Francisco en aan het thuisfront zijn verblijf in een heel ander licht stellen. Metin komt voor onmogelijke dilemma’s te staan.

Oever - Ludwig Volbeda

Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.

 

‘Wat een aangrijpend en troostrijk debuut! In het teder kleine is Ludwig Volbeda onverslaanbaar groots.’ – Arthur Japin

 

‘Ludwig Volbeda schrijft zoals hij tekent: intiem en ontzagwekkend tegelijk.’ – Ted van Lieshout