Linnaeus Leesclub

De Linnaeus Leesclub bestaat uit een best wel vrolijke verzameling leesliefhebbers en een geheimzinnige fietsenmaker – zal hij ooit écht verschijnen? We komen eens in de zes à acht weken bij elkaar in de kelder van de Linnaeus Boekhandel. Dat klinkt luguberder dan het is. Onder het genot van koffie, thee, zoetigheden en de kordate (in)leiding van Anja Duitsmann spuien we ons gal, bejubelen we prach-ti-ge zinnen en wisselen we meningen uit, die vaak verder reiken dan het onderwerp van het boek. De te lezen boeken worden democratisch gekozen, enige manipulatie is echter wel toegestaan. Huiswerk maken is niet nodig. Ja, het is wel handig als je het boek leest.
Op dit moment zitten we vol. Als je informatie wilt kun je altijd een e-mailbericht sturen aan info@linnaeusboekhandel.nl ter attentie van Anja.

Besproken op 7 juni 2017: Birk  van Jaap Robben
Jaap Robben begon als theatermaker en groeide uit tot dichter en schrijver van kinder- en jeugdboeken. In 2015 debuteerde hij met de roman ‘Birk’, over een 9 jarige jongen die op een afgelegen eiland woont en zijn vader voor zijn eigen ogen ziet verdrinken. Hiervoor kreeg hij de ANV Debutantenprijs 2015, de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015 en de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015.

Hoe verrassend: de meningen zijn nogal verdeeld. Een enkeling vindt het ongeloofwaardig. Hoe kunnen mensen zó lang zó afgezonderd leven, zonder enige bemoeienis van buitenaf? En de stijl, die is zo schraal en kortaf. Zo weinig bloemrijk. Anderen vinden het – hoewel behoorlijk beklemmend – juist een prachtig boek. Een tijdloze en universele roman met meerdere grote thema’s, vol indrukwekkend gevonden metaforen die bijna een fysieke sensatie bij je teweegbrengen.

Het is knap hoe Robben zich heeft weten te verplaatsen in de gedachtewereld van Mikael, een opgroeiende jongen. En ook hoe levensecht en spits de dialogen zijn. Komt dat door de theaterachtergrond van de auteur? Het verbaast ons niet dat het boek momenteel wordt verfilmd. Het afgelegen, gure en eenzame eiland is een treffend gecreëerd decor voor het isolement en verdriet van de bewoners. De haast sadistische relatie met het meeuwtje en de moedermeeuw vinden we schokkend. Maar ook een mooie illustratie van hetgeen Mikael zelf overkomt.

Over één ding zijn we het hartgrondig eens: die moeder, djiezus, dat is dus echt een loeder. Wat een personage. Waarom doet ze wat ze doet? Is ze ‘gewoon’ ziek in haar hoofd? Een labiele troel die haar zoon gijzelt en niet in staat is tot autonomie? Het boek neemt je mee op een geniepig glijdende schaal; wanneer verandert ogenschijnlijk liefdevol en onschuldig moederen in een ongezonde symbiose en – zelfs – in een incestueuze verhouding? De ene lezer had dat vrijwel direct in de smiezen, al dan niet geholpen door een spoiler-alert. De ander werd al lezende langzaam wantrouwiger.

Jaap Robben sprak over Birk met Adriaan van Dis, in een speciale boekenweekuitzending van DWDD.