Linnaeus-leest-thuis-tips

weglopers 1Tip van Mieke:
De Weglopers – Ulf Stark (8+)
De opa van Klein-Gottfried ligt in het ziekenhuis. Hij moet in bed blijven en vindt het er vreselijk. Zijn grootste wens is om nog een keer naar het huisje op het eiland te gaan waar hij en oma vroeger woonden. Weglopen uit het ziekenhuis is niet zo eenvoudig, maar Klein-Gottfried bedenkt een plan.
Ulf Stark heeft een prachtig boek geschreven over het leven en de dood met humor en lichtheid. ‘De Weglopers’ is het laatste boek dat de Zweedse Ulf Stark schreef. Het is zijn allermooiste boek geworden! Met wonderschone illustraties van Kitty Crowther.

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar bestellen? Klik hier.


1e9027f2-c32d-48bc-b344-291a840e2827Tip van Marianne:
Leugenaar leugenaar – Herman van de Wijdeven (12+)
Charlie is een meisje van twaalf wier vader op een dag verdwijnt zonder afscheid van haar te nemen. Ze blijft alleen achter met haar moeder met wie ze niet in staat is te praten over wat er gebeurd is. Op school worstelt ze met Katt die haar treitert. Ze heeft een goede verstandhouding met haar oma die een grote steun voor haar is. Leugenaar leugenaar is een mooi portret van een tiener die verstrikt raakt in allerlei leugens omdat ze het erg moeilijk vindt om haar echte gevoelens te laten zien. Herman van de Wijdeven verwoordt de onmacht, woede en frustratie van een puber op een prettige, geloofwaardige manier.

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar bestellen? Klik hier.


9476c337-deb5-4d91-8f01-e1793d6935ceTips van Edith:
De wilde robot – Peter Brown (8+)
Een robot in de wilde natuur: dit klinkt raar, maar het overkomt ROZZUM unit 7134, zeg maar Roz. Een vrachtschip vergaat voor de kust van een onbewoond eilandje. Roz spoelt aan en als de zon haar zonnecel heeft opgeladen, wordt haar robotbrein geactiveerd. Al snel komt Roz erachter dat het eiland niet echt onbewoond is…
Een robot in de wilde natuur, hoe lang zal dat goed gaan? En wil de fabrikant van de robots Roz niet terug? Grappig, lief maar ook spannend.

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar bestellen? Klik hier.

1c45d5fa-16cb-46b6-b416-64eece14bbb4Robotjacht – Damien Love (12+ mits in bezit van stalen zenuwen)
Als je schoolwerk af is en je schermtijd op, dan is dit het ideale boek. De twaalfjarige Alex heeft het lastig op school, hij blijft het liefst thuis. Dan krijgt hij een geheimzinnig pakketje van zijn opa. Er zit een oude tinnen robot in en vanaf het moment dat het robotje in huis is, verandert alles. Al snel wordt het Alex duidelijk dat het robotje een waardevol object is en dat duistere figuren er alles aan willen doen om de robot in handen te krijgen.
Gelukkig snelt opa te hulp. Samen vluchten ze naar Praag (het is dus ook nog goed voor je topo), in een bizarre tocht waar de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, het leest als een game!
Loeispannend, griezelig en dankzij opa af en toe ook nog heel grappig.

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar bestellen? Klik hier.

7e25cf68-c443-430d-856d-38ce9a2dd90eMeneer Beer – Maria Farrer, met tekeningen van Daniel Rieley (7+)
Bij Arthur thuis gaat alle aandacht naar zijn broertje Siem. Arthur begrijpt dat wel, maar soms vindt hij het moeilijk. Dan gaat op een dag de bel en staat er een ijsbeer op de stoep. Een ijsbeer met een koffertje. De beer wil komen logeren en omdat Arthur even niet goed weet wat hij moet doen, smokkelt hij de beer mee naar zijn kamer (wat nog beste lastig is – hoe krijg je 500 kilo ijsbeer de trap op?!). Heel lang kan hij meneer Beer niet verborgen houden en al vindt zijn moeder het eerst maar niks, meneer Beer mag toch een tijdje blijven. En vanaf dan wordt alles anders.
Een heel grappig boek, met heel leuke tekeningen en veel grapjes in de tekst. Omdat we nu – meer dan ooit – een goede berenknuffel kunnen gebruiken!

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar reserveren? Klik hier.


f3c58a9f-2d39-4703-b2ef-e782afd45123Tip van Selma:
Zwerveling – Peter van den Ende
Zwerveling is een prachtig, woordenloos beeldverhaal voor jong en oud. Het past perfect bij mijn ontheemde gevoel nu de winkel dicht is. Misschien biedt het u ook een beetje troost.

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar bestellen? Klik hier.

 


Tips van Katty:123
Little women – Louisa May Alcott
Misschien hebben sommigen van jullie recentelijk de laatste verfilming van Little women gezien, over de vier zussen March die het vooral met elkaar erg gezellig proberen te maken. Samen met hun moeder wonen zij in een koddig huisje waar ieder van de zussen een eigen taak heeft en een bijpassend karakter om de uitvoering daarvan meer of minder soepel te laten verlopen. Zo is er de rebelse Jo die gek is op schrijven en theater, de oudste zus Meg die de schoonheid van het stel genoemd wordt, muzikale Beth en de ietwat verwaande jongeling Amy. De verhalen over deze zussen werden al in 1868 gepubliceerd maar zijn nog steeds een mierzoet feest om te lezen. Ja, in de categorie: deken, thee, chocola, (zelfgebakken) koekjes en dan dus dit boek. Voor (voor)lezers met (iets oudere) kinderen en mensen zonder kinderen, op zoek naar een literair haardvuurtje.

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar bestellen? Klik hier.

234Sontag – Benjamin Moser
Meer vrije tijd betekent in mijn geval meer tijd voor (lees)projecten. Één ervan is de biografie over Susan Sontag, geschreven door Benjamin Moser (die eerder de biografie schreef over Clarice Lispector – een andere heldin, een eigen project waardig).
Wie is de vermaarde vrouw die als onverbiddelijke schoonmoeder naar voren komt in Sigrid Nunez’ memoire Sempe Susan (ook een tip), die een nieuwe kijk op kunstkritiek gaf in Against Interpretation en die tot haar einde bleef vechten tegen wat zij beschouwde als haar lichamelijk verpakking.
Zoals vrijwel elke biografie is ook Mosers boek een flinke pil. Maar door af en toe af te wisselen met Sontags eigen teksten (bijvoorbeeld Over fotografie) wordt het behalve een omvangrijk ook een zeer plezierig project.
Voor iedereen met een minimale voorraad pretentie en zelfverkozen snobisme als ook de meer in het algemeen geïnteresseerde lezer die wat wil opsteken van een zeer gedisciplineerd en talentvol mens.

Wilt u meer informatie over dit boek en/of een exemplaar bestellen? Klik hier.