Onze vakantietips 2013


Over leeftijd en zeg maar kwaliteit
Na vijf jaar Nederlands studeren en wat bijbaantjes rolde ik twaalf jaar geleden het boekenvak in. Eerst ging ik freelancen voor uitgeverijen (correctie- en persklaarmaakwerk). Wat later kwam daar de boekwinkel bij. Het bleek een goede combinatie en ik ben nog steeds tevreden: eerst help ik het boek de winkel in, daarna de winkel weer uit. ‘Wordt het niet eens tijd voor wat anders?’ en ‘Wil je niet liever zelf een boek schrijven?’ zijn veel gestelde vragen en mijn antwoord is altijd: ‘Nee.’ Noem het gebrek aan ambitie, zelf noem ik het liever een overdosis realiteitszin: iedereen moet doen waar-ie goed in is. Daarbij: ik hou van mijn vak(ken). Boeken lezen en over boeken praten én daarvoor betaald worden: ik ken mensen die het slechter geregeld hebben.
Meestal word ik blij van nieuwe boeken, maar elk jaar gebeurt het wel een paar keer dat ik een boek onder handen krijg, waar ik om een bepaalde reden een tikkeltje chagrijnig van word. En die bepaalde reden is het geboortejaar van de auteur. Gebeurde het ‘vroeger’ nog wel eens dat een debutant maar ietsjes ouder was dan ik (tssss…), nu gebeurt het steeds vaker dat ze vele jaren jónger zijn (o ja, tuurlijk, schrijf jij even een boek).
Is dat erg? Op zich niet. Een mens kan niet altijd opgewekt zijn en er zijn ergere dingen om je aan te ergeren. Nu ja, ergeren is een groot woord, het is meer een lichte wrevel.
En ineens was-ie weg, de wrevel. (Het zou leuk zijn als ik hier nu ging aankondigen dat mijn roman volgende maand uitkomt, maar nee, echt niet.) De therapie kwam uit onverwachte hoek. Ik las een boek van iemand die geboren was in 1990. En het was niet eens zijn debuut, nee, het was zijn twééde boek. Het was Stern van Thomas Heerma van Voss. En ik vond het boek zo goed (mooie, ingetogen stijl, fijne zinnen en een hoofdpersoon van drieënzestig die met zo veel empathie is neergezet) dat ik nooit had geloofd dat het door zo’n jong iemand was geschreven als ik het niet had geweten. Ik had zijn moeder kunnen zijn.

Een van mijn collega’s werd onlangs vijftig. Ze vertelde ons dat ze er zeven jaar naartoe had geleefd. Op haar drieënveertigste was ze namelijk tijdens een vakantie tot de orde geroepen door haar toen zestienjarige zoon, vanwege het hemdje dat ze droeg. ‘Je bent nu drieënveertig, zeg maar vijftig, en die korte hemdjes kunnen echt niet meer.’
Ik heb nooit korte hemdjes gedragen, maar ik ben wel bijna ‘zeg maar vijftig’ en toen ik daarover nadacht, en over mijn plotselinge welwillendheid jegens de ‘jonge auteur’* dacht ik: misschien is er een verband. Dat niet alleen wijsheid met de jaren komt, maar ook de mildheid. Of – en dat hoop ik – dat al dat gelees mijn geest jong houdt en ik daarom niet zo’n afstand voel tot al die jongelingen. En dat leeftijd dus eigenlijk niets over kwaliteit zegt.

Hieronder vindt u een fijne lijst met boeken om uw geest in beweging te houden. Wij hopen op uw milde oordeel.

Edith

*Eerder had ik al zonder wrevel genoten van De verjaardagen (Hanneke Hendrix, 1980), De kermis van Gravezuid (Hannah van Wieringen, 1980) en De Vlucht (Jesús Carrasco, 1972, die godzijdank twintig jaar over dat boek gedaan heeft, anders had hij mij twintig jaar terug in een depressie gestort. Nederlandse jonge auteurs zijn overigens per definitie ‘erger’ dan buitenlandse).


Welke boeken tippen wij voor uw vakantie?

Casper:
Valse papieren – Valeria Luiselli
ValsePapieren_Blue_PrintDit boek speelt met me. Ik kan er geen vat op krijgen. Daar begint het al mee, waar komt die neiging vandaan dingen in hokjes te stoppen, te verklaren: reisboek, autobiografie, essaybundel, of toch een roman? Vanaf het begin had ik geen rust. Valeria Luiselli, een jonge Mexicaanse schrijfster, is op allerlei plekken ter wereld en schrijft daarover. Sommige plekken die ik ken – Venetië, New York – andere die ik niet ken – Mexico-Stad, Mumbai. Ze opent in Venetië, op zoek naar Joseph Brodsky en diens graf. Brodsky opent vervolgens de deur naar Luiselli’s mijmeringen; over andere beroemde schrijvers op die begraafplaats in Venetië en, door ook hen te citeren, nieuwe mijmeringen over slenteren door steden, zoals vele schrijvers dat voor haar deden (onlangs nog Teju Cole); over het schrijven zelf en de drang geliefde boeken te herlezen, wat herinneringen in gang zet over de plek waar je een boek voor het eerst las.
Luiselli schrijft associatief, maar haar boek leest ook associatief. Via de vele citaten en verwijzingen (te veel om te tellen!) droomde ik zelf ook weg. Valse papieren is zo opgebouwd dat je steeds weer heen en weer bladert; waar bevinden we ons nu, welke schrijver was het ook al weer die daar iets over gezegd had. Valeria Luiselli lezen is aanstrepen (in tijden niet meer zoveel aangestreept), wegdromen, terugbladeren; steeds opnieuw. Valse papieren staat vol prikkelend proza. Een boek waar ik zeker nog vaker naar zal terugkeren. Tot slot nog dit citaat, over slenteren per fiets: ‘Alleen wie de wereld vanaf een fiets beziet, kan verkondigen een extravagant-romantische slenterziel te bezitten.’

Oorlogsparadijs – Nico Dros
oorlogsparadijsEen tip van een collega, die dacht dat dit wel iets voor mij zou zijn. Dat had ze goed ingeschat, want het boek beviel me zeer goed. Een man van middelbare leeftijd kijkt terug op zijn tijd als arts op Texel, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Flarden van herinneringen verontrusten hem dusdanig dat hij besluit terug te keren naar het eiland. Hier is hij sinds de oorlog, bijna twintig jaar geleden, niet meer geweest. Langzaam komen alle herinneringen terug en volgt het in flashback vertelde verhaal van zijn oorlogsjaren. Nico Dros maakte van dit verhaal een zeer goede roman, die bij vlagen erg spannend is. Maar, niet alleen qua plot vind ik Oorlogsparadijs geslaagd, misschien vooral ook qua taal. Dros gebruikt een welhaast tijdloos Nederlands, waarin sommige woorden en uitdrukkingen tegenwoordig ouderwets zijn, zonder dat dit afleidt. Het past uitstekend en creëert een prettige sfeer, als je er na ongeveer een bladzijde aan gewend bent. Toen het flashback-verhaal eenmaal echt begon had het boek me in zijn greep en las ik het in een paar avonden uit. Zo zie je, van de collega’s moet je het hebben.


Mieke:
Bericht uit Berlijn – Otto de Kat
bericht uit berlijnIk hou van mijn werk. Het is minder romantisch dan sommige vrienden en klanten denken: we sjouwen heel wat af met zware dozen en stapels boeken die uit de kelder komen of er juist in moeten en aan lezen komen ook wij pas toe in bed of tijdens de vakantie. Maar er zijn van die dagen die je bijblijven. Als je bijvoorbeeld met relatief onbekende mensen zomaar een goed gesprek krijgt over een mooi boek. Dat hoort bij boekverkopersgeluk, een begrip waar we met regelmaat op twitter naar verwijzen. Dit overkwam me op een gewone maandagmiddag en zo werd ik door een klant attent gemaakt op het boek van Otto de Kat: Bericht uit Berlijn. Het verhaal speelt in 1941. Oscar Verschuur, Nederlands diplomaat in Bern, krijgt geheime informatie over het voornemen van Hitler om Rusland binnen te vallen. Hij staat voor een onmogelijke keuze: de informatie doorspelen met als consequentie dat hij zijn dochter in gevaar brengt of niets zeggen met desastreuze gevolgen voor duizenden anderen. Daarnaast speelt een liefdesgeschiedenis een grote rol waardoor duidelijk wordt hoe eenzaam Oscar zijn weg gaat. Prachtig omschreven: ‘Hij was een stapelplaats van onbewerkte en onverwerkte gevoelens, zij bracht hem terug naar de tijd van voor zijn vaders dood, naar de ongeschonden jaren.’

De vergelding – Jan Brokken
vergeldingIn dit boek schrijft Jan Brokken over het Zuid-Hollandse dorp Rhoon. In 1944 wordt er een dode Duitse soldaat aangetroffen en de vergelding is verschrikkelijk. Zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen worden uit hun huis gezet en alles wordt in brand gestoken. Jan Brokken probeert antwoord te vinden op de vraag of de dood van de Duitse soldaat het gevolg was van sabotage of een dom ongeluk. Wat het boek zo bijzonder maakt is dat het ons laat zien hoe gebeurtenissen doorwerken en van invloed zijn op ons leven en de mensen om ons heen. Dat herinneringen vaak niet overeenkomen met de feiten en hoe moedig sommige mensen zijn geweest ten koste van hun eigen leven.

En omdat ik niet alleen oorlogsboeken lees tot slot:
Nultijd – Julie Zeh
nultijdDe Duitse Sven en zijn vrouw Antje hebben een duikschool op de Canarische Eilanden. Ze besteden veel tijd en zorg aan hun gasten. Op een dag haalt Sven twee nieuwe gasten van het vliegveld, toneelactrice Jola en haar partner Theo, een schrijver met een writer’s block. Al tijdens de autorit wordt duidelijk dat deze twee elkaar het leven niet gemakkelijk maken en de grenzen van hun verhouding voortdurend opzoeken. Hoewel Sven professionele afstand probeert te houden is vanaf het begin af aan zichtbaar dat dit niet lukt. We lezen het verhaal van Jola en dat van Sven, dat maar op weinig punten overeenkomt. Dit maakt het verhaal heel spannend. Op de achtergrond is tijdens het lezen het geluid van de woeste branding te horen en die hoor ik nog steeds als ik het boek zie liggen.


Iris:
De verjaardagen – Hanneke Hendrix
verjaardagenBoris is de onhandigheid zelve die compleet de weg kwijt raakt nadat zijn ouders hem een jarenlang bewaard geheim vertellen. Lies (liefkozend ‘Liezebeest’ genoemd voor haar moeder) heeft een ernstige huidziekte waardoor zij nooit naar buiten kan en geen aanrakingen kan verdragen. De twee buitenbeentjes vinden elkaar en bouwen een bijzondere band op, die de verhoudingen in het rustige dorpje behoorlijk op scherp zetten.
De verjaardagen is een aandoenlijk verhaal, maar op de achtergrond sluimert iets onheilspellends waar je maar moeilijk grip op kunt krijgen. Dit maakt dat je het boek in een ruk uit wil lezen. Een heel knap debuut, waar ook een fijn genuanceerde dosis humor aan te pas komt.

Held op sokken – Bette Westera & Thé Tjong-Khing (illustraties)
held op sokkenIk mag dan 24 zijn, maar te oud voor prentenboeken ben ik zeker niet. De ridder in dit verhaal op rijm heeft geen baard, maar wel een drakengehaktmolen. En geen scooter, maar wel geitenwollensokken. De tekeningen van Thé Tjong-Khing zijn een schitterende aanvulling op dit grappige verhaal. Na tien keer lezen moet ik nog steeds lachen!

Stern – Thomas Heerma van Voss
sternHugo Stern is een man van begin zestig die samen met zijn vrouw Merel en zoon Bram in Amsterdam-Zuid woont. Stern is een echte binnenvetter met bepaalde verwachtingen over het leven die helaas niet allemaal ingelost worden, of in elk geval niet op de manier die hij voor ogen had. In twee verhaallijnen die het heden en verleden van Stern beschrijven wordt langzaam duidelijk wat voor impact bepaalde gebeurtenissen in zijn leven hebben gehad, en hoe die gebeurtenissen ervoor zorgen dat hij uiteindelijk als het ware implodeert.
Ik sloot Stern in mijn hart, maar kon hem ook af en toe wel door elkaar rammelen vanwege zijn introversie waar hij steeds verder in ‘verdwijnt’.
Een heel fijne, rustige stijl en prachtige zinnen. Chapeau.


Géraldine:
Pier en oceaan – Oek de Jong
Opmaak 1Pier en oceaan, het magnum opus van Oek de Jong is een ideaal vakantieboek. En niet alleen vanwege het aantal pagina’s (maar liefst 804).
Oek de Jong beschrijft de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote veranderingen die Nederland onderging in de periode tussen de hongerwinter van 1944 en de komst van de welvaart in de jaren zestig. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd.
Toen het boek vorig jaar verscheen heb ik het meteen gepakt en in een week uitgelezen. Ik heb er echt van genoten en kan het iedereen aanraden.

De schuldige – Lisa Ballantyne
schuldigeAls u deze zomer zin heeft in een bloedstollend spannende thriller, dan kan ik u De schuldige van harte aanbevelen. De quote op het omslag: ‘Als dit niet de Voor ik ga slapen van dit jaar wordt, eet ik m’n laptop op’ (The Guardian) vond ik al onweerstaanbaar. En het is beslist niet tegengevallen.
Als u Voor ik ga slapen van S.J. Watson nog niet kent, ook lezen!


Anja:
Stoner – John Williams
Een van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen is Stoner van John Williams. Een prachtige roman over het leven van boerenzoon William Stoner, die de liefde voor literatuur ontdekt en kiest voor een carrière als docent Engels. Het boek is niet alleen wonderschoon geschreven, het begint op een bepaald moment tegen je te praten en zet je aan het denken. Over dromen, beslissingen, carrière en uiteraard de liefde. Wat mij betreft een van de mooiste dingen die boeken met je kunnen doen.

De gebroeders Sisters – Patrick DeWitt
436521 U0C deWitt_De gebroeders:dWittGebroeders vraMijn zomertip voor iedereen die van dunne boeken, westerns en films van Quentin Tarantino houdt: De gebroeders Sisters van Patrick DeWitt, waarvan net een midprice-editie is verschenen. Het is een knap geschreven western rond twee broers, huurmoordenaars van beroep. De ene een ongeleid projectiel, en de andere is een stuk gevoeliger en kampt met gewetensbezwaren. Hilarisch, absurd en bij vlagen ontroerend. Ideaal vakantieleesvoer.

Nultijd – Juli Zeh
nultijdLees Juli Zeh! Speeldrift, Corpus Delicti of haar nieuwste boek Nultijd, het maakt niet uit. Juli Zeh is naast begaafd auteur ook filosoof en jurist en dat maakt haar boeken zo bijzonder. In haar romans werpt ze vragen op over de wereld waarin we leven. Het is niet zo dat er nu continu op los gefilosofeerd wordt. In eerste instantie lees je gewoon een goed, spannend en verrassend boek. Als je er zin in hebt, kun je er ook helemaal induiken en dan zul je merken dat je met andere ogen naar jezelf en naar de wereld om je heen gaat kijken. Ontdek Juli Zeh!


Edith:
Noordwaarts – Willy Vlautin
Noordwaarts compl.inddIk ben fan van Willy Vlautin. En van zijn band – Richmond Fontaine. Vlautin schreef tot nu toe drie boeken: Motelleven, De ruwe weg (Leane on Pete) en Noordwaarts. Noordwaarts verscheen onlangs in een speciale uitgave: met soundtrack.
In de hem kenmerkende kale, korte zinnetjes vertelt Vlautin het verhaal van Allison, een meisje van tweeëntwintig, dat met de moed der wanhoop op eigen benen probeert te staan. Zeldzaam ontroerend en verdrietig, maar – en daarom hou ik echt van Vlautin – niet zonder hoop.
Het nummer ‘Northline’ was er eerst, jaren later volgde het boek. Op de bijgeleverde cd staat alleen de instrumentale versie, maar die is ook al prachtig.
Het lijkt misschien een fiks bedrag, €29,95, maar draai de cd in de auto, raampje open en je waant je in de Flevopolder nog op de highway richting Las Vegas. En in dat licht is het weer een koopje.

De onafscheidelijken – Alessandro Piperno
IAtlas-Onafscheidelijken.inddn 2011 verscheen Vervolging, dat ik destijds keihard heb genegeerd. Een grove fout, weet ik nu ik De onafscheidelijken heb gelezen (het vervolg op Vervolging, maar heel goed los te lezen). Wat een briljante verteller is die Piperno. Alles klopt in dit boek, de personages, de verhaallijnen, de observaties van het menselijk tekort. Ik weet dus wat me te doen staat deze zomer.

Idiopathie – Sam Byers
idiopatieHet wordt een beetje een grimmig lijstje, maar o, wat een heerlijk boek is dit. Zo vilein, cynisch en sarcastisch als hoofdpersoon Katherine, vind je ze niet vaak. Ik heb me kostelijk vermaakt met dit boek, dat de grote thema’s van deze tijd niet schuwt. Katherine is woest irritant, weet alles negatief uit te leggen, is heel erg bezig met wat anderen van haar vinden en vooral niet te voldoen aan hun verwachtingen, kortom: ze is onmogelijk voor zichzelf en haar omgeving. En toch ben ik van haar gaan houden, mede door de geweldige, eindeloze zinnen en scherpe dialogen in de gedurfde vertaling van Roos van de Wardt.


Marianne:
Stoner – John Williams
Het is niet erg origineel maar ook ik ben gevallen voor de charmes van William Stoner, de hoofdpersoon uit het boek van John Williams. Het is een prachtig verhaal geschreven in een eenvoudige, heldere stijl, tragisch maar ook realistisch en beschouwend; het gaat over het leven zoals het is of kan lopen. Stoner heeft een plaats in mijn hart veroverd.


Roxanne:
Stern – Thomas Heerma van Voss
sternStern is tragisch in al zijn eenvoud. Om met Maartje Wortel te spreken: ‘Lees dit boek.’

Het raadsel van alles wat leeft – Jan Paul Schutten en Floor Rieder (vanaf 12 jaar)
raadsel van alles wat leeftSchutten behandelt in Het raadsel van alles wat leeft (en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel) op heldere en geestige wijze het evolutieverhaal. Dit boek is niet alleen een lust voor het oog – wat te denken van het goud op snee of de voortreffelijke illustraties van Floor Rieder? – maar biedt ook ruimschoots voedsel voor de (twaalfjarige) geest.

Tanja het nijlpaard van Artis – Nienke Denekamp
tanjaArtis bestaat dit jaar 175 jaar en dat wordt gevierd. Ter gelegenheid van dit jubileum is er op boekengebied allerlei moois verschenen. Voor kinderen is er de bloemlezing Hoera, we gaan naar Artis! (samenstelling Joke Linders) met onder meer verhalen van Jip & Janneke, Dik Trom en Nijntje. Volwassenen hebben meer keus: in Het Artisbestiarium (samengesteld door Huub Beurskens) zijn de mooiste dierengedichten uit de wereldliteratuur gebundeld, in Ik hou van Artis (Nienke Denekamp & Jan Paul Schutten) wordt Artis als mensentuin geportretteerd en in Overleven in de dierentuin (Maarten Frankenhuis) wordt duidelijk hoe Artis de Tweede Wereldoorlog doorstond. Naast al deze prachtboeken is er nog een Artisboek dat hier niet ongenoemd mag blijven: Tanja het nijlpaard van Artis, geschreven door Nienke Denekamp. Het boek verscheen in 2012, maar Tanja, een van de opmerkelijkste Artisbewoners, mag met recht ook in het jubeljaar nogmaals geëerd worden.


Jan:
Baltische zielen – Jan Brokken
baltische zielenDe landen Estland, Letland en Litouwen hebben de laatste tweehonderd jaar veel meegemaakt. Soms waren ze eventjes zelfstandig, maar de meeste tijd werden ze overheerst door andere mogendheden, zoals de Sovjet-Unie, Duitsland en Polen. Vooral in de sovjettijd kregen de landen er miljoenen nieuwe inwoners bij. Van oudsher was er een grote groep Joden woonachtig; een groep die in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel is omgebracht. Ook wonen er veel Polen en Duitsers. De Baltische staten zijn daardoor een problematische mozaïek van bevolkingsgroepen die elkaar op zijn zachtst gezegd niet altijd gunstig gezind waren en zijn.
Jan Brokken beschrijft de persoonlijke geschiedenissen van zevenentwintig markante Balten, veelal mensen uit de culturele sector: een componist, een schilder, een filosoof, een architect. Sommigen van hen zijn beroemd geworden, zoals Mark Rothko en Hannah Ahrendt. Deze persoonlijke geschiedenissen kunnen niet los worden gezien van de pijnlijke gebeurtenissen in de Baltische staten. Er komt dan ook veel leed voorbij, zoals families die uit elkaar worden gerukt door verbanning naar de Goelag, of de vlucht van joodse kunstenaars naar Amerika.
Jan Brokken is een aanstekelijk verteller. Hij volgt de ‘Geert Makmethode’ (of volgt Geert Mak de ‘Jan Brokkenmethode’?): hij reist door het land en speurt naar familieleden van de betreffende persoon en krijgt zo van de direct betrokkenen het verhaal te horen en bezoekt de plaatsen waar het allemaal gebeurde. Boeiend is ook dat de hoofdpersonen in de verhalen naast het ‘grote leed’ ook heel veel ‘alledaags’ leed meemaakten, zoals ruzies, scheidingen, ziektes, vroegtijdig overlijden en zakelijke conflicten. Deze dubbele droevige omstandigheden maken het boek soms zwaar om te lezen. Af en toe moet je het wegleggen. Dan heb je even tijd om na te denken over het lot van de geschiedenis en het besef dat het onmetelijke leed niet heel ver achter ons ligt en ook niet ver weg was.

Mag ik trouwens hier nog een pleidooi houden om Jan Brokken uit te nodigen in Zomergasten? Deze groot verteller en culturele allesweter staat volgens mij garant voor een heel boeiende avond.


Marijke:
Stoner – John Williams
Het is het verhaal over een niet opzienbarend leven van een onopvallende man. William Stoner is een boerenzoon van arme komaf.
Als hij landbouwkunde gaat studeren aan de universiteit van Colombia in Missouri, ontdekt hij algauw zijn grote liefde voor de Engelse taal en literatuur. De rest van zijn leven wijdt hij zich daaraan.
Zijn huwelijk met Edith, door wie hij aanvankelijk betoverd is, verloopt moeizaam en ze raken vervreemd van elkaar. Zijn dochter Grace van wie hij zielsveel houdt, komt klem te zitten in de gespannen relatie tussen haar ouders en haar leven ontspoort.
Dit boek dateert reeds uit 1963. Het is herontdekt en een groot succes. Buitengewoon mooi geschreven. Lees het!

Het gras van de nacht – Patrick Modiano
gras van de nachtDit boek speelt net als meer van Modiano’s boeken, in Parijs. In duistere, half verlichte straten, vaak ’s nachts en in vage onduidelijke situaties, spelen zich zaken af die niet helder worden en een beklemmend gevoel oproepen.
Hoofdpersoon en verteller, Jean, is schrijver van beroep. Hij gaat terug naar het verleden aan de hand van zijn aantekeningen in zijn kleine zwarte boekje. Naar de tijd dat hij met Dannie was, die betrokken was bij een zaak die het daglicht niet kon velen. Teruglezend in zijn boekje komen er voortdurend nieuwe vragen bij Jean boven.
Het boek ademt een sfeer van verlangen en weemoed, opgeschreven in prachtige taal.

Kleur van geluk -Thomas Verbogt
Layout 4Een oudere man, schrijver van beroep, kijkt rond zijn zestigste terug op zijn leven. In korte hoofdstukjes, bijna op zichzelf staande verhalen, dwalen we door zijn leven.
Het gaat over zijn liefdes, bijvoorbeeld zijn verhouding met een veel oudere vrouw, zijn vriendschappen, met een bevriende auteur en met de complexe Cleo, zijn relatie tot zijn moeder en over zijn schrijverschap.
Melancholie in mooie heldere taal. Een klein boek voor mensen die van overpeinzingen houden.


Selma:
Het mes dat niet wijkt deel 1: Chaostrilogie – Patrick Ness (Young adult)
mes dat niet wijktEen dorp waarin alles wat leeft hardop denkt. Dat is het uitgangspunt van de Chaostrilogie van Patrick Ness. Ik vond het een fascinerend concept en toen ik de eerste bladzijde las waarin omschreven wordt wat de hond van de hoofdpersoon Todd zoal denkt (Poep, poep, poep) was ik meteen verkocht. Nee, dit is geen boek vol onderbroekenlol, het is een superspannend verhaal met aan het eind van elk hoofdstuk een ijzingwekkende cliffhanger, waardoor je het boek echt niet meer kunt wegleggen. Vele prijzen, filmrechten verkocht, moet ik nog meer zeggen om u te overtuigen?

The sartorialist – Closer – Scott Schuman
Heeft u uw zomer-outfits al bij elkaar? Zo niet, dan kunt u met het tweede fotoboek van dé modeblogger van het moment, Scott Schuman aka The Sartorialist, alvast inspiratie opdoen. Het is verder ook gewoon een mooi plaatjes-kijk-boek, want Schuman fotografeert nauwelijks klassieke ‘mode-popjes’ maar vooral karakteristieke mensen, met o toeval, mooie kleren aan.

Driemaal bij dageraad – Alessandro Baricco
driemaal bij dageraadBaricco’s Mr Gwyn werd onlangs genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. In dit boek komt een denkbeeldig boek voor, Driemaal bij dageraad, dat Baricco nu ook heeft geschreven. ‘Deels om een licht vaag vervolg te schrijven op Mr Gwyn en deels puur voor het genoegen om een bepaald idee dat ik in mijn hoofd had uit te voeren,’ aldus Baricco. Het was mij ook een genoegen, een pareltje, dat overigens volledig los van Mr Gwyn te lezen is.


Jeanine:
Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck
vele hemels boven de zevende‘Vele hemels boven de zevende,’ antwoordt een van de vijf personages in dit boek, als haar wordt gevraagd hoe ze haar eerste echte kus heeft ervaren. Vier van de personages zijn familie van elkaar. De Vlaamse auteur geeft op zeer overtuigende wijze elk personage – van de twaalfjarige Lou tot Jos van eenenzeventig – een eigen stem. Hun verhalen wisselen elkaar af en kruisen elkaar uiteindelijk.
Ongemakkelijke familieverhoudingen, hemeltergende eenzaamheid, de liefde, de dood. Het komt allemaal voorbij. En zo levensecht. Gelukkig ook met humor beschreven. Ik heb vooral erg genoten van de soms bijtende dialogen, in dat mooie Vlaams.
Zelden een boek zo gulzig gelezen als dit.

Waar de vogels vliegen – Tomas Bannerhed
waar de vogels vliegenDe Zweedse basisschoolleerling Klas groeit op als boerenzoon. Samen met zijn ouders en jongere broer leeft hij op een afgelegen perceel ver van het dichtstbijzijnde dorp. Klas’ vader Arne ziet graag dat hij het familiebedrijf voortzet. Klas wil zijn ouders niet teleurstellen, maar het is duidelijk dat zijn ambities elders liggen. Dat leidt geregeld tot spanningen. Maar ook zonder dit ‘conflict’, heerst er een constante beklemmende stemming thuis. Het gaat helemaal niet goed met Klas’ vader.
Naarmate het boek vordert takelt hij geestelijk steeds verder af. Klas’ grote uitlaatklep is de rijke vogelwereld daar buiten. Net als voor hem, is het voor de lezer een verademing om de benauwende sfeer thuis te ontvluchten en zich over te geven aan de stilte en schoonheid van de natuur.
Dit prachtig geschreven boek pakt je bij je lurven.


Fred:
In tijden van afnemend licht – Eugen Ruge
in tijden van afnemend lichtDeze debuutroman is in Duitsland erg goed ontvangen. Het boek omvat de geschiedenis van vier generaties en geeft een prachtig beeld van de idealen en ondergang van de DDR. Door het verhaal te vertellen vanuit meerdere standpunten die langzamerhand één geheel vormen, krijg je een goed beeld van de twintigste-eeuwse geschiedenis van een deel van Duitsland. Het boek is geschreven met veel humor en oog voor detail. Prachtig.

De gebroeders Sisters – Patrick deWitt
436521 U0C deWitt_De gebroeders:dWittGebroeders vraEen heerlijke schelmenroman, over twee meedogenloze huurmoordenaars ten tijde van de Gold Rush in California, zo ongeveer rond 1851. De gebroeders Sisters worden door hun wrede baas, de Commodore, eropuit gestuurd om ene Herman Kermit Warm te vinden en hem doden omdat hij Commodore zou hebben bestolen. Gaande het verhaal blijkt dat toch iets anders in elkaar te steken. Eli Sisters, de verteller en zijn broer Charlie vertolken de hoofdrol in dit verhaal. En hoewel ze verschrikkelijke dingen doen is het niet moeilijk om met ze mee te voelen. Een heerlijk vakantieboek.


Winkelzoon Cyriel (11 jaar):
Kulanjango, mijn vogelvriend – Gill Lewis
kulanjangoKulanjango is het Afrikaanse woord voor visarend. En over de grote vogel op het omslag van het boek, gaat dit verhaal. Zelf hou ik veel van vogels. Daarom wilde ik dit boek graag lezen. Maar het gaat ook over vriendschap door dik en dun, en hoe het is om te leven in een klein dorpje in Schotland.


Winkeldochter Veerle (8 jaar):
Jippie naar Frankrijk – Wat&Hoe Kids – Kitty van Zanten en Mireille Spaas (illustraties)
jippie naar frankrijkTijdens onze mei-vakantie las mama dit boek in de auto voor. Ik weet nu wat het verschil is tussen Monsieur en Madame Croque. Het ei!
En als ik afscheid neem in het Frans, zeg ik gewoon ‘Ooievááár’!


Winkelzoon Aaron (11 jaar):
Het dagboek van Nurdius – Maximus Tim Collins
dagboek van nurdiusNurdius leeft in de Romeinse tijd. Hij wil heel graag een held worden, maar dat wil nog niet zo lukken.
Ik vond het een grappig boek, er staan ook leuke tekeningen bij. Nurdius vertelt zelf het verhaal van zijn leven. Ik heb het heel snel uitgelezen. Het deed me denken aan Het leven van een loser, alleen speelt dit dan in een andere tijd. Van die serie is trouwens ook net een nieuw deel verschenen, dat neem ik zeker mee op vakantie. Het is het zevende deel en het heet Zwaar de klos. Ik heb de andere zes ook allemaal gelezen.


Winkeldochter Dina (8 jaar):
Mijn hamster is een meesterbrein – Dave Lowe
mijn hamster is een meesterbreinBenjamin Brinks en zijn hamster Stinkie zijn een perfect team. Ben heeft een hekel aan wiskunde maar zijn hamster blijkt er een kei in te zijn. Hij helpt Ben met zijn huiswerk, eigenlijk zegt hij alles voor. Hoe moet dat dan als Ben een proefwerk moet maken in de klas? Lukt het hun om Bens leraar om de tuin te leiden?
Ik vind het een leuk boek om zelf te lezen, er staan ook grappige tekeningetjes bij. Ik heb zelf ook een hamster daarom leek het mij een leuk boek.


Winkeldochter Ida (9 jaar):
Het leven van een loser (deel 1) – Jeff Kinney
Omslag_Wimpy.inddHet boek is het logboek van Bram Botermans die in de brugklas zit. Hij maakt van alles mee. Zoals bij de overhoring van topografie, waar hij afkijkt. Patricia ziet het, en daar wordt Bram boos over. Later is hij verkleed als appelboom in de musical, en gooit hij als wraak appels naar Patricia!
Er gebeurt heel veel in het boek en het is gewoon erg leuk om te lezen. Achterop staat dat Kidsweek ‘buikpijn van het lachen’ kreeg, maar dat vind ik dan weer overdreven.


Winkelzoon Job (6 jaar):
Meester Kikker – Paul van Loon
Meester kikker COVwt def.inddJuf heeft dit boek voorgelezen. Over een meester die voor de klas staat en af en toe in een kikker verandert. Nou, het is grappig en soms is het ook een beetje spannend.


Winkeldochter Marthe (6 jaar):
De GVR – Roald Dahl
gvrIk vind de GVR heel lief en slim. Hij zorgt ervoor dat de andere reuzen geen kinderen meer op kunnen eten. Hij praat ook heel grappig. En hij heeft dus zelf dat boek geschreven en dat vind ik heel knap. Mijn ouders lezen nu een ander boek van hem voor: De reuzenperzik en dat is ook heel spannend.


Winkeldochter Betty (4 jaar):
De prinses met de lange haren – Annemarie van Haeringen
omslag_PRINSES_GROOT_2009:25x30Dit boek gaat over een prinses met heeeeel lang haar. Zo lang dat wel negen mevrouwen moeten helpen met haren wassen. Dan knipt ze het af en gaat naar het circus.
Ik wil ook heel graag lang haar, maar niet zo lang als de prinses, want dan kan ik niet meer spelen.


Winkelkleinzoon Jahrdell (3 jaar):
Hansje gaat kamperen – een Gouden Boekje – Gladys Saxon
hansje gaat kamperenOmdat ik deze zomer weer ga kamperen heeft mijn oma mij dit boekje voorgelezen.
Hansje is de kleinste van de familie en krijgt tot zijn grote verdriet geen taak op de camping omdat hij te klein is. Maar dan verdwaalt de hele familie en brengt Hansje ze weer terug naar de tent. Hij heeft tijdens de wandeling goed om zich heen gekeken en allerlei sporen teruggevonden. Nu heeft hij toch een taak: de spoorzoeker!