Onze vakantietips 2015

Basis CMYK onderworpen zoute goudvis ik kom terug muidhond  ik geef je de zon aquarium
Lees eerst de bijsluiter

U kent ongetwijfeld het ‘writer’s block’, bent u ook bekend met de diagnose ‘reader’s block’?
Een reader’s block is een van de stomste kwalen waar ik af en toe aan lijd. Ik ken het fenomeen in twee gedaanten: of er zijn in korte tijd zo veel goede boeken binnengekomen dat ik niet meer kan kiezen, of ik heb een boek gelezen dat me zo trof dat ik alles daarna zouteloos en onbenullig vind. Ik weet niet welke variant ik erger vind. In het ene geval heb je de belofte van iets moois, in het andere heb je het moois al gehad. Maar: binnen is binnen en zoals iedereen weet worden beloftes niet altijd waargemaakt, dus ik neig naar variant 2.
De bijwerking is in beide gevallen hetzelfde: er wordt kostbare leestijd verspild.
De leesdip die mij nog vers in het geheugen ligt is de blokkade van vorig jaar. Monter trok ik eropuit in de zomer met een krat boeken. Ik was heel erg in mijn nopjes met mijn selectie, maar meteen na het eerste boek ging het mis. James Salter was het, met Lichtjaren. Dat boek sloeg me zo uit het lood dat de vier boeken daarna meer in het gras lagen dan op schoot en na een pagina of veertig, vijftig teruggestuurd werden naar hun kratje. Sylvia Plath moest eraan te pas komen om de boel weer een beetje vlot te trekken.
Ja, soms is de enige remedie op zoek gaan naar een boek dat nog beter is dan de ‘boosdoener’. Mijn lievelingsmedicijn is: een kort verhaal lezen. Een goed kort verhaal is in staat je los te weken van het vorige boek, zonder dat het al te opdringerig van je verwacht dat je meteen weer 300 pagina’s tot je neemt. Een fijn, bescheiden genre, dat korte verhaal.
Dit voorjaar beet ik mezelf in mijn staart: ik belandde in een leesdepressie door juist ja, een verhalenbundel. Handleiding voor poetsvrouwen van Lucia Berlin heette het ‘kreng’. Het genre bleek echter niet alleen bescheiden, het bleek ook genereus. Het boek dat mij in de ban hield bood ook meteen de oplossing. Ik ging de verhalen in de bundel at random lezen. Zo kon ik oneindig door de bundel blijven dwalen, de laatste pagina kwam niet in zicht en ik hoefde heel lang niet na te denken over het volgende boek.
Voor uw vakantiekratje zochten wij alvast wat boeken uit. En ja, er zitten een paar krengen tussen. Het zou zo maar kunnen dat u een boek kiest dat het voor alle andere boeken verpest. U bent gewaarschuwd. Dus: schepje mee voor het uit de weg ruimen van welke blokkade dan ook en als het echt misgaat, mag u altijd bellen.

Een dubbel goede zomer!

Edith


Welke boeken tippen wij voor uw vakantie?

Mieke:
De redding van de familie Van Cleeff – Auke Kok & Dido Michielsen
redding van de familie van cleeffElk jaar rond de maand mei komen er weer nieuwe boeken met persoonlijke oorlogsverhalen uit.
Door deze verhalen komt het verleden dichtbij en ik lees ze graag. In het boek De redding van de familie van Cleeff wordt op mooie wijze verteld hoe de oorlog na de bevrijding in 1945 nog lang doorwerkte.
In de onderduik werden Gretchen en Ernst van Cleeff gescheiden van hun dochters Liesel (11 jaar) en Nelleke (9 jaar). Na de oorlog vinden ze elkaar terug en gaan weer in hun oude huis wonen. Het textielbedrijf wordt voortgezet en ogenschijnlijk hebben ze geboft. Maar ondanks de redding zijn ze elkaar voorgoed kwijtgeraakt omdat ze niet meer konden delen, praten of liefhebben.
Indrukwekkend, ook om wat Auke Kok tijdens een 4 mei lezing zei: ‘Overal op de wereld zijn er tot op de dag van vandaag families van Cleeff’.

Ik kom terug – Adriaan van Dis
ik kom terugNa een leven lang zwijgen begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij mag het opschrijven, maar hij moet beloven dat ze een zachte dood zal krijgen. En dat ze op papier een nieuw leven krijgt. Een leven waarin ze weer goed kan lopen, haar lippen kleurt, wijde rokken of haar vuurvaste mantelpakken draagt. Kortom, de sterke vrouw uit de jeugd van de schrijver. Ploeterend door de Brabantse klei naar haar ouderlijk huis van waaruit ze werd verjaagd naar Indië. Tederheid en ergernis wisselen elkaar af.
Ik heb genoten van dit boek vol humor en ontroerende momenten. Librisprijs of geen Librisprijs; voor mij staat Adriaan van Dis op nummer één.

Zeldzame aarden – Sandro Veronesi
zeldzame aardenIn dit boek begint elk hoofdstuk met een paar regels levenswijsheid, die je net zo aan het denken zetten als het boek zelf. Zo heb ik op Hemelvaartsdag de hele dag zachtjes de zin van blz. 105 voor me uit lopen prevelen: ‘Het belangrijkste is om zo te handelen dat het belangrijkste het belangrijkste blijft’ van Stephen Covey.
Dat elk hoofdstuk zo begint, heeft te maken met de belevenissen van de hoofdpersoon Pietro Paladini die binnen 24 uur de controle over zijn leven verliest. Maar soms moet je heel diep vallen voor je omhoog kunt klimmen. Terugkijkend op zijn leven beseft Paladini dat het leven dat hij is kwijtgeraakt, het leven is dat hij nooit heeft gehad.
Ontroerend, grappig en confronterend. Kortom het ultieme vakantieboek. Mijmerend voor de tent of aan zee.

Cobra – Deon Meyer
MEYER_Cobra_VP_04.inddDeon Meyer schrijft thrillers die zich in Zuid- Afrika afspelen.
Voor wie Deon Meyer kent, hoef ik geen regel te wijden aan zijn boeken, maar als je nog nooit iets van hem hebt gelezen, zou ik beslist aanraden om dat deze zomer te gaan doen.
In Cobra worden misdaden gepleegd waar de media bovenop zitten en daar zit hoofdinspecteur Bennie Griessel niet op te wachten want hij heeft al problemen genoeg. Hij drinkt, hij liegt tegen zijn AA-sponsor en hij had nooit moeten gaan samenwonen.


Iris:
Aquarium – David Vann
aquariumHoewel ik David Vann erg hoog heb zitten als schrijver had ik voorheen toch moeite met het uitlezen van zijn heftige en duistere romans. Aquarium las ik echter in één ruk uit. De twaalfjarige Caitlin deelt haar enorme fascinatie voor vissen met een oudere man die ze dagelijks in het lokale aquarium ontmoet. Door deze man wordt de hechte relatie tussen Caitlin en haar moeder op de proef gesteld. Een boek vol geheimen, moed en liefde.

Mens vs. natuur – Diane Cook
mens vs. natuurWerkelijk elk verhaal van Diane Cook is raak, vreemd en extreem. In elk verhaal krijgen de personages te maken met menselijke oerdriften en apocalyptische toestanden die zij met een bepaalde mate van vanzelfsprekendheid ondergaan. Een briljante bundel, lees deze vrouw!


Eleanor & Park
– Rainbow Rowell

eleanor & parkDit is een van de fijnste Young Adult-boeken die ik in tijden las. Eleanor en Park zijn beiden buitenbeentjes, maar vinden elkaar tijdens de ritten in de schoolbus. Hoewel ze door verschillende omstandigheden beseffen dat hun voorzichtig opgebouwde relatie geen stand zal kunnen houden, kunnen ze elkaar toch niet zomaar loslaten. Heel indrukwekkend!

De maan-zaak – Suart Gibbs (vanaf 12 jaar)
maan-zaakHet is het jaar 2041 en er wonen mensen op de maan. Helaas is dat minder episch dan het lijkt: het eten is namelijk vreselijk, er is vrij weinig te doen en de wc’s zijn heel vaak verstopt. Op dag 188 wordt dr. Holz dood op het maanoppervlak gevonden. De twaalfjarige Dash gelooft niet dat het zomaar een ongeluk was en gaat op onderzoek uit.  Spannend tot de allerlaatste bladzijde, heel grappig en een fantastisch futuristisch avontuur.


Selma:
De eerste foute man – Miranda July
eerste foute manIk kende Miranda July van haar films, waarvan de bekendste Me and You and Everyone we Know is. Ook in haar boek weet ze haar magistrale vervreemding dichtbij te brengen. De eerste foute man is wat mij betreft een meesterwerk. Het verhaalt over Cheryl, een totaal neurotische veertiger. Zij werkt voor een organisatie waar ze een aantal Japanse omgangsvormen hebben geïntroduceerd. Als Cheryl de dochter van een van haar werkgevers in huis krijgt, schopt dat heel haar nogal rigide wereld in de war. Na schaterlachend het eerste deel  gelezen te hebben wordt de sfeer wat ernstiger, en naar het einde toe zeer ontroerend. Dit boek beweegt en leeft!

Verbroken beloftes – Jenny Offill
verbroken beloftesHet is al in meerdere recensies langsgekomen; wat een suffe titel. Het cliché ervan staat in volledig contrast met de inhoud van het boek. Het zijn gedachteflarden, zou ik het al bijna gedichten durven noemen? Met Tjitske Jansen in mijn hoofd misschien wel. Deze korte schetsen vormen bij elkaar een schrijnend verhaal van een eindigende liefde, vervlogen dromen en een niet per se vervullend moederschap. Uit te lezen met een diepe zucht.

Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers – Rutger Bregman en Jesse Frederik
Opmaak 1Rutger Bregman en Jesse Frederik schreven dit essay geschreven naar aanleiding van De Maand van de Filosofie dat als thema Ongelijkheid had. Bregman en Frederik maken me blij met hun scherpe analyses, kritische vragen, en hoop voor de toekomst. Een belangrijke vraag naar aanleiding van dit essay: wat waarderen wij in mensen en hoe waarderen we dat?


Edith:
Literatuur:
De Patrick Melrose-romans – Edward St. Aubyn
patrick melrose-romansEigenlijk is dit een ouderwetse omnibus: vijf romans in één band. Ik had bedacht één deel te lezen en dan weer wat anders te gaan doen, maar ik kon niet meer stoppen. De vijf romans beslaan elk een korte episode uit het leven van Patrick Melrose. Je ziet hem als vijfjarige tussen de flamboyante vrienden van zijn ouders die hen komen opzoeken in hun vakantiehuis in Frankrijk, dan als twintiger, zwaar aan de drugs (any drugs, ik wist niet dat je ze ook allemaal door elkaar kon gebruiken), op weg naar New York om zijn overleden vader op te halen. In het derde deel is hij inmiddels dertig, en heeft zijn leven weer een beetje op orde, in het vierde deel wordt hij vader, enfin, zijn hele leven trekt aan je voorbij.Het is een heerlijk vilein portret van de Britse upperclass, van mensen die van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten, het is een en al roddel, achterklap en andere narigheid, maar de scherpe geest van Patrick loodst je overal doorheen. Heel erg vermakelijk.

Wat behouden blijft – Wallace Stegner
wat behouden blijftIk weet niet of de term bestaat, maar dit is een uitgesproken ‘slowread’. Twee bevriende stellen komen nog één keer bij elkaar en halen herinneringen op. Een lekker simpel gegeven, zeer doeltreffend uitgewerkt. Een uitstekend boek om mee op adem te komen aan het begin van de vakantie, als je alle drukte nog even achter je moet zien te laten.

Zeldzame aarden – Sandro Veronesi
zeldzame aardenNa het zien van de verfilming van Kalme chaos was Veronesi bijna jaloers op de makers die er met ‘zijn’ Pietro Paladini vandoor waren gegaan. Ze hadden van hem een man van vlees en bloed gemaakt, hem tot leven gewekt, zónder zijn inbreng! Dat kon hij niet over zijn kant laten gaan en hij besloot Paladini nog één keer een stem te geven.
We zijn inmiddels acht, negen jaar na het overlijden van zijn vrouw (waarover Kalme chaos gaat, lees dat boek toch vooral ook) en Pietro zit in de autohandel. Binnen 24 uur raakt hij alles kwijt: zijn compagnon blijkt zo malafide als maar kan, de belastingdienst legt beslag op zijn bezittingen, zijn verkering strandt en zijn dochter loopt bij hem weg.
In 420 pagina’s raast Veronesi door het leven. Het boek leest als een wervelstorm, jij zit in het oog en probeert naar hartenlust alle levenswijsheden in je op te nemen, terwijl je tegelijkertijd ook mee moet in het verhaal.

Een planeet in je hoofd – Sally Gardner (vanaf 12 jaar)
planeet in je hoofdIk heb geen uitgesproken belangstelling voor sterren of planeten, maar na het lezen van Darlah van Johan Harstad (laatste exemplaren bij ons te verkrijgen!) heb ik wel een zwak voor boeken over maanreizen. Zo las ik De maan-zaak (zie ook Iris) dat zich in de toekomst afspeelt wanneer we de maan gekoloniseerd hebben, en daarna dit intrigerende Een planeet in je hoofd, waar de eerste maanlanding een grote rol speelt.
Standish woont in Zone Zeven, een getto van het Moederland. Langzaam maar zeker raakt hij alles en iedereen kwijt – zijn ouders, zijn beste vriend en uiteindelijk moet hij ook afscheid nemen van zijn opa.
Een planeet in je hoofd is poëtisch en dromerig, mooi van taal. Je krijgt niet meteen vat op de wereld van Standish, je weet niet goed wat werkelijkheid is en wat zich in zijn hoofd afspeelt en je hebt steeds de neiging om naar parallellen te zoeken met het ‘echte’ leven. Het is eigenlijk best een heftig boek, je ontkomt er niet aan dat je af en toe denkt aan de Holocaust bijvoorbeeld, maar het is vooral heel warm en bijzonder. En prachtig vertaald door Roos van de Wardt!


Verhalenbundels:
Handleiding voor poetsvrouwen – Lucia Berlin
handleiding voor poetsvrouwenZoals ik in mijn inleiding al schreef: een gevaarlijk mooie bundel. Berlin is onbegrijpelijkerwijs relatief onbekend gestorven in 2004 na een redelijk bewogen leven. Ze liet vier zoons en 76 verhalen na.
Zo mooi als ik deze bundel vind, zo moeilijk vind ik het om er iets over te zeggen. Zeker toen het net ‘aan’ was tussen mij en Lucia, kon ik niet anders dan stotteren en blozen als iemand me vroeg wat er dan zo mooi aan was.
De verhalen spelen zich grotendeels af in verpleeginstellingen, op eerstehulpafdelingen, in huizen van rijke mensen die een poetsvrouw in dienst hebben. Lucia Berlin schrijft totaal zonder effectbejag, in een heel terloopse stijl over gewone mensen, die aan de rafelranden van de maatschappij opereren, maar ze is nergens cynisch, nooit grof, het is warm en bovenal empatisch. Het is precies zoals Maartje Wortel schrijft in haar voorwoord: ‘Het is alsof een totale vreemde in een lege bus even heel dicht tegen je aan zit en je grappige, vreemde, lieve, ontroerende, ware, sexy mooie dingen verteld. Het is verwarrend en warm tegelijk.’

Hier wonen ook mensen – Rob van Essen
hier wonen ook mensenRob van Essen won met deze bundel de J.M.A. Biesheuvelprijs (de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel) die dit jaar voor het eerst uitgereikt werd. En meer dan terecht. Ook al zet je een pistool op mijn hoofd (niet doen hoor) – ik zou niet kunnen zeggen welk verhaal ik het best vind. Of toch, ‘Gebrek aan bewijs’ over Rosa die op een dag verdween. Of nee, ‘Terug naar huis’, waarin een stel ’s nachts naar het huis van haar ouders rijdt omdat ze de hele avond de telefoon niet hebben opgenomen, wacht: ‘De mensen die alles lieten bezorgen’… Laat maar, het is gewoon een geweldige bundel, met vijftien sterke verhalen, en ik citeer gewoon nogmaals het juryrapport, omdat het precies het juiste zei: ‘De jury prijst Van Essen voor zijn rijke register aan personages en vertellingen: van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijkertijd. Hij beheerst het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden.’

Mens vs. natuur – Diane Cook
mens vs. natuurHet ene verhaal is nog apocalyptischer dan het andere, maar Cook verpakt haar verhalen zo dat je argeloos achter haar aan hobbelt en er pas achter komt dat de dingen niet kloppen als het al te laat is. Opvangkampen voor weduwen? Eigenlijk best een goed idee, denk je lange tijd. Een aangroeiende menigte kampeerders in de achtertuin van een gelukkig stel? Waarom niet, mogen die mensen ook een beetje delen in het geluk, en ja, het is tenslotte het mastjaar, dan gebeuren dat soort dingen.
Je probeert heel lang grip op de werkelijkheid te houden, maar uiteindelijk moet je in licht paranoïde toestand toegeven: de wereld is gek geworden.

Huil maar, ik wens je uitstel toe – Joubert Pignon
unknownAltijd fijn, die verhalen – kort, korter, kortst – van Joubert Pignon. Er zijn weinig schrijvers die mij zo vaak aan het lachen maken, ik kan dit boek eigenlijk niet goed in het openbaar lezen zonder aanstoot te geven.
Als je de kans krijgt, ga dan een keer naar een van zijn optredens (ik hoop nog steeds een keer bij ons in de winkel) met zijn stem in je hoofd worden de verhalen nog beter.


Marianne:
Ik kom terug – Adriaan van Dis
ik kom terugVan Dis beschrijft in korte hoofdstukken zijn bezoekjes aan zijn moeder die in het verzorgingstehuis woont. Hij heeft altijd een moeizame verhouding met haar gehad.
Zij wil  afscheid nemen van het leven en sluit een deal met haar zoon: hij krijgt haar verhalen en zij een pil voor de dood. Gaandeweg vertelt ze hem over haar verleden. Van Dis vertelt dit verhaal met humor en mededogen. Ik vond het een ontroerend en bijzonder mooi boek.

De man die haast had – Jan Vantoortelboom
man die haast hadIn korte scènes beschrijft Vantoortelboom de zelfgekozen ondergang van Leon, die een gevolg is van een tragisch ongeluk van zijn oppas, die daarna in een vegetatieve toestand verkeert, de vroege dood van zijn moeder en van de eisen die de maatschappij ons oplegt. Een mooi, tragisch verhaal met diepgang over een man die worstelt met zijn leven en zich niet wil overgeven aan het dwingende stramien van de tijd.

De halfbroer – Nicolien Mizee
halfbroerMizee beschrijft op humoristische wijze de lotgevallen van Marly, een jonge vrouw die zoekt naar de ‘juiste’ invulling van haar leven. Ze schetst een leven waarin haar familie, haar recente liefde Rob en haar carrière de voornaamste onderwerpen zijn. Rode draad in het verhaal is de ontrafeling van een familiegeheim. Het boek zou zich goed lenen voor een verfilming. Je zou haar stijl een beetje kunnen vergelijken met die van Esther Gerritsen. Ik vond het zeer onderhoudend en komisch boek.

Verbroken beloftes – Jenny Offill
verbroken beloftesIk vond dit een zeer originele, herkenbare en ontroerende roman.

 

 

Voor altijd voor het laatst – Tjitske Jansen
voor altijd voor het laatstTjitske Jansen beschrijft op een treffende, humoristische en soms ongemakkelijke wijze flarden uit haar leven van kind naar volwassene.Marijke:

Wij – David Nicholls
wijOp een nacht wordt Douglas Petersen door zijn vrouw Connie wakker gemaakt en deelt ze hem mee dat ze wil scheiden zodra hun zoon Albi na de zomer naar de universiteit gaat. Douglas, die beslist niet alleen verder wil en bovendien zielsveel van Connie houdt, besluit om de Grand Tour door Europa die ze  voor de zomer met het gezin gepland hebben, te gebruiken om Connie op andere gedachten te brengen en ook zijn wat belabberde relatie met zijn zoon te verbeteren. Vanuit Londen gaan ze naar onder andere Parijs, Amsterdam en steden in Italië  en Spanje. In Parijs blijkt al dat Albi heel andere ideeën over de vakantie heeft dan zijn ouders en in Amsterdam aangekomen gaat hij  ervandoor met een vakantieliefde.
Het verhaal wordt verteld door Douglas. In flashbacks lezen we over het begin en verloop van hun relatie en huwelijk, hoe verschillend ze waren en hoe verliefd. Een traumatische gebeurtenis tekent hun leven. Ook krijgen we een beeld van het gezin waar Douglas uit komt en zie je hoe dingen doorgaan naar een volgende generatie.
De toon van het boek is humoristisch en licht. Je krijgt gaandeweg sympathie voor Douglas die erg zijn best doet. Hij is geen held en kan onbuigzaam of klunzig uit de hoek komen. Connie steekt dan ook niet onder stoelen of banken wat ze daarvan vindt.
Natuurlijk loopt de vakantie heel anders dan gepland.  Zal het Douglas lukken om zijn huwelijk te redden?
Sommige gebeurtenissen zijn hilarisch en soms wat onwaarschijnlijk, maar het is vooral een boeiend, mooi en ook intiem verhaal over hoe het in een relatie en een gezin kan gaan. Je schiet vaak  in de lach, maar ontroering is er ook.

Om niet te verdwalen – Patrick Modiano
om niet te verdwalenEen schrijver op leeftijd, Jean Daragane, leidt een teruggetrokken bestaan in zijn appartement in Parijs.
Het verhaal begint met een telefoontje: de beller heeft Daraganes adresboekje gevonden. Deze Gilles Ottolini, naar blijkt een louche figuur, is bereid het terug te geven op één voorwaarde: informatie over een naam in het boekje, ene Guy Torsel.
Dan ontstaat er een zoektocht naar wat er zich heeft afgespeeld in het verleden, naar figuren die vervaagd zijn in de herinnering en  gebeurtenissen in het leven van Daragane als kleine jongen. Schimmige stukken verhaal komen boven. Hij komt weer in een afgelegen huis buiten Parijs, waar hij vroeger als kind wel verbleef met een zekere Annie Astrand, bij wie zijn moeder hem achterliet. Er zijn verhalen over de moord op een nachtclubdanseres en politie die het huis in de gaten hield. Intussen voelt Daragane zich steeds meer in het nauw gedreven door Ottolini die informatie van hem wil. Ook de vriendin van Ottolini, de mooie Chantal Grippay speelt hierin een rol. Zij wint het vertrouwen van Daragane en waarschuwt hem voor Ottolini en zijn duistere bedoelingen.
De sfeer is mistig en beklemmend, melancholisch ook. Heden en verleden lopen door elkaar.  Langzaam vormen de flarden herinnering een beeld van wat er heeft plaats gevonden, maar blijven er toch ook gebeurtenissen onopgehelderd.
Een prachtig boek.

Verbroken beloftes – Jenny Offill
verbroken beloftesLastig om te beschrijven wat voor boek dit is.
Het heeft 46 kleine hoofdstukken, die bestaan uit fragmenten met veel witregels ertussen. Deze fragmenten zijn gedachten, waarnemingen, gevoelens, associaties, citaten, een historisch feit of een korte anekdote of nog weer iets anders. Allemaal even scherp. De witregels roepen de ongezegde dingen op (en je eigen associaties en gedachten). Ondanks het losse karakter van deze opzet vormt het een samenhangend geheel.
Het verhaal wordt verteld door een jonge vrouw. Ze noemt zichzelf ‘ik’ en de jongen op wie ze verliefd wordt ‘jij’.
Algauw trouwen ze en komt er een kind. Zij spreekt nu over ‘de echtgenoot’, ‘de echtgenote’ en ‘Kleine’.
Aanvankelijk is er veel geluk: de liefde tussen de jonge vrouw en haar man, de komst van hun kind. Maar langzaam verandert het. De droom die ze had, een ‘kunstmonster’ worden en alleen met kunstprojecten bezig zijn, wordt geen waarheid. Ze zorgt vooral voor hun kind. En in plaats van haar tweede boek te schrijven, wordt ze ghostwriter. Ook haar echtgenoot laat zijn idealen varen voor een beter betaalde, commerciële baan. Haar man krijgt iets met een jongere vrouw en zet het huwelijk op scherp. Het loopt mis.
Het is een prachtig geschreven, integer, persoonlijk en mooi boek.


Anja:
Onderworpen – Michel Houellebecq
onderworpenIk ben groot fan van het werk van Houellebecq en ik heb dan ook reikhalzend uitgekeken naar zijn nieuwste roman. Het verhaal speelt zich af in Parijs in de nabije toekomst. Een professor aan de Sorbonne, kenner van het oeuvre van Joris-Karl Huysmans, ziet zijn land in 2022 aan de vooravond van de presidentsverkiezingen steeds verder polariseren: een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk. De traditionele partijen zijn uitgespeeld, de strijd gaat tussen het Front National en de Fraternité musulmane (Moslimbroederschap). Op de valreep doet een van de leiders een politieke meesterzet. Dit is, in een notendop, de politieke laag van deze roman, maar ook Houellebecqs bekende thema’s liefde, seks en eenzaamheid komen weer langs. Houellebecq lezen is soms hard werken en vaak confronterend, zeker als vrouw boven de veertig :-), maar hij zet de lezer als geen ander aan het denken en dat is waar goede literatuur om draait. Een ‘must-read’; ook zeer geschikt voor leesclubs!

Mens vs. natuur – Diane Cook
mens vs. natuurNormaal gesproken trek ik me niets aan van quotes op boekomslagen. Sterker nog, meestal erger ik me eraan. Maar soms moet je uitzonderingen maken op je eigen regels. Op het boek van Diane Cook staat: ‘Een goede vuistregel: als Cook het heeft geschreven, lees het dan!’ En dat ga ik vanaf nu doen. Wat een auteur heb ik hier mogen ontdekken! De verhalen in Mens vs. natuur zijn bijzonder, raar en vervreemdend, maar raken altijd ook een ‘oer-gevoel’ bij de lezer, waardoor de verhalen toch heel dichtbij komen ondanks de vreemde dingen die erin gebeuren. Daar komt nog bij dat Diane Cook ongelofelijk goed kan schrijven. Wat een genot om te lezen.

Remington – Bert Natter
remingtonDit boek is een klein juweel. Het begint met de zin: ‘Mijn vader is er niet meer’ en vertelt vervolgens het verhaal van de laatste tocht die vader en zoon samen ondernemen in de oude Mercedes van de vader. Op een mooie, liefdevolle manier vertelt de zoon over zijn niet altijd makkelijke relatie met zijn vader. Beide mannen zijn kunstenaars: de vader dichter, de zoon een beeldend kunstenaar van het grote gebaar. Dit gegeven levert al een aantal prachtige scènes op over de verschillende kunst- en levensopvattingen van vader en zoon. De schoonheid van dit boek zit in de kleine dingen: zoals de zoon bijvoorbeeld het ongemak beschrijft als hij zijn vader moet helpen zijn vlinderdas te strikken, is prachtig gedaan. Ik heb erg genoten van dit boek.

Ik ben de nacht – Ethan Cross & Ik reis alleen – Samuel Bjørk
ik ben de nachtTwee nagelbijt-spannende thrillers, zeer geschikt voor de vakantie! Ik ben de nacht gaat over de seriemoordenaar Francis Ackerman junior, die dood en verderf zaait en altijd eerst nog een gruwelijk ‘spelletje’ speelt met zijn slachtoffers…
In Ik reis alleen wordt op het Noorse platteland een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN. Als niet veel later nog een meisje gevonden wordt dat op dezelfde manier is vermoord, wordt de boel op scherp gezet… Twee heerlijk gruwelijke thrillers voor de vakantie of een avond lekker griezelen op de bank.


Jan:
Mens vs. natuur – Diane Cook

mens vs. natuurDiane Cook? Wie is Diane Cook helemaal? Diane Cook is een tot voor kort in Nederland volkomen onbekende jonge Amerikaanse schrijfster van korte verhalen die zo bizar voortreffelijk zijn dat ze een veel groter lezerspubliek verdienen dan de handvol lezers die inmiddels kennis hebben gemaakt met haar verhalen. Deze nieuwsbrief is een pleidooi daartoe:
Iedereen! Lees Mens vs. natuur van Diane Cook! Cook schrijft rare verhalen over vreemde mensen (of monsters, of natuurrampen) die andere mensen de stuipen op het lijf jagen, maar die daar gek genoeg niet per se onder gebukt gaan (wat u beslist wel zou doen), nee, ze lijken hun lot te accepteren en proberen er, ondanks rampspoed, het beste van maken. Tegendraads, onverwacht, gewoonweg raar. En razend goed geschreven.

Muidhond – Inge Schilperoord
muidhondInge Schilperoord kruipt in de huid (beter nog: in het hoofd) van een man die valt op jonge meisjes. Hij komt thuis na een onterechte veroordeling, gaat bij zijn oude moeder wonen en probeert er zijn leven zo goed en zo kwaad als het gaat weer op te pakken. Maar dan verschijnt er een nieuw buurmeisje, dat graag zijn hond wil uitlaten…
Spannend en knap geschreven. Het is een moedig boek over een taboe-onderwerp dat vaak omgeven is met ongenuanceerde beeldvorming. Chapeau voor Inge Schilperoord voor dit mooie, gedurfde boek.

De kunst van het woord – zijn mooiste brieven – Vincent van Gogh
kunst van het woordVincent van Gogh was niet alleen een schilder, hij was ook een begenadigd schrijver. Al vanaf jonge leeftijd tot vlak voor zijn vroegtijdig zelfgekozen dood was hij op schrift net zo productief als op het doek. In deze uitgave is een selectie opgenomen, maar omvat maar liefst 1000 pagina’s. Door het lezen van de brieven leer je de schilder door en door kennen. Hij schreef heel gedetailleerd en mooi over zijn zoektocht naar wat hij nu eigenlijk wilde worden. Ook ben je getuige van zijn worsteling met zijn psyche.
Lees elke dag een paar bladzijden, en ga daar na de vakantie de rest van het jaar mee door.


Géraldine:
De zomervakantie is ideaal voor het lezen van spannende boeken. Deze raad ik aan. Je legt ze niet weg voordat je ze uit hebt.

Ik reis alleen – Samuel Bjørk
ik reis alleen
Het raadsel van het doodgevonden meisje hangend aan een boom wordt niet opgelost, totdat een sluwe moordenaar het Noorse platteland onveilig maakt.

 

 

Dame blanche – Elvin Post
Basis CMYKEen psychopaat wordt verliefd op een rijke tv-personality. Dat loopt verkeerd af…

 

 

Het meisje in de trein – Paula Hawkins
meisje in de treinRachel ziet vanuit de trein naar Londen een ongewoon tafereel. Ze had dit beter niet aan de politie kunnen vertellen.

 

 

Lekker lokaal – koken met het beste van de buurtboer – Jobien Groen
lekker lokaalWat erg leuk is om in de vakantie te doen: fietsen in de omgeving van Amsterdam en bij de buurtboeren langs gaan. In dit boek vindt u 6 routekaartjes en 38 adressen waar de heerlijkste producten verkrijgbaar zijn. Vaak met een terrasje om even uit te rusten en te proeven.


Jeanine:
Dit voorjaar was ik behoorlijk op de Young Adult-toer, en dat is me goed bevallen.

Tsjik – Wolfgang Herrndorf
tsjikZomervakantie in de buurt van Berlijn. Twee totaal verschillende jongens, tieners zijn het, besluiten er samen vandoor te gaan. In een auto die op hun pad komt. Op avontuur! En de lezer mag mee, op de achterbank.

 

Eleanor & Park – Rainbow Rowell
eleanor & parkOp de vraag waarom het verhaal van Romeo & Julia na vierhonderd jaar nog steeds zo populair is geeft Eleanor, volgens haar docent literatuur, een harteloos antwoord. Als Park de beurt krijgt, antwoordt hij zachtjes en twijfelend: ‘Omdat….omdat mensen graag herinnerd worden aan hoe het is om jong te zijn? En verliefd?’
En zo is het.

Ik geef je de zon – Jandy Nelson
ik geef je de zonDit boek is veel meer dan de zoveelste Young Adult-liefdesroman: het is een beschouwing van het leven, kunst, familie, lot en hoe zelfs de meest gebroken mensen elkaar kunnen helpen.

 


Casper:
Verbroken beloftes – Jenny Offill
verbroken beloftesIk ben de tel kwijt hoeveel van mijn Linnaeuscollega’s dit boek al gelezen hebben, volgens mij bijna allemaal. Best een prestatie. Maar het mooie is dat we het ook bijna unaniem een steengoed boek vinden en dat is bijzonder. Jenny Offill weet kennelijk iets te raken bij totaal verschillende lezers. Verbroken beloftes is geen dik boek – je kunt het in een uur of drie uitlezen – maar doe dit niet! Kauw er juist rustig op, lees er een boek naast (de nieuwe Kate Atkinson bijvoorbeeld) en geniet van Jenny Offills zinnen. Onderstrepen is aanbevolen, hardop grinniken zeer waarschijnlijk en herlezen eigenlijk een must.

Het Ardennenoffensief – Antony Beevor
ardennenoffensiefAl maanden keek ik uit naar de nieuwe Antony Beevor en ik ben blij dat hij er nu is, zo vlak voor de zomer. Wat ik zelden nog heb, heb ik bij Beevors boeken altijd: de wil om zo’n boek in één ruk uit te lezen. Velen zullen hem kennen van eerdere boeken over de Tweede Wereldoorlog, D-Day, Stalingrad en Berlijn – de ondergang 1945. Met Het Ardennenoffensief voegt Beevor een nieuw werk toe aan zijn militair-historische oeuvre. Zoals altijd weet hij een enorme rijkdom aan informatie te koppelen aan een juiste dosis spanning, waardoor je nagelbijtend als bij een eersteklas thriller doordendert naar het onvermijdelijke einde.

Meester mitraillette – Jan Vantoortelboom
140115_CT_meester_mitraillette_jan_vantoortelboom_volledig_def.i‘Ik verlaat dit vertrapte leven als jongeman: krachtig van lichaam, klaar van geest. Dat is niet wat ik wil, maar mij werd niks gevraagd.’ Aan het woord is de jonge schoolmeester David. Hij is als deserteur ter dood veroordeeld en staat nu oog in oog met het vuurpeloton. In de rest van het boek lees je hoe het zover heeft kunnen komen. Jan Vantoortelboom trekt je onherroepelijk het leven van David in, onderweg naar het noodlot in een Vlaamse dorpsgemeenschap. Er gaat iets gebeuren in dat dorp, iets naars, dat voel je gelijk, nog afgezien van de Eerste Wereldoorlog die wij al zien aankomen maar de nietsvermoedende personages nog niet. Ik las dit boek omdat ik wilde weten hoe het verderging met David, maar genoot ondertussen ook, en misschien wel vooral, van de taal. De woorden, de zuiverheid van de Vlaamse klanken, de helderheid ervan, dat is wat me uiteindelijk het meest zal bijblijven. Jan Vantoortelboom heeft al weer een nieuw boek uit, maar ik breek graag nog een lans voor Meester mitraillette. Het voordeel van een iets ouder boek is, bovendien, dat er net een goedkopere editie bij ons in de winkel ligt. Dus grijp uw kans!


Winkeldochter Dina (10 jaar):
De Kikkerkol – Reggie Naus
kikkerkolPepijn, Sanne en hun vader Mendert wonen met Trubbel de trol in een groot huis naast het bos. Trubbel slaapt in de kelder. Een trol in huis is vaak leuk, maar soms ook erg lastig, want de spelletjes die hij speelt zijn niet altijd even veilig. Het begint bij heksje pesten. Waarom dit boek zo heet??? Nou daar moet je zelf maar achter komen als je het boek gaat lezen. Waarom ik het boek zo leuk vind??? Nou omdat het spannend, leuk en grappig is, en je zit helemaal in het verhaal!


Winkeldochter Ida (11 jaar):
Mijn bijzonder rare leven met Tess – Anna Woltz
WOLTZ_Tess_WT_01.inddSamuel is op vakantie op Texel. Daar breekt zijn broer een been. Bij de dokter ontmoet Samuel Tess. Samen gaan ze opzoek naar haar vader. Onderweg beleven ze allemaal avonturen.
Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. En vorig jaar zijn we met de klas naar Anna Woltz geweest. Ik ben ook benieuwd naar de andere boeken van haar.


Winkelzoon Job (8 jaar):
Het leven van een loser – vette pech – Jeff Kinney
leven van een loser vette pechBram Botermans beleeft weer allerlei gekke avonturen. Ik moet er erg van lachen. Ik heb al wel drie boeken gelezen van Het leven van een loser. Ik wil ze allemaal lezen.


Winkeldochter Veerle (10 jaar):
De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen – Andy Griffiths

waanzinnige boomhut van 52 verdiepingenSteeds hoger en steeds gekker!

 

 

Flora en de fantastische eekhoorn – Kate DiCamillo
FLORA_COVERBACKDe schrijfster van mijn lievelingsboeken Despereaux, Het verhaal van de olifant en de goochelaar of hoe Peter zijn zusje terugvond en De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane heeft eindelijk weer een nieuw boek over Flora, die vrienden wordt met een eekhoorn nadat ze het beestje uit de stofzuiger van de buren heeft bevrijd. Kan het nog gekker?


Winkeldochter Marthe (8 jaar):
Matilda – Roald Dahl
matildaIk vind dit een heel leuk boek omdat er heel veel verteld wordt over wat er allemaal op school gebeurt en ik hou heel veel van school dus ik vind het leuk om erover te lezen. In andere boeken gaan kinderen ook wel naar school, maar dan wordt er niet zoveel over gezegd.
Het is ook wel spannend en de ouders van Matilda zijn eigenlijk best slecht, want ze hebben niet veel over voor Matilda, maar dat vind ik niet zo erg, want het zijn geen leuke mensen en uiteindelijk komt het toch allemaal goed.

Het SUPERGEHEIME dagboek van… BIG – Emer Stamp
supergeheime boek van bigHet is best een grappig boek, want hij kan niet zo goed Nederlands en gebruikt grappige woorden en maakt veel grapjes. Hij zegt bijvoorbeeld: Ik heeft… of ik is… en voor ik weet het niet gebruikt hij: kweenie. Het is ook nog best spannend en er gebeuren dingen die denk ik niet in het echt kunnen gebeuren. Ik raad het iedereen aan.
Groetjes, Marthe


Winkeldochter Betty (6 jaar):
Hondje – Yvonne Jagtenberg
hondjeIk vind dit een heel leuk boek, alleen wil mijn moeder het steeds voorlezen en ik wil ik het eigenlijk liever zelf lezen.
Hondje is heel grappig, het beleeft allemaal avonturen en komt allemaal andere hondjes tegen.

 

De zoute goudvis – Paul Biegel
zoute goudvisDe meeste verhalen uit dit boek kenden we al omdat ze ook in Het Olifantenfeest staan, maar het was helemaal niet erg om die nog een keer voorgelezen te krijgen en de nieuwe verhalen zijn ook weer mooi en grappig. En de plaatjes zijn heel mooi. ‘De stoute schoenen’ vind ik het mooiste verhaal.