Onze vakantietips 2016

Linnaeus leest overal

Vakantie en boeken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ik op vakantie ga, neem ik altijd veel te veel boeken mee om dan alsnog in de plaatselijke boekhandel een stapel nieuwe aan te schaffen. Het zou me toch maar gebeuren om zonder een boek te komen zitten! Mijn leeslust zorgt wel voor logistieke problemen: zonder auto kom ik nergens, en een fietsvakantie lukt me alleen als ik een aanhangwagentje voor mijn leesvoer heb. Vliegen loopt qua bagagekosten de spuigaten uit. Deze tijd biedt gelukkig mogelijkheden voor de veellezer. Naast het vertrouwde papieren boek zijn er inmiddels e-books, dwarsliggers en luisterboeken om de bovenstaande problemen te omzeilen. 25 jaar geleden, in november 1991, opende Linnaeus Boekhandel de deuren. Toen was er voor de veellezer nog geen andere optie dan met vele kilo’s papier richting vakantiebestemming te trekken. Anno 2016 heeft het papieren boek nog steeds mijn voorkeur. De tastbaarheid, het uiterlijk, de geur en het geluid bij het omslaan van de pagina’s: dat alles draagt ontegenzeggelijk bij aan mijn leesplezier. Maar nu ik wat ouder word en reeds twee leesbrillen in huis heb, zie ik ook de voordelen van het digitale lezen: zo kun je op een e-reader bijvoorbeeld het lettertype vergroten. Dat lijkt mij buitengewoon aangenaam. En als je een keer een dikke pil leest, hoef je in bed niet die kilo omhoog te houden terwijl je tegelijkertijd een houding zoekt waarbij je bril niet van je neus glijdt. ‘Gaat het papieren boek dan op den duur verdwijnen?’ hoor ik u bevreesd denken. Dat geloof ik absoluut niet. Sterker nog: juist jongeren, die dagelijks veel tijd achter hun schermen doorbrengen, vinden het heerlijk om papieren boeken te lezen. Een nieuw fenomeen onder jonge mensen is het zogenaamde ‘binge-reading’: in een keer een complete boekenserie lezen, zoals je op Netflix een hele tv-serie achter elkaar kijkt. Op festivals als Lowlands, waar Linnaeus Boekhandel ook deze zomer weer te vinden is, zitten de literaire programma’s vol met jonge boekenliefhebbers. Literatuur leeft!
1991 of 2016 – er is één vraag die van alle tijden is: welke boeken gaan we deze zomer lezen? Om u ook dit jaar bij te staan, hebben we de mooiste vakantietitels geselecteerd. Wat uw voorkeur ook heeft: met een e-reader in de fietstas door Nederland trekken, met een rugzak vol dwarsliggers naar verre oorden vliegen of aan het einde van uw vakantie de zandkorrels tussen de pagina’s van uw papieren boek uitschudden – voor iedereen is er wel een ideaal vakantieboek.
Er zijn evenveel ideale vakantieboeken als er smaken ijs zijn. Wij van Linnaeus Boekhandel zijn met z’n allen een mega-ijscoupe met twaalf smaken. We hebben deze zomerselectie met veel plezier voor u samengesteld en we hopen dat er voor elke smaak iets tussen zit. We wensen u een mooie zomer!

Namens het team van Linnaeus Boekhandel,
Anja

Welke boeken tippen wij voor uw vakantie?

Onze vakantietips 2016.

De vakantietips van Jan: 

Het smelt – Lize Spit
Een debuutroman van jewelste. Twee jongens en een meisje, de enig geborenen van dat jaar, vormen een hele schoolklas op zichzelf, en schuiven daarom aan in een andere klas. Ze spelen met elkaar en halen samen kattenkwaad uit. Aanvankelijk zijn hun spelletjes onschuldig. Die onschuld raakt er gaandeweg af, hun activiteiten worden grimmiger. Een van de drie kijkt jaren later terug en probeert te begrijpen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Spannend en erg knap geschreven.

Kind van de verzorgingsstaat – Rob van Essen
Wie bij het zoveelste terugkijkboek (in dit geval jaren zestig-negentig) denkt: over die periode is toch alles wel gezegd, zou toch echt Kind van de verzorgingsstaat moeten lezen. Geen gemakkelijk gepresenteerde nostalgie, nee, Van Essen heeft een veelkleurig verhaal geschreven over zijn jeugd en wat daarna kwam en over de maatschappij waarin hij leefde, gelardeerd met originele duidingen en beschouwingen. Voor de liefhebber van de geschiedenis van de volkshuisvesting zijn de hoofdstukken over het rijtjeshuis en de galerijflats erg boeiend om te lezen. Voor wie affiniteit heeft met uitkeringstrekkers in de jaren tachtig (of er zelf een was, of er wel eens een is tegengekomen), en het linkse gevoel dat daarbij hoorde (‘Gelukkig was het hebben van een uitkering ook links’) kan zijn hart ophalen aan dit boek. Van Essen schrijft over de protesten tegen de kruisraketten, de krakersrellen, maar ook het streng-christelijke milieu uit de jaren zestig. En wat zo fijn is: Rob van Essen schrijft erg goed, je herkent de literair schrijver in hem.

De gierzwaluw – Remco Daalder
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar met dit ene boek over de gierzwaluw in de hand komt ú de zomer wel door. Remco Daalder vertelt ons in zijn soepel lopende zinnen van-alles-en-nog-wat over deze ongelooflijk interessante vogel. Dat de gierzwaluw een enorme afstand kan afleggen (in een paar weken tijd trekt hij van Nederland via Spanje en Congo naar Mozambique) had ik al eens gehoord, maar dat hij slaapt en paart in de lucht was toch wonderlijke nieuwe informatie voor me. En wist u dat hij, samen met tienduizenden soortgenoten, elke zomernacht een kijkje op 1800 meter boven het IJsselmeer neemt? Wat hij daar doet is nog gissen voor de vogelaars, maar Remco Daalder vermoedt dat hij daar het weer voor de komende dagen kan zien aankomen en zijn ‘kompas ijkt’. Met zulke informatie kijk je toch met andere ogen in de lucht, als je weer eens een zwerm van deze intelligente beesten gewaarwordt. Er zijn nog meer vogelboeken in dezelfde serie verschenen, en ze zijn tot half juli bijna allemaal extra aantrekkelijk geprijsd: De koekoekDe spreeuwDe gruttoDe goudvinkDe kauwDe slechtvalk en De rotgans. Spot ze allemaal!

Dijk – Hans Maarten van den Brink
Karl Dijk is aan het eind van zijn loopbaan gekomen bij het IJkwezen,  maar hij komt niet naar zijn eigen afscheidsreceptie. Deze merkwaardige laatste actie past wel bij het wat raadselachtige karakter van de persoon met wie de verteller van het verhaal al veertig jaar kantoor- en praktijkwerk doet. Hij krijgt al die tijd geen vat op hem, kent zijn privé-omstandigheden niet, noch zijn verleden. Hans Maarten van den Brink heeft een sfeervol beeld van een veranderend Nederland in de vorige eeuw geschetst. Mooi zijn de passages over de personeelsavonden waarop aan bord- en kaartspel wordt gedaan te midden van sigarettenwalmen. De praktijkreizen door Noord-Holland, om de weegschalen te ijken van arme winkeliers (die sjoemelen met de grammen om het hoofd boven water te houden) zijn prachtig om te leze

Het smelt

In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt. Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die tot het eind niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: 'Het smelt' is een roman die je verslagen achterlaat.

Kind van de verzorgingsstaat

'Zoals een vis geen idee heeft wat water is, had ik geen idee van de verzorgingsstaat. Om wat al bestaat bij je geboorte hangt een zweem van eeuwigheid wanneer je opgroeit. De verzorgingsstaat, die aaneengesloten periode van vrede en welvaart (voor ons, dan toch) waarin wat we deden zonder al te veel consequenties was, omdat onder alle trapezes waaraan wij onze kunstjes uitvoerden een stevig vangnet hing.' Rob van Essen noteert persoonlijke herinneringen, beschouwingen en anekdotes over de decennia waarin hij opgroeide en beschrijft hoe de tijdgeest van invloed was op zijn levensloop. In een mengeling van autobiografische en beschouwende passages overstijgt Van Essen de persoonlijke anekdotiek en laat hij zijn licht schijnen over een tijd die eeuwig leek te duren, maar die nu definitief voorbij is.

Kind van de verzorgingsstaat

‘Zoals een vis geen idee heeft wat water is, had ik geen idee van de verzorgingsstaat. Om wat al bestaat bij je geboorte hangt een zweem van eeuwigheid wanneer je opgroeit. De verzorgingsstaat, die aaneengesloten periode van vrede en welvaart (voor ons, dan toch) waarin wat we deden zonder al te veel consequenties was, omdat onder alle trapezes waaraan wij onze kunstjes uitvoerden een stevig vangnet hing.’ Rob van Essen noteert persoonlijke herinneringen, beschouwingen en anekdotes over de decennia waarin hij opgroeide en beschrijft hoe de tijdgeest van invloed was op zijn levensloop. In een mengeling van autobiografische en beschouwende passages overstijgt Van Essen de persoonlijke anekdotiek en laat hij zijn licht schijnen over een tijd die eeuwig leek te duren, maar die nu definitief voorbij is.

De gierzwaluw

Gierzwaluwen eten in de lucht, ze paren in de lucht, ze zoeken al vliegend hun nestmateriaal bij elkaar en ze slapen in de lucht, op twee kilometer hoogte. Elk jaar vliegen ze vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika negenduizend kilometer naar het noorden om net dat ene dak in de Kinkerbuurt in Amsterdam te vinden waar ze vorig jaar ook zo fijn hebben gebroed. Remco Daalder gaat op zoek naar de geheimen van de gierzwaluw, en komt daarbij vele kleurrijke mensen tegen. Een Engelse plattelandsdominee uit de achttiende eeuw, een bezeten onderzoeker uit Oxford, activisten, politici, rasechte Amsterdammers die met hart en ziel hun vogels beschermen en moderne wetenschappers die met webcams en geolocators de geheimen van de gierzwaluw ontrafelen.

De gierzwaluw

Gierzwaluwen eten in de lucht, ze paren in de lucht, ze zoeken al vliegend hun nestmateriaal bij elkaar en ze slapen in de lucht. Elk jaar vliegen ze vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika negenduizend kilometer naar het noorden om net dat ene dak in de Kinkerbuurt in Amsterdam te vinden waar ze vorig jaar ook zo fijn hebben gebroed. Remco Daalder gaat op zoek naar de geheimen van de gierzwaluw, en komt daarbij veel kleurrijke mensen tegen. Een Engelse plattelandsdominee uit de achttiende eeuw, een bezeten onderzoeker uit Oxford, activisten, politici, rasechte Amsterdammers die met hart en ziel hun vogels beschermen en moderne wetenschappers die met webcams en geolocators de geheimen van de gierzwaluw ontrafelen.

De vakantietips van Marianne:

Jij zegt het – Connie Palmen
Deze roman vertelt het tragische verhaal van de liefde tussen de dichters Sylvia Plath en Ted Hughes. Connie Palmen schrijft vanuit het perspectief van Hughes, en dat doet ze fantastisch. Ik werd erin meegezogen door de rijke taal, het ritme, de romantiek, de dramatische en soms verstikkende liefde waarin schepping en vernietiging elkaar afwisselen. Een intelligente roman waar Connie Palmen terecht de Libris Literatuurprijs 2016 voor kreeg.

Hoe ik talent voor het leven kreeg – Rodaan Al Galidi
Al Galidi beschrijft in dit boek het leven van de Irakees Semmier Kariem vanaf zijn vlucht uit Irak, de reis die zeven jaar duurde. Na zijn aankomst in Nederland verbleef hij negen jaar in een AZC. Een ontluisterend en belangrijk verhaal, dat iedereen zou moeten lezen!

Go East – Stine Jensen
Vanuit een filosofische en persoonlijke hoek onderzoekt Stine Jensen de aantrekkingskracht van de oosterse wereld.  Ze gaat zelf op onderzoek uit en volgt een Kundalini-yogaopleiding. Ze schrijft scherp, analytisch, humoristisch en prettig over een onderwerp dat velen van ons tegenwoordig bezighoudt.

Hoor de stad – Anna Enquist
Twee jaar lang was Anna Enquist stadsdichter van Amsterdam. In Hoor de stadherontdekt zij de stad, door de ogen van haar kleinkinderen.
Een ontroerende, zeer toegankelijke dichtbundel.

Vier de zomer – 50 recepten met zoet en sappig zomerfruit – Janneke Philippi
Een handzaam, mooi vormgegeven en betaalbaar kookboekje met heerlijke recepten voor dit jaargetijde. Van rabarber-vanillecompote tot aperol spritz met citroenbier.
 

Jij zegt het

Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek. En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader. Ik heb gezwegen. Tot nu. Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood. Connie Palmen schreef in een kwarteeuw vijf grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar. 'De wetten is niet een triomf van betekenis, maar van mysterie (...). Deze dualiteit geeft het een eigenaardigheid die verzacht en verbittert, die het verhaal kruidt met de belofte van paradox en verrassing. Het is een verkwikkend fictiedebuut.' The Independent over De wetten 'Een uitzonderlijk mooi boek, omdat het de filosofie en het verhaal, het vertelde en de verbeelding in een grote greep weet te houden.' Doeschka Meijsing over De vriendschap 'Het hartverscheurende verloop van een grote liefde - pretentieloos, sober en met grote wijsheid geschreven.'Buchkultur, Wenen, over I.M. 'Een scherpzinnig en erudiet boek, maar bovenal een bezwering.' Harry Mulisch over Geheel de uwe 'Palmen heeft zichzelf overtroffen: Lucifer is een rijke, meerstemmige roman, verbluffend goed geschreven. Palmen slaagt erin in Lucifer twee onverzoenlijke genres te combineren: de klassieke tragedie en de thriller.' Jeroen Vullings, Vrij Nederland, over Lucifer 'Net als Thomése, Hemmerechts, Van der Heijden en Mortier vóór haar, weet ze de juiste woorden te vinden om de genadeloosheid van verdriet en ontreddering te laten zien. Logboek ontroert en ontregelt, choqueert en onthult.' De Telegraaf over Logboek van een onbarmhartig jaar

Hoe ik talent voor het leven kreeg

'Een betoverende roman over de ervaringen van een asielzoeker met een onbarmhartig regime: polderbureaucratie zo taai als klei. Al Galidi houdt ons een spiegel voor. Een spiegel waar we niet van mogen wegkijken.' ADRIAAN VAN DISSemmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaar van honger, verdwalen en angst later landt hij op elf februari om negen uur - of was het om elf uur op negen februari - op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich het precieze tijdstip niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen. Intussen bestudeert Semmier het land waarvan hij misschien ooit deel mag uitmaken, maar ook al verblijft hij er nu, hij blijft een buitenstaander. Hoe ik talent voor het leven kreeg is een roman over mensen die zijn onderworpen aan wetten en regels. Allemaal wachten ze, vaak jarenlang, tot hun leven opnieuw kan beginnen, en dat doen ze op hun eigen manier - de een al wat lijdzamer dan de ander.'"Het AZC," schrijft Al Galidi, "is een graf waarin de tijd van een paar honderd mensen begraven ligt." Voor dat graf richtte hij een aangrijpend monument op, dat tegelijk een aanklacht en een spiegel is. Ik schaamde me voor wat ik erin zag.' TOMMY WIERINGA

Go east

Go East! is een autobiografisch verslag van Stine Jensen en haar zoektocht door het spirituele (Wilde) Westen en een filosofisch onderzoek naar het ego, goeroes en andere ongemakken. Na jarenlange studie van de westerse filosofie en een werkzaam leven op de universiteit gooit filosoof en schrijfster Stine Jensen door een persoonlijke crisis het roer om. Op zoek naar meer geluk, rust en balans tussen lichaam en geest verkent ze de spirituele wereld en duikt in de wereld van mindfulness, yoga en meditatie. Ze volgt een yoga-opleiding bij een Amerikaanse goeroe, verandert haar eetgewoonten drastisch en mediteert dagelijks. Wordt ze gelukkiger? Stine Jensen publiceerde onder meer Turkse vlinders, Het broekpak van Olivia Newton-John en het kinderboek Lieve Stine, weet jij het? Voor televisie maakte ze de reisserie Licht op het Noorden en het filosofieprogramma Dus ik ben.

Go east!

Go East! is een autobiografisch verslag van Stine Jensen en haar zoektocht door het spirituele (Wilde) Westen en een filosofisch onderzoek naar het ego, goeroes en andere ongemakken. Na jarenlange studie van de westerse filosofie en een werkzaam leven op de universiteit gooit filosoof en schrijfster Stine Jensen door een persoonlijke crisis het roer om. Op zoek naar meer geluk, rust en balans tussen lichaam en geest verkent ze de spirituele wereld en duikt in de wereld van mindfulness, yoga en meditatie. Ze volgt een yoga-opleiding bij een Amerikaanse goeroe, verandert haar eetgewoonten drastisch en mediteert dagelijks. Wordt ze gelukkiger? Stine Jensen publiceerde onder meer Turkse vlinders, Het broekpak van Olivia Newton-John en het kinderboek Lieve Stine, weet jij het? Voor televisie maakte ze de reisserie Licht op het Noorden en het filosofieprogramma Dus ik ben.

Hoor de stad

In Hoor de stad is Anna Enquist zich enigszins tegen wil en dank gaan verhouden tot iets waartoe zij tot dusverre gepaste afstand hield. Als bewoner van de Bijlmer was Amsterdam - de echte stad met haar 'herrie en troep' - iets dat zich tot haar innige tevredenheid niet aan haar opdrong zodra zij de voordeur opendeed. Maar toen zij stadsdichter werd, was er geen ontkomen meer aan. Het engagement werd versterkt door de geboorte van haar kleinzoon voor wie de stad een feest van ongekende ontdekkingen is. De toon van Enquist was nooit eerder zo majeur.'Enquist weet met taal muziek te maken.' - Nederlands Dagblad

Hoor de stad

In Hoor de stad is Anna Enquist zich enigszins tegen wil en dank gaan verhouden tot iets waartoe zij tot dusverre gepaste afstand hield. Als bewoner van de Bijlmer was Amsterdam – de echte stad met haar ‘herrie en troep’ – iets dat zich tot haar innige tevredenheid niet aan haar opdrong zodra zij de voordeur opendeed. Maar toen zij stadsdichter werd, was er geen ontkomen meer aan. Het engagement werd versterkt door de geboorte van haar kleinzoon voor wie de stad een feest van ongekende ontdekkingen is. De toon van Enquist was nooit eerder zo majeur. ‘Enquist weet met taal muziek te maken.’ – Nederlands Dagblad

Vier de zomer met Janneke Philippi

Janneke Philippi's favoriete recepten met zomerfruitVoor dit boek verzamelde Janneke Philippi 50 zoete recepten die zij graag en vaak maakt met al het heerlijke, sappige zomerfruit. Van feestelijke aarbeienpolonaises, gezinsfavoriet boerenyoghurtcarré met bramen en romige kersencrêpes tot een royale schaal berliner balletjes met pruimenjam om uit te delen en jannekes rabarber-frambozentaart, die ongetwijfeld je nieuwe lieveling wordt.Een boek om ze zomer heerlijk mee te vieren!

De vakantietips van Elze:

Tell Me Three Things (Vertel me drie dingen) – Julie Buxbaum (young-adultboek)
Er waren de laatste tijd maar weinig boeken die me zo lieten meeleven met de hoofdpersoon als dit boek. Ik werd meteen teruggeslingerd naar mijn eigen tienerjaren, naar momenten van eenzaamheid, maar ook heerlijke giechelmomenten in een stijl die af en toe doet denken aan de tv-serie Gilmore Girls. Jessies moeder is overleden, en haar vader hertrouwt met een vrouw die hij via internet heeft leren kennen. Jessie en haar vader trekken in bij de nieuwe stiefmoeder en stiefbroer, en ineens ligt Jessies wereld helemaal overhoop. Ze kent niemand en vindt nergens aansluiting. Dan ontvangt Jessie een anonieme e-mail van iemand bij haar op school, die zich aanbiedt als haar virtuele gids op haar nieuwe school. Hij vertelt haar waarom ze weg moet blijven bij de vegaburgers in de kantine,  met wie ze niet moet praten, en met wie juist wel. Ze mag hem alles vragen, behalve wie hij is. Hoewel Jessie aanvankelijk denkt dat iemand haar voor gek wil zetten, besluit ze na een tijdje toch de mail te beantwoorden. Zo ontstaat een speciale vriendschap. Maar wie ís die jongen nou? Tot op het allerlaatste moment blijft het spannend wie haar virtuele gids is, hoewel je als lezer natuurlijk de nodige vermoedens en wensen hebt. Het is lang geleden dat ik (net als de hoofdpersoon) verliefd werd op een fictieve jongen, maar Buxbaum kreeg het voor elkaar.

H is for Hawk (De h is van havik) – Helen McDonald
Een prachtig, waargebeurd verhaal over een jonge vrouw die haar vader verliest en haar verdriet vormgeeft door een havik te trainen. Een verhaal vol rauwe emotie, zowel positief als negatief, over het leren leven met jezelf en de wereld om je heen. De manier waarop Helen een keuze moet maken – laat ze zich meevoeren door de havik en diens wereld, of blijft ze bij haar eigen menselijkheid en de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan? – wordt ontzettend goed beschreven. De twee werelden vloeien in elkaar over, maar staan tegelijkertijd ver van elkaar af. Hoewel het verhaal verdrietig is en Helen op momenten de wanhoop nabij, is dit boek allesbehalve een standaard tearjerker. Een absolute aanrader.

Tell me three things

An ihrem ersten Tag an der neuen Highschool geht für Jessie Holmes einfach alles schief. Und dabei ist ihr Leben gerade sowieso schon kompliziert genug. Da bekommt sie eine anonyme E-Mail mit Ratschlägen, wie sie den Schulalltag überstehen kann. Sie hat zwar keine Ahnung, wer dahintersteckt, aber trotzdem beschließt sie, die Tipps zu befolgen. Und Nachricht für Nachricht verliebt sie sich mehr in den Absender. Doch wer ist der Unbekannte, der ihr Herz immer wilder schlagen lässt?

H is for Hawk (The Birds and the Bees)

Discover the number one bestselling phenomenon that is a powerful and profound mediation on grief expressed through the trials of training a goshawk. As a child, Helen Macdonald was determined to become a falconer, learning the arcane terminology and reading all the classic books.

De vakantietips van Anja:

Het smelt – Lize Spit
Dit is een van de beste debuten die ik in lange tijd heb gelezen. Wat een schrijftalent heeft deze jongedame!
De roman gaat over een jonge vrouw die op een dag een uitnodiging voor een feest in haar geboortedorp krijgt, waar ze sinds haar verhuizing naar de grote stad niet meer is geweest. Zij regelt een blok ijs, zet dit in de kofferbak van haar auto en vertrekt richting het dorp. Stukje bij beetje kom je als lezer te weten waarom zij zo lang niet in het dorp is geweest en wat ze in godsnaam met dat blok ijs van plan is. Het smelt is een dikke pil, dus uitermate geschikt voor de vakantie. Het verhaal komt langzaam op gang, maar op een gegeven moment vallen alle puzzelstukjes op hun plek en lees je ademloos door tot het einde. Een geweldig boek!

Nomizo
Mijn tweede tip is geen boek maar een superleuk filosofisch spel: Nomizo, een ‘Vrolijk denkspel dat draait om sterke argumenten en overtuigingskracht’.
Nomizo bevat 175 verrassende vragen rond zeven thema’s, waaronder Leven & Dood, Liefde & Vriendschap, Goed & Kwaad en Natuur & Technologie. Het zijn allemaal vragen die je met ja of met nee kan beantwoorden; de draaischijf bepaalt welk standpunt je inneemt. Iedere speler krijgt een minuut om zijn standpunt met argumenten te onderbouwen. De overige spelers moeten dan bepalen welke speler dit het beste doet.
Het leuke van dit spel is dat je uitgedaagd wordt om voorbij je eigen mening te denken en te filosoferen, waardoor er interessante gesprekken ontstaan. Je hoeft absoluut geen filosoof te zijn om het spel te spelen. Sterker nog: het is heel leuk om tijdens een etentje, voor de tent of tijdens een lange autorit een van de kaarten te pakken en met het hele gezin erop los te filosoferen!

Een goede thriller op z’n tijd vind ik heerlijk. Ik heb er flink wat gelezen de laatste tijd, maar deze twee steken voor mij met kop en schouders boven de rest uit:

De laatste uitweg – Frederico Axat
Ted McKay staat op het punt een einde aan zijn leven te maken als de deurbel gaat. En blijft gaan. Hij wil alsnog de trekker overhalen, maar ziet dan een briefje op zijn bureau liggen. ‘Doe open. Dit is je laatste uitweg’ staat erop geschreven. Het handschrift herkent hij als het zijne, maar hij kan zich niet herinneren ooit zoiets geschreven te hebben. Dit is het begin van een grimmig en manipulatief spel op leven en dood… Voor de liefhebbers van Gone Girl van Gillian Flinn, Black Eyed Susans van Julia Heaberlin en Memento van Emilie Schep.

Verborgen – Karin Slaughter
Het dode lichaam van een ex-politieagent wordt gevonden. Van het lijk lopen bloederige voetsporen weg die erop wijzen dat een ander, mogelijk vrouwelijk slachtoffer, is meegenomen… zij is echter spoorloos verdwenen. Voor mij is Verborgen de kennismaking met de ‘Queen of Crime’ en ik ben meteen fan! Het is een heftig, rauw boek, niet voor tere zielen. Maar als je tegen (heel veel) bloed kunt, heb je hier een auteur te pakken met wie je even door kunt. En voor degenen die haar al lang kennen is er goed nieuws: Will Trent is terug!

Het smelt

In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt. Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die tot het eind niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: 'Het smelt' is een roman die je verslagen achterlaat.

Nomizo

Nomizo is een onderhoudend en verfrissend filosofiespel dat je ook kunt spelen zonder filosoof te zijn. Nomizo zet je aan tot denken en filosoferen, maar ook tot argumenteren en debatteren. Hoort jaloezie bij liefde? Bestaan er echte helden? Is privacy belangrijker dan veiligheid? Verandert roem je persoonlijkheid? Is een optimist gelukkiger dan een pessimist? Thema's: Leven en Dood, Goed en Kwaad, Plicht en Vrijheid, Natuur en Technologie, Gevoel en Verstand, Schoonheid en Verlangen, Liefde en Vriendschap. Spanning en plezier voor spelers van 4 tot 104. Aantal spelers: 4 tot 10. Nederlandstalige editie.

De laatste uitweg

Ted McKay staat op het punt een einde aan zijn leven te maken, als de deurbel gaat. En blijft gaan. Hij wil alsnog de trekker overhalen, maar ziet dan een briefje op zijn bureau liggen. Het handschrift herkent hij als het zijne, maar hij kan zich niet herinneren ooit zoiets geschreven te hebben. Doe open. Dit is je laatste uitweg. Aan de deur staat Lynch, die weet wat Ted van plan is en hem een voorstel doet: verricht nog één laatste heroïsche daad. Dat is het begin van een grimmig manipulatief spel tussen criminaliteit, geweten en de dood. Iemand heeft een spoor van broodkruimels achtergelaten, en hij kan niet anders dan het volgen. Iemand die hem beter kent dan hij zelf. Soms kun je alleen op jezelf vertrouwen. En heel soms, kunnen we dat niet eens. Deze Zuid-Amerikaanse Memento is een unieke psychologische thriller waarin elk detail betekenis heeft. Om een complex plot zo ongekunsteld uit te werken, moet je wel een van de beste schrijvers in het genre zijn. Federico Axat heeft complete controle over het verhaal en is je altijd een paar stappen voor, hoe geoefend je als lezer ook bent.

De laatste uitweg

Ted McKay staat op het punt een einde aan zijn leven te maken, als de deurbel gaat. En blijft gaan. Hij wil alsnog de trekker overhalen, maar ziet dan een briefje op zijn bureau liggen. Het handschrift herkent hij als het zijne, maar hij kan zich niet herinneren ooit zoiets geschreven te hebben. Doe open. Dit is je laatste uitweg. Aan de deur staat Lynch, die weet wat Ted van plan is en hem een voorstel doet: verricht nog één laatste heroïsche daad. Dat is het begin van een grimmig manipulatief spel tussen criminaliteit, geweten en de dood. Iemand heeft een spoor van broodkruimels achtergelaten, en hij kan niet anders dan het volgen. Iemand die hem beter kent dan hij zelf. Soms kun je alleen op jezelf vertrouwen. En heel soms, kunnen we dat niet eens. Deze Zuid-Amerikaanse Memento is een unieke psychologische thriller waarin elk detail betekenis heeft. Om een complex plot zo ongekunsteld uit te werken, moet je wel een van de beste schrijvers in het genre zijn. Federico Axat heeft complete controle over het verhaal en is je altijd een paar stappen voor, hoe geoefend je als lezer ook bent.

Verborgen

Will Trent heeft al heel veel gezien in zijn carrière, maar zo persoonlijk als deze zaak is het zelden geweest. Dat beseft hij meteen zodra hij het verlaten pakhuis in Atlanta binnengaat en het ernstig toegetakelde lijk van een collega aantreft. Van het lichaam lopen bloederige sporen weg, die erop wijzen dat er ergens nog een slachtoffer moet zijn. Wanneer op de plaats delict ook nog iets wordt gevonden wat direct verband houdt met Wills verleden, beseffen hij en patholoog-anatoom Sara Linton dat ze alles op alles moeten zetten om erger te voorkomen... 'Een echte ouderwetse Karin Slaughter.' - Ineke Lenting, vertaler 'Vakmanschap.' - NRC 'Thema's, karakters, plot, stijl: krachtig, rauw en empathisch.' - Volkskrant 'Waanzinnig goed.' - Twan Huys

De vakantietips van Edith:

Vertaalde romans

De meisjes – Emma Cline
Don’t believe the hype is my middle name, maar deze keer zeg ik volmondig: do believe! Ik had wat reserves: een 26-jarige die haar debuutroman baseert op Charles Manson en zijn Family – jajaja. Maar toen begon ik te lezen en raakte helemaal in de ban van De meisjes. Cline schrijft briljant en heeft een waanzinnig psychologisch inzicht. Ze laat heel mooi zien hoe ver een puber kan gaan in haar hang naar liefde en gezien worden.
De meisjes is duister, ook al beukt er 300 pagina’s lang een zinderende zon op je in, loopt iedereen op blote voeten en word je mond droog van het hete stof – ik heb dit boek met kippenvel op de armen en zweet in de handen gelezen, weergaloos.

De geest geven – Hilary Mantel
Ik had behalve De moord op Margaret Thatcher (lees die bundel!) nog nooit iets van Mantel gelezen. Onlangs verscheen haar memoir in vertaling en sinds ik dat las ben ik verliefd en nu wil ik alles van haar lezen. (Weet u ook meteen wat ik doe deze zomer.) Was u zo verstandig Wolf Hall en Het boek Henry al wel te lezen: lees ook De geest geven, het is razend interessant, zo raak, knap, geestig – je bent echt getuige van de geboorte van de schrijver Mantel. Ik heb het juichend gelezen.

De misdaad van graaf Neville – Amélie Nothomb
Mijn derde tip zou eigenlijk Vlam in de sneeuw zijn, de bundeling brieven van Ingrid Jonker en André Brink, maar dat vind ik zo hartverscheurend mooi, intiem en ontroerend, dat ik dat geloof ik liever voor mezelf hou, en daarom kies ik voor het boek waar ik mijn eigen vakantie mee begin: De misdaad van graaf Neville van Amélie Nothomb. Ik heb het nog niet gelezen, maar een nieuwe Nothomb koop ik zonder zelfs maar de achterflap te lezen en ze heeft me nog nooit teleurgesteld. Nothomb is een van de meest neurotische schrijvers die ik ken, op het manische af, haar boeken zijn idioot, gek, mal, maar even zo vaak ook ontroerend.

Verhalenbundels

Als het lot lacht – Adam Johnson
Soms lees je een roman waar je zo vol van bent, dat je niet meteen aan een nieuw boek kunt beginnen. Wat nu? In dat soort gevallen lees ik graag een kort verhaal. Prima theorie, maar toen las ik ‘Interessante feiten’ uit Als het lot lacht van Adam Johnson. Ik was zo bevangen door dat verhaal, zo uit het veld geslagen en inverdrietig, dat ik ja, wat eigenlijk nodig had om daar weer van los te komen? Ik wist het even niet meer en heb twee weken niks gelezen. (Nu ik weet waartoe Johnson in staat is, ga ik toch zijn roman Gestolen leven lezen.) 

Karateslag – Dorthe Nors
Een bundel waar je zeker mee gezien kan worden deze zomer is Karateslag van de Deense Dorthe Nors. In een kale, uitgekiende stijl toont Nors ogenschijnlijk gewone mensen die gewone dingen meemaken. De onderstromen in haar verhalen zijn sterk: melancholie, eenzaamheid, toeschouwer van je eigen leven zijn. De novelle Minna zoekt oefenruimte is ook in de bundel opgenomen. De stijl is hypnotiserend en duldt geen pauze. Als je het slim aanpakt kun je enorm de blits maken op een terrasje; als je het boek ziet, begrijp je wat ik bedoel. Een geweldige nieuwe stem waar we hopelijk nog veel van gaan lezen.

Engels voor leugens – Bertram Koeleman
En dan nog wat dichter bij huis: Engels voor leugens van Bertram Koeleman. Koeleman heeft alles: hij is slim, geestig, durft de teugels te vieren en toomt zichzelf op tijd weer in. Het is een fantastische bundel, waarin surrealisme wordt afgelost door grimmig realisme.

Diversen:
Hoe ruimdenkend boekenvakkers ook mogen zijn, ze doen niets liever dan rubriceren en categoriseren. Romans bij de romans, kookboeken bij de kookboeken, reisgidsen bij de reisgidsen. Maar er zijn – gelukkig – eigengereide boeken die zich niet in een hokje laten stoppen. Die boeken lopen het risico te gaan zwerven, zonder vaste verblijfplaats. Gevaarlijk. Ik vang er hier drie voor u:

Kind van der verzorgingsstaat – Rob van Essen
Is het een autobiografie? Literaire non-fictie? Maatschappijkritiek? Het is het allemaal en het is geweldig, want geschreven door Rob van Essen, een van de beste schrijvers die we hebben. Van Essen schetst met zachte, bedachtzame streken zijn jeugd (streng gereformeerd), zijn verhuisgrage ouders (zeven keer in achttien jaar), zijn studententijd (althans, de tijd dat hij ingeschreven stond bij de universiteit), kortom: een boek over opgroeien in de jaren zeventig, tachtig, negentig – voor de veertigers en vijftigers van nu. Jullie zijn met velen en jullie zullen er allemaal van genieten.

Pellegrina, een Italiaanse wielerbedevaart – Lidewey van Noord & Robert Jan van Noort
Reisgids, fotoboek, verzameling mooiste wielerportretten, kies maar. Pellegrina is boven alles beeldschoon en met zo veel liefde gemaakt, dat je niet anders dan ademloos door dit boek kan bladeren. En dan de teksten van Van Noord – haar liefde voor de sport en Italië is zo groot, dat ze ook de zwarte randjes durft op te zoeken en te laten zien. Het is geen liefdesverklaring maar een huwelijksaanzoek: in voor- en tegenspoed.
Ik waarschuw vast: Pellegrina vasthouden is Pellegrina kopen. Knappe jongen (m/v) die dit boek weerstaat.

Dood van een thrillerschrijfster – Pauline Slot
Dood van een thrillerschrijfster is een thriller, een sleutelroman én een schrijfhandboek. Heb je weinig bagageruimte en denk je stiekem weleens aan het schrijven van een boek? Prop dit boek dan nog snel in een tas – je zult er geen spijt van krijgen. Het boek is geestig, is vernuftig opgebouwd en zit vol slimme zinnetjes (en tussen de regels door steek je veel op van het vak). De bozige Selma Hoogstins ontvangt aspirant-schrijvers in haar Griekse villa en begeleidt hen geduldig en met een vriendelijke glimlach in hun schrijfproces. Intussen denkt zij het hare van al die ploeteraars. Het fijne is dat ze zichzelf niet spaart. Het is dan ook geen kille afrekening, maar een heerlijke schets van het Nederlandse boekenwereldje en een echt ‘lekker’ vakantieboek. Ik heb me kostelijk vermaakt.

De meisjes

Californië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, vóór alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont, en net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider. Langzaam maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax. De meisjes is een trefzeker debuut, een klassieke coming of age-roman over een meisje dat hunkert naar liefde en erkenning, en een overtuigend verhaal over de werking van macht. Emma Cline (1989) behaalde een Master aan de Universiteit van Columbia en schrijft voor The New Yorker. Ze ontving in 2014 de Plimpton Prize for Fiction van The Paris Review, dat verhalen en essays van haar hand publiceert. 'Emma Cline is een waanzinnig goede schrijver. Je kunt de personages in de roman haast aanraken en ruiken, zo waarachtig zijn ze' Roos van Rijswijk in NRC Handelsblad ***** 'De meisjes heeft niet alleen een sensationeel onderwerp, maar is ook in fonkelende zinnen geschreven. Cline's onverwachte vergelijkingen nestelen zich direct in je brein' de Volkskrant 'Deze roman breekt je hart en blaast je omver' Lena Dunham 'De meisjes is een onwezenlijk mooi boek - met een superbe taalbeheersing, slim geschuif met vertelstandpunten en een rijke beeldtaal die om verfilming schrééuwt' HUMO **** 'De meisjes is net zo'n uitzonderlijk sterk debuut als eertijds Donna Tartts De verborgen geschiedenis' Jeroen Vullings in Vrij Nederland 'Emma Cline is een frisse, onstuimige stem in de Amerikaanse letteren' Elsevier **** 'De meisjes is een briljante, intense en hartstochtelijke roman. Zeer imposant' Richard Ford 'Ik weet niet wat indrukwekkender is: Emma Cline's kennis van de menselijke geest of haar meesterlijke taalbeheersing' Mark Haddon

De geest geven

Hilary Mantel beschrijft in 'De geest geven' hoe ze opgroeide in het landelijke naoorlogse Engeland in een eenvoudig katholiek milieu, met een onbetrouwbare moeder en een afwezige vader. Als kind al is ze een scherp observator en ziet dingen die anderen niet zien; ze begrijpt al snel dat ze haar gedachten maar beter voor zich kan houden. Vanaf haar tienerjaren lijdt ze aan een pijnlijke ziekte, die niet als zodanig herkend werd, en ten slotte onderging ze een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Zij zou nooit meer kinderen kunnen krijgen. In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere. Dit memoir geeft ons een inzicht waar haar vertelkunst vandaan komt. Die bron, lezen we, ligt al in haar vroege jeugd.

De geest geven

Hilary Mantel groeide op in het landelijke na-oorlogse Engeland. Ridder wilde zij worden en zij leefde in de volle overtuiging dat de benodigde vaardigheden en talenten, zoals ridderlijkheid, paardrijkunst en zwaardvechten, binnen handbereik lagen. Eenmaal getrouwd begon zij te lijden aan een hardnekkige pijn die agressieve medicatie en zelfvertrouwen-ondermijnende psychotherapie noodzakelijk maakten, en ten slotte onderging ze een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Zij zou nooit meer kinderen kunnen krijgen. In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere. Dit memoir geeft ons een inzicht waar haar vertelkunst vandaan komt. Die bron, lezen we, ligt al in haar vroege jeugd.

De misdaad van graaf Neville

Amélie Nothomb neemt ons mee naar haar thuisland België en in het bijzonder naar het aristocratische Belgische milieu. De wereld van graven en gravinnen, buitenhuizen, golftoernooien en extravagante feesten. Maar wat stelt een adellijke titel in de eenentwintigste eeuw nog voor?Met oog voor detail toont Nothomb de tragiek van het gezin Neville, dat nog wel een titel heeft, maar geen geld. Ze moeten het prachtige familiekasteel verkopen. Nog eenmaal zullen zij, traditiegetrouw, een een tuinfeest geven, waarbij de champagne rijkelijk zal vloeien.Maar als een waarzegster graaf Neville voorspelt dat hij op het feest een van zijn gasten zal vermoorden, komen de familieverhoudingen op scherp te staan. Zal de voorspelling uitkomen en zal de graaf als moordenaar de geschiedenis ingaan?De misdaad van graaf Neville is een moderne, literaire parel, die meteen aanvoelt als een classic: scherp, elegant en vol verbeeldingskracht.

De misdaad van graaf Neville

Maak kennis met de tragiek van het gezin Neville: ze bezitten nog wel een adellijke titel, maar geen geld en moeten hun landgoed verkopen. Traditiegetrouw zullen ze nog eenmaal een tuinfeest geven. Maar als een waarzegster graaf Neville voorspelt dat hij op het feest een van zijn gasten zal vermoorden, komen de familieverhoudingen op scherp te staan. Zal de voorspelling uitkomen en de graaf als moordenaar de geschiedenis ingaan? De misdaad van graaf Neville is een moderne, literaire parel: scherp, elegant en vol verbeeldingskracht.

Als het lot lacht

'***** Met vier uitstekende en twee briljante verhalen, lijkt Adam Johnson nu al de beste verhalenbundel van het jaar te hebben geschreven.'De Volkskrant 'In zijn bekroonde, atypische verhalenbundel voert deze Amerikaan een reeks, soms abjecte, personages op die je niet zo snel zult vergeten. Elk verhaal heeft het soortelijk gewicht van een novelle.' NRC Handelsblad 'Het borstkankerverhaal van Adam Johnson uit zijn National Book Award winnende bundel, is een van de indrukwekkendste verhalen over de lijdende mens ooit. Grote schoonheid, dat geldt overigens voor de gehele bundel.' Dagblad de Limburger 'De verhalen uit Als het lot lacht wil je lezen, herlezen en nóg ’s herlezen. Johnson is een meester in het geloofwaardig maken van absurde en extreme verwikkelingen.' Hebban 'Je moet echt van goeden huize zijn om Adam Johnsons te overtreffen in de categorie beste verhalenbundel.' - De Standaard

Als het lot lacht

'***** Met vier uitstekende en twee briljante verhalen, lijkt Adam Johnson nu al de beste verhalenbundel van het jaar te hebben geschreven.'De Volkskrant 'In zijn bekroonde, atypische verhalenbundel voert deze Amerikaan een reeks, soms abjecte, personages op die je niet zo snel zult vergeten. Elk verhaal heeft het soortelijk gewicht van een novelle.' NRC Handelsblad 'Het borstkankerverhaal van Adam Johnson uit zijn National Book Award winnende bundel, is een van de indrukwekkendste verhalen over de lijdende mens ooit. Grote schoonheid, dat geldt overigens voor de gehele bundel.' Dagblad de Limburger 'De verhalen uit Als het lot lacht wil je lezen, herlezen en nóg ’s herlezen. Johnson is een meester in het geloofwaardig maken van absurde en extreme verwikkelingen.' Hebban 'Je moet echt van goeden huize zijn om Adam Johnsons te overtreffen in de categorie beste verhalenbundel.' - De Standaard

Karateslag; Minna zoekt oefenruimte

Even complex als het leven zelf zijn de schitterende verhalen van Dorthe Nors. Of ze nu schrijft over een gigantische tomaat, tamme reigers of vrouwelijke moordenaars, met haar buitengewoon originele stem en scherpe oog voor detail dringt ze diep door in de menselijke geest. Snel en raak als een karateslag. In de bezwerende poëtische novelle Minna zoekt oefenruimte onderzoekt Nors op uiterst originele en speelse wijze onze worsteling met liefde en relaties. ‘Vergelijkbaar met Deens design: spaarzaam en subliem.’ Oprah ‘Uniek in zijn soort.’ the guardian ‘Een vreemd soort schoonheid

Karateslag ; Minna zoekt oefenruimte

Even complex als het leven zelf zijn de schitterende verhalen van Dorthe Nors. Of ze nu schrijft over een gigantische tomaat, tamme reigers of vrouwelijke moordenaars, met haar buitengewoon originele stem en scherpe oog voor detail dringt ze diep door in de menselijke geest. Snel en raak als een karateslag. In de bezwerende poëtische novelle Minna zoekt oefenruimte onderzoekt Nors op uiterst originele en speelse wijze onze worsteling met liefde en relaties. ‘Vergelijkbaar met Deens design: spaarzaam en subliem.’ Oprah ‘Uniek in zijn soort.’ the guardian ‘Een vreemd soort schoonheid

Engels voor leugens

Een groepje studenten lokt onderling gevechten uit in nachtclubs en filmt de bloederige gevolgen. Een rockster op zijn retour is getuige van het opgraven van een gigantisch standbeeld. Een weduwnaar weet zich geen raad met zijn verdriet en wordt getergd door een vreemde, zwijgzame bezoeker. Net als in zijn veelgeprezen debuutroman 'De huisvriend' worden de personages in 'Engels voor leugens' geconfronteerd met raadselachtige, unheimische gebeurtenissen. Soms door eigen keuzes, soms door het onvoorspelbare gekronkel van het lot.

Engels voor leugens

Een groepje studenten lokt onderling gevechten uit in nachtclubs en filmt de bloederige gevolgen. Een rockster op zijn retour is getuige van het opgraven van een gigantisch standbeeld. Een weduwnaar weet zich geen raad met zijn verdriet en wordt getergd door een vreemde, zwijgzame bezoeker. Net als in zijn veelgeprezen debuutroman 'De huisvriend' worden de personages in 'Engels voor leugens' geconfronteerd met raadselachtige, unheimische gebeurtenissen. Soms door eigen keuzes, soms door het onvoorspelbare gekronkel van het lot.

Kind van de verzorgingsstaat

'Zoals een vis geen idee heeft wat water is, had ik geen idee van de verzorgingsstaat. Om wat al bestaat bij je geboorte hangt een zweem van eeuwigheid wanneer je opgroeit. De verzorgingsstaat, die aaneengesloten periode van vrede en welvaart (voor ons, dan toch) waarin wat we deden zonder al te veel consequenties was, omdat onder alle trapezes waaraan wij onze kunstjes uitvoerden een stevig vangnet hing.' Rob van Essen noteert persoonlijke herinneringen, beschouwingen en anekdotes over de decennia waarin hij opgroeide en beschrijft hoe de tijdgeest van invloed was op zijn levensloop. In een mengeling van autobiografische en beschouwende passages overstijgt Van Essen de persoonlijke anekdotiek en laat hij zijn licht schijnen over een tijd die eeuwig leek te duren, maar die nu definitief voorbij is.

Kind van de verzorgingsstaat

‘Zoals een vis geen idee heeft wat water is, had ik geen idee van de verzorgingsstaat. Om wat al bestaat bij je geboorte hangt een zweem van eeuwigheid wanneer je opgroeit. De verzorgingsstaat, die aaneengesloten periode van vrede en welvaart (voor ons, dan toch) waarin wat we deden zonder al te veel consequenties was, omdat onder alle trapezes waaraan wij onze kunstjes uitvoerden een stevig vangnet hing.’ Rob van Essen noteert persoonlijke herinneringen, beschouwingen en anekdotes over de decennia waarin hij opgroeide en beschrijft hoe de tijdgeest van invloed was op zijn levensloop. In een mengeling van autobiografische en beschouwende passages overstijgt Van Essen de persoonlijke anekdotiek en laat hij zijn licht schijnen over een tijd die eeuwig leek te duren, maar die nu definitief voorbij is.

Pellegrina

'Pellegrina' van Lidewey van Noord is het verhaal van een wielerpelgrim die door Italië trekt, langs velden en wegen, heuvels, industrieterreinen en bossen, op zoek naar de sporen die de helden uit de Italiaanse wielergeschiedenis achterlieten. De pelgrim gaat waar de renners gingen, ziet wat de renners zagen en wil zo proeven van het heldendom, drinken uit dezelfde bidon - al is het maar een slokje. Deze Italiaanse bedevaartstochten nemen de lezer mee naar alle uithoeken van Italië. Van het geboortehuis van Fausto Coppi tot het restaurant van Eddy Mazzoleni; van Marco Pantani's graf in Cesenatico tot de videotheek van Vincenzo Nibali's moeder op Sicilië. Maar 'Pellegrina' is bovenal een ontmoeting: met de Italiaanse wielergeschiedenis en met het land zelf.

Dood van een thrillerschrijfster

Op haar idyllische landgoed in Griekenland ontvangt Selma Hoogstins, auteur en schrijfcoach, gasten die ongestoord aan een boek willen werken. Onder hen is Esther Noordvlucht, bekend thrillerschrijfster. Terwijl Selma alles doet om haar gasten te vrijwaren van kleine en grote crises, werkt Esther aan het vervolg op haar bestseller De Vinex-club. Dan wordt haar lichaam gevonden op het strand, en blijkt niets wat het leek. Dood van een thrillerschrijfster is een roman over schrijven en lezen, succes en falen, paradijs en wereld, en de sluipmoordenaar die 'markt' heet. Spannend, scherp geobserveerd en vol liefde voor het tijdloze Griekse landschap en de zee.

Dood van een thrillerschrijfster

Op haar idyllische landgoed in Griekenland ontvangt Selma Hoogstins, auteur en schrijfcoach, gasten die ongestoord aan een boek willen werken. Onder hen is Esther Noordvlucht, bekend thrillerschrijfster. Terwijl Selma alles doet om haar gasten te vrijwaren van kleine en grote crises, werkt Esther aan het vervolg op haar bestseller De Vinex-club. Dan wordt haar lichaam gevonden op het strand, en blijkt niets wat het leek. Dood van een thrillerschrijfster is een roman over schrijven en lezen, succes en falen, paradijs en wereld, en de sluipmoordenaar die ‘markt’ heet. Spannend, scherp geobserveerd en vol liefde voor het tijdloze Griekse landschap en de zee. naar erkenning en de sluipmoordenaar die ‘de markt’ heet, tegen de achtergrond van de crisis in Griekenland.

De vakantietips van Melle:

Een honger – Jamal Ouariachi
Alles wat ik over dit boek probeer op te schrijven, doet het eigenlijk te kort. Misschien komt dat omdat Een honger zo veel tegelijk is: een erg overtuigend liefdesverhaal, een roman over ontwikkelingshulp in Ethiopië, een kijkje achter de schermen bij een Nederlands nieuwsprogramma, een aanklacht tegen de verkettering van pedofielen, en een boek waarin er aan een ander boek geschreven wordt. Duizelt het u al? Dan moet u het juist lezen, want Ouariachi brengt al deze ogenschijnlijk losse flarden samen in een overtuigende compositie. Recensenten noemden Een honger een Max Havelaar van ons tijdsgewricht, en ja, dat vind ik ook.

En liefde in mindere mate. Dagboeken 1961-1987 – Doeschka Meijsing
Voor de meeste dagboeken van veertienjarigen geldt dat het maar goed is dat ze op slot zitten. De veertienjarige Doeschka formuleert echter al zo trefzeker en mooi dat je bij het lezen steeds maar weer denkt: ik hoop dat ze later schrijver wordt. Uit de dagboeknotities die ze tussen 1961 en 1987 maakte, spreekt een grote levenslust, maar ook een groot verdriet om dingen die voorbijgaan, mislukte relaties, ruzies en andere sores. Een boek om af en toe even opzij te leggen, het verdriet van Doeschka liet mij in ieder geval niet onberoerd.

Zweefduik – Wilfried de Jong
Een mooie verhalenbundel die met veel verbeeldingskracht is geschreven. De Jong heeft een zachtaardige manier van observeren en een ritmische schrijfstijl. In Zweefduik staan verhalen over ontmoetingen die één man op verschillende leeftijden heeft. Het zijn wel losse verhalen, maar er zit cohesie in deze bundel.

Slordig met geluk – Menno Wigman
Kunt u op vakantie ook niet van de natuur genieten? Dan is deze dichtbundel van Wigman wellicht een goede reisgenoot. In het gedicht ‘Tegen de natuur’ rekent Wigman af met wat hij noemt ‘dit groene braaksel’:

Voor mij is de natuur een kapotte tv.
Die vogels daar: ze lullen langs me heen
en ook dat vergezicht geeft mij niets mee.

Ook lijkt de dichter het niet zo op de zomer te hebben:

Augustus: zweet, gebrek aan seks
en niets wat nog je geest verheft.
Het is het zwermen van de lust,
de onrust van het vlees
en iets met lipstick dat je nekt.

Wigman is ooit drummer geweest en dat hoor je als je hem leest: het metrum van zijn gedichten gaat – net als een goed liedje – niet meer uit je hoofd.

Een honger

Studente Aurélie Lindeboom krijgt de schrik van haar leven als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt. Hij, de bekende ontwikkelingswerker Alexander Laszlo, zou een van zijn Ethiopische adoptiekinderen hebben misbruikt. Heeft Aurélie werkelijk meer dan een jaar het bed gedeeld met een man die, zonder dat zij het wist, pedofiele voorkeuren had?Bijna tien jaar later is ze moeder van een jonge dochter en werkzaam als journaliste. Dan benadert Laszlo haar opnieuw, met een voorstel dat ingrijpende gevolgen zal hebben.

En liefde in mindere mate

Tussen 1961 en 2012 hield Doeschka Meijsing een dagboek bij. Daarin deed ze verslag van haar vriendschappen en verliefdheden, van de reizen die ze maakte en de boeken die ze las, van de ruzies die ze uitvocht en de depressies waaraan ze leed. Al in 1962 - ze was toen vijftien - noteerde ze dat ze aan een roman werkte, en nog voordat ze bij Querido zou debuteren tekende ze in haar dagboek aan: 'Ze kunnen allemaal zeggen dat ik niet kan schrijven, dat ik somber ben en fatalistisch, dat ik helemaal niet gelukkig wíl zijn, dat ik lelijk ben, goedkoop, banaal... Ik blijf standhouden. Ik zal standhouden, het schrijven en de liefde, maar misschien het laatste minder.'Gedurende de eerste jaren van haar schrijverschap werkte Doeschka Meijsing als docent Nederlands op het St. Ignatiuscollege in Amsterdam, als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam en als redacteur bij Vrij Nederland. Dit eerste deel van een tweeluik toont haar ontwikkeling tot haar vertrek bij Vrij Nederland in 1987. Meijsings dagboekaantekeningen werden geselecteerd, geannoteerd en van een inleiding voorzien door Ben Peperkamp, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Annette Portegies, uitgever van Querido.

En liefde in mindere mate

Tussen 1961 en 2012 hield Doeschka Meijsing een dagboek bij. Daarin deed ze verslag van haar vriendschappen en verliefdheden, van de reizen die ze maakte en de boeken die ze las, van de ruzies die ze uitvocht en de depressies waaraan ze leed. Al in 1962 – ze was toen vijftien – noteerde ze dat ze aan een roman werkte, en nog voordat ze bij Querido zou debuteren tekende ze in haar dagboek aan: ‘Ze kunnen allemaal zeggen dat ik niet kan schrijven, dat ik somber ben en fatalistisch, dat ik helemaal niet gelukkig wíl zijn, dat ik lelijk ben, goedkoop, banaal... Ik blijf standhouden. Ik zal standhouden, het schrijven en de liefde, maar misschien het laatste minder.’ Gedurende de eerste jaren van haar schrijverschap werkte Doeschka Meijsing als docent Nederlands op het St. Ignatiuscollege in Amsterdam, als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam en als redacteur bij Vrij Nederland. Dit eerste deel van een tweeluik toont haar ontwikkeling tot haar vertrek bij Vrij Nederland in 1987. Meijsings dagboekaantekeningen werden geselecteerd, geannoteerd en van een inleiding voorzien door Ben Peperkamp, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Annette Portegies, uitgever van Querido.

Zweefduik

In Zweefduik heeft een man van alle leeftijden ontmoetingen met vreemden en bekenden. Hij trekt met ze op — kijkt, luistert, proeft, ruikt — en laat ze weer gaan. Verliefd zit hij in een auto onder water met zijn meisje, in nachtelijk Rome kijkt hij toe hoe een prostituee zich wast in een bassin, hij helpt een schoolvriend bij een sprong van een spoorbrug en in een natuurmuseum wordt hij aangevallen door een woedende freule.

Zweefduik

In Zweefduik heeft een man van alle leeftijden ontmoetingen met vreemden en bekenden. Hij trekt met ze op — kijkt, luistert, proeft, ruikt — en laat ze weer gaan. Verliefd zit hij in een auto onder water met zijn meisje, in nachtelijk Rome kijkt hij toe hoe een prostituee zich wast in een bassin, hij helpt een schoolvriend bij een sprong van een spoorbrug en in een natuurmuseum wordt hij aangevallen door een woedende freule. Wilfried de Jong (1957) debuteerde met Aal, dat werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Daarna volgden onder andere de bestsellers De man en zijn fiets en Kop in de wind. Met dit laatste boek won hij de Nico Scheepmaker Prijs.

Slordig met geluk

Twee koortsachtige jaren lang was Menno Wigman stadsdichter van Amsterdam. Hij organiseerde poëzieavonden in ramsjpaleizen, nodigde vergeten dichters uit nog één keer uit hun werk te lezen, schreef gedichten met gedetineerden en riep zelfs de Bijlmerbajes Poëzieprijs in het leven. Nog geen halfjaar later spoelde hij met een mysterieuze hartkwaal op de intensive care aan. 'Twee weken in mijn eigen graf gekeken,' heet het in een gedicht.In Slordig met geluk volgen we de dichter door een wereld die steeds moeilijker te doorgronden lijkt. We treuren met hem mee om verdwenen familieleden, vrienden en geliefden. En toch voelen we ons vooral aangesproken door de 'gure schoonheid' die uit deze gedichten spreekt: 'Ik trapte naar de zon en wist niet hoe te leven.'Slordig met geluk is de poëtische meesterproef van een van de meest begenadigde dichters van deze tijd.Wigmans vorige bundel Mijn naam is Legioen (2012) beleefde zes drukken. Voor zijn bundel Zwart als kaviaar (2001) ontving hij de Jan Campertprijs. In 2015 werd zijn oeuvre bekroond met de A. Roland Holstprijs.Over Mijn naam is Legioen:'Menno Wigman zit vol romantic agony. Zijn verzen zijn somber maar prachtig. Ze herinneren aan Baudelaire en Rilke, maar gaan over deze tijd.' Vrij Nederland'Heel de bundel is een triomf. De allerbeste verdediging van de poëzie die ze kan gebruiken.' Tommy Wieringa'Wigman is belachelijk goed.' NRC Handelsblad

De vakantietips van Casper:

Het compostcirculatieplan – Anton Valens
Het is altijd goed nieuws als er weer een nieuw boek van Anton Valens is. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers en met elk nieuw boek wordt hij weer een beetje favorieter. Met een titel als Het compostcirculatieplan kun je wat mij betreft ook niet meer stuk. Zo titel, zo boek. Valens schrijft in een lichte, toegankelijke stijl, wat maakt dat zijn boeken aangenaam weglezen. Ook in Het compostcirculatieplan zitten voortdurend geestige kwinkslagen en originele taalvondsten, waardoor je soms bijna vergeet dat je eigenlijk een tamelijk trieste scène zit te lezen. Hoe Valens erin is geslaagd om van een verhaal dat voornamelijk draait om wroeten in een volkstuintje zo’n prettig boek te maken is mij een raadsel. Maakt niet uit, geniet van dit boek.

Toch een geluk – Barbara Stok
Het enige jammere aan een nieuw boek van Barbara Stok is dat je het in je enthousiasme in één ruk uitleest en daardoor weer twee lange jaren moet wachten op een volgend boek. Ik hou van stripboeken (of graphic novels, zo u wilt). Je kunt ze zo lekker tussendoor lezen. In de stroom boeken die je ‘eigenlijk nog zou moeten lezen’ kun je gerust even spijbelen. Je hangt gewoon een bordje ‘niet storen’ op de deur en duikt weg in een stripboek. Barbara Stok is wat dat betreft ideaal, want elk boek van haar is goed. Eigenlijk schrijft en tekent ze steeds verder aan één doorlopend verhaal over haar eigen leven, met een uitstapje naar het leven van Vincent van Gogh als opvallende uitzondering. In Toch een geluk verwerkt ze het werken aan en het succes van haar boek Vincent. Ze laat de hond uit, maakt een zeiltochtje en stelt zichzelf vragen als ‘Leef ik wel juist?’ en ‘Wat is het belangrijkste in het leven?’. Dit levert een prettige mix van alledaagsheid, geluk, twijfel en filosofische mijmeringen op. Ik hoop dat er gauw weer een nieuwe Stok komt.

SPQR – Mary Beard
SPQR is een boek waarvan ik zelf niet wist dat ik erop zat te wachten. Ineens dacht ik: juist, dit is precies wat ik zocht, een allesomvattende geschiedenis van het Romeinse Rijk in één, prettig leesbaar boek! Wat een haast onmogelijke opgave lijkt is Mary Beard glansrijk gelukt. SPQR, wat staat voor Senatus Populus Que Romanum (de senaat en het volk van Rome), is de afkorting die de Romeinen zelf gebruikten voor hun staat. Het boek SPQR vertelt het verhaal van die Romeinen zelf, vanaf de stichting van de stad Rome in de achtste eeuw voor Christus tot aan het hoogtepunt van het Romeinse keizerrijk in de tweede eeuw na Christus. Beard doet wat maar weinig historici lukt: populaire geschiedenis schrijven die én pakkend is geschreven én voldoende intellectuele uitdaging biedt. De kans is aanzienlijk dat u deze zomer op vakantie gaat naar een land waar de Romeinen ooit gezeten hebben. Geef uw vakantie net dat beetje meer diepgang en neem SPQR mee.

Alfa Bravo Charlie – Sara Gillingham (vanaf 6 jaar)
Alfa Bravo Charlie is een visueel prachtig boek dat laat zien hoe je op het water communiceert via vlaggen, morsecode en semafoor. Opgebouwd rondom het internationale vlaggenalfabet, van Alfa tot Zulu, leren kinderen via speelse illustraties alles over codes en geheimtaal. Knutsel zelf je eigen semafoorvlaggen, praat stiekem in het donker door elkaar morseseinen te sturen met je zaklamp of schrijf geheime boodschappen in vlaggentaal. Voor nieuwsgierige kinderen (en ouders) die houden van codes, geheimtaal en boten.

Het compostcirculatieplan

In 'Het compostcirculatieplan' van Anton Valens krijgt schrijver en kunstenaar Peter Vervest, na de dood van zijn 'literaire butler', toegang tot een volkstuin. Hij heeft deze plek om af en toe naar toe te vluchten meer dan nodig; met zijn kunst en plek in de maatschappij wil het namelijk niet lukken. Tijdens zijn bezigheden in de volkstuin herinnert hij zich hoe de butler zijn meelezende adviseur was geworden. De twee bouwden in twee jaar een bloeiende vriendschap op, tot een ongeneeslijke ziekte Peters ideale lezer velde. Spitten, sjouwen, wroeten, zweten in zon, wind en regen - de klonten bagger en modder vliegen je tijdens het lezen in het gezicht en om de oren.

Het compostcirculatieplan

In 'Het compostcirculatieplan' van Anton Valens krijgt schrijver en kunstenaar Peter Vervest , na de dood van zijn ‘literaire butler’ toegang tot een volkstuin. Hij heeft deze plek om af en toe naar toe te vluchten meer dan nodig; met zijn kunst en plek in de maatschappij wil het namelijk niet lukken. Tijdens zijn bezigheden in de volkstuin herinnert hij zich hoe de butler zijn meelezende adviseur was geworden. De twee bouwden in twee jaar een bloeiende vriendschap op, tot een ongeneeslijke ziekte Peters ideale lezer velde. Spitten, sjouwen, wroeten, zweten in zon, wind en regen – de klonten bagger en modder vliegen je tijdens het lezen in het gezicht en om de oren.

Toch een geluk

In deze nieuwe autobiografische bundel volgen we de belevenissen van stripmaker Barbara Stok. Barbara is een doorsnee vrouw met een doorsnee leven: ze drumt, twijfelt, ergert zich een kunstkop, filosofeert over oneindigheid, vindt dat ze al aardig goed bezig is, heeft slapeloze nachten, eet vegetarische venkelsoep in vier dimensies, is bezorgd over de toestand in de wereld, zit in een dip, fantaseert over kwantummechanische waarschijnlijkheidsgolven, dient een klacht in, werkt aan een groot project – een stripboek over Vincent van Gogh, voelt zich plotseling intens tevreden, breekt internationaal door, geeft lezingen in New York en São Paulo, stort een beetje in, wou dat ze Louis van Gaal was, maakt spannende zeiltochten, probeert kalm te blijven en beleeft af en toe gelukkig helemaal niets.

Spqr

Ancient Rome matters.Its history of empire, conquest, cruelty and excess is something against which we still judge ourselves. Its myths and stories - from Romulus and Remus to the Rape of Lucretia - still strike a chord with us. And its debates about citizenship, security and the rights of the individual still influence our own debates on civil liberty today.SPQR is a new look at Roman history from one of the world's foremost classicists. It explores not only how Rome grew from an insignificant village in central Italy to a power that controlled territory from Spain to Syria, but also how the Romans thought about themselves and their achievements, and why they are still important to us. Covering 1,000 years of history, and casting fresh light on the basics of Roman culture from slavery to running water, as well as exploring democracy, migration, religious controversy, social mobility and exploitation in the larger context of the empire, this is a definitive history of ancient Rome.SPQR is the Romans' own abbreviation for their state: Senatus Populusque Romanus, 'the Senate and People of Rome'.

Alfa Bravo Charlie

In Alfa Bravo Charlie leren kinderen alles over codes, vlaggen en geheimtaal op het water. Lees hier meer! Alfa Bravo Charlie Dit visueel prachtige boek laat zien hoe je op zee communiceert via vlaggen, morsecode en semafoor. Het internationale maritieme vlaggenalfabet stamt al uit de 19de eeuw en wordt tot op de dag van vandaag over de hele wereld gebruikt. Elke vlag staat voor een letter én een belangrijke zin die zeelui gebruiken, bijvoorbeeld 'We hebben zieken aan boord'. Alfa Bravo Charlie biedt niet alleen een origineel vormgegeven set codes, maar appelleert vooral ook aan de nieuwsgierigheid van kinderen. Ontdek de vele codes en verzin je eigen geheimtaal!

De vakantietips van Selma:

Jij zegt het – Connie Palmen
Jij zegt het is veruit het mooiste boek dat ik afgelopen jaar heb gelezen. Ik maakte een vreugdedansje voor Connie toen zij de Libris Literatuurprijs won. Niemand heeft meer een excuus om dit boek niet te lezen wat mij betreft. ‘Ik vind haar niet leuk’, ‘ik heb niets met dichters’, allemaal onzin. Connie Palmen laat je op geniale wijze de liefde en de tragiek van een kunstenaarsleven zien. Ontzeg jezelf dit boek niet.

The Rest Of Us Just Live Here – Patrick Ness (young-adultboek)
Patrick Ness is een fantastische young adult schrijver. Met de ‘Chaos trilogie’ schreef hij een razend spannende achtervolgings-sciencefiction. Zijn A Monster Calls is een donker filosofisch sprookje waarin hij ons leerde over verlies en loslaten. The Rest Of Us Just Live Here zoomt in op de jongeren die juist niet de helden zijn die de wereld redden. Juist niet de jongeren die de vampiers doden en de zombies verjagen. Nee, we volgen een groepje jongeren dat wel vermoedens heeft van een bovennatuurlijk dreiging, maar zij zijn niet de superhelden. Ze hebben desondanks genoeg aan hun hoofd: verwaarlozing, verliefdheid, anorexia, smetvrees. Het leven is al ingewikkeld genoeg zónder dat je de wereld van de ondergang moet redden. Ontroerend mooi en een bijzondere invalshoek. Het boek is helaas nog niet vertaald.

Oosterse filosofie in westers perspectief
De populariteit van yoga, mindfulness en meditatie is momenteel enorm. Maar is de westerse mens wel geschikt voor deze oosterse levensopvattingen? Hier zijn leuke en zeer uiteenlopende boeken over verschenen. De leukste en meest toegankelijke is Go East van filosoof/tv-maker Stine Jensen. Zij beschrijft in dit boek op vermakelijke wijze haar persoonlijke zoektocht naar rust. Als filosoof staat zij natuurlijk kritisch tegenover alles wat riekt naar religiositeit. Grappig en interessant.

Jan Bor is ook een filosoof met een hang naar het Oosten. Hij heeft jarenlang aan zenmeditatie gedaan, onder andere in Japan. In OnZen is Jan Bor lekker fel over hedendaagse spirituele oosterse ‘sektes’ in ons land, wat mij soms deed grinniken. Hij betoogt dat geen enkele groep je heil zal bieden; ga gewoon je eigen innerlijke weg. Een zinnig, misschien wat voor de handliggend advies. Zijn ervaringen zijn interessant en zijn kritische geest werkt inspirerend.

Michael Puett schreef samen met Christine Gross-Loh De weg, een zeer toegankelijk boek dat een mooie introductie tot de Chinese filosofie biedt. Puett en Gross-Loh geven aardig wat praktische voorbeelden van hoe wij in het Westen hiervan kunnen leren. Puett staat bekend als een fantastische spreker (is ook mijn ervaring) en hij schrijft even bevlogen.

Het laatste boek dat ik wil noemen is het minst toegankelijke, maar misschien wel het meest rijke boek: Het Boeddha-fenomeen van Erik Hoogcarspel. Hoogcarspel ontdoet in dit boek het boeddhisme van zijn religieuze kanten en vergelijkt de hierna overgebleven levensfilosofie met westerse filosofie, waarbij hij uitkomt bij de fenomenologie. Fascinerend voor een ieder die meer wil weten over het boeddhisme als filosofie, maar moeite heeft met de welbekende religieuze uitingen ervan.

Jij zegt het

Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek. En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader. Ik heb gezwegen. Tot nu. Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood. Connie Palmen schreef in een kwarteeuw vijf grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar. 'De wetten is niet een triomf van betekenis, maar van mysterie (...). Deze dualiteit geeft het een eigenaardigheid die verzacht en verbittert, die het verhaal kruidt met de belofte van paradox en verrassing. Het is een verkwikkend fictiedebuut.' The Independent over De wetten 'Een uitzonderlijk mooi boek, omdat het de filosofie en het verhaal, het vertelde en de verbeelding in een grote greep weet te houden.' Doeschka Meijsing over De vriendschap 'Het hartverscheurende verloop van een grote liefde - pretentieloos, sober en met grote wijsheid geschreven.'Buchkultur, Wenen, over I.M. 'Een scherpzinnig en erudiet boek, maar bovenal een bezwering.' Harry Mulisch over Geheel de uwe 'Palmen heeft zichzelf overtroffen: Lucifer is een rijke, meerstemmige roman, verbluffend goed geschreven. Palmen slaagt erin in Lucifer twee onverzoenlijke genres te combineren: de klassieke tragedie en de thriller.' Jeroen Vullings, Vrij Nederland, over Lucifer 'Net als Thomése, Hemmerechts, Van der Heijden en Mortier vóór haar, weet ze de juiste woorden te vinden om de genadeloosheid van verdriet en ontreddering te laten zien. Logboek ontroert en ontregelt, choqueert en onthult.' De Telegraaf over Logboek van een onbarmhartig jaar

The Rest of Us Just Live Here

A new YA novel from novelist Patrick Ness, author of the Carnegie Medal- and Kate Greenaway Medal-winning A Monster Calls and the critically acclaimed Chaos Walking trilogy, The Rest of Us Just Live Here is a bold and irreverent novel that powerfully reminds us that there are many different types of remarkable. What if you aren't the Chosen One? The one who's supposed to fight the zombies, or the soul-eating ghosts, or whatever the heck this new thing is, with the blue lights and the death? What if you're like Mikey? Who just wants to graduate and go to prom and maybe finally work up the courage to ask Henna out before someone goes and blows up the high school. Again. Because sometimes there are problems bigger than this week's end of the world, and sometimes you just have to find the extraordinary in your ordinary life. Even if your best friend is worshipped by mountain lions.

De vakantietips van Jeanine:

De zee zien – Koos Meinderts (young-adultboek)
Prachtig verhaal over de vriendschap tussen de stille Kees en Jan, de jongen met bravoure en durf. Een noodlottig ongeval en met name de wijze waarop Kees hiermee is omgegaan is van grote invloed op het verdere verloop van diens leven.

Nora – Colim Tóibín
Vol bewondering heb ik de eerste drie jaar van het weduwebestaan van de relatief jonge Nora gevolgd. Ze had het niet gemakkelijk in het bekrompen, katholieke milieu van Ierland in de jaren zestig. Op eigen kracht slaat deze moeder van vier kinderen zich erdoorheen.

De gelukkigen – Kristine Bilkau
Isabell en Georg hebben het fijn samen. Het zijn dertigers die net een kind hebben gekregen. Langzaamaan begint het plaatje van het ideale gezinnetje echter scheurtjes te vertonen, en krijg je als lezer, net zoals de hoofdpersonen, steeds meer het gevoel dat ‘de gelukkigen’ die anderen zijn….
Ongemakkelijk, mooi én belangrijk boek in een tijd dat alles mogelijk lijkt en falen eigenlijk geen optie is.

Tweedehandsbloemen – Caroline Ligthart
Ik kies regelmatig voor een kort verhaal als ik tussen twee romans in zit. Even los komen van het ene, en nadenken over wat nu? Een bundel met korte verhalen is dan ideaal. In deze van Caroline Ligthart zijn de hoofdpersonages telkens buitenstaanders. Haar trefzekere stijl levert heel invoelbare verhalen op.

Vier de zomer – 50 recepten met zoet en sappig zomerfruit – Janneke Philippi
Voor de prijs van een kilo goede aardbeien koopt u dit smakelijke boekje, waarin al het heerlijk zomerfruit en verwerking ervan tot taarten, cakes, desserts en ander zoet centraal staat. Kom maar op met die zomer!

De zee zien

De zee zien van Koos Meinderts: Gouden jaren in romanvorm. Young adult-roman over een verloren vriendschap eind jaren vijftig en een nooit onthuld geheim. Koos Meinderts schreef eerder Lang zal ze leven voor jongeren. Ze zouden samen de schoorsteenpijp op klimmen, Kees en Jan. Dat was de afspraak. Ze wilden weten of je vandaar over de duinen de zee kon zien. Alleen Jan klimt naar boven. Kees ziet hem een dodelijke val maken en rent ervandoor. Als hem uren later verteld wordt dat zijn vriend dood is, reageert hij geschokt, alsof hij van niets weet. Jaren later kijkt Kees terug op de dramatische gebeurtenis uit zijn jeugd: het echte verhaal moet nu maar eens verteld. De pers over het werk van Koos Meinderts 'Een ware taalkunstenaar' - juryrapport Kinderboekwinkelprijs 'Een van de beste boeken van dit jaar' - Edward van de Vendel over Lang zal ze leven 'Als je zo kunt schrijven, verdien je een lang en gelukkig schrijversleven. Slingers voor Koos Meinderts!' - Marjon Kok in Tubantia

Nora

Een van de meeste gedenkwaardige heldinnen in de moderne literatuur Dit boek gaat over verlies, over de schoonheid van het alledaagse, de veerkracht van mensen en de troost van muziek. Nora blijft na de dood van haar man achter met haar kinderen. Het leven gaat door, maar onder alles zit rouw. Er wordt een indringend portret geschetst van een vrouw die zowel mededogen opwekt als irritatie. Nora is een personage dat zo helder is als Anna Karenina of Madame Bovary. ‘Een boek dat je als lezer niet loslaat’. de Volkskrant

De gelukkigen

Isabell en Georg zijn een gelukkig paar. Als Isabell 's avonds met haar cello op haar rug van het theater naar huis gaat en als Georg van de redactie huiswaarts loopt, of wanneer zij samen nog een nachtelijke wandeling maken, dan kijken ze graag naar binnen bij de huizen in de straat. Ze zien de stijlvolle verlichting, de boekenwanden, de schilderijen of foto's aan de muur, de bonte gordijnen in de kinderkamers. Zo, zeggen ze, mag hun toekomstig leven er ook best uitzien. Met de geboorte van hun zoontje groeit hun geluk, maar ook hun onrust en onzekerheid. Op Georgs redactie doen geruchten de ronde dat de krant verkocht wordt, en Isabell moet weer sollicitatiebrieven gaan schrijven omdat de theaterproductie bezuinigt en voor een cellogeluid uit de computer heeft gekozen. Hoelang kunnen zij de huur nog betalen, nu er in het trappenhuis een dure kroonluchter is opgehangen en er een huurverhoging in de brievenbus ligt? Ineens kruipt er iets dreigends en verontrustends in hun leven. Georg speelt al veel te lang de optimist, hij wil door Isabell niet als loser beschouwd worden, en Isabell krijgt krampen in haar hand en paniekaanvallen tijdens het voorspelen bij haar sollicitatie. Met de angst groeien de eenzaamheid en het wederzijdse wantrouwen. Met empathie én nietsontziende precisie tekent Kristine Bilkau het beeld van een generatie die vreest uit het paradijs verdreven te worden, omdat een vaste baan en een veilig bestaan voor velen onbereikbaar geworden zijn; ineens moeten ze vechten om overeind te blijven, in hun werk, in de maatschappij en in de liefde.

Tweedehands bloemen

‘Tweedehands bloemen’ is de verhalenbundel van Caroline Ligthart. ‘Tweedehands bloemen’ geeft een intieme kijk in het alledaagse leven, vanuit het gezichtspunt van de buitenstaander. Bij een ogenschijnlijk alledaagse situatie weet Ligthart de vinger op de zere plek te leggen. Haar stijl is messcherp, gedurfd en krachtig, met de pittigheid van Annie M.G. Schmidt. Deze verhalenbundel is kanshebber voor de Week van het korte verhaal en de JMA Biesheuvel-prijs, enkele verhalen zijn verschenen in ‘Hollands Maandblad’, ‘De Brakke Hond’ en ‘De Revisor’.

Vier de zomer met Janneke Philippi

Janneke Philippi's favoriete recepten met zomerfruitVoor dit boek verzamelde Janneke Philippi 50 zoete recepten die zij graag en vaak maakt met al het heerlijke, sappige zomerfruit. Van feestelijke aarbeienpolonaises, gezinsfavoriet boerenyoghurtcarré met bramen en romige kersencrêpes tot een royale schaal berliner balletjes met pruimenjam om uit te delen en jannekes rabarber-frambozentaart, die ongetwijfeld je nieuwe lieveling wordt.Een boek om ze zomer heerlijk mee te vieren!

De vakantietips van Iris:

Het maan-mysterie – Stuart Gibbs (vanaf 11 jaar)
Dit is het langverwachte vervolg op het briljante boek De maanzaak. Het is het aardjaar 2041 en de twaalfjarige Dash verblijft samen met zijn familie en een groep andere onderzoekers op de allereerste maanbasis. De mysterieuze dood van een van de wetenschappers is nog niet eens opgelost of het volgende probleem dient zich aan: hoofdcommandant Nina Stack blijkt spoorloos verdwenen. En dan is Dash ook nog bevriend met een alien, wat soms ook vrij ingewikkeld kan zijn. Geweldig spannend, maar ook ontzettend grappig, onder andere door de uittreksels van de Officiële Bewonershandleiding van Maanbasis Alfa.

Een klein leven – Hanya Yanagihara
Over dit boek zijn al heel veel mooie dingen gezegd, dus ik hou het kort. Dit is een heel bijzonder boek. Het gaat over de hechte vriendschap tussen vier vrienden, maar bovenal over het worstelen met demonen uit je verleden. En over hoe je dat gevecht soms wint en soms niet. Ziet u het maar eens droog te houden bij dit indrukwekkende verhaal, mij lukte dat in ieder geval niet

De meisjes –  Emma Cline
Een fantastisch romandebuut van deze Emma Cline! De meisjes is geïnspireerd op het verhaal van sekteleider Charles Manson en de gruwelijkheden die in de jaren zestig hebben plaatsgevonden uit naam van zijn beweging. Je voelt de sluimerende dreiging en de hitte van 1969 over je heen komen. Zeer indrukwekkend.

Zeven soorten honger –  Renate Dorrestein
Een heerlijk verhaal vol absurditeiten waar ik geen genoeg van kon krijgen. Mevrouw Dorrestein heeft er ongetwijfeld veel lol in gehad om dit boek te schrijven. Die lol sloeg op mij als lezer direct over. Een ideaal boek om tijdens het eten van een Mars te verorberen!

Het maan-mysterie

Onweerstaanbaar vervolg op De maan-zaak Op de maanbasis waar Dash en zijn ouders nog steeds verblijven, kun je je niet verstoppen. Het complete bouwwerk is tenslotte niet veel groter dan een voetbalveld. En terwijl de mysterieuze dood van een van de voornaamste wetenschappers op de basis nog steeds niet is opgelost, is Nina Stack, de nieuwe commandant, opeens verdwenen. Dash is pas twaalf jaar oud is en nu al de beste detective van de hele maan. Maar deze vreemde verdwijning geeft zelfs Dash kopzorgen – ook omdat hij toevallig een alien heeft ontmoet, wat absoluut geheim moet blijven. Wanneer het voortbestaan van de mensheid op het spel komt te staan, wordt de druk op Dash onnoemelijk groot. Kan hij het mysterie van de verdwenen commandant oplossen?

Het maan-mysterie

Onweerstaanbaar vervolg op De maan-zaak Op de maanbasis waar Dash en zijn ouders nog steeds verblijven, kun je je niet verstoppen. Het complete bouwwerk is tenslotte niet veel groter dan een voetbalveld. En terwijl de mysterieuze dood van een van de voornaamste wetenschappers op de basis nog steeds niet is opgelost, is Nina Stack, de nieuwe commandant, opeens verdwenen. Dash is pas twaalf jaar oud is en nu al de beste detective van de hele maan. Maar deze vreemde verdwijning geeft zelfs Dash kopzorgen – ook omdat hij toevallig een alien heeft ontmoet, wat absoluut geheim moet blijven. Wanneer het voortbestaan van de mensheid op het spel komt te staan, wordt de druk op Dash onnoemelijk groot. Kan hij het mysterie van de verdwenen commandant oplossen?

Een klein leven

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE: 'Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.' SHORTLIST NATIONAL BOOK AWARD: 'Over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben.' Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. 'Prachtig van stijl [...] een aangrijpend verhaal. Ze trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.' Trouw 'Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij. De Groene Amsterdammer Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

Een klein leven

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE: 'Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.' SHORTLIST NATIONAL BOOK AWARD: 'Over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben.' Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. 'Prachtig van stijl [...] een aangrijpend verhaal. Ze trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.' Trouw 'Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij. De Groene Amsterdammer Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

De meisjes

Californië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, vóór alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont, en net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider. Langzaam maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax. De meisjes is een trefzeker debuut, een klassieke coming of age-roman over een meisje dat hunkert naar liefde en erkenning, en een overtuigend verhaal over de werking van macht. Emma Cline (1989) behaalde een Master aan de Universiteit van Columbia en schrijft voor The New Yorker. Ze ontving in 2014 de Plimpton Prize for Fiction van The Paris Review, dat verhalen en essays van haar hand publiceert. 'Emma Cline is een waanzinnig goede schrijver. Je kunt de personages in de roman haast aanraken en ruiken, zo waarachtig zijn ze' Roos van Rijswijk in NRC Handelsblad ***** 'De meisjes heeft niet alleen een sensationeel onderwerp, maar is ook in fonkelende zinnen geschreven. Cline's onverwachte vergelijkingen nestelen zich direct in je brein' de Volkskrant 'Deze roman breekt je hart en blaast je omver' Lena Dunham 'De meisjes is een onwezenlijk mooi boek - met een superbe taalbeheersing, slim geschuif met vertelstandpunten en een rijke beeldtaal die om verfilming schrééuwt' HUMO **** 'De meisjes is net zo'n uitzonderlijk sterk debuut als eertijds Donna Tartts De verborgen geschiedenis' Jeroen Vullings in Vrij Nederland 'Emma Cline is een frisse, onstuimige stem in de Amerikaanse letteren' Elsevier **** 'De meisjes is een briljante, intense en hartstochtelijke roman. Zeer imposant' Richard Ford 'Ik weet niet wat indrukwekkender is: Emma Cline's kennis van de menselijke geest of haar meesterlijke taalbeheersing' Mark Haddon

Renate Dorrestein leest Zeven soorten honger

Zeven soorten honger speelt zich af in een exclusief kuuroord aan de Nederlandse kust, waar maatschappelijk geslaagde mannen hun overtollige kilo’s proberen kwijt te raken. In dit statige landhuis worden amper calorieën geserveerd en krijgt het begrip lichaamsbeweging nieuwe dimensies. Voor de gasten staat er veel op het spel: ze mogen pas weg als ze hun streefgewicht hebben bereikt. Wie opgeeft, betaalt een netto jaarinkomen als boete. En díe dreiging blijkt te werken. Toch kampen Nadine en Derek Ravendorp, het echtpaar achter dit succesvolle instituut, met problemen die ze ondanks hun lange, gelukkige huwelijk niet met elkaar kunnen delen. Hoe lang kunnen die geheimen nog verborgen blijven? Wie is die zwerver die door Nadine wordt binnengesmokkeld? Hoe goed is Derek eigenlijk in boekhouden? En vooral: hoe loopt het af met het anorexia-meisje dat door haar vader is meegenomen naar de prestigieuze afslankvilla? Een spannend, lichtvoetig en energiek luisterboek over een van haar grote thema’s: eten of gegeten worden. En natuurlijk over de liefde.

Zeven soorten honger

Zeven soorten honger speelt zich af in een exclusief kuuroord aan de Nederlandse kust, waar maatschappelijk geslaagde mannen hun overtollige kilo's proberen kwijt te raken. In dit statige landhuis worden amper calorieën geserveerd en krijgt het begrip lichaamsbeweging nieuwe dimensies. Voor de gasten staat er veel op het spel: ze mogen pas weg als ze hun streefgewicht hebben bereikt. Wie opgeeft, betaalt een netto jaarinkomen als boete. En díe dreiging blijkt te werken. Toch kampen Nadine en Derek Ravendorp, het echtpaar achter dit succesvolle instituut, met problemen die ze ondanks hun lange, gelukkige huwelijk niet met elkaar kunnen delen. Hoe lang kunnen die geheimen nog verborgen blijven? Wie is die zwerver die door Nadine wordt binnengesmokkeld? Hoe goed is Derek eigenlijk in boekhouden? En vooral: hoe loopt het af met het anorexia-meisje dat door haar vader is meegenomen naar de prestigieuze afslankvilla? Zeven soorten honger biedt voedsel voor de geest zoals alleen Renate Dorrestein het kan opdienen. Een spannende, lichtvoetige en energieke roman over een van haar grote thema's: eten of gegeten worden. En natuurlijk over de liefde. Ze schreef misschien wel het lekkerste boek voor deze zomer.

De favorieten van Marijke:

De vlamberken – Lars Mytting
Een spannende en luchtige roman waarin de 23-jarige Edvard Hirifjell na het overlijden van zijn grootvader, die hem heeft opgevoed, op zoek gaat naar de ware toedracht van het overlijden van  zijn ouders. Deze zoektocht brengt hem van het Noorse platteland naar Frankrijk en de Shetland-eilanden waar hij stuit op een duister familieverleden.

Dijk – H.M. van den Brink
Dijk is een boek dat gaat over een tijd die verdwenen is. De hoofdpersoon Karl Dijk heeft 40 jaar gewerkt bij het Nederlands IJkwezen en gaat met pensioen. Op zijn afscheidsreceptie komt hij niet opdagen. Ondanks zijn afwezigheid gaat de receptie gewoon door, de directeur houdt met verve de afscheidsspeech, geschreven door Dijks directe collega. Het verhaal wordt verteld door deze collega, die na zijn eigen pensioen terugblikt op zijn leven en de samenwerking met Dijk. Voor het schrijven van de speech is hij in de archieven gedoken en heeft onvermoede zaken over Dijk ontdekt, die misschien wel te maken hebben met zijn afwezigheid op de receptie. Afwisselend lezen we delen van de speech en herinneringen van de verteller aan zijn werkzame leven met Dijk. Mooi geschreven.

Een heel leven – Robert Seethaler
Fijnzinnig en ontroerend verhaal over de bergarbeider Andreas Egger die terugblikt op zijn veelbewogen leven. Het speelt zich af in Oostenrijk in het begin van de vorige eeuw. Ronduit prachtig.

De vlamberken

WINNAAR VAN DE NOORSE BOEKHANDELSPRIJS In de herfst van 1971 komt een Noors echtpaar om het leven in een bos in Frankrijk. Hun driejarige zoontje Edvard blijft ongedeerd en groeit op bij zijn grootvader op een afgelegen boerderij in Noorwegen. Wanneer deze twintig jaar later overlijdt, blijft Edvard alleen achter, met grote, onbeantwoorde vragen. Wat deden zijn ouders in dat afgesloten bos, en was het toeval dat ze op een oude gasgranaat uit de Eerste Wereldoorlog stapten? En wie heeft die prachtige doodskist gestuurd voor zijn grootvaders begrafenis, een ongekend staaltje vakmanschap, gemaakt van een houtsoort die niemand ooit heeft gezien? Zijn zoektocht naar antwoorden voert Edvard van Frankrijk naar de Shetland-eilanden en naar de duistere krochten van zijn familieverleden, dat nauw verbonden is met de grote Europese tragedies van de twintigste eeuw.

De vlamberken

WINNAAR VAN DE NOORSE BOEKHANDELSPRIJS In de herfst van 1971 komt een Noors echtpaar om het leven in een bos in Frankrijk. Hun driejarige zoontje Edvard blijft ongedeerd en groeit op bij zijn grootvader op een afgelegen boerderij in Noorwegen. Wanneer deze twintig jaar later overlijdt, blijft Edvard alleen achter, met grote, onbeantwoorde vragen. Wat deden zijn ouders in dat afgesloten bos, en was het toeval dat ze op een oude gasgranaat uit de Eerste Wereldoorlog stapten? En wie heeft die prachtige doodskist gestuurd voor zijn grootvaders begrafenis, een ongekend staaltje vakmanschap, gemaakt van een houtsoort die niemand ooit heeft gezien? Zijn zoektocht naar antwoorden voert Edvard van Frankrijk naar de Shetland-eilanden en naar de duistere krochten van zijn familieverleden, dat nauw verbonden is met de grote Europese tragedies van de twintigste eeuw.

De vakantietips van Mieke:

Misschien ken je het wel: zo’n stapel ongelezen boeken naast je bed waarvan je weet dat het mooie boeken zijn. Want ooit heb je ze gekocht en het lezen uitgesteld met wat vage redenen: te druk, te dik voor nu, te moe voor zo’n literair juweel, enzovoort.
Begin dit jaar heb ik me voorgenomen deze stapel weg te werken en dat kan ik iedereen met zo’n stapel aanbevelen. Zo las ik De Jacobsladder van Maarten ’t Hart (1986), Lucky us van Amy Bloom (2013), Het verdronken land van Detlev van Heest (2011),  Hoe mooi alles van Miriam Hengel (2013), en ik had er niet één willen missen. Ik ga er deze zomer mee door en zo ligt Het Martyrium van Elias Canetti klaar, Joël Dickers De waarheid over de zaak van Harry Quebert en nog wat ‘oudjes’.

Maar er zijn de afgelopen maanden ook nieuwe boeken verschenen die ik van harte kan aanbevelen:

As in tas – Jelle Brandt Corstius
Dit boek neemt nauwelijks ruimte in en kan goed op de vakantiestapel. Jelle fietst naar Frankrijk met een kopje as van zijn vader in zijn fietstas. Onderweg overdenkt hij heden en verleden. Met humor geschreven, maar ook ontroerend door de beelden uit zijn kinderjaren.

Nora – Colm Tóibín
Nora Webster is weduwe met nog twee van haar vier kinderen thuis. Nora wordt beschreven als een sterke vrouw die beslissingen neemt die in het benauwde milieu van het kleine Ierse dorp niet altijd goed vallen. Zij ontworstelt zich hier langzaam aan, waardoor ze soms ontoegankelijk overkomt. Als lezer ga je gaandeweg van haar houden, in het besef dat ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen leven. Prachtig geschreven. Onlangs werd het boek Brooklyn van dezelfde auteur verfilmd.

1936 – wij gingen naar Berlijn – Auke Kok
Lees de eerste alinea en je bent meteen in de sfeer van dit boek, waarin Auke Kok de jaren vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de euforie van de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 beschrijft. Hitler zit op de tribune, een gegeven dat veel mensen hun verdere leven blijft achtervolgen, zoals de jonge zwemster Rie Mastenbroek. Op zeventienjarige leeftijd won ze drie gouden en een zilveren medaille. In Nederland werd ze onthaald als ‘De Keizerin van Berlijn’, maar na de oorlog werd haar meestal gevraagd hoe het was om voor Hitler te zwemmen. Ze raakte erdoor verbitterd en had achteraf spijt dat ze naar de Spelen was gegaan. Het verhaal van de ‘snelste blanke op aarde’, de sprinter Tinus Osendarp is evenmin een succesverhaal. Hij koos de verkeerde kant in de oorlog en werd een paria na de oorlog. Auke Kok haalt de persoonlijke geschiedenis van de sporters heel dichtbij.

Het boek van de Baltimores – Joël Dicker
De geschiedenis van een familie die uit elkaar is gevallen door verraad, teleurstelling en onvoorwaardelijke liefde. Als je het boek leest voel je je deel van de familie en wil je maar één ding: de zomer met de Baltimores doorbrengen. Hartverscheurend mooi.

De keverjongen – M.G. Leonard (vanaf 11 jaar)
Een spannend, Roald Dahl-achtig boek. De vader van Darkus verdwijnt in zijn laboratorium waar hij een geheime ontdekking heeft gedaan. Met hulp van zijn speciale kever en twee vrienden gaat Darkus op zoek naar zijn vader. Een boek vol weetjes over Nefertite en over het leven van kevers. Als je dit boek begint te lezen, kun je het niet meer wegleggen.

As in tas

Elk voorjaar maakte Jelle Brandt Corstius een fietstocht met zijn vader. Een bestemming was er nooit, maar wel de zekerheid dat het niet langer dan twee dagen zou duren. Anders kregen ze ruzie. Op 18 april 2014 begon Jelle Brandt Corstius weer aan een tocht, maar dan zonder zijn twee maanden eerder overleden fietsmaatje en vader, Hugo Brandt Corstius, een wonderlijke man die veel begreep van dingen waar de meeste mensen niets van begrepen (palindromen), maar weer heel weinig van de meest normale dingen (kinderen). Met in zijn fietstas een deel van de as van zijn vader legt Brandt Corstius in zestien dagen 1.620 kilometer af. Hij kampeert op een troosteloze camping in Luxemburg, wordt beroofd door zigeuners (de as laten ze achter), logeert bij een Maastrichtse dame die eist dat hij het douchewater opvangt om de toilet mee door te spoelen en trekt overmoedig met vijftig kilo aan bagage door de Ardennen - tot hij aan de Middellandse Zee uitkomt, waar hij de as uitstrooit. As in tas is Jelle Brandt Corstius' meest persoonlijke boek, over zijn bekende vader, geschreven op het moment dat hij zelf net vader is geworden, in de vorm die we van hem kennen: een reisverhaal. OVER DE AUTEUR Jelle Brandt Corstius (1978) is schrijver en programmamaker. Eerder verschenen Rusland voor gevorderden, Kleine landjes en Universele reisgids voor moeilijke landen, waarvan meer dan 60.000 exemplaren zijn verkocht. Ook schreef hij het boekenweekessay Arctisch Dagboek. Hij was twee keer presentator van Zomergasten en van veelgeprezen reisseries over Rusland en India.

As in tas

Elk voorjaar maakte Jelle Brandt Corstius een fietstocht met zijn vader. Een bestemming was er nooit, maar wel de zekerheid dat het niet langer dan twee dagen zou duren. Anders kregen ze ruzie. Op 18 april 2014 begon Jelle Brandt Corstius weer aan een tocht, maar dan zonder zijn twee maanden eerder overleden fietsmaatje en vader, Hugo Brandt Corstius, een wonderlijke man die veel begreep van dingen waar de meeste mensen niets van begrepen (palindromen), maar weer heel weinig van de meest normale dingen (kinderen). Met in zijn fietstas een deel van de as van zijn vader legt Brandt Corstius in zestien dagen 1.620 kilometer af. Hij kampeert op een troosteloze camping in Luxemburg, wordt beroofd door zigeuners (de as laten ze achter), logeert bij een Maastrichtse dame die eist dat hij het douchewater opvangt om de toilet mee door te spoelen en trekt overmoedig met vijftig kilo aan bagage door de Ardennen - tot hij aan de Middellandse Zee uitkomt, waar hij de as uitstrooit. As in tas is Jelle Brandt Corstius' meest persoonlijke boek, over zijn bekende vader, geschreven op het moment dat hij zelf net vader is geworden, in de vorm die we van hem kennen: een reisverhaal. OVER DE AUTEUR Jelle Brandt Corstius (1978) is schrijver en programmamaker. Eerder verschenen Rusland voor gevorderden, Kleine landjes en Universele reisgids voor moeilijke landen, waarvan meer dan 60.000 exemplaren zijn verkocht. Ook schreef hij het boekenweekessay Arctisch Dagboek. Hij was twee keer presentator van Zomergasten en van veelgeprezen reisseries over Rusland en India.

Nora

Een van de meeste gedenkwaardige heldinnen in de moderne literatuur Dit boek gaat over verlies, over de schoonheid van het alledaagse, de veerkracht van mensen en de troost van muziek. Nora blijft na de dood van haar man achter met haar kinderen. Het leven gaat door, maar onder alles zit rouw. Er wordt een indringend portret geschetst van een vrouw die zowel mededogen opwekt als irritatie. Nora is een personage dat zo helder is als Anna Karenina of Madame Bovary. ‘Een boek dat je als lezer niet loslaat’. de Volkskrant

1936

Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de ‘keizerin van Berlijn’. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Jesse Owens. De sprinter – en later SS’er – won tweemaal brons en werd door de pers gevierd als ‘de snelste blanke op aarde’. Na de oorlog werden de Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor onze atleten? Hadden zij thuis moeten blijven, zoals onder anderen de bokser Ben Bril? Hoe waren de discussies vooraf en waarom zijn sommigen er hun leven lang gebukt onder gegaan? Tachtig jaar na dato beschrijft Auke Kok het fascinerende verhaal van de Nederlanders die naar Berlijn gingen.

Het boek van de Baltimores

Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering. Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra. Al voor het Drama zich ontvouwde begon het vernis van de Baltimore-Goldmans langzaam scheurtjes te vertonen. Totdat alles op een dag instortte. En sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd? 'Het schrijven van een boek is als het organiseren van een vakantiekamp. Het leven, dat gewoonlijk eenzaam en stil is, wordt plotseling overrompeld door een groot aantal personages dat op een dag onaangekondigd komt aanzetten en je hele leven overhoophaalt. Op een ochtend komen ze in een grote touringcar aangereden, ze stappen lawaaiig uit, opgewonden over de rol die ze hebben gekregen. En daar moet je het mee doen, je moet ze bezighouden, te eten geven en onderdak bieden.'

Het boek van de Baltimores

Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering. Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra. Al voor het Drama zich ontvouwde begon het vernis van de Baltimore-Goldmans langzaam scheurtjes te vertonen. Totdat alles op een dag instortte. En sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?

Keverjongen

dwarsligger 465 M.G. Leonard Keverjongen De vader van de 13-jarige Darkus is spoorloos verdwenen. Hij is voor het laatst gezien in een afgesloten zaal van het natuurhistorisch museum waar hij werkt. Darkus gaat op onderzoek uit en ontdekt dat zijn vader een gevaarlijke tegenstander had. Baxter, een grote neushoornkever, blijkt meer te weten en wil Darkus helpen. Samen met honderden andere insecten gaan ze vliegend, kruipend, prikkend en bijtend de strijd aan met de geheimzinnige vijand. M. G. Leonard studeerde Engelse letterkunde en specialiseerde zich in het werk van Shakespeare. Daarna werkte ze in de muziek- en toneelwereld. Keverjongen is haar debuut, dat meteen in meer dan twintig landen verscheen. 'Voor alle kinderen die De waanzinnige boomhut gelezen hebben en op zoek zijn naar het volgende.' - boekenpanel DWDD 'Keverjongen leest als een spannende actiefilm. Een spannend en origineel avontuur.' - Kidsweek