De mooiste boeken van 2019

Wie die Luft zum Leben

Ik kan me niet heel veel herinneren van mijn vroegste jeugd, maar één beeld staat me nog glashelder voor ogen: ik zit tijdens het ontbijt op schoot bij mijn vader. Hij dronk elke ochtend drie kopjes thee, at zijn boterham en las de krant. Ik at mijn boterham, dronk mijn thee en tuurde gebiologeerd naar de zwarte tekens op het knisperende papier. Soms las mijn vader dingen voor of mopperde hij zachtjes voor zich uit. Ik kwam erachter dat de zwarte tekens, mits in bepaalde volgorde gerangschikt, woorden vormden waarmee je verhalen kon vertellen, informatie kon verstrekken, iemand kon laten lachen, ontroeren, troosten, maar ook boos kon laten worden. Vanaf dat moment wilde ik niets liever dan zo snel mogelijk leren lezen. U raadt het al: ik heb heel snel leren lezen. Sindsdien is mijn leven gevuld met boeken. In alle fases van mijn leven waren boeken mijn vrienden en gidsen. Lekker ontsnappen aan de werkelijkheid als kind. Wat wilde ik graag naar een kostschool net zoals de olijke tweeling van Enid Blython! Urenlang heb ik op mijn ouders ingepraat.
Als zwaarmoedige puber, die niets liever wilde dan weg uit het kleine, verstikkende dorp, ontdekte ik de horror, met Stephen King als mijn all time hero. Mijn vader wilde op een gegeven moment weten wat het voor boeken waren die ik zo verslond en hij las Carrie. Hij heeft van schrik nachten niet kunnen slapen en begreep niet wat ik er zo geweldig aan vond. Op dat moment was ik niet in staat om het uit te leggen. Pas afgelopen zomer, toen ik de essaybundel Wit van Bret Easton Ellis las, vond ik de juiste woorden.
Als jongvolwassene verliet ik het land van mijn moedertaal om in Amsterdam te gaan wonen. Mijn kennis van het Nederlands was erg summier, maar ik stortte me met veel enthousiasme op het leren van deze vrolijk makende nieuwe taal.
Voor mijn studie aan de UvA volgde ik een cursus Nederlands als tweede taal, maar ‘echt’ Nederlands heb ik geleerd door veel te lezen en naar verhalen te luisteren. Ik had een oppasbaantje en met veel plezier las ik voor uit Jip en Janneke en vulde zo terloops mijn alledaagse Nederlandse woordenschat aan. Dankjewel, Annie!
De verhalen kwamen van mijn ‘oudjes’ die ik via mijn baan in de Thuiszorg leerde kennen. Zij vertelden me over de stad en leerden me een schat aan Nederlandse uitdrukkingen, moppen en gezegden. Ik draag hun verhalen nog altijd met me mee.
Ook hier kwam de literatuur weer om de hoek: De oesters van Nam Kee, De engel van Amsterdam, Publieke werken – ik las ze allemaal en leerde mijn nieuwe stad en mijn nieuwe taal nog beter kennen. Op een gegeven moment kreeg ik de unieke kans om eigenaar te worden van een van de mooiste boekhandels van Amsterdam: onze prachtige Linnaeus Boekhandel. Sindsdien ben ik dagelijks omgeven door boeken, door een bevlogen team enthousiaste boekverkopers en komen er dagelijks vele lezers over de vloer die op zoek zijn naar het juiste boek voor dat moment. Een droombaan!
Het liefst zouden we de hele dag niets anders doen dan over boeken praten die we gelezen hebben of willen lezen, maar omdat er in de winkel ook andere dingen moeten gebeuren, zoals dozen uitpakken of etalages maken, is daar nooit voldoende tijd voor. Om onze lievelingen alsnog met u te kunnen delen, maken we elk jaar met veel plezier onze nieuwsbrief met de mooiste boeken van het afgelopen jaar. Geniet van deze prachtige lijst, maar weet ook: in de winkel is nog veel meer! Bij keuzestress zijn wij er voor u om te helpen met het vinden van het juiste boek. Want lezen hoort voor ons bij het leven wie die Luft zum Leben.

Wij wensen u een mooie feestmaand en een met boeken gevuld 2020!

Anja


Welke boeken vonden wij de mooiste van het afgelopen jaar?

Selma

Herinneringen aan de toekomst – Siri Hustvedt

Het mooiste boek dat ik het afgelopen jaar las en waarvan ik verwacht dat het altijd een van de mooiste boeken voor mij zal blijven: Herinneringen aan de toekomst van Siri Hustvedt. Het is een boek dat opnieuw gelezen wil worden. Alleen al om nog eens goed te bekijken hoe ze het voor elkaar krijgt dat je zo moeiteloos meegenomen wordt in de verschillende verhaallijnen. Maar bovenal omdat Siri Hustvedt een boek heeft geschreven dat als pantser voor mijn hart dient als ik geconfronteerd word met misogynie. 'In mijn wereld is Wittgenstein nog steeds een mes. Sterker nog, mijn bibliotheek puilt uit van het verbale wapentuig. Maar Wittgenstein, zelfs als je hem in het Duits citeert, biedt weinig bescherming wanneer een man je tegen een boekenplank smijt.'

Kamers antikamers – Niña Weijers

Het meest bijzondere boek van dit jaar is voor mij Kamers antikamers van Niña Weijers. We hebben een bijzondere avond in de boekhandel rondom haar boek gehad en ik kan u vertellen dat ze naast een bijzondere schrijver een bijzonder welbespraakte, aimabele vrouw is.  Heel veel bijzonder dus. Het boek heeft haast geen plot en is fantastisch. Probeer het, ik quote: '(...) intensiteit beleven is niet weten hoe de dingen zullen eindigen.'

In verwarde staat – kritiek op een politiek van normaliteit – Karlijn Roex

Het belangrijkste boek dat dit jaar verschenen is, is wat mij betreft In verwarde staat van Karlijn Roex. Karlijn Roex' boek laat op alarmerende wijze zien hoe het beleid en debat rondom 'verwarde personen' de plank volledig misslaat. De dankzij de media groeiende angst voor 'verwarde personen' leidt tot een onderdrukkend beleid, een politiek van de normaliteit. 'Maar alle goede intenties ten spijt, kunnen we ons afvragen of de effecten van het “melden” van “verwarde personen” bij “speciale meldpunten”, niet eerder neerkomen op toezicht, op een buitenstrafrechtelijke handhaving van de normaliteit. ' Dit boek is ontluisterend, beklemmend en heeft mijn ogen geopend.

Het misverstand psychotherapie – Flip Jan van Oenen

Het meest prikkelende boek van het jaar lijkt in eerste instantie alleen interessant voor mensen werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, maar is geschikt voor een veel breder publiek, mede doordat het zo toegankelijk is geschreven. In Het misverstand psychotherapie toont Flip Jan van Oenen de mythe van de vooruitgang in de psychotherapie en stelt dat deze mythe schadelijk is voor het vermogen in de samenleving om lijden te verdragen. Als u nu denkt ‘ha, ik wist het wel, psychotherapie heeft geen zin’, dan zeg ik bij deze alvast: het ligt (uiteraard) veel genuanceerder dan dat. Flip Jan van Oenen doet ook wat interessante suggesties aan het einde van het boek, zoals het organiseren van therapiezorg zoals nu huisartsenzorg is geregeld.

De meeste mensen deugen – een nieuwe geschiedenis van de mens – Rutger Bregman

En dan als laatste het meest gehypte boek dat ook echt goed is en leest als een trein: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Mijn conclusie na het lezen van dit boek is: zelfs als het niet waar is dat de meeste mensen deugen, is het van groot belang om te geloven dat de meeste mensen deugen.

Anja

Eva’s keukenkast – Eva Posthuma de Boer

Vroeger had ik niet zoveel met dit genre, maar naarmate ik ouder word, groeit mijn verzameling kookboeken gestaag. Mijn laatste aanwinst is het geweldige Eva’s keukenkast van Eva Posthuma de Boer. Ingedeeld naar ingrediënten die iedereen weleens in huis (of over) heeft en drie recepten per ingrediënt. Heerlijk inspirerend en superlekker!

Waar is de draak? – Leo Timmers

Voorlezen – ook zo’n mooie manier van lezen! Sinds een paar jaar organiseren wij van Linnaeus Boekhandel samen met The House of Watt tijdens de Voorleesdagen en de Kinderboekenweek kinderboekenzondagen. Vast onderdeel van het programma is het voorlezen van een prentenboek. Iets wat ik met groeiend enthousiasme elke keer weer doe! 
Afgelopen Kinderboekenweek heb ik Waar is de draak? voorgelezen, het prentenboek van Leo Timmers, auteur van het geweldige Een huis voor Harry.
Waar is de draak? gaat over de koning die niet kan slapen omdat hij een draak heeft gezien. De ridders moeten eropuit om de draak te verslaan. Maar in het donker is niets wat het lijkt… 
Dit boek is een genot om voor te lezen en een aanrader voor iedereen die weleens bang is in het donker (ook voor volwassenen dus!).

Het verhaal van de dienstmaagd – Margreet Atwood

Velen van u hebben vast de serie op Netflix gezien. Ik kan u vertellen: het boek is nog beter! Een pijnlijk actueel en schrijnend boek. Een boek dat zich tijdens het lezen in je nestelt, bezighoudt, tot nadenken aanzet en, zeker bij mij, de behoefte aanwakkert om over het gelezene te praten. Gelukkig is juist dat mijn beroep. Lees dit boek! 
Voor de liefhebbers is er nu ook de graphic novel: Het verhaal van een dienstmaagd, prachtig in beeld gebracht door Renee Nault. 

De zeven zussen – Lucinda Riley

Als een boek of – zoals in het geval van De zeven zussen – een serie, maandenlang bovenaan in de bestsellerlijsten staat, word ik nieuwsgierig. Dus nam ik op een regenachtige zaterdag het eerste deel mee naar huis, nestelde me op de bank met een kopje thee en begon te lezen. En ik bleef lezen tot ik het uit had. Om vervolgens ook de andere delen te lezen omdat ik wilde weten hoe het met de andere zussen verder zou gaan. Deze boeken vallen voor mij in de categorie ‘heerlijk lezen en al het andere even vergeten’. Ik snap helemaal waarom deze serie zo populair is!

De keuze – Edith Eger

Eerlijk is eerlijk: uit mezelf had ik dit boek waarschijnlijk niet gelezen. De titel, het omslag: geen boek voor mij. Tot mijn haptonoom mij het boek aanbeval. Mijn haptonoom is een topper, dus volgde ik haar advies op en las het boek. Daar ben ik maar al te blij om! De keuze heeft mij diep geraakt, ontroerd, maar vooral heeft het boek mij geïnspireerd. Geïnspireerd om me als mens te blijven ontwikkelen ook al is het soms moeilijk, maar ook om weer met een mildere blik naar de wereld om me heen te kijken. Ik blijf het magisch vinden dat het lezen van een boek zoiets moois met je kan doen. 
We hebben het boek trouwens ook met de Linnaeus Leesclub gelezen en ik kan u vertellen dat het een bijzondere avond in de kelder van de boekhandel is geweest. De avonden zijn altijd bijzonder, maar deze avond stak er zeker bovenuit. Het boek is een aanrader voor leesclubs!

Jeanine

Het kleine meisje van meneer Linh – Philippe Claudel

Niet alleen u als klant maar ook wij boekverkopers horen graag andermans boekentips. Zo las ik naar aanleiding van onze meest recente zomernieuwsbrief drie boeken die door verschillende collega’s waren aangeprezen:
Klein Engeland van Jonathan Coe. Het schrijfplezier spat van elke pagina. Dat betekent van begin tot eind genieten.
De dochter van Crusoe van Jane Gardam. Gardam schrijft van die rustige boeken. Altijd fijn.
De ontembare van Guillermo Arriaga. De titel heeft iets wilds en verontrustends in zich. Na lezing kan ik beamen dat het de lading dekt. Dit is een met veel vaart en dynamiek geschreven filmisch boek. 

Af en toe staat mijn leesproces een beetje stil. Dan klikt het gewoon even niet tussen Het Boek en Mij. Ik lees de krant uitgebreider dan gebruikelijk of neem een (vaak ouder) boek dat mijn dochter of zoon op hetzelfde moment voor haar/zijn lijst leest. ‘Dan kunnen we het er straks gezellig over hebben.’ Zo las ik Het kleine meisje van meneer Linh (uit 2005) van Philippe Claudel. Een boek dat behoorlijk binnenkomt in deze tijden van migratie en vluchtelingenstromen. Claudel laat je in de huid kruipen van de oude meneer Linh die zijn vaderland noodgedwongen heeft moeten verlaten. Wat doet het me je om van de ene op de andere dag losgetrokken te worden van je wortels en in een totaal andere wereld te worden neergeplant? Het leven lijkt weinig betekenis meer te hebben. Maar er is dat kleine meisje en minstens zo belangrijk die grote nieuwe vriend. De verbinding met die ander geeft het leven weer zin. En zo komen we meteen bij mijn volgende boek, waarin het belang van verbinding een van de vele inzichten is die de auteur opdoet na gesprekken met veertig mensen met ieder hun eigen levenswijsheden.

De zin van het leven - Fokke Obbema

Als je de zin van het leven in de boekhandel vindt, waarom zou je dan nog verder zoeken?

Portugal! Portugal! Portugal! – Lieke Noorman

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen de schrijfster van dit boek en mij. Ook ik heb rond mijn twintigste een jaar Portugees voor buitenlanders gestudeerd aan een Portugese universiteit. Lieke in Lissabon (1989), ik in de oude van tradities vergeven universiteitsstad Coimbra (1985). Lieke ging, net als ik, na haar studie regelmatig terug naar het land en zag het veranderen. Tussen 2015 en 2018 maakt ze wat ze zelf een tijdreis noemt van noord naar zuid. Het is ongelooflijk knap hoe ze erin slaagt me 100% ter plekke te laten zijn. In het Portugal van nu, maar zeker ook in het Portugal zoals wij dat beiden eind jaren tachtig aantroffen. Een Nederlandse auteur krijgt het voor elkaar om bij een andere Nederlander saudades (een terugverlangen naar vroegere tijden) op te wekken. Dat vind ik een prestatie. Bovendien heb ik het land, waarvan ik dacht het toch al redelijk goed te kunnen doorgronden, nog veel beter leren kennen en ben ik dankzij de grondige research en diepgravende interviews vele waardevolle inzichten rijker.

Mieke

De zin van het leven – Fokke Obbema

Geen beter begin van de week dan de Volkskrant op maandag met een interview van Fokke Obbema met een meer of minder bekende Nederlander. Met daarbij steeds als eerste vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’. Geen pasklare antwoorden maar een mooie  zoektocht naar wat ons verbindt. Over onze kwetsbaarheid, het leven en de dood en waar het  allemaal werkelijk om gaat. Eind september was de boekpresentatie in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam, waar, zoals A.L Snijders het zo prachtig verwoordde: ‘De zin van het leven’ het licht zag.

BAM – een reis van niets naar niets – Jelle Brandt Corstius

Met humor en ontwapende openheid beschrijft Jelle Brandt Corstius zijn treinreis door Siberië. Als achtjarig jongetje fascineerde de leegte van het landschap hem en het feit dat er een spoorlijn werd aangelegd: de 'Bajkal-Amoer Magistrale'. Dertig jaar later krijg hij twee vrienden zover dat ze met hem deze reis gaan maken.  
Niets is vanzelfsprekend. In de trein is het zo warm dat een treinpak of pyjama een goed idee is, evenals slippers voor als je even het ijskoude perron op mag. Waar een broodje aardappel een traktatie is omdat je niet weet wanneer je weer iets te eten kan krijgen. Samen leggen ze 4287 kilometer af door een sterk veranderd – en ijskoud – Rusland.

De Cazalets – Elisabeth Howard Jones

Veel lezers gingen me voor en vertelden mij in de winkel vol enthousiasme over de lotgevallen van de Engelse familie Cazalet. Ik kan nu eindelijk schrijven dat ik de vijf boeken in twee maanden achter elkaar heb uitgelezen.  Het waren twee heerlijke maanden.

Winterhuis Hotel – Ben Guterson (vanaf 11 jaar)

Als Elizabeth op een dag thuiskomt hangt er een briefje van haar oom en tante aan de deur: ‘Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar Winterhuis Hotel.’ 
Het Winterhuis Hotel is geen gewoon hotel en Elizabeth is geen gewoon meisje. Ze kan als enige de letters lezen in een betoverd boek. Zou het haar ook lukken om de vloek van het Winterhuis Hotel op te heffen?
Het tweede deel: De geheimen van het Winterhuis Hotel is net verschenen!

Antoinette – Robbert Welagen

Boedapest, zondagmiddag. Een jonge man wacht in het park voor een thermaal bad op Antoinette. Terwijl hij de voorbijgangers gadeslaat, denkt hij terug aan de jaren met Antoinette.
Intussen bouwt de spanning zich langzaam op, want komt Antoinette eigenlijk wel?
Een prachtig verhaal over verlangen en gemis en zo mooi geschreven!

Marianne

Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle – Simon van der Geest (vanaf 10 jaar)

Simon van der Geest kende ik al van twee prachtige jeugdromans: Spinder en Spijkerzwijgen, die allebei zijn bekroond, en het zou me niet verbazen als hij met dit nieuwe boek weer in de prijzen valt.
Eva is een eigenwijs en stoer meisje dat in groep 8 een werkstuk moet maken over een onderwerp waar ze meer over wil weten. Ze besluit het over haar biologische vader te doen want ze weet heel weinig over hem. Haar moeder laat bijna niets over hem los. Eva bijt zich vast in haar missie en schakelt zelfs een tv-programma in om haar vader in Suriname te gaan zoeken. Daar begint een zenuwslopend en uitputtend avontuur.
Simon van der Geest schrijft prachtig; je voelt de jungle, de hitte, de uitputting, het verdriet en zo sleept hij je moeiteloos langs tantes, over rivieren, door de jungle en weer terug naar huis.
Karst-Janneke Rogaar maakte de illustraties.

Zwarte schuur – Oek de Jong

Ik hou van de romans van Oek de Jong; ik las al zijn eerdere werk.
Met De zwarte schuur slaagt Oek de Jong er weer in me mee te nemen in een groots verhaal waarin schuld, boete en afkomst een grote rol spelen. Hij heeft gevoel voor details waardoor het verhaal vanaf de eerste bladzijde tot leven komt. Alles wordt op een trefzekere, kalme manier verteld en boeit tot het einde. Vierhonderd pagina’s gegarandeerd leesplezier voor de lange winteravonden!

Borreltijd – Susan Aretz

Inspiratie nodig? Susan Aretz blaast hapjes een nieuw leven in. Het boek staat vol met originele, lekkere en eenvoudig te maken hapjes. Handig ingedeeld in verschillende thema’s zoals: vegetarische plank, visplank en gezonde plank.

Martijn

De avant-gardisten – de Russische Revolutie in de kunst 1917-1935 – Sjeng Scheijen

Buitengewoon fascinerend. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboek-fragmenten, brieven en belangrijke nieuwe archiefvondsten brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van de Russische avant-gardisten weergaloos tot leven.

Roza – Olivier Willemsen

Wat een boek… Dit laat je niet snel los. Fantastisch geschreven en tot het laatste moment adembenemend. Wat is er al die jaren geleden met die studenten gebeurd op de Djatlovpas?!

De meeste mensen deugen – een nieuwe geschiedenis van de mens – Rutger Bregman

De nieuwe geschiedenis van de mens moet volgens Bregman moralistisch zijn. In hoeverre de geschiedenis dan ‘nieuw’ is, is de grote vraag, maar ‘anders’ is het zeker. Bregman zet je aan het denken over interessante onderwerpen zoals de samenleving, de mens en een betere toekomst, en dat op een leesbare manier met tal van historische voorbeelden, waaruit blijkt: de meeste mensen deugen.

Olifant van zeep – Thomas Verbogt

Heerlijke korte verhalen om 2019 mee af te sluiten. Komisch, absurd en vooral gewoon heel erg fijn.

Edith

Onder het water – Daisy Johnson

Van april tot september lag ik een paar keer per week in het koude water van het Flevoparkbad en dat waren echt geluksmomenten. Dat geluksgevoel werd versterkt door het lezen van Swimming Studies van Leanne Shapton. Dat boek is helaas niet meer leverbaar, maar het was het boek waar ik dit jaar het verliefdst op was, dus ik wil het toch nog even noemen.
Shapton schrijft zo mooi over waarom ze elk zwembad dat ze ziet in moet, maar gruwelt van natuurwater. Dat herkende ik al, maar na het lezen van Onder het water van Daisy Johnson krijg je me helemaal geen vennetje meer in. Hoe Johnson het flikt, ik weet het niet, maar net als bij haar verhalenbundel (Veenland) kreeg ik het gaandeweg steeds benauwder, tot ik niet meer verder durfde te lezen voor het slapen. Onder het water is een hervertelling van een klassieke mythe (je hoeft ’m niet te kennen om het boek toch mooi te vinden) met een dreigende onderstroom die ze heel subtiel oproept, zonder het gevaar te benoemen. Een moeras zonder waarschuwingsbordje. Razend knap geschreven, organisch en gruizig – echt de ontdekking van dit jaar.

Another Planet – Tracey Thorn

Thorn was gevraagd een boek te schrijven over de rol die de natuur in haar leven speelde. Maar Thorn groeide op in Brookmans Park, een suburb onder de rook van Londen waar de keurige tuintjes van de eengezinswoningen de enige natuur vormden. Als kind haatte ze Brookmans Park, zodra ze kon ging ze het huis uit en keerde pas terug toen ze de schrijfopdracht naar haar hand zette en besloot over de ‘natuur’ van de suburbs te schrijven. Het resultaat is een warmbloedig portret van een jeugd, een losbreken, een herwaardering en ouderschap. Tracey Thorn (ja, inderdaad, de zangeres van Everything But The Girl, u wist het wel) citeert veelvuldig uit de dagboeken die ze als tiener bijhield waarin ze eigenlijk vooral beschrijft wat er allemaal níét gebeurde, dingen die ze niet kocht, feestjes waar ze niet naartoe ging. 
Another Planet is geestig, liefdevol, eerlijk – memoir en zelfhulp/opvoedboek ineen. Grote bewondering heb ik voor haar eigenheid, de blik waarmee ze naar zichzelf kan kijken als onmogelijke puber, en nu als moeder. Het fijnste boek dat ik dit jaar las.

Alle verhalen – Clarice Lispector

Wat een prachtig eerbetoon aan een van de bijzonderste schrijvers die ik ken. In deze wonderschoon uitgegeven bundel staan alle verhalen van Clarice Lispector (1920-1977), waarin haar scherpte, brille, mensenkennis en gekte tot leven komen. De verhalen zijn chronologisch gerangschikt waardoor je ook nog eens een mooi beeld krijgt van de ontwikkeling van haar schrijverschap.

Vallen is als vliegen – Manon Uphoff

Vroeger dacht ik dat het een cliché was, nu weet ik beter: ook ik krijg naar mate ik ouder word meer behoefte aan urgente literatuur en non-fictie. Was ik vroeger nog wel zoet te houden met een poëtische stijl en een mooi verhaal, nu moet de auteur me ook echt wat te vertellen hebben. Net voor ik een oude zeur werd, las ik Uphoffs Vallen is als vliegen en had in één klap mijn geloof in de literatuur terug. Uphoff slaagt erin haar persoonlijke verhaal – dat al jaren lag te broeien en gisten – in taal te vangen en richting te geven aan haar woede, verdriet en onmacht. Indrukwekkend en beklemmend. Ja, dit is wat literatuur kan, en móét doen.

Nederzettingen – Sanneke van Hassel

Ik roep altijd om het hardst dat je een verhalenbundel niet achter elkaar moet uitlezen, net zoals je een doos bonbons niet in één keer moet leegeten, maar bij Nederzettingen verloor ik elke vorm van beheersing. Van Hassel belicht het moderne stadsleven, elk verhaal heeft een kraakheldere eigen stem, een eigen ritme, een eigen humeur. Geen parel – een diamant!

Het laatste seizoen - Arthur van den Boogaard

Net als je denkt dat er niet nog meer boeken over Hem geschreven kunnen worden, verschijnen er twee achter elkaar.
Beide auteurs spelen in de eredivisie als het op sportschrijven aankomt. Hun aanpak verschilde sterk – Auke laat mensen aan het woord over hoe het er in de kleedkamer aan toeging, bij Arthur zít je in de kleedkamer – maar beide auteurs lukte het weg te blijven uit het moeras van de mythevorming. Dat vond ik prettig omdat ik zo ruimte kreeg om zelf te bepalen hoe hoog ik de sokkel metselde waar Zijn standbeeld uiteindelijk toch op kwam te staan.

Johan Cruijff - de biografie - Auke Kok

Het laatste seizoen werkt vanaf Cruijffs jeugd toe naar zijn seizoen bij Feyenoord, Kok gaat all the way en neemt ook zijn trainerscarrière, de Fluwelen Revolutie en zijn laatste jaren onder de loep. En toen ik beide boeken vrijwel gelijktijdig dichtsloeg zat ik toch maar mooi met een brok in de keel.
Beide boeken barsten van de onthullingen, over schoonvader Cor, over de zwembadaffaire, over andere affaires, over Danny. Ik zeg lekker niet wie wat onthult, u moet ze gewoon allebei lezen.

Deliciously Ella – het plantaardige kookboek – Ella Mills

Plantaardig en aardevriendelijk – dit kookboek laat je veganistisch eten zonder dat je het in de gaten hebt. Ik ben al jaren fan van de kookboeken van ‘Deliciously’ Ella Mills en waar ik bij de meeste kookboeken bij twee, drie favoriete recepten blijf steken, werk ik haar boeken gestaag van kaft tot kaft door. Ook geschikt voor mensen zonder goede voornemens!

Iris

Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940-1945 – Bianca Stigter

Een indrukwekkend boek, zowel qua inhoud als qua formaat, dat de gruwelen van de oorlog op een prachtige manier tentoonstelt. Met niet alleen plaats voor de grote verhalen, maar juist ook voor de onbekende mensen die achter tot nu toe voor mij onbekende gevels de oorlog op hun manier hebben beleefd. Een boek om inhoudelijk zowel te bewonderen als te verafschuwen.

Daisy Jones & The Six – Taylor Jenkins Reid

Dit boek vertelt de opkomst en ondergang van de talentvolle zangeres Daisy Jones (Reid maakt er geen geheim van dat dit personage gebaseerd is op de frontvrouw van Fleetwood Mac, Stevie Nicks) en de band The Six van de jaren zestig tot eind jaren negentig. Aan de hand van talrijke interviews ontvouwen zich de herinneringen van de bandleden en mensen die gedurende die periode zowel zakelijk als persoonlijk dicht bij hen staan.
Een heerlijke (fictieve) muziekbiografie, mét songteksten!

Big Sky – Kate Atkinson

Dit is het vijfde boek van Atkinson waarin inspecteur Jackson Brodie de hoofdrol speelt, maar om de een of andere reden las ik er nog nooit een. Tot ik deze zomer Big Sky meenam op vakantie. Deze roman heeft allemaal goede ingrediënten: suspence, onderkoelde humor, scherpe observaties en een soepele schrijfstijl.
Die vier andere Brodie-boeken wil ik nu absoluut bingelezen in de kerstvakantie!

Een stralende toekomst – Rebecca Makkai

Dit boek speelt zich af in het Chicago van de jaren tachtig, wanneer de aidsepidemie zijn hoogtepunt bereikt. Je volgt een hechte vriendenkring, die op veel verschillende manieren te maken krijgt met het virus. Iedereen probeert hoopvol te blijven en zich te richten op de toekomst, al weten ze dat een toekomst een luxe is die niet voor iedereen bereikbaar is.
De vergelijking met Een klein leven van Hanya Yanagihara snap ik wel: ook binnen deze vriendschappen worden de grenzen van loyaliteit en liefde verkend, opgerekt en genegeerd. Een indrukwekkend boek over een duistere periode waar gek genoeg weinig goede romans over zijn geschreven.

Marijke

Het veld – Robert Seethaler

Centraal in deze roman staat Het veld zoals de bewoners van het stadje Paulstadt het kerkhof noemen. Het verhaal begint met een man die elke dag naar het kerkhof gaat en daar de doden hoort spreken. In elk volgend hoofdstuk komt een dode aan het woord. De verhalen van de doden lopen uiteen, sommige vertellen over hun leven, andere over hun sterven of hun liefdes of een belangrijke gebeurtenis, maar samen vormen ze het verhaal van Paulstadt en haar bewoners, dat zich afspeelt ergens in de twintigste eeuw.
Seethaler brengt de doden tot leven, hij beschrijft met veel gevoel eenzaamheid, teleurstelling en het gevoel dat het leven moeilijk kan zijn.
Na Een heel leven en De Weense sigarenboer is ook dit boek weer een juweeltje.

De stilte van de vrouwen – Pat Barker

Het beroemde verhaal van de Trojaanse oorlog, met de held Achilles en de roof van Helena uit Troje, wordt door Barker verteld vanuit de vrouwen. Hoofdpersoon is Briseïs, koningin uit Lyrnessos. Haar stad wordt verwoest, haar man en broers vermoord en zij wordt als oorlogstrofee aan Achilles gegeven. Als slavin, samen met veel andere tot slavin gemaakte vrouwen woont ze in het legerkamp. 
Barker vertelt boeiend over hoe het de vrouwen verging, hoe ze overleefden en hun netwerk en vriendschappen vormden te midden van de chaos van de oorlog en schept daarmee een nieuw beeld van dit beroemde oorlogsverhaal.
Zeer de moeite waard!

Het feest – Elizabeth Day

Een heerlijke satire over de Britse elite en een thriller tegelijkertijd.
Hoofdpersoon Martin komt uit een eenvoudig nest. Zijn vader sterft al voor zijn geboorte en zijn moeder is een nare, liefdeloze vrouw. Op kostschool ontmoet hij Ben, telg uit een steenrijke familie. Ben redt hem uit handen van een stel pesters en zo begint een ongelijke vriendschap, want Martin ontwikkelt een ware obsessie voor Ben. Hij bespiedt en volgt hem. Hij wordt zelfs opgenomen in Bens familie.
Als Ben veertig wordt geeft hij een extravagant feest in zijn nieuwe huis, een grote oude priorij.
Daar gaat het mis. Er gebeurt iets dat op spannende wijze uit de doeken wordt gedaan. En er blijkt meer aan de hand te zijn, iets wat jaren geleden in de doofpot is gestopt…
De vertelstem is van Martin, afgewisseld met hoofdstukken uit het dagboek van zijn vrouw Lucy.
Heerlijk om achterelkaar uit te lezen.

Betty (winkeldochter, 10 jaar)

De wolventemmer – Opgejaagd – Barbara Jurgens

Deze zomer las ik eerst De wolventemmer en dat vond ik superspannend en heel leuk, want ik hou van wolven. Nu is er een tweede deel. Vaak vind ik het vervolg van een boek minder leuk, maar nu was het tweede deel bijna nog beter dan het eerste! Het is wel het leukst om de boeken in de goeie volgorde te lezen, dan leer je Runa nog beter kennen en wordt het allemaal des te spannender.

Schemerwerelden - Kevin Crossley-Holland

Dit is een heel mooi boek met oude verhalen uit Ierland en Engeland. De tekeningen zijn ook heel mooi. Als ik geen zin heb om zelf te lezen, laat ik me hier uit voorlezen.

Marthe (winkeldochter, 12 jaar)

De geheimen van Winterhuis Hotel – Ben Guterson

Winterhuis Hotel vond ik heel spannend en mooi en nu is er een tweede deel! Ik heb het nog niet uit, maar ik vind het nu al leuk.