Onze kinderboekentips 2022

Jeanine

Twitch en de vlucht van de ijsvogel – M.G. Leonard, vertaald door Maria Postema (vanaf 10 jaar)

Ouderwets, in de terugverlangende zin van het woord, avontuurlijk (voorlees-)verhaal. 
De twaalfjarige Twitch dwaalt liever rond in de vogelwereld dan in de mensenwereld. Ik sloot hem meteen in mijn hart en liet me graag door hem meenemen de natuur in en voordat ik er erg in had zat ik verwikkeld in een superspannende vogelaarsdetective!

Vera

Grimwoud – Nadia Shireen, vertaald door Mariella Manfré (vanaf 7 jaar)

De twee vossen Ted en Nikkie, broer en zus, wonen in de grote stad. Nikkie is voor niemand bang, drinkt graag koffie en heeft veel vrienden, terwijl Ted eigenlijk niemand heeft om leuke dingen mee te doen. Na een domme fout van Ted moeten broer en zus vluchten voor de boosaardige poes Prinses Poekie, en komen ze terecht in Grimwoud. Daar wonen heel veel gekke dieren met gekke hobby’s, maar Prinses Poekie is uit op wraak. Het is een heel grappig en gek boek met een spannend avontuur, voor kinderen die houden van droge humor!

De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett, herverteld door Margaretha van Andel (vanaf 11 jaar, of om voor te lezen)

Mary Lennox is een verwaand, vervelend meisje. Ze snauwt tegen haar bediende en wil nooit met andere kinderen spelen. Als Mary’s ouders overlijden wordt ze op de boot naar Engeland gezet, waar ze bij haar oom komt te wonen, op een gigantisch landgoed in Yorkshire. Ze krijgt daar te horen dat ze vooral nergens aan moet komen en nergens zomaar binnen mag wandelen, en al helemaal niet naar de geheime tuin mag, maar dat moet je tegen een kind van tien natuurlijk niet zeggen. Al snel transformeert Mary door de magie van de tuin en de frisse buitenlucht in een vrolijk meisje. Maar ’s nachts hoort ze toch duidelijk een ander kind huilen, of is het de wind…? Een ontzettend mooi verhaal waarvan je gegarandeerd heel veel zin krijgt om naar buiten te gaan, weer of geen weer!  

Katty

Misjka - Edward van de Vendel & Anoush Elman (vanaf 8 jaar)

Wat maakt een huis een thuis? Het gevoel dat je er mag blijven wonen? Een huisdier? Alletwee? Voor Roya, haar drie grote broers en ouders is de komst van dwergkonijntje Misjka in elk geval het bewijs dat ze in Nederland mogen blijven. Na hun vlucht (‘de reis’ - zoals Roya het aanvankelijk noemt) uit Afghanistan is er in het nieuwe huis ruimte om terug te blikken op hoe het was en hoe het kan zijn en Misjka blijkt een uitstekende gesprekspartner - terugpraten doet ze niet, aan slablaadjes knabbelen, in vingers bijten (zachtjes) en drolletjes achterlaten wel.

Joe Mellow - Cees van den Berg (vanaf 8 jaar)

Orlando heeft soms enorm veel last van zenuwen. Woorden verlaten dan zijn mond niet meer of alleen maar als onbegrijpelijke smurrie. Gelukkig weet hij op andere momenten heel goed wat hij te zeggen heeft en anders drumt hij het op om het even welk oppervlak. Hij heeft dan ook snel een oplossing bedacht als zijn vader - amateur-jazzmuzikant én liefhebber van vooral Joe Mellow - door een ongeluk in coma belandt; de muziek van legende Mellow zal hem uit zijn slaap redden. En dus zet Orlando alles op alles om dat voor elkaar te krijgen terwijl hij ondertussen steeds beter zijn weg vindt in de specifieke jazzwereld van Joe Mellow.

Films die nergens draaien - Yorick Goldewijk (vanaf 11 jaar)

Cato vindt haar leven zacht gezegd nogal stom; haar vader is er wel, maar toch eigenlijk ook niet, de buurvrouw bemoeit zich met alles en vooral met haar onopgeruimde kamer en, hoewel ze het echt niet zo snel zou toegeven, mist ze haar moeder. Het is dan ook een zeer welkome verrassing als ze op een dag een visitekaartje vindt van de mysterieuze mevrouw Kino en haar vervallen bioscoop met ‘films die nergens draaien’. Zet je schrap voor een avontuurlijke én melancholische tijdreis naar het verleden én de toekomst - althans, dat denken we.

Patroon - Marco Kunst (vanaf 12 jaar)

Als ik dit boek tip, waarschuw ik van tevoren vaak door te zeggen dat ‘het ergste’ al gebeurd is voordat het boek begint. Want Patroon begint als de beste vriend van Mylo net is overleden als gevolg van een ongeluk met een patroon. Een kwestie van verkeerd speelgoed, een verkeerd moment, een verkeerde plaats - met vreselijke consequenties. Het ergste is gebeurd, maar dat betekent niet dat het voor Mylo makkelijker wordt. Hij voelt zich schuldig, is zijn beste vriend kwijt en vraagt zich af wat het ongeluk met het patroon van zijn grootvader vertelt over de patronen in zijn familie. Patroon is een serieus boek, maar daarom niet zwaar en Mylo is een charmante en dappere antiheld.

Marianne

De rots van boven – Jon Klassen, vertaald door Edward van de Vendel (vanaf 4 jaar)

Ik ben dol op de prentenboeken van Jon Klassen. Minimalistisch maar o zo humoristisch!

Op de rug van Bigi Kayman – Henna Goudzand Nahar (vanaf 8 jaar)

Eindelijk een helder verhaal over slavernij voor jonge kinderen. Kleurrijk geïllustreerd door Hedy Tjin.

De tunnel – Anna Woltz (vanaf 12 jaar)

Anna Woltz is een van mijn favoriete Nederlandse schrijfsters. De tunnel is een spannend, avontuurlijk verhaal dat zich grotendeels afspeelt in de tunnels van de metro in London, die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden als schuilkelder. Zoals altijd in de boeken van Anna Woltz draait het in het verhaal om vriendschap.

Misjka – Edward van de Vendel & Anoush Elman (vanaf 8 jaar)

Een klein verhaal met een groot thema. Een gezin dat gevlucht is uit Afghanistan krijgt eindelijk een vast woonadres en daar hoor een huisdier bij vindt Roya. Een ontroerend, lief en belangrijk verhaal!

Igor

De poppenspeler van Lampedusa – Rindert Kromhout (vanaf 12 jaar)

Italië, 1948, net na de Tweede Wereldoorlog. Matteo is achttien en ‘moet’ bedenken wat hij met zijn leven wil gaan doen. Hij heeft vrienden die schrijven of tekenen, maar hij wil acteur worden. Hij kent al genoeg mensen in de filmindustrie en heeft bovendien talent voor acteren. Zijn toekomst lijkt duidelijk, maar juist zijn zorgeloze dagen met zijn beste vriend Davide doen hem de schrijnende situatie van veel kinderen inzien. Hij wil de arme kinderen helpen, maar valt dat te combineren met zijn eigen ambities? Een gevoelig verhaal over volwassen worden, hoe je (wel of niet) omgaat met de liefde en uitvinden wie je wil zijn.

Supergroen – Thijs Goverde (vanaf 10 jaar)

Ik weet eigenlijk heel weinig van planten, zo bleek toen ik dit boek las. Thijs Goverde helpt gelukkig een handje. Hij is zijn eigen voedselbos begonnen en gaat in verschillende hoofdstukken alle planten in dat bos langs. Zo leer je over vreselijke distels, behulpzame paardenbloemen, de wilgenboom als kloonkampioen en over zielige perziken. Goverde heeft fantastische verhalen paraat en kan goed vertellen. Bovendien legt hij van elke plant uit wat de voordelen zijn, welke je kunt eten en welke je absoluut niet op je stukje land wil hebben. 
Aan het eind van het boek heb je zin om naar het tuincentrum te gaan om je eigen planten te gaan verzorgen – zelfs als je zoals ik alleen een klein balkon hebt.

Mieke

Bliksemkind – Hans Hagen (vanaf 9 jaar)

Als Yoko tijdens zwaar noodweer door de bliksem wordt getroffen, komt ze bij met een wondersteen in haar hand. Met deze steen heeft ze de gave om mensen te genezen. Het nieuws verspreidt zich snel en de rij zieke en gewonde mensen voor haar huis wordt elke dag langer. Haar moeder en oma maken hier gebruik van en verkopen flesjes wonderwater. Het geld stroomt binnen en het hele dorp profiteert ervan mee. Yoko werkt dag in dag uit en mag niet meer naar school of naar haar vriendin. Ze wordt steeds ongelukkiger en uiteindelijk wil ze maar één ding: haar vrijheid terug.
Het verhaal wordt verteld door Yoko, door de steen en de bliksem en zelfs de badkuip komt aan het woord. Met bijzondere tekeningen van Martijn van der Linden. Heel fijn om voor te lezen voor bijvoorbeeld groep 5/6/7.
En dit is echt gebeurd! Hans Hagen las in 2009 over een negenjarige jongen uit Indonesië, Ponari, die mensen genas met zo’n wondersteen. Dat inspireerde hem om dit prachtige boek over Yoko te maken.

Jefferson – Jean Claude Mourlevat, vertaald door Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken (vanaf 10 jaar)

Als egel Jefferson nietsvermoedend naar de kapper gaat, treft hij de kapper dood aan met een schaar in zijn lijf. Jefferson wil helpen maar wordt beschuldigd van moord door mevrouw Geit die net wakker wordt in haar kappersstoel als ze Jefferson ziet. Jefferson moet vluchten maar laat het er niet bij zitten: samen met zijn vriend Gijsbert het varken speurt hij de moordenaars op. Dit is een spannend, gruwelijk, grappig, goed boek waarin weer wordt bewezen dat vriendschap het belangrijkste in het leven is!

Jan

Scheten uit de schoorsteen – Marc ter Horst & Yoko Heiligers  (vanaf 5 jaar)

De kinderen van nu krijgen in hun leven volop met de gevolgen van de klimaatverandering te maken. Daarom kun je er niet vroeg genoeg kennis mee maken. Maar dan wel op een leuke manier! Dit prentenboek laat het verband zien tussen de scheten van de koe, de auto en de fabriek en de temperatuurstijging. Op een speelse manier en met prachtige tekeningen. Gelukkig kun je je eigen steentje bijdragen. 
 

Edith

Wolvenweer – Simon van der Geest, met tekeningen van Kart-Janneke Rogaar (vanaf 6 jaar)

O, wat hou ik van de serie Tijgerlezen. Niks veilig leren lezen, avontuur! Woest! Humor om te lachen! 
De nieuwste welp in de serie is van Simon van der Geest en gaat over wolf Masja, die een oogje heeft op wolf Iwan. Maar steeds als het volle maan is, verandert Iwan in een mens die toevallig heel veel over het weer weet…
Wolvenweer is grappig en spannend, precies zoals je een boek graag hebt als je net leert lezen. De tekeningen van Karst-Janneke Rogaar leveren een volwaardig aandeel aan het verhaal. 

Ik wou dat ik anders was – Paul Biegel (voor iedereen die de tafel van 7 nog moet leren of niet goed kan onthouden)

Ja, ik weet het, er verschijnen zo veel goeie mooie kinderboeken en dan kom ik weer met een ouwetje aan, maar met dit Kinderboekenweekthema kan ik deze er mooi tussen frommelen. Ik gun ieder kind en de bijbehorende voorlezers namelijk het avontuur van het jongetje dat zo vaak roept dat hij ánders wil zijn dat iedereen hem Anders gaat noemen. Anders moet op school de tafel van zeven leren en krijgt die maar niet in zijn hoofd. Vrouw Buul weet raadt: de Grote Tovenaar kan hem wel helpen, maar hoe komt hij daar?
Ik wou dat ik anders was is een magisch avontuur vol dieren: kelderworm Herman, de legendarische slakken juffrouw Hik, Hak en Hok, hooghartige vlinder Juliana en Huug de hommel zijn hier thuis nog steeds begrippen. Het is een wervelend avontuur dat je whoesjj! uitleest. En voor wie van stemmetjes houdt een waar voorleesfeest!

Kapitein in hangmat – Kasper Peter (van 8 tot 108 jaar)

Soms vergeet ik hoe leuk poëzie kan zijn. Gelukkig hebben we Kasper Peters en zijn Kapitein in hangmat! De gedichten in deze bundel zijn toegankelijk en dromerig, gaan over buiten zijn, slapen en oud worden, over ijsjes eten, over katten en muizen. De illustraties van Anne Caesar van Wieringen maken dit boekje tot een kostbaar bezit. Leuk om zelf te lezen of met de hele klas uit te pluizen. 

sterren lezen

boeken in de bieb
lijken op sterren

ze zijn er altijd
het is alleen nog wachten op de nacht

bij de deur van de bieb
lenen ze de hemel uit