Onze kinderboekentips 2023

Prentenboeken

Kleine uil - Petr Horáček

Een lief verhaal van de succesauteur Petr Horáček. Kleine uil wil niet gaan slapen als het uilenbedtijd is. Uil besluit de dag te gaan onderzoeken. Maar die is eigenlijk veel enger dan de nacht. Gelukkig houdt mama een oogje in het zeil.

Thuis - Mark Janssen

Prachtig tekstloos prentenboek dat goed bij het thema van deze Kinderboekenweek ('Bij ons thuis’) past. Een meisje laat een marsmannetje zien dat zowel mens als dier zich op verschillende manieren thuis voelen in het oerwoud.

Startende lezers

Vuurtorenbeer - Mathilde Stein

Na het succes van Pluk en Pluis heeft Mathilde Stein opnieuw een vrolijk boek geschreven voor beginnende lezers. Vuurtorenbeer vindt zijn eiland eigenlijk een beetje saai. Gelukkig komt daar verandering in als Avonturenbeer op zijn eiland aanspoelt.

7-9 jaar

Leif de pechviking - De sage van de vallende ster - Gary Northfield

Als kinderen een gat in de lucht springen omdat er een nieuw boek is verschenen van hun favoriete auteur is onze nieuwsgierigheid gewekt. Na het lezen van dit boek begrepen wij de kinderen. Ook wij moesten grinniken om de knotsgekke avonturen van Leif de pechviking.

10-12 jaar

Hart van staal - Simon van der Geest

Eerste deel van een tweeluik die met veel vaart geschreven is. Wat doe je als je op een avond wakker wordt en je ontdekt dat je ouders met hun ogen wijd open slapen en blauw licht uit hun oren komt? Dit is het begin van een meeslepend avontuur. Wij kunnen niet wachten op deel twee!

Vanaf 12 jaar

De laatste jager - Davide Morosinotto

De Italiaan, van origine een onderzoeksjournalist, heeft al een aantal fantastische, historische jeugdromans op zijn naam staan. De laatste jager is een indrukwekkend verhaal over een eenzame jongen die de kracht van de natuur leert kennen en ervaart hoe nietig de mens eigenlijk is.

De sterren onder onze voeten - David Barclay Moore

Een aangrijpend verhaal over een verscheurde jongen die door middel van Lego probeert te ontsnappen aan de harde werkelijkheid om hem heen. Wij hielden het bij het lezen van dit verhaal niet droog.