24.284 resultaten

Foto's uit het geheugen van Haarlem

Het is stil in Amsterdam

In maart 2020 viel Amsterdam stil. Tien weken lang zwierf iPhone-fotograaf Annet de Graaf tijdens de coronalockdown door de lege straten van de stad. Haar beelden, die zijn gecombineerd met korte dagboekfragmenten en observaties, vormen Het is stil in Amsterdam: een fotografisch epos over een onvergetelijke tijd. Het ultieme boek voor alle Amsterdammers en iedereen die van Amsterdam houdt. Annet de Graaf is een van de bekendere iPhone-fotografen ter wereld. Tien jaar geleden begon zij te fotograferen met haar iPhone, en ze raakte sindsdien geen andere camera meer aan. Inmiddels is Apple’s CEO Tim Cook een van haar fans. Ze geeft fotografieworkshops aan bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland. Haar werk is geëxposeerd in New York, Berlijn, Rotterdam en Kopenhagen.

Zeeuws Meisje #broederschap

Hoort zegt het voort!

New York

Een fotografische reis naar het wervelende verleden van een metropolis die blijft verbazen Er wordt gezegd dat je in New York geen twee keer dezelfde wandeling kan maken. Haar geschiedenis is kort in vergelijking met die van Europese steden, maar ook gekenmerkt door razendsnelle verandering. Dankzij de fotografie kunnen we ons van die fascinerende geschiedenis een beeld vormen. Dit boek neemt je mee op een boeiende reis door de tijd, van het kleine Nieuw-Amsterdam in de zeventiende eeuw, via de stormachtige expansie en massale immigratiegolven in de daaropvolgende eeuwen, naar de postindustriële metropool die ze later werd. Prachtige historische foto’s maken van dit boek, elegant afgewerkt met zilver op snee, een visuele hommage aan de bruisende stad die New York vandaag is. Jacqueline Goossens en Tom Ronse zijn twee Vlaamse journalisten en erkende stadsgidsen die sinds 1980 in New York wonen en werken. In hun verhalen over iconische plaatsen en wijken zoals Times Square, Harlem, Wall Street, Central Park, Ellis Island en de Bronx ontwaakt het verleden en krijgt de lezer inzicht in hoe ze werden wat ze nu zijn. De metamorfoses van New York, de evolutie van haar architectuur, infrastructuur en kunst, worden uitvoerig belicht. Ook het leven van haar bewoners, afkomstig uit alle delen van de wereld, komt ruim aan bod. De eigen ervaringen van de auteurs geven het boek een heel persoonlijke insteek.

Goeie Zaak

De afgelopen jaren trokken fotograaf Joost Hoving en journalist Rianne van der Molen voor de krantenrubriek 'Een Goeie Zaak' door Nederland langs kleine ondernemers. Joost en Rianne fotografeerden en bevroegen de winkeliers in hun eigen zaak over de liefde voor het vak, de geschiedenis van hun bedrijf, de keuze voor een eigen winkel en hoe zij de toekomst zien. ‘Een Goeie zaak’ is een ode aan de middenstand winkeliers die kleur geven aan dorpen en steden. De portretten schetsen een prachtig beeld van de middenstand winkeliers in Nederland, die kleur geven aan dorpen en steden. Door de groei van ketens, de komst van internetshops komen zij echter steeds meer onder druk te staan. Zodat deze bijzondere winkels nooit worden vergeten, hebben Joost en Rianne nu 80 portretten van trotse winkeliers gebundeld in een boek.

Gup new 2021

This 10th edition of 'GUP New Dutch Photography' contains selected works by 100 talented newcomers currently living in the Netherlands, either self-taught or recently graduated. Selected by a jury of six experts, these gifted artists kick-starting their careers are showcased here in this directory, serving as a useful overview and unique guide to the next generation of photographers.

75 jaar vrijheid in beeld

Een feestende meute trekt door de straten. Schouder aan schouder, hand in hand. Een moeder, een buurvrouw, een docent met zijn leerlingen, buurtgenoten, opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Een veteraan houdt zijn herinnering levend voor de volgende generatie. Gelach, gejuich. Maar ook verdriet, bezinning, stilte. Toen, nu. Nederland staat stil, blikt terug, gaat vooruit. Ons land viert en herdenkt 75 jaar vrijheid. In ’75 jaar vrijheid in beeld’ laat fotograaf Sacha de Boer ons een herinnering zien, vastgelegd in het heden. Met de blik vooruit. Door de ogen van fotograaf Sacha de Boer worden we meegenomen op een visuele tijdreis door het land. Haar prachtige zwart-wit foto’s doen ons af en toe twijfelen of we naar het verleden of het nu kijken. Een groep soldaten loopt ons voorbij alsof het 75 jaar geleden is. Maar dan opeens valt ons links op diezelfde foto een moderne filmcamera op en zijn we meteen weer terug in het heden. Tijdens 25 bijzondere projecten en evenementen legde Sacha met haar camera vast hoe mensen in heel het land persoonlijk betrokken zijn en geraakt of geïnspireerd werden door 75 jaar vrijheid. Het boek is een afspiegeling van de vele honderden kleine en grote projecten die het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) tijdens dit lustrum mede mogelijk heeft gemaakt. Het boek ’75 jaar vrijheid in beeld’ helpt ons eraan herinneren hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn en hoe waardevol onze democratie is.

Zeeuws Meisje #vrijheid #gelijkheid #broederschap

The Rat Gazette

‘The Rat Gazette’ is een ode aan misschien wel het meest verguisde dier ter wereld: de rat. Maar klopt het wel dat er alleen negatief naar de rat gekeken wordt? Fotograaf Arjan Schuitman bereisde Europa, Azië en Noord-Amerika om het imago van de rat te onderzoeken. Tijdens zijn zoektocht kwam hij erachter dat ratten niet alleen bestreden maar ook aanbeden en benut worden. Een ode aan misschien wel het meest verguisde dier ter wereld: de rat. Arjan legde de bijzondere relaties tussen de mens en dit knaagdier vast door ze te fotograferen in o.a. onderzoekscentra, fokkerijen, restaurants, tempels, musea en natuurlijk op straat. De foto’s en verhalen in dit boek zijn zowel vertederend als onsmakelijk en roepen behalve afschuw ook verbazing en bewondering op. 'The Rat Gazette' toont de rat in al zijn facetten en doet jouw kijk op de rat misschien wel voorgoed veranderen.

Stil leven/Still Life

Geïnspireerd op het fotoboek De Ramp uit 1953 vroeg Stichting Droom en Daad, onder leiding van Wim Pijbes, aan zes talentvolle, jonge Rotterdamse fotografen om hun stad tijdens de COVID-19-pandemie vast te leggen. Khalid Amakran, Loes van Duijvendijk, Willem de Kam, Geisje van der Linden, Marwan Magroun en Naomi Modde maakten ieder een fotoserie die de ongekende impact van het coronavirus op de stad laat zien. De landelijke maatregelen met betrekking tot COVID-19 hebben grote gevolgen voor het dagelijkse leven. De zes fotografen richten zich op het in beeld brengen daarvan. Dit boek, met een tekst van Wilfried de Jong, is een uniek en universeel fotografisch tijdsdocument over de impact van de pandemie op een grootstad. Deze fotoseries zullen worden gepresenteerd in de gelijknamige tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam van 8 december 2020 tot 28 februari 2021.

Venezia

“Every day, a first-time visitor to Venice will enquire about the most direct route to his or her hotel. ‘The shortest or the most beautiful?’ I once overheard the concierge at the Hotel Des Bains respond. The tourist who chose the most beautiful route is still wandering the streets. This is a unique photobook in which to wander and lose oneself.” — Serge Simonart Venice is already the subject of thousands of unremarkable travel guides and photo books. Only an original and tactile collector’s item can lay claim to a worthy place in today’s Google age. This evocative book is brimming with a wealth of Venetian memorabilia: nineteenth-century photographs, engravings, hand-coloured magic lantern slides, antique postcards, old luggage labels and keys for long-lost luxury hotels, eighteenth-century gold ducats, antiquarian erotica, masks, invitations to Carnival balls, and the list goes on. Neither a travel guide nor a summary of unmissable sights, Venezia takes readers on an atmospheric pilgrimage along mythical peaks. Resembling a rare volume from 1895, this gilt-edged book captures all the mystery, glamour and faded elegance of the most miraculous city in the world. With inspiring texts by Serge Simonart and illustrated with dozens of authentic photographs and documents.

Wegens werkzaamheden geopend

Gefascineerd door taboes en het irrationele vindt filmmaker Ramón Gieling overal verhalen: ‘Ik geloof in wat ik niet begrijp.’ In zijn vroegere muziekdocent Simeon ten Holt vond hij een groot inspirator, maar ook in bekende regisseurs als Johan van der Keuken, Jean-Luc Godard, Peter Brook, Luis Buñuel, Francis Ford Coppola, Alejandro Iñárritu en Stanley Kubrick. Wegens werkzaamheden geopend werpt een blik op Gielings werk en neemt de lezer mee in zijn waarnemingen en soms surrealistische denkbeelden.

Amsterdam Vol Leegte

Ademend in de stilte van ongeloof, die moeilijk zijn plek kon vinden, kwam ik in beweging. Op mijn fiets trok ik door Amsterdam, mijn geboortestad. De leegte van de straten, de pleinen, de stegen die onze hoofdstad mij toonde, was zo intens voelbaar. Zelfs zijn stilte was hoorbaar; het gefladder van de duiven, de melodieën van carillons uit kerken - geluiden die er altijd al waren, maar overstemd werden. Ik móest fotograferen! De binnenstad, het gesloten hek van onze stadsdierentuin Artis, lege stationshallen van het Centraal Station, het strakke water op de grachten, de verlaten winkelstraten, opgestapelde stoelen en de ingeklapte parasols op de terrassen – en veel boodschappen aan het volk in de vorm van een rood hart – een hart onder de riem. Breathing in the silence of disbelief, which could hardly find its place, I started moving. On my bicycle I was drawn into Amsterdam, my hometown. I felt the emptiness of the streets, the squares, the alleys that Amsterdam showed me, so intensely. Even its silence was audible; the flutter of the pigeons, the melodies of carillons from churches - sounds that had always been there, but were drowned out before. I simply had to take pictures! The city centre, the closed gate of our city zoo Artis, empty station halls at Central Station, the waveless water of the canals, the abandoned shopping streets, stacked chairs and folded parasols at terraces – and many messages to fellow people in the shape of a red heart – a symbol of support.

Family Stranger

What if the person you trusted the most ended up in prison? It is hard to imagine that a close relative would commit a serious crime. In Family Stranger, Wiosna van Bon (NL) shows the various ways in which families deal with the situation. They are suddenly confronted with ethical questions and will have to assess their relationship with their criminal relative. While the lives of these families continue, the detainee enters a kind of time capsule, being imprisoned. The purpose of this book is to create awareness of the struggles that these families endure. Just like the criminal relative, the family is often socially convicted as well, with a risk of (further) seclusion from society. Therefore, both adults and children experience the topic as taboo.

To pick up a stone

Why do we tend to pick up stones? Throw them in the water or take them as a souvenir of a trip? We seem to want to connect to earth this way, or perhaps even to eternity. It is precisely this connection that Claudia den Boer was looking for when she picked up stones in the Sahara, Tibet, around the mysterious Montserrat, and the mighty Georgian Caucasus. In photographic studies, Den Boer examines the experience of light, scale, perspective and spatiality through an eclectic variety of images of mountains, rocks and stones.

Samen Alleen

Het is maart 2020 en Nederland maakt zich op voor de lente. Maar nog voordat het jaargetij zich aandient, gebeurt er iets waar niemand rekening mee had gehouden. We worden overvallen door een - op dat moment nog - onbekend virus. Het dagelijks leven wordt door het coronavirus volledig verstoort en werk komt voor veel mensen abrupt stil te liggen. Zo ook voor fotograaf Bertil van Wieren. Al snel realiseerde Bertil zich dat hij als fotograaf juist deze bijzondere tijd moest vastleggen. Daarom besloot hij met zijn camera op pad te gaan en de gevolgen van het virus voor zijn stadgenoten in Hardenberg te fotograferen. Met deze foto’s heeft Bertil van Wieren een bijzondere periode vastgelegd waarin we SAMEN ALLEEN waren. De zwart-wit foto's van Bertil zijn indringend en direct. Niet alleen neemt de fotograaf ons mee naar klaslokalen zonder leerlingen, concertzalen zonder publiek en bussen zonder reizigers, ook maakte hij confronterende portretten van zorgmedewerkers en mensen opgesloten in hun huis. In aanvulling op zijn foto's heeft Bertil verschillende mensen zoals singer-songwriter Stef Bos gevraagd om de gevoelens en gedachten te beschrijven die werden ervaren tijdens de lockdown. De combinatie van de persoonlijke teksten en prachtige foto's laat ons een documentair tijdsbeeld zien van een bijzondere periode waarin we SAMEN ALLEEN waren.

Place: Towards a Geophilosophy of Photography

By examining photography through geography and philosophy, this book makes evident that place is not the content of a definite representation. To do this, it breaks down the participatory elements of photography into six tropes: the photographer, the camera, the photograph, the image, the spectator, and the genre. Afterwards, through a rigorous theoretical analysis of each of these themes vis-à-vis the notion of place, it shows how they manifest inactive, contingent, unlocalizable, liminal, evental, agential and exigent features. In doing so, it establishes a ‘geophilosophy of photography’, which regards place as that which resists being restricted to where it is (the photographer), to what it is (the camera), to where it goes (the photograph), to what it encloses (the photographic image), to how and when it occurs (the spectator), and to what it represents (the genre).Ali Shobeiri is Assistant Professor of Visual Art Theories in the Departments of Art History and Media Studies at Leiden University. He is co-editor of Animation and Memory (2020).“In this lively and highly original book, Ali Shobeiri documents the many ways in which photography is all about place. Offering acute observations on everything from the photographer to the photographic image, and from the camera to the spectator, Shobeiri sets forth all the ways, major and minor, in which photography is (in his words) ‘comprised of places.’ Proceeding from the basic premise that places are not just locations or sites but are vibrant ways of being in space and time, he demonstrates that photography presents to us the many transmogrifications of places as they are perceived, remembered, and transformed in their ‘processual, omnilocal, mutating, and lived manifestations.’ Lucidly written, this breakthrough book allows us to see that the scope and import of photography is far more extensive than we have ever imagined – and that place, the central thread of this captivating and convincing text, has been given new life through photography. The result is nothing short of the creation of a new and unique field of inquiry: the geophilosophy of photography.” – Edward S. Casey, Distinguished Professor of Philosophy, Stony Brook University; author of The Fate of Place; Getting Back into Place; The World on Edge; Turning Emotion Inside Out.“Shobeiri’s notion of ‘geophilosophy’ is an important contribution to the field. Its merits are twofold: on the one hand, it thoroughly brings together three disciplines in a very organic and convincing way; on the other hand, it also offers an excellent synthesis of the existing research on ‘place’, which serves as an echo chamber to the authors and concepts that are creatively appropriated in this work. The major quality of this work, which does not ‘invent’ the notion of place, but broadens and deepens it, is its synthetic power and its capacity to forging a real unity while remaining open to many different influences.” – Jan Baetens, Professor of Cultural Studies, KU Leuven University.

Touki

Happy birthday!

A tribute to 100 movies that inspired and influenced Dutch photographer marcellus in his cinematic approach to photography. An inner quest to why the objects in certain movie scenes stayed in his memory and subconsciousness and why these movies had to be celebrated. An enjoyable game for cinephiles, as they guess which movie is depicted in each photograph.

Encampment, Wyoming

‘Encampment, Wyoming: Selections from the Lora Webb Nichols Archive 1899- 1948’ features Nichols’ own work and the images by amateur photographers she collected in the early 20th century as the proprietor of a photofinishing business in southern Wyoming. Culled from over 24,000 photographs, the book provides a dynamic visual window into the social, domestic, and economic aspects of the American Western frontier and captures an elusive sense of place through the images of this community of friends, families, and strangers.

I don't recognize me in the shadows

Abstract

Dit boek bestaat uit twee delen: een eerste deel van reeksen abstracte foto's, gevolgd door de beste Instagram-foto's, waar ook het abstracte element overweegt.

Andre Carrara, Regards

Regards spans 4 decades of the extraordinary professional career of a photographer whose discretion and elegance are reflected in this dedicated retrospective: a tribute to womanhood, to women in all their diversity.

Delft Anders dan Anders

Hoe kijken we over een paar jaar terug op die merkwaardige corona-episode die in een groot deel van 2020 ons dagelijks leven ontwrichtte? Vanaf half maart dwaalt de Delftse fotograaf Herman Zonderland met zijn camera door zijn stad. In zijn blog maakt hij ons deelgenoot van wat hij ziet en wat dat met hem doet. In 19 hoofdstukken volgen we zijn omzwervingen, aangevuld met de overpeinzingen van een paar gewone bijzondere Delftenaren. Maar zo’n digitale uitlaatklep is vluchtig en raakt in de waan van de dag snel ondergesneeuwd. Vandaar dit boek van papier en inkt dat een mensenleven lang mee gaat. Om rustig te bekijken en aan te vullen met uw eigen verhalen over hoe u deze bijzondere tijd hebt doorstaan. Kopers van het boek vullen met elkaar een pot zodat de makers een x-aantal medewerkers in de zorg kunnen verrassen met een exemplaar van dit bijzondere visuele naslagwerk. Want die mensen hebben wel een beloning verdiend.

Venster

Deze fotoserie is ontstaan in de tijd van de corona crisis. Als student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kwam ook ik thuis te zitten. Ik kreeg de opdracht een fotoserie te maken met als thema “Quarantaine”. Voor mij was al vrij snel duidelijk dat deze fotoserie vanuit huis gemaakt moest worden. Vanachter het raam wilde ik foto’s maken van mensen om zo het gedrag en de lichaamstaal van mensen te zien in deze tijd. Een paar dagen en duizend foto’s later keek ik terug naar mijn resultaten. Ik zag niet wat ik zocht, maar juist iets beters. De foto’s geven de achterdocht weer. De achterdocht die we nu allemaal naar de ander voelen. De foto’s brachten me terug naar een periode waarin ik lange tijd thuis zat, en hoe ik de wereld aan me voorbij zag gaan. Ik keek naar oude teksten die ik in die periode heb geschreven. En ik voelde steeds meer een band met deze zwakkere groepen. De foto’s geven weer wat de zwakkere groepen in de samenleving altijd zien. Thuis, opgesloten, naar buiten kijkend, hoe het leven voorbij gaat, op een afstand. Samen maken de foto’s en de teksten dit tot een herinnering aan die periode.

Feest. Ed van der Elsken

Rond 1960 stelde Ed van der Elsken (1925-1990) een fotoboek samen rond het thema feest. Hij putte uit oud en nieuw werk en maakte een ontwerp dat een aaneenschakeling is van feestelijke gebeurtenissen: plezier, gejuich, dans, muziek, kermis, carnaval, opwinding en extase, maar ook dronkenschap en uitputting in de late uurtjes. Hij combineerde de afzonderlijke foto’s tot sprankelende en ritmische paren, waardoor het plezier van de pagina’s afspat. Om onbekende redenen is het ontwerp destijds op de plank blijven liggen. Het ontwerp voor feest was een van de grote verrassingen in Van der Elskens nalatenschap die het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum in 2019 verwierven. Zestig jaar nadat de fotograaf met schaar en plakband aan het ontwerp werkte, is het levendige boek nu alsnog uitgegeven op het formaat dat hem voor ogen stond.

Unfolding Ambiguity

Waar Liefde woont...

Waar liefde woont...

After Us The Deluge

In After Us the Deluge toont fotograaf Kadir van Lohuizen, medeoprichter van het fotoagentschap NOOR Images, de gevolgen van het stijgende zeeniveau voor de mens. Hij trok naar zeven verschillende gebieden ter wereld (Groenland, VS, Bangladesh, Indonesië, Panama en de Pacific) en legde er vast wat de klimaatopwarming er aanricht.Het resultaat is een even verontrustend als esthetisch indrukwekkend tijdsdocument en fotoboek.Voor elk hoofdstuk schreef een deskundige ter plekke een bijdrage over de specifieke problematiek in zijn of haar land.

Contact Zones

Since the mid-nineteenth century photography has had a central place in cultural encounters within and between migrant communities. Migrant histories have been mediated through the photographic image, and the cultural practices of photography have themselves been transformed as migrant communities mobilise the photographic image to navigate experiences of cultural dislocation and the forging of new identities. Exploring photographic images and the cultural practices of photography as ‘contact zones’ through which cultural exchange and transformation takes place, this volume addresses the role of photography in migrant histories in the United States from the mid-nineteenth century to today. Taking as its focal point photography’s role in shaping migrant experiences of cultural transformation, and in turn how migrant experiences have re-configured culturally differentiated practices of photography, case studies on migration from Europe, Central America, and North America position photography as entwined with cultural histories of migration and cultural transformation in the United States.