Donderdag 24 november in Bibliotheek Linnaeusstraat: Linnaeus Live met Amalia de Tena over haar boek Jij krijgt van mij een wit paard cadeau

Locatie: OBA Linnaeus, Linnaeusstraat 44. Toegang en soep gratis. Inloop vanaf 18:30 uur. Aanvang 19.00 uur. Boekverkoop door Linnaeus Boekhandel.
Reserveer tijdig i.v.m. beperkt aantal plaatsen aan de balie van de bibliotheek of via linnaeus@oba.nl.

In haar debuutroman Jij krijgt van mij een wit paard cadeau beschrijft Amalia de Tena het verhaal van een Spaanse familie tijdens het Franco-regime. Het is geschreven vanuit het perspectief van Ana, de dochter in het gezin. Het boek is gebaseerd op de bizarre familiegeschiedenis van de schrijver zelf. Ze zegt hierover dat het helemaal niet haar bedoeling was schrijver te worden, maar dat ze graag de geschiedenis van haar Spaanse familie aan haar vrienden in Nederland wilde vertellen. Vanwege een operatie aan haar stembanden mocht Amalia geruime tijd niet praten en kon daarom niet haar vak als docent Spaans uitoefenen. Deze 'stille' periode gebruikte ze om te schrijven. Amalia schreef het boek in het Spaans. Het is in het Nederlands vertaald door de bekende jeugdboekenschrijfster Els Pelgrom.

Het boek is fictie, maar veel gebeurtenissen die ze beschrijft zijn autobiografisch. Als het boek begint is Ana acht jaar. Amalia zegt hierover: "Mijn eerste herinnering is de eerste scène van het boek. Ik was toen acht en was midden op zee, afgedwaald van de kust." De enige die haar uit die penibele situatie kon redden was haar vader. Het beeld van de sterke vader wil ze heel graag vasthouden, maar dat blijkt lastig.

Het gekozen perspectief geeft de roman, die toch stevige thema’s aansnijdt, tegelijk ook een aangename lichtheid. Doordat Ana sommige situaties niet begrijpt of anders interpreteert en het gedrag van haar ouders wijsneuzerig becommentarieert, levert dat humoristische passages op. Ana en de andere kleurrijke personages zijn figuren om wie je gaat geven.