Woensdag 25 mei in Linnaeus Boekhandel: Een avond met en over poëzie met Hester van Hasselt, Bianca Sistermans, Joost Oomen en Bernke Klein Zandvoort en muziek van het Artbeat Saxophone Quartet

In het boek Een mogelijk begin van veel portretteren Hester van Hasselt en Bianca Sistermans verschillende dichters en verkennen met hen het maakproces van poëzie.
Woensdag 25 mei gaan we aan de hand van hun boek in gesprek met de auteurs zelf en luisteren naar voordrachten van Joost Oomen en Bernke Klein Zandvoort. De muziek is van het Artbeat Saxophone Quartet.
Na afloop zijn er hapjes, drankjes, boeken en handtekeningen.

Aanvang 20.00 uur. Entree € 5,-
Reserveren info@linnaeusboekhandel.nl of 020-4687192

Een mogelijk begin van veel
29 dichters aan het werk 

Hoe werkt dat: tastend, met een vuistslag of fileermes een wereld openen die ruimer is dan de alledaagse? Hoe raken dichters de werkelijkheid aan, hoe komt de taal tot leven, hoe ontstaat poëzie?
In een poging vat te krijgen op het wonderlijke proces van het dichten, ontmoetten interviewer Hester van Hasselt en fotograaf Bianca Sistermans 29 dichters. Ze begonnen in 2013 met Delphine Lecompte in Brugge, en eindigden met Eva Gerlach in Amsterdam. Dichters die ze onder andere portretteerden waren Antjie Krog, Alfred Schaffer, K. Schippers en Radna Fabias. Sistermans fotografeerde hen met haar analoge Hasselblad-camera, Van Hasselt sprak met hen over het dichterschap. Gesprekken over het schaamteloos gebruik van rijm, ziek worden van een komma en uitrusten in een gedicht. Over klauwen en stinkveren, eerzucht en gretigheid, over glimpen van een nieuwe taal en de bodem van je blik.
In Een mogelijk begin van veel klinkt een veelstemmig geluid uit het hedendaagse poëzielandschap.

Hester van Hasselt interviewt, schrijft en is professioneel spreker. Zij portretteerde dichters, striptekenaars, theatermakers en andere inspirerende denkers. Artikelen van haar hand verschenen in Volkskrant Magazine, De Standaard, NRC, Het Parool, de Internet Gids, de Poëziekrant en Awater
In 2017 publiceerde ze samen met Bianca Sistermans Hier besta ik – in eenzaamheid gestorven, met portretten van dichters die poëzie maken voor eenzaam gestorven mensen.

In het werk van Bianca Sistermans komen fotografie en literatuur samen, van schrijversportretten tot het aangaan van nauwe samenwerkingen met schrijvers, en projecten waarin haar foto’s het uitgangspunt vormen voor nieuwe verhalen.
Sistermans behaalde haar Master of Fine Arts aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Werk uit de serie 'Alledaagse ergernissen' werd onder andere getoond tijdens Art Rotterdam, BredaPhoto, in De Vishal en diverse malen bij Cokkie Snoei.

Bernke Klein Zandvoort beweegt zich tussen beeldende kunst en literatuur. In 2013 debuteerde ze met de dichtbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert, die werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn en genomineerd voor de C. Buddingh' en Jo Peters Poëzieprijs. Haar tweede dichtbundel Veldwerk verscheen in 2020 en werd genomineerd voor De Grote Poëzieprijs.

Joost Oomen is dichter, schrijver, drummer en theatermaker. Hij publiceerde twee poëziebundels, twee vinylsingles met gedichten, een novelle en de roman Het Perenlied. Dit jaar verscheen Visjes, over de poëzie van de vissen rond Salina. Joost Oomen was huisdichter van de Universiteit Groningen en stadsdichter van de gemeente Groningen. Voor zijn werk ontving hij het Hendrik de Vries-stipendium voor nieuwe literatuur en de Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021. Oomen trad op van Pisa tot Portugal, van Schiermonnikoog tot Salina en van de kerk tot het kippenhok.

Het Artbeat Saxophone Quartet bestaat al meer dan 10 jaar. Het gezelschap trad op op festivals, congressen, huiskamers, expositieruimtes en cafés. Ze spelen voornamelijk eigen werk, geschreven door alle leden van het kwartet waardoor de stukken behoorlijk verschillend van karakter zijn. Zo worden vele klanken van het saxofoonkwartetspectrum verkend en daarnaast wordt de groove nooit vergeten.

Foto's Bianca Sistermans en Marcel Bakker