Onze vakantietips 2019

A small step

Vijftig jaar geleden, op 20 juli 1969, landden de eerste mensen op de maan. Tenminste, dat denken we. We hebben beelden, geluidsfragmenten, maanstenen. Ik denk ook wel dat het echt was hoor, maar destijds waren er serieus mensen die dachten dat Buzz Aldrin en Neil Armstrong rondstapten in een studio en dat de hele maanlanding in scène was gezet. Het leek me zoveel moeite en voor wat precies? Om indruk te maken op de Russen? Een soort spierballenrollen voor gevorderden. Het is de eeuwige strijd tussen feit en fictie. Het spel dat gespeeld wordt met willen geloven, aannemelijkheid en verbeeldingskracht. Als schrijver kun je binnen de veilige muren van de fictie alles maken. Maar ik vind dat hierbij hetzelfde geldt als bij de vrijheid van meningsuiting: het feit dat je alles mag zeggen betekent niet dat iedereen er maar de hele tijd van alles uit moet flappen. Het mág, maar soms is het beter je mening voor je te houden. En qua literatuur: je mag natuurlijk alles verzinnen wat je lief is, maar het is niet altijd nodig.

Dit voorjaar las ik Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. Uphoff doet er nergens geheimzinnig over: dit is het verhaal van haar jeugd. Misbruik (wat ik altijd een te net woord heb gevonden), machtsmisbruik, het kind dat probeert af te tasten wat normaal is – Uphoff kan, nee, moet er eindelijk over schrijven, eindelijk lukt het haar de lijmrandjes van de scherven te krabben en de ravage te overzien. Ze doet dit voorzichtig en liefdevol, maar tegelijkertijd voel je de urgentie, de woede, het onrecht. En die urgentie was wat me vooral raakte denk ik. Het blijft ingewikkeld: welbeschouwd gaat het me allemaal niks aan en bovenstaande blijft van kracht (je hóéft niet alles op te schrijven) en toch dacht ik na het lezen: 1-0 voor de literatuur. (Of eigenlijk 10-0, ik vond het echt ongelofelijk goed.) Eerder schreef ik al over Vallen is als vliegen dat ik het gevoel had dat je zo’n boek, over zo’n onderwerp, alleen kon schrijven als het je eigen verhaal was. En dat je je deze thema’s eigenlijk niet mocht toe-eigenen. Nou ja, we leven in een vrij land en binnen de literatuur mag je je van alles toe-eigenen, maar voor mij werkt het dan niet. Dacht ik. Lang dacht ik over mijn eigen bewering na. Natuurlijk kon ik talloze voorbeelden bedenken die mijn eigen theorietje onderbouwden, maar toen ik mijn lijstje maakte voor deze nieuwsbrief en bij de laatste tip aankwam, kwam alles weer op losse schroeven te staan. In Darlah stuurt Johan Harstad drie jongeren met vijf astronauten naar de maan. Ze krijgen een intensieve training en stappen dan aan boord van de maanraket. Harstad beschrijft het zo realistisch dat je het schudden van de raket bij de start kunt voelen en je je ook heel goed kunt voorstellen hoe het is om een maanwandeling te maken. En tja, ik weet toch wel heel zeker dat Harstad niet op de maan is geweest…
En zo weet ik weer waarom ik nooit ben afgestudeerd, en dat de literatuur valt of staat met de wil van de lezer, de wil om mee te gaan in het verhaal.
Als u van goede wil bent – en dat bent u – dan laat u zich weer meevoeren naar moestuinen en bergtoppen, naar Canadese bossen en Syrische olijfgaarden, naar onbewoonbare eilanden en Listige Laantjes. Of naar de maan dus. En het mooie is: u mag er gewoon bij thuisblijven. Als u maar binnen het bereik van een boekhandel blijft.

Bon voyage, Edith

Welke boeken tippen wij voor uw vakantie?

Onze vakantietips 2019.

De vakantietips van Jan:

Otmars zonen – Peter Buwalda

Het uitkomen van Otmars zonen is niet onopgemerkt gebleven. Peter Buwalda had in het half jaar voor de publicatiedatum al veel aandacht in de pers gekregen/gevraagd. Hij had zijn manuscript nog eens gelezen en was tot de conclusie gekomen dat het niet goed genoeg was. Er volgden een paar maanden waarin hij flinke stukken van dit eerste deel van de trilogie herschreef. Je moet maar durven: voor uitgever, boekhandels en lezers die al acht jaar wachten op je nieuwe roman is verschuiven van de feestelijke presentatie met een half jaar toch een tamelijke precaire gebeurtenis. En met dat verschuif werden de verwachtingen weer verder opgeschroefd; de lancering in maart was dan ook een reuzespannende gebeurtenis. Voor Buwalda moet het een enorm pak van zijn hart zijn geweest toen in de weken daarna de recensiesterrenregen over zijn boek neerdaalde. Enfin. Ik begon natuurlijk ook niet onbevangen te lezen. Bonita Avenue was voor mij de klapper van 2011, zo lang geleden alweer. Zou hij zijn kunstje kunnen herhalen? Of, beter: zou hij beter kunnen? Mijn antwoord: ja, já, jazéker! Otmars zonen is goed, érg goed, nee, meer dan dat, het boek is onovertroffen, het is buitencategorie, het is zelfs nog meer dan dat, het is uitzonderlijk. Allereerst heeft het boek een krachtige plot. Of eigenlijk zijn er meerdere plots. Een trits hoofdpersonen komt opdraven en verschillende – samenhangende – verhaallijnen lopen door elkaar heen en spelen zich af op verschillende tijdstippen en op een variëteit aan locaties in Nederland en de rest van de wereld. Ook trekt Buwalda uiteenlopende detailregisters open, van klein (‘waar zijn mijn oordopjes’) tot groot (‘waar is mijn vader?’). Het heeft geen zin om hier een korte samenvatting te geven. Het zou te veel weggeven en bovendien is dit verhaal niet compact na te vertellen, zo veelomvattend is het. Ik volsta met te zeggen dat de hele geschiedenis bijzonder origineel bedacht is en vol staat met spectaculaire gebeurtenissen, waarvan vele van het kaliber ‘hoe verzínt hij het?’. Buwalda’s stijl is ronduit meesterlijk. Met een speels gemak bouwt hij zinnen die uitblinken in beschrijvingsvindingrijkheid. Hij strooit met mooie metaforen en zijn verteltempo ligt lekker hoog. De ingenieuze structuur van het boek verdient hier bijzondere aandacht. Buwalda heeft zich er niet van afgemaakt met een overzichtelijke lineaire vertelling. De gebeurtenissen op de vele verschillende momenten in heden en verleden worden door elkaar in wisselende volgordes en in gedeelten opgediend. Je krijgt soms honderden bladzijden later de clou van een eerder voorval door. Binnen een alinea, soms op één regel, komen twee, drie verhalen samen. De ultieme regel staat op bladzijde 513:
‘En?’ had Otmar gevraagd. ‘En? vroeg Ludwig nieuwsgierig. ‘En?’ vraagt Isabelle.
Het zijn puzzelstukjes, je legt ze na verloop van tijd aan elkaar. Klinkt moeilijk? Helemaal niet en dat is Buwalda’s verdienste: zijn vertelling is helder en staat met beide benen op de grond. Goed, soms moest ik even terugbladeren om te kijken hoe het ook weer zat en las dan zó weer een half uur wat ik dagen eerder al had gelezen. Ik ken geen ander boek waarbij ik passages met meer genoegen herlas.
Aldus wordt het lezen van Otmars zonen als het ware een driedimensionale ervaring: de tijd in het verhaal, Peter Buwalda’s niet-chronologische vertelling en daarbovenop mijn eigen lezing die niet in een rechte lijn van kaft naar kaft ging. Otmars zonen is een groots boek van een schrijver die ik inmiddels (na pas twee romans) ook groots kan noemen.

Otmars zonen

Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in. Peter Buwalda verkent in Otmars zonen de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep. In de nog te verschijnen delen van zijn roman fleuve, De jaknikker en Hysteria siberiana, geeft hij deze wereld verder vorm.

Otmars zonen

Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in. Peter Buwalda verkent in Otmars zonen de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep. In de nog te verschijnen delen van zijn roman fleuve, De jaknikker en Hysteria siberiana, geeft hij deze wereld verder vorm.

De vakantietips van Corine:

Heilbot op de maan – David Vann
Ik haal diep adem, verzamel alle moed. Want het boek waarvan ik zo graag wil dat iedereen het leest is geen vrolijk of gemakkelijk boek. Het heet Heilbot op de maan en is de negende roman van David Vann. En diens personages zijn doorgaans geen levenslustige types, om het eufemistisch uit te drukken. David Vann, voor wie het nog niet weet, is een Canadese auteur die doorbrak met de veelzeggende titel Legende van een zelfmoord. Het landschap en de gemoedstoestand gingen daarin gelijk op, de velden waren dor en de mensen zagen het bepaald niet meer zitten. Maar toch. Ik lees alles van Vann. En ik weet inmiddels dat zijn familiegeschiedenis verdacht veel lijkt op die van zijn personages. Een jeugd met veel achteloos bungelende jachtgeweren aan de muur, met weinig uitzicht behalve op eindeloze sneeuw op rotsen en ja, erg veel zelfmoorden. Maar jongens, wat een schrijver. Hij is zo precies in het beschrijven van lusteloosheid dat ik er vrólijk van word. In het voorwoord van Heilbot op de maan legt Vann uit waarom hij in dit boek teruggaat, moet gaan, naar de zelfmoord van zijn vader. Enerzijds om het sluimerend schuldgevoel van zich af te schrijven, en het verhaal af te sluiten. Anderzijds heeft hij nieuwe informatie verkregen: volgens zijn stiefmoeder was Jim, zoals hij in het boek heet, van plan haar te doden, alvorens zichzelf van het leven te beroven. Dit levert Vann zoveel nieuwe vragen op, dat hij er maar meteen een heel boek van gemaakt heeft, met daarin ook enkele losse verhalen. En gelukkig maar. Het is een godswonder hoe hij, die onmogelijk ongeschonden uit deze strijd heeft kunnen komen, zo gedetailleerd kan beschrijven hoe een manisch depressieve geest werkt. Hoe liefdevol de mensen om hem heen zijn, en hoe kansloos. Lieve mensen, lees dit boek, en zie weer eens wat literatuur vermag. Vernietigend helend.

We doen wat we kunnen – Lykele Muus
Fijne titel, sprankelend omslag: toen het binnenkwam cirkelden alle verkopers van dienst er onmiddellijk omheen. En gunst, óf ze doen wat ze kunnen, de twee echtparen waar het om draait in dit boek. Ze hebben samen een vakantiehuisje in een doorsnee vakantiepark, en zitten daar heerlijk tegen elkaar op te leven. Wat hen bindt is helaas niet veel meer dan dat huisje, en wellicht die dochters van dezelfde leeftijd. Ze zijn bevriend, maar waarom eigenlijk? Omdat het zo uitkomt? Uiteindelijk blijken ze afhankelijker van elkaar dan ze ooit hadden kunnen bevroeden… Het is een boek dat het beste mee kan naar het strand, waar je het achter elkaar uit zal lezen. Bij voorkeur het Zeeuwse strand. Lykele Muus is een begenadigd schrijver, hij weet de kleinste zenuwtrekjes en banale handelingen te ontleden als een raspsycholoog. Hoe wéét jij dat, dacht ik een aantal keer, vol bewondering. Hij ziet het. Heel knap.

Archief van verloren kinderen – Valeria Luiselli
Van een heel ander kaliber, maar ook dit boek moet zeker gelezen in de/een vakantie: het dient namelijk achter elkaar uitgelezen. Onderbreken werkt niet bevorderlijk, was mijn ervaring; je moet echt meegaan op de reis van deze briljante Mexicaans-Amerikaanse journaliste/schrijfster. Zij en haar gezin maken een roadtrip van New York naar de grens met Mexico. Zij zoekt het verhaal van de Mexicaanse kinderen, de verloren kinderen, die de grens over willen, hij het verhaal van de Apache-indianen. Beiden leggen geluiden vast en documenteren op die manier de wereld. De kinderen noemt ze consequent ‘de jongen’ en ‘het meisje’, wat een onverhoeds intieme band schept. Het meisje is alle meisjes, de jongen is alle jongens. En op een gegeven moment zijn zij zelfs de verloren kinderen. Geweldige roman, vol liefde, politiek, mythe en ongemakkelijke waarheid.

Allesverpletterende (Faxen aan Ger) – Nicolien Mizee
Ook dit moet in de koffer. Hoe dan ook. Ik weet heus wel dat het nog niet verschenen is, of bij het verschijnen van deze nieuwsbrief wellicht nét: houd er in godsnaam een plekje voor vrij. Mizee had even een tussendoortje met haar Moord op de moestuin. Lollig, slim en leuk, maar de faxen, waarvan dit alweer de derde bundeling is, daar leven we voor. Mizee is onderhoudend, grappig, bizar, analytisch, en we verwachten niets minder dan meer van hetzelfde. (En mensen, die titel!)

Heilbot op de maan

Jim, een suïcidale man van middelbare leeftijd, is op weg van Alaska naar Californië. Hij wordt daar opgewacht door zijn broer Doug, die hem zal verzorgen en vastbesloten is hem niet uit het oog te verliezen. Door zijn ziekte is Jim hoogst onvoorspelbaar, maar hij probeert toch iets van betekenis te ontdekken in zijn relaties met zijn ouders en vrienden, zijn ex-vrouw en zijn kinderen. Wanneer een sessie met zijn therapeut ontspoort, ziet hij steeds minder mogelijkheden om met andere mensen te communiceren. Jim wordt voortgestuwd door zijn gedachten, die hem op tragische wijze naar een onvermijdelijk einde leiden. Geschreven in David Vanns kenmerkende, kristalheldere proza is Heilbot op de maan een aangrijpend literair onderzoek naar een man die gevangen wordt gehouden door de duistere logica van zijn depressie en zijn laatste worsteling om daaraan te ontsnappen.

Heilbot op de maan

Jim, een suïcidale man van middelbare leeftijd, is op weg van Alaska naar Californië. Hij wordt daar opgewacht door zijn broer Doug, die hem zal verzorgen en vastbesloten is hem niet uit het oog te verliezen. Door zijn ziekte is Jim hoogst onvoorspelbaar, maar hij probeert toch iets van betekenis te ontdekken in zijn relaties met zijn ouders en vrienden, zijn ex-vrouw en zijn kinderen. Wanneer een sessie met zijn therapeut ontspoort, ziet hij steeds minder mogelijkheden om met andere mensen te communiceren. Jim wordt voortgestuwd door zijn gedachten, die hem op tragische wijze naar een onvermijdelijk einde leiden. Geschreven in David Vanns kenmerkende, kristalheldere proza is Heilbot op de maan een aangrijpend literair onderzoek naar een man die gevangen wordt gehouden door de duistere logica van zijn depressie en zijn laatste worsteling om daaraan te ontsnappen.

We doen wat we kunnen

Twee bevriende gezinnen met elk een dochter delen een vakantiehuisje aan zee. Na een tragisch ongeluk belanden de meisjes in het ziekenhuis. De ene ligt in coma, de ander mankeert niets. Maar als de verhoudingen volledig kantelen, worden de vier ouders onder extreme tijdsdruk voor een onmogelijke keuze gesteld. De borrel rond het kampvuur verandert in een schaakspel op glad ijs. Niets is erger dan het verliezen van een kind, je hebt er alles voor over om dat te voorkomen. We doen wat we kunnen is een filmische, indringende pageturner vol scherpe dialogen en confronterende vragen. Wat blijft er van jezelf en je relatie over als je kind wegvalt? Hoe krijg je vrienden zover om hun enige dochter op te offeren om die van jou te kunnen redden? En wat als je moet kiezen tussen vechten en verliezen, of alles opgeven en opnieuw beginnen?

Archief van verloren kinderen

‘Stel nou dat jij en papa er niet meer waren en wij aan ons lot waren overgelaten. Hoe zou het dan gaan?’ Een gebroken huwelijk voorin de auto, een stel wijsneuzen op de achterbank, en continu David Bowies ‘Space Oddity’ op de speakers. In 'Archief van verloren kinderen' reist een Mexicaans-Amerikaans gezin van New York naar Arizona, op zoek naar oude verhalen, vergeten geruchten en de laatste geluiden van de Apachen. Maar dit is niet zomaar een road novel. Want terwijl het gezin naar het zuiden reist, trekken vanuit Centraal-Amerika tienduizenden kinderen zonder ouders richting de Amerikaanse grens, op zoek naar een beter leven. Wanneer de kinderen van het gezin verdwijnen, komen de twee verhaallijnen angstaanjagend dicht bij elkaar en lijken ze met elkaar verstrengeld te raken. Het is aan de lezer een uitgang uit dit spiegelpaleis te vinden. 'Archief van verloren kinderen' is een avonturenroman, een felrealistisch sprookje en een aanklacht ineen; een must-read voor iedereen die ook maar iets meer van deze tijd probeert te begrijpen. De Mexicaanse Valeria Luiselli (1983) krijgt internationaal veel lof voor haar werk. Ze publiceerde onder andere in New York Times en heeft vier boeken op haar naam staan. In 2015 verscheen 'Vertel me het einde, een essay in veertig vragen' bij Das Mag. Het migratiebeleid van de Verenigde Staten is een belangrijk thema voor de in New-York woonachtige Luiselli.

Archief van verloren kinderen

‘Stel nou dat jij en papa er niet meer waren en wij aan ons lot waren overgelaten. Hoe zou het dan gaan?’ Een gebroken huwelijk voorin de auto, een stel wijsneuzen op de achterbank, en continu David Bowies ‘Space Oddity’ op de speakers. In 'Archief van verloren kinderen' reist een Mexicaans-Amerikaans gezin van New York naar Arizona, op zoek naar oude verhalen, vergeten geruchten en de laatste geluiden van de Apachen. Maar dit is niet zomaar een road novel. Want terwijl het gezin naar het zuiden reist, trekken vanuit Centraal-Amerika tienduizenden kinderen zonder ouders richting de Amerikaanse grens, op zoek naar een beter leven. Wanneer de kinderen van het gezin verdwijnen, komen de twee verhaallijnen angstaanjagend dicht bij elkaar en lijken ze met elkaar verstrengeld te raken. Het is aan de lezer een uitgang uit dit spiegelpaleis te vinden. 'Archief van verloren kinderen' is een avonturenroman, een felrealistisch sprookje en een aanklacht ineen; een must-read voor iedereen die ook maar iets meer van deze tijd probeert te begrijpen. 'Archief van verloren kinderen' is een avonturenroman, een felrealistisch sprookje en een aanklacht ineen; een must-read voor iedereen die ook maar iets meer van deze tijd probeert te begrijpen.

Allesverpletterende

Levende schrijvers, dode schrijvers, ouders, lesbisch dansen, tweepits fornuizen, de ‘Duitse tante Beate’, leven en dood, gesprekken met vrienden – alles deelt Nicolien met haar Allesverpletterende. Dit derde deel in de aanstekelijke Faxen aan Ger Beukenkamp bestrijkt de periode maart tot december 1999 en laat weinig ongezegd, zodat de lezer zich kan laven aan dit verkwikkend veelzijdige leven in stilistische vuurwerk met brille vervat. De faxen van Nicolien Mizee mogen zich in een groeiende schare bewonderaars verheugen: van Maria Goos tot Brigitte Kaandorp, van schrijver tot boekhandelaar en van het zuiden van Vlaanderen tot Vlieland verheugt men zich op dit derde deel.

Allesverpletterende

Levende schrijvers, dode schrijvers, ouders, lesbisch dansen, tweepits fornuizen, de 'Duitse tante Beate', leven en dood, gesprekken met vrienden - alles deelt Nicolien met haar Allesverpletterende. Dit derde deel in de aanstekelijke Faxen aan Ger Beukenkamp bestrijkt de periode maart tot december 1999 en laat weinig ongezegd, zodat de lezer zich kan laven aan dit verkwikkend veelzijdige leven in stilistische vuurwerk met brille vervat. De faxen van Nicolien Mizee mogen zich in een groeiende schare bewonderaars verheugen: van Maria Goos tot Brigitte Kaandorp, van schrijver tot boekhandelaar en van het zuiden van Vlaanderen tot Vlieland verheugt men zich op dit derde boek.

De vakantietips van Mieke:

Regelmatig lees ik twee boeken tegelijkertijd. Als ik te lui ben om uit mijn warme bed te komen en naar beneden te lopen, pak ik een ander boek van de stapel naast me. Er ligt genoeg. Toen ik Vallen is als vliegen las, liet ik het boek bewust beneden liggen. Het verhaal van Manon Uphoff, dat ze als een mythe vormgaf, ontregelde me. Een gruwelijk verhaal, zo mooi geschreven dat mijn emoties van bewondering, weerzin, ongeloof tot mededogen door elkaar liepen. In bed las ik in die dagen Het leven, mijn handleiding van Marja Pruis, als troost. Pruis beschrijft gebeurtenissen uit haar (en mijn) leven en houdt ons overeind met humor en relativering. Ook las ik De rechtvaardigen van Jan Brokken en een heftige young adult-thriller van Ursula Poznansky, waarover hieronder meer.

De rechtvaardigen – Jan Brokken
De rechtvaardigen is het verhaal van twee vergeten helden: Jan Zwartendijk – ‘Mr. Radio Philips’ – en Chiune Sugihara, de Japanse consul in Litouwen. Toen de Duitsers in 1941 Litouwen binnenvielen bedacht Jan Zwartendijk samen met zijn Joodse vriend Nathan Gurtwirth een plan: door visa uit te schrijven voor Curaçao (Nederlands grondgebied) konden de vanuit Polen gevluchte Joden weg uit Litouwen. Samen met Sigihara schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Zodoende reisden de Joden met de Trans Siberië Express door Japan en verspreidden zich; Curaçao werd nooit bereikt. Na de oorlog werden beide mannen berispt om hun eigengereide optreden. Jan Brokken deed onderzoek naar de persoonlijke verhalen en kwam erachter dat 5000 Joden zijn gered. Helaas heeft Jan Zwartendijk dit nooit geweten, hij kreeg zo weinig terugmeldingen dat hij ervan uitging dat velen de oorlog niet hadden overleefd. Hij stierf in 1975. Op de dag van zijn begrafenis kwam er een brief uit Israël waarin stond dat hem de Yad Vashem-onderscheiding toegekend was.
Vijf dagen lang heb ik het boek overal mee naar toegenomen en achter elkaar uitgelezen. Net als in De vergelding heeft Brokken een verhaal verteld dat je niet meer loslaat. De wijze waarop hij dat gedaan heeft is indrukwekkend.

Aquila – Ursula Poznanski (vanaf 15 jaar)
Aquila is een wijk in Siena (Italië) waar Nika niet meer mag komen, als ze de onbegrijpelijke aantekeningen in haar eigen handschrift moet geloven. Twee dagen en nachten zijn uit haar geheugen gewist, maar dat er iets verschrikkelijks is gebeurd, is duidelijk. Haar huisgenote Jenny wordt dood aangetroffen en Nika wordt verdacht van moord. Dwalend door de stad gaat ze op zoek naar aanwijzingen om haar onschuld aan te tonen met hulp van een vriend, Stefano. Intussen twijfelt ze aan iedereen en aan zichzelf. Nika weet dat haar cryptische aantekeningen haar enige uitweg zijn. Als ze die tenminste kan uitleggen aan de politie. Poznanski heeft na Erebos en Layers opnieuw een weergaloos spannende young adult-thriller geschreven, vol symboliek en duistere krachten. Het verhaal is door de moord behoorlijk heftig: 15+ lijkt me een duidelijke indicatie. Goed vertaald door Esther Ottens.

De rechtvaardigen

In ‘De rechtvaardigen’ beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul, Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

De rechtvaardigen

In ‘De rechtvaardigen’ beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul, Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Aquila

Nika zwerft door de Italiaanse stad Siena. Ze weet niet meer wat er de afgelopen twee dagen is gebeurd. Wel weet ze dat niet alleen haar mobiele telefoon, haar sleutels en haar paspoort weg zijn, maar dat ook haar vriendin Jennifer is verdwenen. In haar zak zit een onbegrijpelijk briefje: Het is niet jouw bloed. Je weet waar het water het donkerst is. Blijf uit de buurt van adelaars en eenhoorns. Thrillerexpert Ursula Poznanski sleept Nika door de smalle straatjes van Siena in een mysterie over monsterlijk verraad vol mysterieuze symbolen en misleiding. Advies: trek handschoenen aan tijdens het lezen, anders kost het je nagels!

De vakantietips van Iris:

Doggerland – Ben Smith
Het verhaal gaat over een jongen en een oudere man. Ze zijn al zo lang op zee dat ze niet meer goed weten hoe het vasteland eruitziet of ruikt. Ze werken voor het Bedrijf en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het windmolenpark dat zich oneindig lijkt uit te strekken in de Noordzee. Er is weinig afleiding en alleen ingeblikt onduidelijk voedsel. De oude man is vooral geïnteresseerd wat zich in het water bevindt terwijl de jongen juist vastbesloten is te ontdekken wat er achter het windmolenpark ligt. Als lezer krijg je alleen de hoogstnoodzakelijke informatie, waardoor veel in het ongewisse blijft zonder dat het ergens gaat vervelen. Een boek dat je dwingt mee te gaan in het ritme van de eeuwigdurende dagen met het geluid van de windmolens op de achtergrond.

Klein Engeland – Jonathan Coe
Wat een heerlijk scherp en hilarisch boek! En dat terwijl het verhaal zich afspeelt rondom de serieuze kwestie van de Brixit, sorry, Brexit. (Als u op bladzijde 310 bent aangekomen weet u wat ik bedoel.) Jonathan Coe is een van de beste schrijvers die Engeland op dit moment heeft!

Ode aan de kleinste musea van Nederland (en de mensen die ze mogelijk maken) – Maartje ter Horst
Een boek waar je direct van gaat glimlachen. Hierin zie je de ‘hobbyende’ mens in volle glorie. Wist u dat er een Henny Huismanmuseum en een Nederlands dakpannenmuseum zijn? Mijn lievelingsmuseum is toch wel het Klaver vier- eekhoorn- en koekplankenmuseum in Terborg. Een leuk uitje voor de zomervakantie!

De zusterklokken – Lars Mytting
De auteur van De vlamberken en De man en het hout is terug, en hoe! Ook hier speelt de houtfascinatie van de schrijver weer op en levert hij een spannende en soepel leesbare roman af.

Doggerland

‘Doggerland’ van Ben Smith is een hypnotiserend, weemoedig verhaal over eenzaamheid en hoop, natuur en overleven. Op de Noordzee, ver weg van wat er over is van de kustlijn, strekt een windmolenpark zich uit tot aan de horizon. De jongen en de oude man, van wie de leeftijd niet valt in te schatten, zijn belast met het onderhoud, terwijl de eeuwige golven merkwaardige ladingen rommel door de watervelden met turbines sleuren. Het vasteland is slechts een herinnering, evenals de vader van de jongen, die door Het Bedrijf naar het oneindige windmolenpark is gestuurd om zijn vaders plaats in te nemen na diens verdwijning. Vragen over het hoe en waarom worden door de oude man niet beantwoord. De oude man vist naar verloren gegane dingen, de jongen zoekt naar flinters bewijs over de waarheid rondom het lot van zijn vader. Langzaam rijpt bij hem een ontsnappingsplan.

Doggerland

‘Doggerland’ van Ben Smith is een hypnotiserend, weemoedig verhaal over eenzaamheid en hoop, natuur en overleven. Op de Noordzee, ver weg van wat er over is van de kustlijn, strekt een windmolenpark zich uit tot aan de horizon. De jongen en de oude man, van wie de leeftijd niet valt in te schatten, zijn belast met het onderhoud, terwijl de eeuwige golven merkwaardige ladingen rommel door de watervelden met turbines sleuren. Het vasteland is slechts een herinnering, evenals de vader van de jongen, die door Het Bedrijf naar het oneindige windmolenpark is gestuurd om zijn vaders plaats in te nemen na diens verdwijning. Vragen over het hoe en waarom worden door de oude man niet beantwoord. De oude man vist naar verloren gegane dingen, de jongen zoekt naar flinters bewijs over de waarheid rondom het lot van zijn vader. Langzaam rijpt bij hem een ontsnappingsplan.

Klein Engeland

Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In Klein Engeland beschrijft Jonathan Coe, een van de beste chroniqueurs van onze tijd, de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.

Klein Engeland

Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In Klein Engeland beschrijft Jonathan Coe, een van de beste chroniqueurs van onze tijd, de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.

Ode aan de kleinste musea van Nederland

Nederland kent talloze piepkleine musea. Soms zijn ze niet groter dan de huiskamer van de eigenaar. Wie kent het Electro Radio Nostalgie Museum, Jannie’s Koeienmuseum, het Zandlopermuseum of het Nederlands Dakpannenmuseum? Fotograaf Maartje ter Horst (1990) raakte gefascineerd door de kleinste musea van Nederland én hun eigenaren. Wie zijn de mensen die deze bijzondere plekken mogelijk maken? Ze bezocht 22 kleurrijke musea, verdeeld over alle provincies, en bracht de plekken en de mensen erachter ontroerend in beeld. De verhalen van de museum- eigenaren zijn met humor, maar ook met groot respect opgetekend. Samen met de foto’s vormen ze een ode aan de mensen die hun tijd, geld en energie steken in hun passie. De passie die ze zo graag met ons willen delen. Behalve een prachtig fotoboek is 'Ode aan de kleinste musea van Nederland' een oproep om deze en andere minimusea eens te bezoeken. Want hoewel je ze niet vindt in hippe stadsgidsen, en je makkelijk aan ze voorbij loopt, zit Nederland er vol mee. Niet alleen hun collecties, maar ook de eigenaren zouden weleens je hart kunnen stelen.

De zusterklokken

‘De Zusterklokken’ van Lars Mytting gaat over de zelfbewuste, leergierige Astrid Hekne. Zij is anders dan de andere jonge vrouwen in het dorp Butangen en droomt van een leven dat uit meer bestaat dan alleen trouwen, kinderen krijgen, en het land bewerken. In datzelfde jaar komt een jonge dominee naar Butangen. Voor Astrid, die in de pastorie als dienstmeisje werkt, vertegenwoordigt hij de lonkende wijde wereld. Maar algauw wordt het haar duidelijk dat zijn grootse plannen ook de sloop van de eeuwenoude staafkerk van Butangen behelzen. Daarmee zouden de legendarische ‘De Zusterklokken’ verloren gaan. Deze klokken werden ooit geschonken door een rouwende voorvader van Astrid, ter nagedachtenis aan zijn overleden Siamese tweeling, en bezitten volgens de overlevering over bovennatuurlijke krachten. Astrid komt in opstand tegen de afbraak van de kerk – maar haar vastberadenheid om de klokken te redden wankelt als er liefde in het spel is.

De vakantietips van Martijn:

Het vloekhout – Johan de Boose
Een bijzonder intrigerende historische roman waarin een stuk hout de hoofdrol speelt. Het hout is de personificatie van een olijfboom uit het Syrië rond het jaar nul, die wordt omgehakt en onderdeel wordt van het kruis van Christus. Meegaand met de geschiedenis reflecteert de plank erop los, en gaat diepe persoonlijke relaties aan met de vele eigenaren die het krijgt. De verwoordingen van De Boose en de metaforische elementen zijn heerlijk om te lezen. Het stuk hout wordt een icoon, het wordt aanbeden, het wordt afgedankt. En tijdens dat alles kijkt het stuk hout mee en ziet de mooiste en meest verschrikkelijke menselijke eigenschappen. Het kan vanuit een veilige positie reflecteren op de imperfecties van de mens, van de misplaatste aanbidding van voorwerpen en de onterechte veroordelingen tijdens de Spaanse inquisitie. Het is een bizar gegeven, maar De Boose weet het stuk hout prachtig tot leven te wekken. Het is een roman waarin je moeiteloos meegesleept wordt.

De muur – John Lanchester
De Anderen zijn de grote bedreiging. Als de Anderen over de muur komen ben jij verantwoordelijk en word je zelf een Andere. Het is deze compleet bizarre werkelijkheid waar Lanchester je mee laat kennismaken. Het Verenigd Koninkrijk is nog altijd een eiland, maar nu ook compleet afgesloten. De hele kust is verstevigd met een enorme betonnen muur, met als enige doel om de Anderen buiten te houden. Het is een dystopisch beeld, maar ook heel herkenbaar.
De achttienjarige Joseph Kavanaugh moet verplicht dienstdoen op die muur. Het is een hel. Het is er koud. Het is er donker. Het is gevaarlijk. Geïndoctrineerd door het beeld dat de Anderen de grote vijand zijn, moet Kavanaugh samen met zijn lotgenoten Engeland beschermen. Als hij faalt, moet ook hij de zee op in een gammel bootje. Het hangt als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Lanchester beschrijft het leven met constante angst en onzekerheid tergend realistisch en daarmee is De muur spannende fictie met veel elementen die ook in de huidige tijd herkenbaar overkomen.

Omwenteling – hoe staten omgaan met crisis en verandering – Jared Diamond
In zijn eerdere werken, zoals Zwaarden, paarden en ziektekiemen (1997), onderzocht Jared Diamond hoe beschavingen opbloeien en hoe ze ten onder gaan. In Omwenteling – hoe staten omgaan met crisis en verandering richt hij zijn aandacht op de verbazingwekkende veerkracht van landen in crisis en op de landen die hierin tekortschieten. Op een soort therapeutische manier kijkt hij naar de betekenis van dergelijke omwentelingen in zeven landen: Finland, Japan, Chili, Indonesië, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten. Zo staat voor Finland de oorlog met de Sovjet-Unie centraal en voor Japan het eerste contact met een Amerikaanse oorlogsvloot halverwege de negentiende eeuw. Dit soort gebeurtenissen leidden tot ingrijpende veranderingen, net zoals volgens Diamond een mens ook omgaat met persoonlijke crises. Diamonds manier van schrijven is weer bijzonder toegankelijk. Zijn enthousiasme voor de verschillende facetten van de wereld maken ook Omwenteling weer een heerlijk non-fictiewerk dat voor iedereen interessant kan zijn. De casestudies bieden een algemene kijk op een aantal belangrijke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, en tonen ook een diepere politieke laag die Diamond erin heeft weten te leggen. Waar hij eigenlijk altijd stelt dat hij ‘overal’ in is geïnteresseerd, is dit dan ook zijn meest politieke boek. Wat kunnen we leren van eerdere crises?

Het Vloekhout

De tocht van een eigenzinnig stuk hout door tweeduizend jaar geschiedenis. Een stuk hout, afkomstig van een boom in Palestina, wordt gebruikt voor de kruisiging van de profeet Jesjoea. Het hout blijkt over magische krachten te beschikken: het kan praten, en het wekt een bijzondere lust op bij wie het aanraakt. Wanneer een toneelmeester die op zoek is naar een stut voor zijn decor het hout meeneemt, is dit het begin van een spectaculaire reis. Het stuk hout komt terecht bij de Romeinse keizer, orthodoxe monniken, de Russische tsaar, mohammedaanse geleerden, uitvinders, de paus, fascisten, communisten, schilders, wetenschappers en terroristen. Het maakt onderweg kennis met beroemde teennagels, lijkwaden en voorhuiden. De reis duurt meer dan tweeduizend jaar. Johan de Boose neemt, via het hout als ooggetuige, de lezer mee langs de markantste gebeurtenissen van de Europese geschiedenis. Dat het hout bij alles zo zijn bedenkingen heeft, zorgt voor een aangenaam ironische toets. Ze heffen hun bijlen en hakken erop los, totdat mijn onderlijf knapt en ik huilend omval. Mijn heimelijke hoop wordt vervuld. Ik ben eindelijk bevrijd uit de gevangenis van de aarde – maar tot welke prijs?

Het vloekhout

Een stuk hout, afkomstig van een boom in Palestina, wordt gebruikt voor de kruisiging van de profeet Jesjoea. Het hout blijkt over magische krachten te beschikken: het kan praten en het wekt een bijzondere lust op bij wie het aanraakt. Wanneer een toneelmeester die op zoek is naar een stut voor zijn decor het hout meeneemt, is dit het begin van een spectaculaire reis. Het stuk hout komt terecht bij de Romeinse keizer, orthodoxe monniken, de Russische tsaar, mohammedaanse geleerden, uitvinders, de paus, fascisten en communisten, schilders, wetenschappers en terroristen. Het maakt onderweg kennis met beroemde teennagels, lijkwaden en voorhuiden. De reis duurt meer dan tweeduizend jaar. Johan de Boose neemt, via het hout als ooggetuige, de lezer mee naar de markantste gebeurtenissen van de Europese geschiedenis. Dat het hout bij alles zo zijn bedenkingen heeft, zorgt voor een aangenaam ironische toets.

De muur

Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden. Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen. De muur is een angstaanjagende en zeer realistische roman over migratie en klimaatverandering, overleven in barre tijden, de kloof tussen jong en oud, maar ook over het menselijke vermogen tot empathie en liefde tijdens fundamentele onzekerheid. De muur beschrijft een wereld die onmiskenbaar de onze is, zij het onherstelbaar beschadigd. John Lanchester (1962) is een Britse journalist en romanschrijver. Met zijn debuut The Debt to Pleasure, won hij de Whitbread Book Award. Zijn laatste roman, Kapitaal, werd verfilmd als BBC-serie. Lanchester schrijft onder meer voor Granta, The Observer en The Guardian. Over Kapitaal: ‘Een aangrijpend verhaal over het Londense leven, een pre-crash portret van hebzucht, angst en geld. Lanchester hanteert de verschillende verhaallijnen met enorme vaardigheid. Door de rijke kern van humor een genot om te lezen.’ The Times ‘Dit is een intelligent en vermakelijk verslag van onze smoezelige, onzekere, gefragmenteerde Londense samenleving waarin shoppen bijna dezelfde status heeft gekregen als religie. Lees het.’ The Guardian ‘Boordevol inzicht, menselijk mededogen en smaak. In alle opzichten een kapitale prestatie.’ The Sunday Times

De muur

Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden. Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen. De muur is een angstaanjagende en zeer realistische roman over migratie en klimaatverandering, overleven in barre tijden, de kloof tussen jong en oud, maar ook over het menselijke vermogen tot empathie en liefde tijdens fundamentele onzekerheid. De muur beschrijft een wereld die onmiskenbaar de onze is, zij het onherstelbaar beschadigd. John Lanchester (1962) is een Britse journalist en romanschrijver. Met zijn debuut The Debt to Pleasure, won hij de Whitbread Book Award. Zijn laatste roman, Kapitaal, werd verfilmd als BBC-serie. Lanchester schrijft onder meer voor Granta, The Observer en The Guardian. Over Kapitaal: 'Een aangrijpend verhaal over het Londense leven, een pre-crash portret van hebzucht, angst en geld. Lanchester hanteert de verschillende verhaallijnen met enorme vaardigheid. Door de rijke kern van humor een genot om te lezen.' The Times 'Dit is een intelligent en vermakelijk verslag van onze smoezelige, onzekere, gefragmenteerde Londense samenleving waarin shoppen bijna dezelfde status heeft gekregen als religie. Lees het.' The Guardian 'Boordevol inzicht, menselijk mededogen en smaak. In alle opzichten een kapitale prestatie.' The Sunday Times

Omwenteling

Keerpunten in de moderne geschiedenis als basis voor de actualiteit In zijn eerdere boeken onderzocht Jared Diamond hoe beschavingen opbloeien en hoe ze ten onder gaan, maar nu richt hij zijn aandacht op de verbazingwekkende veerkracht van landen in crisis. En op de landen die hierin tekortschieten. In deze gedetailleerde en deskundige beschouwing onderzoekt Diamond zeven landen die rampspoed te boven zijn gekomen door middel van een proces van zelfreflectie en aanpassing en verkent hij hierin de patronen die aan de basis liggen van hun herstel. Of het nu om de Sovjetinvasie in Finland, het Indonesische crisisjaar onder Soekarno of de heropbouw van Duitsland gaat, Diamond weet steevast op vakkundige wijze de keerpunten aan te wijzen en grondig te analyseren. Ook richt hij zijn blik op de toekomst: zijn landen wereldwijd op weg naar politieke ondergang of kunnen we nog lering trekken uit het verleden? Jared Diamond is evolutionair bioloog, fysioloog en biogeograaf. Hij is hoogleraar in de geologie aan de UCLA in Californië en heeft al meerdere succesvolle boeken geschreven, waaronder Zwaarden, paarden en ziektekiemen, waarvoor hij in 1998 de Pulitzerprijs voor non-fictie won, en Ondergang.

De vakantietips van Marijke:

De dochter van Crusoe – Jane Gardam
Opnieuw een prachtig Jane Gardam-boek. Polly Flint wordt aan het begin van de twintigste eeuw op zesjarige leeftijd door haar vader ondergebracht bij twee tantes, zusters van haar moeder, in het ‘gele huis’ aan de rand van een moeras aan de Engelse kust. Haar moeder is overleden en haar vader moet weer naar zee. Polly wordt liefdevol opgevangen, maar groeit toch eenzaam op. Ze is eigenzinnig en beschouwt de wereld om zich heen met een kritisch oog. Ze heeft een grote liefde voor lezen en haar steun en gids is het boek over Robinson Crusoe, met wie ze zich identificeert.
Gardam voert de lezer langs het leven van alledag en langs grote, soms ingrijpende gebeurtenissen in Polly’s leven. De beide tantes nemen een levensveranderende beslissing met de nodige gevolgen voor Polly. Ze wordt vervolgens ondergebracht op het landgoed van een ander familielid, een soort kunstenaarskolonie. Daar komt ook de liefde om de hoek kijken. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog noodzaakt haar terug te gaan naar het gele huis. Ze raakt geïsoleerd en verslonst. Tot er een beroep op haar wordt gedaan. Dit boek heeft veel elementen van Gardams eigen jeugd en die van haar moeder in het eenzame Yorkshire. Het verhaal verloopt chronologisch, de dialogen en observaties zijn raak, geestig en onderhoudend.
Als u van klassieke Engelse literatuur houdt is dit een heel mooi boek.

Moord op de moestuin – Nicolien Mizee
Een heerlijke detective, vol humor en met allerlei verwikkelingen. Judith’s zus Cora en haar zwager Ab hebben een boswachtershuisje gehuurd op een vervallen landgoed. Judith en haar kersverse echtgenoot Thijs gaan mee omdat Thijs moet herstellen van een hartaanval. Het landgoed blijkt van twee vroegere hartsvriendinnen van Judith en Cora te zijn. Onbedoeld belanden ze in een situatie vol mysterie, raadsels, intriges en roddels. En dan is er een gruwelijke vondst. Onweerstaanbaar voor Judith; ze gaat op onderzoek uit. Er komt steeds meer aan het licht.
Licht van toon, vol humor en heerlijke zinnen. Lekker lezen op de moestuin.

Klein Engeland – Jonathan Coe
Het verhaal in Klein Engeland beschrijft de periode vanaf 2010 tot aan de vooravond van de Brexit, nazomer 2018 en speelt zich vooral af in Birmingham. We volgen een aantal personages, familieleden, vrienden, zoals:
– Benjamin, een vijftiger, verlaten door zijn geliefde, droomt van een carrière als schrijver;
– Lois, zijn zus, succesvol, maar getraumatiseerd door een ingrijpende gebeurtenis;
– Colin, hun humeurige vader, die net zijn vrouw heeft begraven en langzaam achteruit gaat;
– Sophie, dochter van Lois, intelligent en veelbelovend in haar carrière aan de universiteit,      die verliefd wordt op de zeer aantrekkelijke Ian. Een combinatie die niet zo passend lijkt;
– Dough, jeugdvriend van Benjamin en een belangrijk politiek commentator;
– Coriander, dochter van Dough, die zich als strijdster voor sociale rechtvaardigheid flink laat gelden.

Aan de hand van verwikkelingen in de levens van de personages krijg je een goed beeld van de huidige ontwikkelingen in Groot-Brittannië, met alle bijbehorende frustratie, woede, teleurstelling en nostalgie. Buitengewoon goed en onderhoudend verteld, kritisch en natuurlijk met groot gevoel voor humor.
Zeker lezen!

De dochter van Crusoe

Aan het begin van de vorige eeuw wordt de zesjarige Polly Flint achtergelaten bij haar twee vrome tantes, een norse weduwe en een onberekenbare dienstmeid. In hun gele huis aan de Engelse kust, met niets anders dan duinen en een uitgestrekt landschap om zich heen, zit er voor de eenzame wees niet veel anders op dan te lezen. Vooral Robinson Crusoe sluit ze in haar hart, ze delen immers hetzelfde lot: beiden achtergelaten op een verlaten stukje land en beiden de held van hun eigen verhaal. Polly neemt het boek met zich mee wanneer de aristocratische Mr Thwaite, een mysterieuze kennis van de familie, haar uitnodigt voor een bezoek aan zijn landgoed op de vlaktes van York. Samen met zijn zus ontvangt hij verarmde schrijvers en artiesten. Daar wordt ze verliefd, eerst op een jonge dichter, later op een geheimzinnige Duitse jongen uit een gegoede Joodse familie. Meer dan acht decennia leven we met Polly mee. We zien hoe de overzichtelijke Victoriaanse tijd geleidelijk plaatsmaakt voor de chaos en de onzekerheid van de twintigste eeuw en hoe het afgezonderde gele huis aan de kust omsloten wordt door de moderne wereld, door woonwijken en autowegen. Deels gebaseerd op haar eigen jeugd en die van haar moeder in het eenzame Yorkshire, schetst Jane Gardam met het stilistisch vernuft dat we van haar kennen het portret van een jonge, onafhankelijke vrouw in het twintigste-eeuwse Engeland. Polly, eenzaam, eigenzinnig, gevoelig en ambitieus, blijkt een onvergetelijke hoofdpersoon.

De dochter van Crusoe

Aan het begin van de vorige eeuw wordt de zesjarige Polly Flint achtergelaten bij haar twee vrome tantes, een norse weduwe en een onberekenbare dienstmeid. In hun gele huis aan de Engelse kust, met niets anders dan duinen en een uitgestrekt landschap om zich heen, zit er voor de eenzame wees niet veel anders op dan te lezen. Vooral Robinson Crusoe sluit ze in haar hart. Ze delen immers hetzelfde lot: beiden achtergelaten op een verlaten stukje land en beiden de held van hun eigen verhaal. Polly neemt het boek met zich mee wanneer de aristocratische Mr Thwaite, een mysterieuze kennis van de familie, haar uitnodigt voor een bezoek aan zijn landgoed op de vlaktes van York. Samen met zijn zus ontvangt hij verarmde schrijvers en artiesten. Daar wordt ze verliefd, eerst op een jonge dichter, later op een geheimzinnige Duitse jongen uit een gegoede Joodse familie. Deels gebaseerd op haar eigen jeugd en die van haar moeder in het eenzame Yorkshire, schetst Jane Gardam met het stilistisch vernuft dat haar beroemd en geliefd heeft gemaakt, het portret van een jonge, eigenzinnige vrouw. Meesterlijk schetst zij een afgelegen deel van Engeland, waarin het gele huis aan de kust langzaam wordt omsloten door de moderne wereld, door woonwijken en autowegen. Te midden van die veranderingen is Polly, eenzaam, gevoelig en ambitieus, een onvergetelijke vrouw en romanpersonage. Net als Edward Feathers, de onberispelijke man, en zijn ondoorgrondelijke Betty.

Moord op de moestuin

Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

Moord op de moestuin

Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

Klein Engeland

Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In Klein Engeland beschrijft Jonathan Coe, een van de beste chroniqueurs van onze tijd, de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.

Klein Engeland

Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In Klein Engeland beschrijft Jonathan Coe, een van de beste chroniqueurs van onze tijd, de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.

De vakantietips van Edith:

Echte pretentie – waarom het zo irritant is en waarom we niet zonder kunnen – Joost de Vries
Bijna iedereen doet zich beter voor dan hij/zij is, maar als mensen de intellectueel gaan uithangen, vinden we dat al snel pretentieus. Waarom is het wel in alle kringen oké om veel over voetbal te weten, maar gaan omstanders met de ogen rollen als je Rilke citeert? En hoe komt het dat mensen zich vroeger schaamden voor wat ze niet wisten en mensen nu juist terughoudend zijn om te laten zien wat ze wél weten? De Vries (die ik altijd reuze pretentieus vond, haha) schreef er een heerlijk boek over. Persoonlijk, grappig, interessant en aanstekelijk. Zorg wel dat je in de buurt blijft van een echte boekhandel, want je krijgt geheid zin meteen alles van Susan Sontag en Karel van het Reve te gaan lezen, als je dat niet alláng gedaan hebt natuurlijk.

Klein Engeland – Jonathan Coe
Nog een boek met het risico op ‘collateral damage’ ofwel acute doorleeszin. In Klein Engeland duiken oude bekenden op voor de Coe-volgers: Benjamin Trotter, zijn zus en hun vrienden. We kennen ze nog uit de Rottersclub (2001) en De gesloten cirkel (2004). De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik na dik vijftien jaar eigenlijk alleen nog weet met hoe veel plezier ik die boeken las, maar ik kreeg dus wel meteen weer zin ze te herlezen en misschien doe ik dat wel gewoon deze zomer. Doet er allemaal niet toe, Klein Engeland laat zich perfect los lezen.
In een heerlijk tempo leidt Coe je langs de ravage die de Brexit (of was het nou Brixit?) op voorhand al aanricht. In alle lagen van de bevolking komen voor- en tegenstanders tegenover elkaar te staan, de verwarring groeit, niemand weet echt hoe het zit, iedereen heeft een mening. Ik heb me enorm verkneukeld over de onhandige mannen waar Coe patent op heeft en gelaafd aan het plezier waarmee dit boek geschreven is.

De zusterklokken – Lars Mytting
Eens in de zoveel tijd lees je een roman waarvan je denkt: dit is nu een ultiem vakantieboek. De zusterklokken is er zo eentje. Een heerlijk meeslepend verhaal over het Noorse dorpje Butangen rond 1880. De nieuwe ambitieuze pastoor wil de staafkerk (googel maar even) vervangen door een modern kerkgebouw om het tanende geloof nieuw leven in te blazen. Maar dat is buiten de koppige Astrid Hekne gerekend. Astrid sterft nog liever dan dat ze toekijkt hoe de kerk verdwijnt, en met de kerk de ‘zusterklokken’ – ooit een geschenk van haar familie – die zouden beschikken over duistere krachten. Romantiek, geloof, historie, mythen, natuurgeweld, jaloezie en wraak – Mytting smeedt alles mooi aaneen.

Florida – Lauren Groff
Hoeveel boeken je ook meeneemt of op je nachtkastje hebt, zorg dat er altijd een verhalenbundel tussen zit. Florida bijvoorbeeld. Af en toe een verhaal tussendoor (dit klinkt oneerbiediger dan ik het bedoel) kan wonderen doen. Bij deze bundel is er echter een groot gevaar dat je alle verhalen achter elkaar wilt lezen (en er dus nog een verhalenbundel onder handbereik moet zijn). Groff heeft een organische stijl, ja, de zinnen zijn vol, maar krachtig. Er wordt veel gestormd en geregend in de verhalen – Groff schrijft zo overtuigend dat ik soms verrast was dat mijn sokken nog droog waren. Na het lezen van deze bundel weet je ook: Florida is geen goede vakantiebestemming. Dat scheelt weer.

De verloren berg – Lieke Kézér
n 2016 debuteerde Kézér met De afwezigen en won meteen prijzen. Dat is fijn, maar het legt ook extra druk op het tweede boek. Gelukkig heeft Kézér zich ogenschijnlijk nergens iets van aangetrokken en levert met De verloren bergeen nog beter boek af. Met vaste hand beschrijft ze de dappere pogingen van een man zijn gezin draaiende te houden na het wegvallen van zijn vrouw. Behendig stapt Kézér over grote dramatiek heen en trapt ook niet in de ‘o-o-o-een-man-alleen-hoe-moet-dat-met-het-huishouden’-clichés. Ze trekt haar eigen plan en leidt de restanten van het gezin behoedzaam richting de Monte Perdido in de Pyreneeën. Ik vond het een verdrietig maar erg mooi boek en ik ging zelfs dromen van bergen, iets wat mij als gecertificeerd huismus niet vaak gebeurt.

Darlah, 172 uur op de maan – Johan Harstad
Wat is nu een zomernieuwsbrief zonder Harstad? Gelukkig is het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan landden en heeft Uitgeverij Podium Darlah opnieuw uitgegeven. Genoeg redenen om het nog even over Harstad te hebben. (Zijn er nog mensen in de zaal die Max, Mischa & het Tet-offensief nog niet hebben gelezen? Kan het me niet voorstellen, maar zo wel: hup, hup!)
Darlah is geschreven voor jongeren, maar is voor alle leeftijden, mits je een beetje stalen zenuwen hebt. Drie jongeren mogen mee naar de maanbasis Darlah, waar sinds 1972 niemand meer is geweest. En misschien is daar wel een heel goede reden voor, sterker nog: misschien kan er beter nooit meer iemand naar de maan gaan. Darlah is een bloedstollende young adult-scifi-thriller, maar wel in de gelukkig makende stijl van Harstad. Ik herlees ’m bijna elk jaar sinds verschijnen, elke keer langzamer, elke keer banger. De volle maan zal nooit meer hetzelfde zijn.

Echte pretentie

Iedereen zoekt, iedereen camoufleert, doet zich beter voor dan hij of zij is, jonger, hipper, rijker, stoerder, succesvoller. Maar alleen als iemand zich slimmer of cultureel verfijnder voordoet, noemen we het pretentieus. Maar wat vinden we precies zo irritant? De antwoorden hebben te maken met sociale klasse, met authenticiteit, met hoge en lage cultuur, met voetbalanalisten en superheldenfilms, met Karel van het Reve en Susan Sontag, met niet vergeten 'waar je vandaan komt', met je plek kennen. Eigenlijk: met hoe we vinden dat de maatschappij eruit moet zien. In een wervelend essay onderzoekt Joost de Vries hoe we ons verhouden ten opzichte van cultuur, van onderwijs, van kritisch denken, en ten opzichte van elkaar. En nog belangrijker: Echte pretentie laat zien waarom we absoluut niet zonder pretentie kunnen. Sinds hij debuteerde met de roman Clausewitz behoort Joost de Vries (1983) tot de meest gelauwerde schrijvers én essayisten van zijn generatie. Met zijn roman De republiek won hij de Gouden Boekenuil. Het werd in meer dan tien talen vertaald. Zijn essayboek Vechtmemoires stond op de shortlist van de Jan Hanlo Essayprijs. Meest recent verscheen de roman Oude meesters - 'een virtuoos vertoon van vertelkunst' volgens Trouw. Hij is redacteur bij De Groene Amsterdammer.

Klein Engeland

Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In Klein Engeland beschrijft Jonathan Coe, een van de beste chroniqueurs van onze tijd, de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.

Klein Engeland

Engeland, 2010. Autofabrieken worden vervangen door inwisselbare winkelketens en in Londen gaan verhitte rellen en demonstraties over in enthousiasme voor de aanstaande Olympische Spelen. In Klein Engeland beschrijft Jonathan Coe, een van de beste chroniqueurs van onze tijd, de levens van een kleurrijke groep personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en mogelijkerwijs over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede.

De zusterklokken

‘De Zusterklokken’ van Lars Mytting gaat over de zelfbewuste, leergierige Astrid Hekne. Zij is anders dan de andere jonge vrouwen in het dorp Butangen en droomt van een leven dat uit meer bestaat dan alleen trouwen, kinderen krijgen, en het land bewerken. In datzelfde jaar komt een jonge dominee naar Butangen. Voor Astrid, die in de pastorie als dienstmeisje werkt, vertegenwoordigt hij de lonkende wijde wereld. Maar algauw wordt het haar duidelijk dat zijn grootse plannen ook de sloop van de eeuwenoude staafkerk van Butangen behelzen. Daarmee zouden de legendarische ‘De Zusterklokken’ verloren gaan. Deze klokken werden ooit geschonken door een rouwende voorvader van Astrid, ter nagedachtenis aan zijn overleden Siamese tweeling, en bezitten volgens de overlevering over bovennatuurlijke krachten. Astrid komt in opstand tegen de afbraak van de kerk – maar haar vastberadenheid om de klokken te redden wankelt als er liefde in het spel is.

Florida

In haar nieuwe boek neemt Lauren Groff de lezer mee naar een wereld die zowel huiselijk als ongetemd is - een plek waar de dreigingen van de natuur altijd op de loer liggen, maar waar het grootste gevaar nog altijd gevormd wordt door de mens met zijn psyche en zijn emoties. Een korte vakantie kan worden verstoord door een panter op zoek naar voedsel, of door een geheime seksuele uitspatting. De verhalen in Florida worden bevolkt door een stel door hun ouders verlaten zusjes, een jongen die in alle eenzaamheid opgroeit, een rusteloos echtpaar, een dakloze vrouw en een onvergetelijk en terugkerend personage: een echtgenote en moeder in tweestrijd. De verhalen in deze bundel beschrijven uiteenlopende personages, stadjes, decennia (en soms zelfs eeuwen), maar Florida - met zijn landschap, klimaat, geschiedenis en unieke temperament - blijft altijd het middelpunt. Pijnlijk precies en effectief weet Groff te schrijven over de momenten en keuzes die de loop van een mensenleven bepalen.

De verloren berg

Als zijn vrouw overlijdt bij een noodlottig ongeluk vindt Thomas kortstondig troost in de armen van een ander. Zijn gezin raakt ontwricht en de relatie met zijn oudste dochter komt ernstig onder druk te staan. Samen met zijn drie kinderen besluit hij in een oude camper op reis te gaan door de Spaanse Pyreneeën. In de bergen komt het tot een confrontatie en Thomas wordt gedwongen zijn leven opnieuw te bezien.

De verloren berg

Als zijn vrouw overlijdt bij een noodlottig ongeluk vindt Thomas kortstondig troost in de armen van een ander. Zijn gezin raakt ontwricht en de relatie met zijn oudste dochter komt ernstig onder druk te staan. Samen met zijn drie kinderen besluit hij in een oude camper op reis te gaan door de Spaanse Pyreneeën. In de bergen komt het tot een confrontatie en Thomas wordt gedwongen zijn leven opnieuw te bezien.

Darlah

nasa organiseert een wereldwijde loterij: drie jongeren mogen een week, 172 uur, naar de maan. De gelukkige winnaars zijn Midori uit Tokio, Antoine uit Frankrijk en Mia uit Noorwegen. Terwijl deze drie zich opmaken voor de ruimtereis, raakt in een bejaardentehuis in Miami een oude man in paniek. Door zijn jarenlange post op een geheime luchtmachtbasis weet hij dat een nieuwe maanreis het einde van alles kan betekenen. Uit alle macht probeert hij de wereld te waarschuwen, maar het aftellen is al begonnen. Johan Harstad schreef deze beklemmende pageturner als hommage aan films als Alien, Invasion of the Body Snatchers en Solaris. Het resultaat is een loeispannende roman met een onvergetelijk einde.

Darlah

nasa organiseert een wereldwijde loterij: drie jongeren mogen een week, 172 uur, naar de maan. De gelukkige winnaars zijn Midori uit Tokio, Antoine uit Frankrijk en Mia uit Noorwegen. Terwijl deze drie zich opmaken voor de ruimtereis, raakt in een bejaardentehuis in Miami een oude man in paniek. Door zijn jarenlange post op een geheime luchtmachtbasis weet hij dat een nieuwe maanreis het einde van alles kan betekenen. Uit alle macht probeert hij de wereld te waarschuwen, maar het aftellen is al begonnen. Johan Harstad schreef deze beklemmende pageturner als hommage aan films als Alien, Invasion of the Body Snatchers en Solaris. Het resultaat is een loeispannende roman met een onvergetelijk einde.

De vakantietips van Anja:

Echo – Thomas Olde Heuvelt
De jonge Thomas Olde Heuvelt heeft een volstrekt eigen stemgeluid: verfrissend en origineel. In Echo raken twee jonge klimmers in de ban van een berg en krijgen een ongeluk. De ene sterft, de andere wordt wakker in het ziekenhuis en kan zich niets herinneren. Zijn gezicht is onherstelbaar beschadigd en zit onder een dik verband. Al snel wordt duidelijk dat er meer met hem aan de hand is…
Thomas Olde Heuvelt schrijft in de traditie van grootmeester Stephen King: de horror sijpelt heel langzaam het verhaal in en pakt je als lezer bij de lurven. Heerlijk griezelig!

Het boek van de vergeten artiesten – Vera Buck
Tijdens onderzoek voor een heel ander boek viel het Vera Buck op dat er in de archieven nauwelijks iets te vinden was over al die artiesten en kermisattracties die in Duitsland in de jaren dertig zijn ‘verdwenen’. Ze raakte in de ban van alle verhalen en zo ontstond Het boek van de vergeten artiesten.
Met deze roman heeft Vera Buck een prachtig monument opgericht voor een vergeten groep mensen. Ontroerend, schrijnend en heel goed geschreven. Dit is echt een aanrader!

Frankenstein in Bagdad – Ahmed Saadawi
Dit is een heel bijzonder boek! We hebben het met de Linnaeus Leesclub gelezen en (bijna) iedereen was het hierover eens.
Frankenstein in Bagdad vertelt het verhaal van Hadi de voddenman die door de straten van het door de VS bezette Bagdad struint op zoek naar achtergebleven lichaamsdelen. Hij naait ze aan elkaar zodat de overheid gedwongen wordt het geheel te erkennen als stoffelijk overschot en officieel te begraven. Maar dan verdwijnt het lichaam en krijgt Bagdad te maken met een serie mysterieuze moorden. Dit klinkt in eerste instantie als het plot van een thriller, maar dat is het boek absoluut niet! Het is een grote aanklacht tegen de oorlog, de schade en de pijn die een oorlog met zich meebrengt en het grenzeloze verdriet van degenen die nooit afscheid hebben kunnen nemen van hun geliefden omdat er geen stoffelijk overschot was.
De auteur ontving voor dit boek als eerste Irakees ooit de Internationale Prijs voor Arabische Fictie en stond ermee op de shortlist van de Man Booker International Prize. Wat mij betreft had hij ook die prijs mogen winnen. Lees dit boek.

5 ingrediënten – Jamie Oliver
Ik hou van lekker eten en schuif ook graag ergens aan – elke dag voor mezelf koken is best een uitdaging. Ik val dan snel terug op de ‘gouwe ouwe’. Gelukkig ken ik iemand die me zo nu en dan culinair op weg helpt. Door hem ben ik dol op pasta vongole geworden en heb ik recent het kookboek van Jamie aangeschaft. De recepten zijn makkelijk en het resultaat is heerlijk.

Echo

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Echo

Echo van Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle HEX, is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt… Thomas Olde Heuvelt overtreft zichzelf met Echo. Een verpletterend boek waar je vanaf de gruwelijk spannende openingsscène diep in verdwijnt.

Het boek van de vergeten artiesten

Na de bestseller Runa weet Vera Buck wederom lezers te betoveren, ditmaal met een historische roman die zich afspeelt in de jaren 30. Duitsland, 1902. Mathis is de 13e zoon in een boerengezin, zijn verdere leven lijkt voorbestemd tussen akkers en velden. Maar als op een dag een jaarmarkt zijn dorp aandoet, ziet hij dat de wereld groter is dan het dorp waar hij opgroeide. Hij maakt kennis met een wereld waarin elektrische wonderen, curiositeiten en schitterende shows op hem lijken te wachten. Hij wil mee en deelgenoot worden. Samen met de andere artiesten begint Mathis zijn bijzondere reis. Na dertig jaar optreden als 'röntgen-artiest' op de jaarmarkt leeft Mathis samen met zijn vrouw in een woonwagenkamp aan de rand van Berlijn. Het is de vooravond van de Tweede Wereldoorlog; duistere tijden zijn aangebroken. Er komen verbodsborden voor optredende kunstenaars en showruimtes worden dichtgetimmerd. Tijdens geheime bijeenkomsten blijven de artiesten elkaar ontmoeten, zo houden ze het verleden in stand. Ondertussen schrijft Mathis een boek, vol met geheimen die onder geen enkel beding in verkeerde handen mogen vallen. Ontdek deze geheimen in Het boek van de vergeten artiesten.

Frankenstein in Bagdad

Hadi de voddenman struint de straten van het door de VS bezette Bagdad af op zoek naar achtergelaten lichaamsdelen. Hij naait ze aan elkaar zodat de overheid het geheel als stoffelijk overschot moet erkennen en het lichaam officieel begraven kan worden. Maar dan verdwijnt het lichaam, en krijgt Bagdad te maken met een serie mysterieuze moorden. De gruwelijkste geruchten doen de ronde, over een afzichtelijk wezen dat niet gedood kan worden. En Hadi realiseert zich dat hij een monster heeft gecreëerd…

Jamie Oliver - 5 ingredienten

De recepten in ‘5 Ingrediënten’ van Jamie Oliver (de opvolger van bestseller ‘Jamie in 15 minuten’) zijn stuk voor stuk eenvoudig te maken en in een handomdraai klaar. Het boek bevat 130 recepten voor kip, rund-, varkens- en lamsvlees, vis, eieren, vegetarische recepten, salades, pasta's, rijst, noedels en uiteraard heerlijke zoetigheden! Bij elk recept vind je een visuele ingrediëntenlijst, tijdsduur, portiegrootte, informatie over voedingswaarden en een gemakkelijk te volgen recept. Dit is Jamie's makkelijkste kookboek tot nu toe en ideaal voor mensen met weinig tijd. Elke dag verse maaltijden voor iedereen die tot vijf kan tellen.

De vakantietips van Selma:

Herinneringen aan de toekomst – Siri Hustvedt
Siri Hustvedt is zo ontzettend onterecht niet heel erg bekend in Nederland. De oplettende lezer kent haar wel, haar boeken worden lovend besproken. Maar dat ik nog geen mensen massaal naar de boekhandel zie rennen om haar nieuwste boek te kopen, frustreert mij! Want wat een fantastische schrijfster is ze, en wat heeft ze weer een mooi boek geschreven. Een boek dat heen en weer vliegt tussen heden, verleden, feit en fictie. Siri speelt een spel met herinneringen en verhalen, het is een literaire parel van jewelste, een prachtig verhaal ook, over schrijverschap en volwassen worden. Daarnaast laat Siri Hustvedt met dit boek geen spaan heel van mensen die denken dat ze vrouwen een bepaalde rol kunnen toebedelen. Een dikke middelvinger naar Trump en aanverwante types. Ook fijn.

Wondersmid, de roeping van Morrigan Crow (Nevermoor 2) – Jessica Townsend
Nevermoor is een fantastische serie in wording, waarvan nu onlangs deel 2 in het Nederlands vertaald is. Het is een avontuurlijk fantasyverhaal, over de jonge Morrigan Crow die aan een dodelijke vloek ontsnapt is. Nevermoorheeft alles wat een fantasyboek moet hebben: avontuur, mysterie, wonderlijke wezens, humor en ook nog eens echt goed geschreven! De vergelijking met Harry Potter is snel gemaakt: Jessica Townsend en J.K Rowling mogen hand in hand lopen wat mij betreft.

Gapen onder water – Revka Bijl
Menig vijfentwintig- tot dertigjarige zal veel herkennen in deze moderne zedenschets van Revka Bijl. Een sterk debuut over de jonge vrouw Veda die haar plek probeert te vinden in het leven. Een veel voorkomend uitgangspunt, maar Bijl heeft een eigen stem, een vaardige stijl en een zeer scherpe blik. Het boek heeft vaart, ondanks het feit dat de hoofdpersoon zelf maar niet vooruit lijkt te komen. Ik heb erg moeten lachen om een aantal zeer pijnlijk herkenbare situaties of gedachtegangen van Veda. Kortom, een heerlijk boek! Enige nadeel: het leest als een trein dus je hebt het snel uit.

Lied van de tijd – op zoek naar Doggerland – Julia Blackburn
Bij het schrijven van dit stukje heb ik het boek nog niet uit. Dat kan gevaarlijk zijn, sommige boeken storten halverwege genadeloos in. Maar bij Julia Blackburn durf ik dit aan. Ik ken haar toon nu een beetje en die is prettig mijmerend. Ze neemt je mee op haar wandelingen langs het strand, naar vrienden, kleine dorpjes. Aan de hand daarvan wordt een groter verhaal verteld, over Doggerland in dit geval, het gebied dat ooit Engeland direct verbond met Nederland. Een fascinerend boek.

Intimiteit – Paul Verhaeghe
Paul Verhaeghe heeft weer een scherpe analyse van de huidige tijdgeest de wereld in geslingerd. In Intimiteit laat hij zien hoe belangrijk een goede relatie met je lichaam is om tot een intieme relatie met een ander te komen en welke maatschappelijke patronen hierop van invloed zijn. Verhaeghe heeft een heel persoonlijke manier van schrijven, wat ik altijd erg waardeer en mede dat maakt Intimiteit een zeer toegankelijk boek. Een belangrijke maatschappijkritische stem in de discussie over wat van waarde is in een mensenleven.

Herinneringen aan de toekomst

S.H., een jonge vrouw uit Minnesota, verhuist eind jaren zeventig naar New York. In haar nieuwe woning hoort ze door de dunne muren heen de bizarre en dreigende monologen van haar buurvrouw Lucy Brite. Ze schrijft alles op in een schrift, samen met de schetsen van een roman en al haar andere belevingen in de miljoenenstad. Veertig jaar later is S.H. een bekende schrijver, en als ze haar bejaarde moeder helpt verhuizen, vindt ze haar oude en vergeten notities terug. Geïntrigeerd besluit ze haar eigen herinneringen af te zetten tegen hetgeen ze ooit schreef. Op ingenieuze wijze creëert ze een dialoog met haar jongere zelf door de decennia heen, en doet ze de periode herleven waarin haar obsessie voor de mysterieuze Lucy Brite haar bestaan volkomen beheerste. Herinneringen aan de toekomst is een hoogtepunt in het rijke oeuvre van Siri Hustvedt: een indrukwekkende vertelling waarin gebeurtenissen uit het verleden in een geheel nieuw perspectief worden geplaatst. In een tijd waarin de machtsverhouding tussen man en vrouw ter discussie staat, stelt Hustvedt het spanningsveld tussen herinnering en waarheid centraal.

Wondersmid

Na Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend is er nu het superspannende vervolg: Wondersmid – De roeping van Morrigan Crow. Morrigan Crow is ontsnapt aan haar dodelijke vloek en is inmiddels toegelaten tot het Wondergenootschap. Eindelijk hoort ze ergens bij! Het Wondergenootschap belooft haar veiligheid en vriendschap voor het leven. Maar Morrigan krijgt niet waar ze al jaren van gedroomd heeft... Morrigan is Wondersmid. En omdat Wondersmeden een slechte naam hebben, is iedereen bang voor haar. Bijna al haar nieuwe vrienden keren zich tegen haar. Tot overmaat van ramp wordt de magische stad Nevermoor opgeschrikt door een reeks mysterieuze verdwijningen. Dan doet Ezra Windbuil, de enige Wondersmid die Morrigan kent en de boosaardigste man die ooit geleefd heeft, haar een aanbod dat ze bijna niet kan weigeren… Is haar hoop op een nieuw leven al vervlogen voordat het zelfs maar begonnen is? Over Nevermoor: ‘Nevermoor is een fantastisch oord, en verdient een eigen plekje naast Zweinstein.’ Jaapleest.nl ‘Een heerlijk avontuur voor sterke lezers, om helemaal in te verdwijnen.’ Trouw ‘Vooral de vaart en de humor maken dat Townsends debuut Nevermoor nieuwsgierig maakt naar meer.’ **** NRC Handelsblad

Wondersmid - De roeping van Morrigan Crow

Na Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend is er nu het superspannende vervolg: Wondersmid – De roeping van Morrigan Crow. Morrigan Crow is ontsnapt aan haar dodelijke vloek en is inmiddels toegelaten tot het Wondergenootschap. Eindelijk hoort ze ergens bij! Het Wondergenootschap belooft haar veiligheid en vriendschap voor het leven. Maar Morrigan krijgt niet waar ze al jaren van gedroomd heeft... Morrigan is Wondersmid. En omdat Wondersmeden een slechte naam hebben, is iedereen bang voor haar. Bijna al haar nieuwe vrienden keren zich tegen haar. Tot overmaat van ramp wordt de magische stad Nevermoor opgeschrikt door een reeks mysterieuze verdwijningen. Dan doet Ezra Windbuil, de enige Wondersmid die Morrigan kent en de boosaardigste man die ooit geleefd heeft, haar een aanbod dat ze bijna niet kan weigeren… Is haar hoop op een nieuw leven al vervlogen voordat het zelfs maar begonnen is? Over Nevermoor: ‘Nevermoor is een fantastisch oord, en verdient een eigen plekje naast Zweinstein.’ Jaapleest.nl ‘Een heerlijk avontuur voor sterke lezers, om helemaal in te verdwijnen.’ Trouw ‘Vooral de vaart en de humor maken dat Townsends debuut Nevermoor nieuwsgierig maakt naar meer.’ **** NRC Handelsblad

Gapen onder water

Veda heeft geen reden onsuccesvol te zijn. Ze woont in een grote stad met eindeloze mogelijkheden en is net afgestudeerd. Toch lukt het haar niet een glorieus bestaan op te bouwen, iets wat haar beste vriendin moeiteloos voor elkaar krijgt. Wanneer Veda bevriend raakt met een elfjarig meisje, merkt ze dat ze nog verder uit de pas loopt. Is er iets mis met haar? Maar wat is normaal en hoe kan ze het worden?Met frisse stem en droge humor beschrijft literair talent Revka Bijl hoe een jonge vrouw haar weg zoekt, en inspiratie vindt op de meest onverwachte manier.

Lied van de tijd

In Lied van de tijd onderzoekt Julia Blackburn op bijzondere wijze de geschiedenis van het land dat nu bekendstaat als Doggerland, een gigantisch laagland dat ooit de oostkust van Engeland direct verbond met Nederland en het vasteland van Europa – totdat de stijgende zeespiegel het gebied voorgoed overspoelde rond 5000 voor Christus. Julia Blackburn verweeft fragmenten uit haar eigen leven met de verhalen van de mensen die onderzoek doen naar de geschiedenis van Doggerland. Ze bezoekt Nederlandse vissers die slagtanden en botten van mammoeten en andere dieren uit de Noordzee vissen. In Denemarken maakt ze kennis met de Man van Tollund, al tweeduizend jaar perfect bewaard in het veen, waardoor het lijkt alsof hij elk moment wakker kan worden.

Lied van de tijd

In Lied van de tijd onderzoekt Julia Blackburn op bijzondere wijze de geschiedenis van het land dat nu bekendstaat als Doggerland, een gigantisch laagland dat ooit de oostkust van Engeland direct verbond met Nederland en het vasteland van Europa - totdat de stijgende zeespiegel het gebied voorgoed overspoelde rond 5000 voor Christus. Julia Blackburn verweeft fragmenten uit haar eigen leven met de verhalen van de mensen die onderzoek doen naar de geschiedenis van Doggerland. Ze bezoekt Nederlandse vissers die slagtanden en botten van mammoeten en andere dieren uit de Noordzee vissen. In Denemarken maakt ze kennis met de Man van Tollund, al tweeduizend jaar perfect bewaard in het veen, waardoor het lijkt alsof hij elk moment wakker kan worden.

Intimiteit

Een intieme liefdesverhouding maakt een mens gelukkig, maar waarom is het zo moeilijk om die te vinden, laat staan in stand te houden? Veelgehoorde verklaringen wijzen in de richting van individualisering, misbruik, mondige vrouwen en besmuikte mannen. In die boek biedt Paul Verhaeghe een andere kijk: de belangrijkste intieme relatie is die met ons eigen lichaam. Zonder een goede afstemming op je eigen lijf is een intieme relatie met iemand anders bijna onmogelijk. Aan de hand van vele voorbeelden uit de praktijk onderzoekt Verhaeghe actuele kwesties en vragen rondom intimiteit: hoe dachten en denken we over de kloof tussen lichaam en geest? Is die splitsing niet achterhaald? Hoe zien we ons eigen lichaam nu het internet de plaats van de kerk ingenomen heeft? Welke rol speelt opvoeding in de verhouding tot je eigen lichaam? Wat is de invloed van traumatische ervaringen zoals geweld en seksueel misbruik? Zijn we überhaupt in staat om samen te vallen met onszelf? En: hoe kunnen we een duurzame intieme relatie opbouwen met iemand anders?

Intimiteit

Ben je een lichaam of heb je een lichaam? Volgens Paul Verhaeghe berust intimiteit in de eerste plaats op de relatie met jezelf en pas daarna op een relatie met anderen. De verhouding tot ons eigen lichaam legt niet alleen de basis voor intimiteit, maar ook voor onze mentale en lichamelijke gezondheid. Vandaag de dag wordt die verhouding helaas gekenmerkt door schaamte, veroorzaakt door de overtuiging dat we nooit mooi en gezond genoeg zijn. In Intimiteit laat Verhaeghe zien dat onze tijd dringend behoefte heeft aan een nieuwe vorm van zelfzorg. Een waarin we meer samenvallen met onszelf. Hij rekent af met de klassieke verdeling tussen lichaam en geest zodat we op een andere manier naar het zelf en de wereld kunnen kijken. Met zijn doordachte pleidooi voor intimiteit zet Paul Verhaeghe de lezer aan het denken over zichzelf en over de ander.

De vakantietips van Jeanine:

De eeuw van Gisèle – mythe en werkelijkheid van een kunstenares – Annet Mooij
Mijn topper van dit jaar.
Ik kreeg het boek cadeau. Kende die hele Gisèle van Waterschoot van der Gracht niet, maar mijn vingers begonnen meteen te jeuken toen ik het prachtig uitgegeven boek vol foto’s zag. Ik werd beloond. Als een film trok het uitzonderlijke levensverhaal van deze kunstenares aan me voorbij. Geboren in 1912 in Den Haag en in 2013 in Amsterdam gestorven. Tussen geboorte en dood ligt een geprivilegieerd, zeer dynamisch en bewogen leven waarin de kunst de boventoon voert, er veel gereisd wordt, bijzondere vriendschappen ontstaan en veel wordt liefgehad.

Hoe alles hier verandert – Antjie Krog
Ik kende deze auteur alleen van haar poëzie. Toen ik dit boek in handen kreeg raakte ik meteen geïntrigeerd. Mijn intuïtie zei me dat als ik iets over het huidige Zuid-Afrika zou willen weten, ik bij deze auteur moest aankloppen.
Voor Hoe alles hier verandert heeft Antjie Krog een persoonlijke keuze gemaakt uit eerder verschenen verhalen. Voor mij waren al die verhalen nieuw en wat blijkt, nog altijd actueel. Antjie Krog houdt een virtuoos pleidooi voor begrip en empathie in Zuid-Afrika.

Uit het leven van een hond – Sander Kollaard
Veel gebeurt er niet. Henk laat de hond uit, gaat naar zijn jarige nichtje en drinkt wat te veel. Gewone belevenissen van een gewone man. Maar, nu komt het: de taal waarin dit ogenschijnlijk eenvoudige verhaal gegoten is, is zó mooi. Ik werd er helemaal blij en rozig van.

Het beroep van mijn vader – Sorj Chalandon
Dit is het verhaal van Emile. Er is iets vreemds aan de hand. Emile weet niet wat het beroep van zijn vader is. Ieder kind weet dat toch?
Op de vragenlijst die hij bij het begin van elk nieuw schooljaar moet invullen, schrijft hij bij de vraag ‘Beroep van de vader’ de ene keer parachutist, de volgende keer predikant, dan weer geheim agent. Dat is wat zijn vader hem antwoordt, en als kind geloof je wat je vader zegt.
Maar pa praat én schreeuwt vooral heel veel en stelt Emile buitensporig op de proef. In plaats van een warm nest voelt het thuis, ook voor de lezer, steeds meer aan als een strafkamp. Emiles vader houdt er praktijken op na die in een sekte niet zouden misstaan.
Als lezer dook ik geregeld weg voor de onvoorspelbare woede-uitbarstingen van de vader. Draaide mijn maag meermalen om, maar moest ik gelukkig ook af en toe onbedaarlijk lachen om de waanzinnige fantasie van papa André. Een fantasie die, als Emiles vader niet gewelddadig zou zijn geweest, hem een fantastische jeugd zou hebben bezorgd. Sorj Chalandon put voor dit aangrijpende verhaal grotendeels uit zijn eigen leven, en heeft de gave om dit op een meesterlijke en ja, zelfs liefdevolle manier te doen.

Heimat – terug naar het land van herkomst – Nora Krug
In het schitterende en volkomen originele Heimat – graphic novel, familieplakboek en onderzoeksjournalistiek ineen – maakt Nora Krug gebruik van brieven, archiefmateriaal, spullen van de vlooienmarkt en foto’s om duidelijk te maken wat het betekent om bij een land en bij een familie te horen.

De eeuw van Gisèle

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie. Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap die Castrum Peregrini destijds was? In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail een veelbewogen en fascinerend leven.

De eeuw van Gisèle

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, bracht haar jeugd door op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Dit begin vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d'Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, aan wie zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Castrum Peregrini: Gisèles eigen Herengrachtfamilie. Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap van Castrum Peregrini? In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail haar veelbewogen en fascinerende leven.

Hoe alles hier verandert

Dat Antjie Krog behalve een begenadigd dichter ook een voortreffelijk non-fictieschrijver is, bewees ze met haar geëngageerde drieluik over Zuid-Afrika. Voor Hoe alles hier verandert maakte ze een persoonlijke keuze uit De kleur van je hart, Een andere tongval en Niets liever dan zwart en schreef ze een aangrjipend voorwoord. Het resultaat is een intrigerend nieuw werk dat niets aan kracht heeft ingeboet, omdat de kwesties die Krog zo lucide beschreef nog altijd actueel zijn. ‘Antjie Krog is Nobelprijs-waardig.’ Remco Campert ‘Antjie Krog weet haar lezers altijd te raken.’ de Volkskrant over Niets liever dan zwart ‘Snoeihard en hoopvol.’ André Brink over Een andere tongval ‘Met dit boek heeft Krog mij lamgeslagen.’ Adriaan van Dis over De kleur van je hart

Uit het leven van een hond

Uit het leven van een hond beslaat een dag uit het leven van Henk van Doorn, 56, ic-verpleegkundige, alleenstaand. Het is een doodgewone zaterdag totdat blijkt dat Henks hond ziek is en binnen afzienbare tijd zal sterven. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Maar somber wordt het verhaal nergens dankzij Henks talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. ‘Zelden was ik zo verliefd op een Everyman als op Sander Kollaards lieve, goeie, middelbare Henk.’ – Sylvia Witteman ‘Kollaard laat met dit boek zien wat literatuur vermag.’ NRC Handelsblad ***** ‘Er is geen andere Nederlandse schrijver die het leven zo kan laten zinderen, schitteren en tintelen als Sander Kollaard.’ – De Groene Amsterdammer ‘Schitterende roman over doodgewoon geluk, over de lichtheid die het leven draaglijk maakt.’ – Standaard der Letteren

Uit het leven van een hond

Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.

Het beroep van mijn vader

‘Het beroep van mijn vader’ van Sorj Chalandon is het verhaal van een verwoeste jeugd, maar wel een vol veerkracht, die van Emile. Hij wordt door zijn vader bij een idioot plan betrokken: De Gaulle vermoorden. Die heeft net besloten om de Franse kolonie Algerije terug te geven. Wat kan een jochie begrijpen van de waanzin van een vader die zijn gezin gijzelt? Met Het beroep van mijn vader heeft Sorj Chalandon een zeer terughoudend maar ook bijzonder ontroerend boek geschreven: een van zijn mooste. Het is zijn meest autobiografische roman, geschreven na de dood van zijn vader.

Heimat

Gelauwerd kunstenaar Nora Krug werd decennia na de val van het naziregime geboren, maar de Tweede Wereldoorlog wierp een lange schaduw over haar jeugdjaren in het Duitse Karlsruhe. Het simpele feit dat zij een Duitse was, betekende dat zij zich moest verhouden tot de gruwelen van de Holocaust. Maar Nora wist weinig van haar eigen familie tijdens de oorlog: hoewel al haar grootouders de oorlog meemaakten, werd er thuis nooit over gesproken. Pas veel later, als zij al meer dan tien jaar in Amerika woont, beseft Krug dat de noodzaak de vragen te stellen die zij als kind nooit durfde te stellen door haar vertrek naar het buitenland alleen maar groter is geworden. Ze keert terug naar Duitsland om onderzoek te doen en familieleden te interviewen. Tijdens deze uitzonderlijke zoektocht, die uiteindelijk continenten en generaties zal omspannen, weet zij stukje bij beetje het verontrustende verhaal van haar familie te ontrafelen. In het schitterende en volkomen originele Heimat - graphic novel, familieplakboek en onderzoeksjournalistiek in een - maakt Nora Krug gebruik van brieven, archiefmateriaal, spullen van de vlooienmarkt en foto's om duidelijk te maken wat het betekent om bij een land te horen en bij een familie.

De vakantietips van Marianne:

De parade – Dave Eggers
Een bizar verhaal over twee westerse mannen die in een Afrikaans land samen een belangrijke missie moeten uitvoeren: het asfalteren van een weg die het Zuiden met het Noorden verbindt. De karakters van de mannen botsen nogal en dit leidt tot allerlei vervreemdende situaties. Eggers kaart, zoals vaak in zijn romans, tijdens dit spannende verhaal een aantal sociaal maatschappelijke thema’s aan. Een heel compact, spannend, gek verhaal met een zeer verrassend einde!

Moord op de moestuin – Nicolien Mizee
Over dit boek is al veel gezegd maar ik tip ’m nog een keer want het is een heerlijk vakantieboek. Humoristisch, amusant en een tikkeltje spannend. Ideaal voor op of in de tuin en op de camping.

We love groente – kookboek voor groentegekken (en voor wie dat wil worden) – Janneke Vreugdenhil
Janneke Vreugdenhils eenvoudige groenterecepten zijn inspirerend voor iedereen die zijn vegetarische en veganistische repertoire wil uitbreiden. Salades en soepen voor elk seizoen, verrassende voorgerechtjes en heerlijke ovenschotels. 

Tot slot twee bijzondere prentenboeken:

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – gedichten waar je wat aan hebt – Edward van de Vendel & Martijn van der Linden
Ik heb echt genoten van alle dwarse, lieve, vrolijke en verdrietige gedichten. De bijzondere tekeningen, in een zeer wisselende stijl, maken het helemaal af.

De boom met het oor – Annet Schaap & Philip Hopman
Jaah, Annet Schaap van Lampje! De boom met het oor is een filosofisch, sprookjesachtig verhaal over een jongen die zijn verhaal aan niemand kwijt kan en al struinend door de stad en het stadspark hoort van de boom met een luisterend oor. De tekeningen van Philip Hopman zijn kleurrijk, prachtig en licht en brengen het verhaal en de stad (Barcelona) helemaal tot leven. 

De parade

- Getipt door het DWDD Boekenpanel - In een naamloos land wordt na een decennium oorlog een nieuwe weg aangelegd die de twee helften van het land met elkaar moet verbinden. Twee buitenlandse werknemers zijn verantwoordelijk voor de voltooiing ervan. Terwijl de een avontuurlijk is, het nachtleven en de mensen wil ervaren, wil de ander het liefst zo snel en goed mogelijk de klus klaren. Gaandeweg worden de beide mannen geconfronteerd met de absurditeit van hun werkzaamheden en de verregaande gevolgen die hun aanwezigheid in het land heeft.

De parade

In een naamloos land wordt na een decennium oorlog een nieuwe weg aangelegd die de twee helften van het land met elkaar verbindt. Twee buitenlandse aannemers zijn verantwoordelijk voor de voltooiing ervan. Terwijl de een avontuurlijk is, het nachtleven en de mensen wil ervaren, wil de ander het liefst zo snel mogelijk terug naar huis. Gaandeweg worden de beide mannen geconfronteerd met de absurditeit van hun werkzaamheden en de verregaande gevolgen die hun aanwezigheid in het land heeft.

Moord op de moestuin

Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

Moord op de moestuin

Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

We love groente

De langverwachte opvolger van I ♥ groente, verkozen tot vegetarisch kookboek va het jaar We weten allemaal dat groenten goed voor ons zijn. Zo goed dat we er zo veel mogelijk van willen eten. Maar om nou te zeggen dat het makkelijk is om elke dag weer iets nieuws met groenten te bedenken? Iets dat binnen niet al te lange tijd op tafel staat en waar iedereen blij van wordt… Dit boek gaat daarbij helpen. In We ♥ groente geeft Janneke Vreugdenhil meer dan 120 gloednieuwe recepten. Van ‘Familiefavorieten’ en ‘Snel iets op tafel’ tot ‘Restjesdag’, van salades tot soepen voor elk seizoen, van verrassende voorgerechtjes tot originele ovenschotels: Janneke’s recepten zijn altijd even makkelijk als inspirerend. Dit maakt We ♥ groente tot een onmisbaar kookboek voor iedereen die zijn vegetarische (en veganistische) repertoire eens flink wil uitbreiden. ‘Ik ben dol op Janneke’s recepten, omdat zij het begrijpt: met of zonder vlees of vis; je wilt gewoon lekker eten.’ Claudia de Breij

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt? Allereerst: sorry zeggen. Daarna: met jezelf overleggen hoe je hem terug gaat laten struikelen. Pfah. Alsof dikhuiden de enigen zijn die hun gewicht mogen gebruikelen! [...] Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet… Veelbekroond auteur Edward van de Vendel schreef sprankelende gedichten die meesterlijk werden geïllustreerd door Gouden Penseelwinnaar Martijn van der Linden. Eerder maakten zij samen Stem op de okapi, dat werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.

De boom met het oor

Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert… Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap schreef een ontroerend verhaal voor klein en groot, over opgroeien en het belang van een luisterend oor. Met illustraties van grootmeester Philip Hopman.

De vakantietips van Betty (10 jaar):

De wolventemmer – Barbara Jurgens
Runa (14) is op school een buitenbeentje. Als het vakantie is, gaan ze haar oma in Italië opzoeken. Dan gaat haar zus (Isa) op skitocht en komt niet meer terug. Iedereen denkt dat ze is aangevallen door een wolf, maar Runa wil dat niet geloven. Zij denkt juist dat de wolven haar iets willen vertellen.
Superspannend en soms een beetje eng, maar wel heel leuk.

De wolventemmer

Als wolventemmer is het Runa's taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige plek te leiden. Met halfwolf Rocco en 49 wolven trekt ze dwars door de Alpen naar het Noorden, opgejaagd door de kinderbescherming, de politie en journalisten. En dan blijkt ook nog dat Runa's grootste vijand en wolvenjager Giacomo ontsnapt is uit de gevangenis. Met hulp van de 11-jarige schaapsherder Vito, die Runa in de bergen ontmoet, neemt ze een alternatieve, levensgevaarlijke route. Zal ze het redden?

De vakantietips van Marthe (13 jaar): 

Vogelkinderen – Mark Boode
Dit boek bevat misschien wel dé oplossing voor het klimaatprobleem: vind een mensvogel uit die de wereld gaat redden. Vogelkinderen hebben alle macht, en hebben het beste met de wereld voor. Helaas is niet iedereen het daarmee eens… Als de hoogste baas verdwijnt, begint er een heel avontuur. Het is spannend en meeslepend. Ik vond het omslag meteen heel mooi en ik vind het goed dat het over de milieuproblemen gaat.

De ontdekkingsreiziger – Katherine Rundell
Als Fred, Con, Lila en Max over de jungle vliegen, krijgt hun piloot een hartaanval en storten ze neer. Ze moeten zien te overleven in het oerwoud en proberen terug te komen in de bewoonde wereld. Gelukkig wilde Fred altijd al ontdekkingsreiziger worden, is Con heel goed met haar handen, weet Lila veel over dieren en ziet de kleine Max alles. Samen komen ze een heel eind. Maar of het ver genoeg is…?
Spannend!

Wondersmid, de roeping van Morrigan Crow (Nevermoor 2) – Jessica Townsend
Ik vond het eerste deel van Nevermoor al heel leuk, maar dit deel is misschien nog wel leuker! Morrigan is toegelaten tot het Wondergenootschap en mag nu naar school. Ze weet nog steeds niet waarom, maar als zij erachter komt en de andere leerlingen te weten komen wat haar speciale ‘kneepje’ is, wil niemand meer iets met haar te maken hebben. Nu is ze weer alleen! Gelukkig is ze slim en niet bang en heeft ze natuurlijk haar goede vriend Jupiter nog, als hij tenminste niet weer op reis moet…

Vogelkinderen

De wereld van Aqila en Dayo is groen en vreedzaam. Dieren hebben een stem. Geluk staat voorop. De nieuwe mensen hebben vleugels. Ze kunnen vliegen en praten met dieren. Ze noemen zichzelf: Vogelkinderen. Aqila is een vogelmeisje. Haar moeder is de hoogste bestuurder. Haar vader heeft ze nooit gekend. Gewone mensen zijn er ook nog. Zij mogen niet meer meebeslissen. Dayo is een gewone jongen. Zonder vleugels. Dayo is gek op Aqila, maar hij weet dat zij later een vogeljongen zal kiezen. Als Aqila’s moeder in het niets verdwijnt, breekt een opstand uit. Dayo en Aqila volgen een spoor de bergen in. Twee verliefde tieners proberen een perfecte wereld te redden van de ondergang. Website: www.vogelkinderen.nl Boeklovers: 'Futuristisch, avontuurlijk, spannend, maar bovenal het overdenken waard.' Dagblad Trouw (4 maart, Leesvoer voor klimaatkinderen): 'In deze scholierenroman brengt Boode een wereld tot leven waar de klimaatspijbelaars, met hun kartonnen actieborden, om vragen. (…) De mensen staan niet buiten de natuur. Ze zijn er weer onderdeel van. (…) 'Vogelkinderen' gaat over hoop, moed optimisme.' Mustreadsornot.com: 'Avontuurlijk, romantisch en fantasierijk.' LeesMagazine bol.com: 'Vogelkinderen is een jeugdboek, maar ik kan me zo maar voorstellen dat volwassenen er ook heerlijke avonden mee door kunnen maken.' Boekenbeschrijfster.nl: 'Boode heeft een bijzonder jeugdboek geschreven, waarin een actueel thema - duurzaamheid - centraal staat. Het boek is nog actueler geworden met de zogenoemde klimaatspijbelaars die in actie komen voor een betere, duurzamere wereld. (…) Mooi om te lezen hoe dit fictieve boek enkele raakvlakken met de werkelijkheid heeft.'

De ontdekkingsreiziger

Na Feo en de wolven is er nu De ontdekkingsreizger van Katherine Rundell. Over vier kinderen die met een vliegtuig crashen en op een mysterieuze stad in de jungle stuiten. Opnieuw een betoverend avontuur van een veelvoudig bekroonde auteur. Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze eten larven en een tarantula, redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden… ‘Een geweldige leeservaring over een tijdloze ontdekkingsreis die lezers van 8 tot 88 zal bekoren.’ Uit het Juryrapport van de Costa Children’s Book Award 2017 over De ontdekkingsreiziger ‘Elk boek van Katherine Rundell is anders, elk boek is een avontuur. (…) Feo en de wolven is spectaculair!’ Beth Johnson, Boekhandel Van Rossum

Wondersmid

Na Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend is er nu het superspannende vervolg: Wondersmid – De roeping van Morrigan Crow. Morrigan Crow is ontsnapt aan haar dodelijke vloek en is inmiddels toegelaten tot het Wondergenootschap. Eindelijk hoort ze ergens bij! Het Wondergenootschap belooft haar veiligheid en vriendschap voor het leven. Maar Morrigan krijgt niet waar ze al jaren van gedroomd heeft... Morrigan is Wondersmid. En omdat Wondersmeden een slechte naam hebben, is iedereen bang voor haar. Bijna al haar nieuwe vrienden keren zich tegen haar. Tot overmaat van ramp wordt de magische stad Nevermoor opgeschrikt door een reeks mysterieuze verdwijningen. Dan doet Ezra Windbuil, de enige Wondersmid die Morrigan kent en de boosaardigste man die ooit geleefd heeft, haar een aanbod dat ze bijna niet kan weigeren… Is haar hoop op een nieuw leven al vervlogen voordat het zelfs maar begonnen is? Over Nevermoor: ‘Nevermoor is een fantastisch oord, en verdient een eigen plekje naast Zweinstein.’ Jaapleest.nl ‘Een heerlijk avontuur voor sterke lezers, om helemaal in te verdwijnen.’ Trouw ‘Vooral de vaart en de humor maken dat Townsends debuut Nevermoor nieuwsgierig maakt naar meer.’ **** NRC Handelsblad

Wondersmid - De roeping van Morrigan Crow

Na Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend is er nu het superspannende vervolg: Wondersmid – De roeping van Morrigan Crow. Morrigan Crow is ontsnapt aan haar dodelijke vloek en is inmiddels toegelaten tot het Wondergenootschap. Eindelijk hoort ze ergens bij! Het Wondergenootschap belooft haar veiligheid en vriendschap voor het leven. Maar Morrigan krijgt niet waar ze al jaren van gedroomd heeft... Morrigan is Wondersmid. En omdat Wondersmeden een slechte naam hebben, is iedereen bang voor haar. Bijna al haar nieuwe vrienden keren zich tegen haar. Tot overmaat van ramp wordt de magische stad Nevermoor opgeschrikt door een reeks mysterieuze verdwijningen. Dan doet Ezra Windbuil, de enige Wondersmid die Morrigan kent en de boosaardigste man die ooit geleefd heeft, haar een aanbod dat ze bijna niet kan weigeren… Is haar hoop op een nieuw leven al vervlogen voordat het zelfs maar begonnen is? Over Nevermoor: ‘Nevermoor is een fantastisch oord, en verdient een eigen plekje naast Zweinstein.’ Jaapleest.nl ‘Een heerlijk avontuur voor sterke lezers, om helemaal in te verdwijnen.’ Trouw ‘Vooral de vaart en de humor maken dat Townsends debuut Nevermoor nieuwsgierig maakt naar meer.’ **** NRC Handelsblad